Bakreni fungicid naspram ulja neema: koji biste trebali koristiti za vrtlarstvo?

Verwendung von Olivenol auf Pflanzen Was Sie wissen mussen.webp.webp

Ako ste strastveni ljubitelj vrtlarstva i biljaka, morate znati koliko je važno zaštititi ih od zaraze. Štetočine i gljivice prijetnja su broj jedan vašem vrtu jer mogu zaraziti svježe biljke u trenu. Zbog toga je uobičajena praksa koristiti pesticide za zaštitu vrtnih biljaka od raznih vrsta bolesti i infekcija.

I bakreni fungicid i ulje nima vrlo su učinkoviti u zaštiti od štetnika i infekcija. Ali najveće je pitanje koji od njih primijeniti na svoj vrt? Svoj odgovor možete pronaći ovdje dok analiziramo bakreni fungicid protiv ulja nima u ovom članku. Naučimo sve prednosti i mane ova dva pesticida kako bismo odredili pobjednika ove usporedbe.

Što je bakreni fungicid?

Jednostavno rečeno, bakreni fungicid je tekuća otopina koja pomaže biljkama u sprječavanju gljivičnih bolesti. Jedna je od najčešće korištenih metoda u borbi protiv gljivičnih bolesti. Kao što naziv govori, otopina se sastoji od bakra i drugih kemijskih tvari.

Kako djeluje bakreni fungicid?

Bakreni fungicidi mogu doprijeti do tkiva biljke i ukloniti potencijalne gljivice koje mogu uzrokovati štetu. Ova otopina uzrokuje reakciju između sumporne kiseline i bakra, što rezultira enzimom koji može ubiti bilo koji gljivični patogen.

Važna činjenica koju treba znati je da bakreni fungicidi najbolje djeluju kao preventivna mjera, a ne kao kontrola štete. Mnogi misle da primjena bakrenih fungicida na zaraženu biljku može pomoći, ali to nije tako. Ova tekuća otopina je neučinkovita protiv biljaka koje su već zaražene gljivicama.

Gljivične infekcije poput pepelnice mogu utjecati na vaše biljke tijekom vrlo kišnih sezona. Primjena bakrenih fungicida prije nego što vrijeme dostigne visoku vlažnost može spasiti vaše biljke od gljivičnih infekcija.

Preporučeni bakreni fungicidi

Je li bakreni fungicid siguran za ljude?

Za vrtne svrhe koristite bakrene fungicide u malim količinama. Ova vrsta niske doze uopće nije štetna za ljude. Međutim, zapamtite da je ovo otrovna kemikalija i trebali biste biti oprezni. Mogli biste imati dugoročne zdravstvene probleme ako ste predugo izloženi velikoj količini bakrenog fungicida.

Uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu kao što su rukavice, maske i pregače kada nanosite ovu otopinu na biljke. Ne dopustite da kemikalija dođe u dodir s kožom jer može izazvati iritaciju kože. Nakon primjene bakrenog fungicida preporuča se izolirati područje radi dodatne zaštite.

Bakreni fungicid vs Neemol Koji biste trebali koristiti za vrtlarstvo.webp

Kako koristiti bakreni fungicid?

Bakrene fungicide možete primijeniti kao bilo koju drugu metodu suzbijanja štetočina. Sve što trebate učiniti je pročitati upute na pakiranju i primijeniti ih u skladu s tim. Obično se većina otopina bakra isporučuje u stanju spremnom za upotrebu. Međutim, ako morate napraviti mješavinu, morat ćete dodati 1 do 3 žličice bakrenih fungicida po galonu vode. Nakon što je otopina pripremljena, možete je prskati izravno u biljke.

Nakon prve primjene otopine, pričekajte još sedam ili osam dana prije ponovnog nanošenja mješavine bakra. Još jedan važan savjet: trebali biste izbjegavati primjenu bakrenih fungicida po vrućem vremenu. Provjerite je li lišće mokro prije prskanja mješavine, jer bakar može biti učinkovitiji na mokrom lišću.

Prednosti bakrenog fungicida

 • To može biti vaš prvi izbor za kontrolu gljivičnih bolesti u vašem vrtu. Djeluje kao izvrsna preventiva za zaštitu vaših biljaka od nekih od najrazornijih gljivičnih infekcija.
 • Bakreni fungicidi također su korisni kao gnojiva. Ova mješavina može dati tlu prave hranjive tvari za rast i napredovanje vaših biljaka.
 • Ako ga koristite na voću i povrću, također možete poboljšati njihovu kvalitetu i okus. Ali morate nanijeti pravu količinu mješavine kako biste dobili najbolji rezultat.

Nedostaci bakrenih fungicida

 • Primjena bakrenih fungicida na zaraženu biljku nije od pomoći. Ova mješavina nema sposobnost izliječiti biljku koja je već zaražena gljivicama.
 • To je otrovna kemikalija koja može naštetiti i ljudima i životinjama. Stoga je primjena bakrenih fungicida s odgovarajućom sigurnosnom opremom obavezna.
 • Toksičnost bakrenih fungicida također može negativno utjecati na dobre kukce i pčele koji doprinose ravnoteži ekosustava.
 • Ako se ova mješavina nanosi previše ili prečesto, može učiniti voće i povrće neukusnim.

Što je neem ulje?

Ulje nima jedan je od najpoznatijih i najpopularnijih pesticida među vrtlarima. To je biljno ulje dobiveno iz sjemena zimzelenog stabla nima nazvanog Azadirachta Indica. Ulje nima sadrži element poznat kao azadirahtin koji djeluje kao prirodni insekticid i uklanja sve neželjene bube. To je također drevna metoda suzbijanja štetnika i bolesti biljaka. Budući da je ulje nima 100% organsko i potpuno netoksično, većina ga vrtlara često koristi u svojim biljkama. Ovo ulje je ekološki prihvatljivo i potpuno sigurno za pčele, ptice i ljude.

Ubija li ulje nima gljivice?

1682614643 779 Bakreni fungicid protiv Neemola Koji biste trebali koristiti za vrtlarstvo.webp

Odgovor je da, ima. Uspoređujući bakreni fungicid i ulje nima, oba su prilično učinkovita u uklanjanju gljivica. Elementi poput azadirahtina prisutni u ulju nima sprječavaju širenje gljivica u biljkama. U stvari, ulje nima je vrlo korisno protiv gljivičnih bolesti kao što su pepelnica, crna pjegavost, krasta i hrđa. Stoga organske otopine poput ulja nima također mogu biti izvrstan izbor kao fungicid. Ali ne mogu izliječiti biljku kada je gljivična bolest u poodmakloj fazi.

Možda će vas također zanimati… Chiggers protiv djetelinskih grinja

Kako koristiti ulje nima?

Pravilna uporaba ulja nima može znatno povećati njegovu učinkovitost. Ali morate biti oprezni jer previše ulja nima potencijalno može ubiti vaše biljke. Stoga uvijek prvo nanesite ulje na ograničeni broj biljaka i pripazite na negativne reakcije.

Kada koristite ulje nima, nemojte ga nanositi na visokoj temperaturi jer može uzrokovati značajnu štetu biljkama. Iz tog razloga preporuča se raspršivanje ulja po hladnom vremenu ili pri zalasku sunca. Kada miješate ulje nima s vodom, uvijek slijedite upute na pakiranju i provjerite je li omjer vode i ulja točan. Preporuča se koristiti ovo ulje jednom tjedno, ali možete povećati dozu ovisno o stanju biljke.

Dobrobiti ulja nima

 • Ulje nima ima sposobnost uklanjanja i štetnika i gljivica. Stoga je vrlo svestran i može se koristiti kao pesticid, miticid ili fungicid.
 • Ulje nima je netoksična otopina. Potpuno je ekološki prihvatljiv i ne ubija pčele niti korisne insekte.
 • 100% je biorazgradiv. To znači da tlo u vašem vrtu neće biti zagađeno uljem nima.
 • Ulje nima također čini tlo plodnim osiguravajući odgovarajuće razine kalija i dušika. To omogućuje vašim biljkama pravilan rast i razvoj.

Loše strane Neem ulja

 • Iako vrlo učinkovito kao pesticid, ulje nima ubija samo insekte koji žvaču. To znači da insekti moraju sami progutati ulje. Male gljivice i insekti mogu biti pošteđeni uljem nima.
 • Kada ulje nima dođe u izravan dodir s ljudskom kožom, može izazvati negativne učinke. Na primjer, mogu se pojaviti iritacije kože poput osipa i raznih vrsta alergijskih reakcija.
 • To je vrlo gusto ulje koje može ugušiti lišće. Pretjerana količina ulja nima može uzrokovati prženje lišća na sunčevoj svjetlosti.

Možda će vas također zanimati… Tajna vrta bez štetočina: posadite ih sa svojim rajčicama

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: