Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)

wop Palma6089

Prijateljski zaobljeni listovi palme mogu našim domovima donijeti opušteni tropski osjećaj trajnog odmora. U zatvorenom prostoru, ove biljke koje vole svjetlo često su manje opuštene u svojim zahtjevima, međutim, i mogu opasti unatoč našim najboljim namjerama. U ovom članku ćemo pogledati zašto vaša sobna palma umire i kako je vratiti u zdravlje.

Zašto vaša sobna palma umire? Palme trebaju jarko, neizravno svjetlo i stabilno okruženje s toplim temperaturama i vlažnom, dobro drenirajućom zemljom. Gnojidba, vlaga, presađivanje i problemi sa štetnicima važni su čimbenici. Neke je palme teško održavati u zatvorenom prostoru, ali prilagodljive sorte oporavljaju se i uspijevaju uz odgovarajuću njegu.

Osnove liječenja

Čak i ako vaša palma nije iznenada pogođena, neadekvatni uvjeti mogu dovesti do toga da vaša sobna palma umire polako, jedan po jedan list. Najbolje rješenje je provjeriti korijenje i ponovno pregledati njegu koju mu dajete. Dlanovi ne vole da ih se pomiče, stoga ih nemojte žuriti premještati. Odaberite najbolje mjesto koje imate i ostavite ga tamo.

Napomena: Palme uzgajane na otvorenom u sunčanoj klimi mogu se teško prilagoditi unutarnjim uvjetima. Ako je moguće, prije kupnje saznajte pozadinu buduće biljke.

Palme se polako oporavljaju, stoga budite strpljivi. Steriliziranom oštricom odrežite mrtve ili oštećene listove iznad krošnje. Ako je list još djelomično zelen, možete odrezati samo mrtve dijelove. Ostavite mali smeđi rub umjesto rezanja u zelenu površinu.

Jarko svjetlo

wop Sobna palma76802

Sobne palme vole puno svijetle, neizravne svjetlosti. Nedovoljno osvjetljenje primarni je uzrok stresa, stoga se držite prilagodljivijih sorti ako vaš prostor nema dovoljno svjetla. Imajte na umu da čak i vrste koje mogu preživjeti uvjete slabijeg osvjetljenja općenito cijene više.

Ako vaš dlan ne dobiva dovoljno svjetla, njegovi će listovi polako (ili brzo) požutjeti i odumrijeti. Biljka se može protezati prema izvoru svjetlosti i vjerojatnije privući štetnike.

Vruća, izravna sunčeva svjetlost može spržiti njihove listove, ali nježne ranojutarnje ili kasnopopodnevne zrake su dobrodošle. Obično je idealan sunčan prozor okrenut prema istoku ili zapadu ili nekoliko metara od južne ekspozicije.

Međutim, intenzitet sunčeve svjetlosti brzo opada s udaljenosti. Krovni prozor iznad visoke biljke može biti sjajan, ali je neprikladan za niže biljke udaljene mnogo metara. Obratite pažnju na promjenu godišnjih doba i uvjete zatamnjenja tijekom zime… dodajte svjetlo za rast ako je potrebno.

Ravnoteža zalijevanja

Palme vole da im tlo bude stalno vlažno, ali nikad vlažno . Zalijevajte kada se gornji 1cm tla osuši. Očitanja mjerača vlage mogu se razlikovati ovisno o vrsti tla, stoga je najbolje provjeriti ručno.

Tlo je važno

Pravilno tlo pomaže u održavanju ravnoteže vlage koja je potrebna za palmu. Medij bi trebao zadržati vlagu, ali nikada ne preplaviti vodom. Mora dobro drenirati i imati dovoljno prozračivanja kako bi korijenima osigurao dosljedan kisik.

Kako bi se osigurale ove kvalitete, mješavina za posude treba sadržavati stabilne materijale poput perlita , kokosovog vlakna ili krupnog pijeska. Organske komponente na kraju razgrađuju i zbijaju tlo. 

Jedan potencijalni problem je nakupljanje soli i drugih materijala toksičnih za korijenje koji su ostali nakon zalijevanja i gnojiva. To se očituje kao smeđe vrhove listova i stagnirajući rast. Pobrinite se da višak vode teče kroz drenažne rupe svaki put kada zalijevate, i temeljito isperite tlo svakih mjesec dana. Destilirana ili filtrirana voda može smanjiti problem.

Prekomjerno zalijevanje

Palme žele vlažnu zemlju, ali sjedenje u vlažnoj mješavini može biti smrtonosno. Natopljeno tlo uzrokuje žuto ili smeđe lišće – nažalost, isti simptomi kao i pod zalijevanjem. Morate istražiti kako biste spriječili umiranje vaše palme u zatvorenom prostoru.

To znači doslovno doći do korijena problema tako što ćete izvaditi dlan za pregled. Ako je normalno bijelo korijenje smeđe ili crno, kašasto ili ima miris truljenja, problem je prekomjerno zalijevanje, a trulež korijena je nesretan rezultat.

Odrežite sve raspadajuće korijenje i zamijenite njihovu zemlju svježom mješavinom. Odrežite malo lišća kako bi biljka koristila svoju energiju za liječenje. Pustite da se tlo osuši prije ponovnog zalijevanja… i nastavite pažljivo. Ovdje saznajte više o pomaganju prezalivenoj biljci.

Profesionalni savjet: Neki uzgajivači natapaju tlo vodikovim peroksidom kako bi dodali kisik i ubili patogene. Međutim, to također briše zdrave bakterije.

wop giplagaaahga

Nedovoljno zalijevanje

Također je važno ne dopustiti da se zemlja vaše palme osuši. Smeđi vrhovi listova često su upozorenje, a cijeli će list postati žut ili smeđi i hrskav ako se situacija ne popravi.

Sušni uvjeti također privlače paukove grinje.

Vlažnost

Palme vole više vlage nego što je u većini domova, ali najlakše sorte s nižim svjetlom mogu se prilagoditi nižoj. Listovi biljke pod stresom zbog niske vlažnosti zraka će razviti ružne smeđe rubove.

Idealan postotak je 50% vlažnosti ili više. Ako vam je zrak suh, pazite da tlo bude stalno vlažno. Posuda za vodu postavljena u blizini također je od pomoći.

Osiguravanje vlage u grijanom domu tijekom zime može biti teško. Neki uzgajivači vjeruju da zamagljivanje pomaže vlaženju lišća, ali ima malo za ukupnu vlažnost i može čak potaknuti gljivične bolesti.

Ako ste predani održavanju zdrave jedne od osjetljivijih palmi na suhom zraku, sobni ovlaživač zraka vjerojatno je najbolje rješenje.

Drugi stresovi

Nakon što pregledate vodu i svjetlosne uvjete svoje palme, još jednom provjerite ove čimbenike:

Cirkulacija zraka i propuh

Kao i većina sobnih biljaka, palme pate i požute ili se suše od vrućeg ili hladnog propuha… ali ne vole i ustajali zrak. Ako njihov zrak ne cirkulira, skloniji su stresu i najezdi štetnika. Dobro je držati lagani ventilator u radu.

Gnojidba

Sobne palme nisu teške hranilice. Izgorjelo korijenje i smeđi vrhovi listova mogu biti posljedica previše gnojiva. Hranite samo dva ili tri puta godišnje tijekom toplih mjeseci s napola razrijeđenom uravnoteženom formulom. Organska gnojiva su posebno nježna i promiču zdravlje tla.

Prenapučenost

Neke maloprodajne palme uzgajaju se u čvrsto zbijenim skupinama kako bi se napunile posude, ali nisu idealne za prirodnu samotnu biljku. Pažljivo dijeljenje ovih grudica i ponovna sadnja u pojedinačne posude može im pomoći da budu bolji.

Temperatura

Dlanovi vole toplinu. Srećom, naše unutarnje kućne temperature spadaju u njihov idealni raspon od 15-29ºC. Stvarno ne podnose niže temperature.

Pustite da se tlo osuši nešto više nego inače ako njihove temperature padnu u donji raspon. Hladno, mokro tlo je loša kombinacija. Također, ne stavljajte svoju palmu blizu izvora topline: to ih može isušiti.

wop ngilagaaha

Presađivanje

Palme mogu venuti nakon presađivanja. Ne vole da ih se uznemirava, stoga budite oprezni sa savjetima da “zamijenite zemlju” ili da operete korijenje ako biljka ne izgleda najbolje. Presađivanje bolesne biljke moglo bi dovesti do uginuća vaše palme u zatvorenom prostoru.

Palmama ne smeta što su malo vezane za korijenje i mogu živjeti nekoliko godina u istom kontejneru. Palma kojoj je potrebno presađivanje zahtijevat će često zalijevanje jer će njezino korijenje zamijeniti većinu tla.

Ostavite klupko korijena neometanom prilikom presađivanja: pokušajte ne rezati ili trgati korijenje. Palme se dobro snalaze u visokim posudama … ali dodajte zemlju sa strane ili ispod – nikad na vrhu.

Štetočine i bolesti

Žuti ili pjegavi, uvenuli listovi mogu signalizirati najezdu štetnika. Sobne palme mogu ugostiti uobičajene štetočine sobnih biljaka, ali su uglavnom osjetljive na brašnaste bube i paukove grinje.

Provjerite ispod lišća i blizu svake baze stabljike. Potražite sitne mreže paukove grinje i pamučne mrlje brašnastih buba. Koloniju bijelog mušica je lako prepoznati jer lete kad su uznemirene.

Ako primijetite problem, prvi korak je prskanje biljke brzim mlazom vode kako biste srušili broj štetnika. Najlakši tretman je namazati uljeze izopropil alkoholom, ali ovaj lokalni popravak neće riješiti napad velikih razmjera.

Za borbu protiv prave zaraze koristite hortikulturno ulje ili insekticidni sapun. Obavezno premažite ispod lišća; pomaže utrljati otopinu preko buba. Ponavljajte svakih četiri do sedam dana dok štetnici ne nestanu.

Gljivične infekcije su najčešće bolesti koje pogađaju sobne palme. Lezije na lišću ili mrlje uzrokovane gljivicama mogu se liječiti bakrenim fungicidom. Odrežite i sigurno odbacite zahvaćeno lišće. Kako biste spriječili daljnje probleme, osigurajte da je cirkulacija zraka prikladna i da listovi nisu mokri dulje vrijeme.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah