Zašto moja sobna biljka vene? (7 uzroka i rješenja)

wop Uvenuta biljka78324

Uvenuće je jedan od najčešćih problema s kojima se možete susresti kada brinete o svojim sobnim biljkama. Iako će većina pretpostaviti da njihova biljka treba dobro piti vodu, postoji mnogo uzroka, pa biste trebali biti oprezni da identificirate razlog zašto vaša sobna biljka vene prije nego što to pokušate popraviti.

Zašto moja sobna biljka vene? Sobne biljke najčešće venu zbog nedovoljnog zalijevanja. Međutim, drugi uobičajeni uzroci uključuju prekomjerno zalijevanje, temperaturni stres, štetočine, bolesti, nisku vlažnost i probleme s gnojivom. Važno je uočiti i identificirati problem prije poduzimanja radnje.

Ovaj će vam članak pomoći identificirati točan uzrok uvenuća vaše sobne biljke i objasniti postupak koji trebate koristiti da biste identificirali i riješili problem.

Što uzrokuje da sobne biljke venu?

Biljke svih vrsta koriste pritisak vode unutar svojih listova i stabljika kako bi održale strukturu i snagu biljke. Postoji kontinuirana opskrba vodom od korijena, preko vaskularnog tkiva biljke, ksilema, sve do listova.

Uvenuće je jednostavno gubitak turgorskog tlaka unutar nedrvenastih dijelova stabljike. To se može dogoditi zbog neravnoteže između apsorpcije vode u korijenu i gubitka vode transpiracijom. Može se dogoditi i ako je iz bilo kojeg razloga prekinut transport vode kroz ksilem.

wop Biljke56708234234

Nedovoljno zalijevanje

Ok, počet ćemo s najočitijim. Nedovoljno zalijevanje rezultira suhim tlom i nedostatkom vode za upijanje korijenjem. Biljka i dalje koristi vodu i gubi je transpiracijom. Na kraju, tlak turgora se smanjuje do točke u kojoj dolazi do uvenuća, a vaša sobna biljka propada pred vašim očima.

Točka uvenuća može biti prilično dramatična, a biljke ponekad uvenu za nekoliko minuta ili sati kada dođu do točke preokreta.

Nedovoljno zalijevanje bi trebao biti uzrok koji je najlakše prepoznati. Ako biljku niste zalijevali neko vrijeme, a tlo je vrlo suho, onda je vjerojatan uzrok nedovoljno zalijevanje. Također možete vidjeti smeđe hrskave rubove listova ili smeđe vrhove. Također može biti smežurano lišće ili opadanje lišća. Jednostavno dodajte vodu i odmaknite se jer će se vaša biljka, nadamo se, spektakularno oporaviti.

Neke biljke bolje podnose uvenuće od drugih. Ljiljani mira imaju naviku da se spektakularno sruše, da bi se lijepo oporavile nakon što popiju piće. Druge, osjetljivije biljke neće se u potpunosti oporaviti čak ni nakon kratkog uvenuća. Pokušajte izbjeći venuće zbog nedovoljno zalijevanja u svim biljkama, jer će čak i one koje dobro podnose problem, patiti nakon ponovljenih epizoda.

wop blcnhaajj

Prekomjerno zalijevanje

Ovo je upravo suprotno, i potencijalno puno ozbiljnije. Spomenuo sam da je venuće često uzrokovano time što biljka ne može apsorbirati vodu. Zanimljivo je da se potpuno ista stvar događa kod prekomjernog zalijevanja, ali iz sasvim drugog razloga.

Kada prezalijevate biljku, u početku će pokazivati ​​znakove prekomjernog zalijevanja, s edemom listova i generaliziranim žutilom listova. Uz ponovljeno ili uporno prekomjerno zalijevanje, korijenje će početi patiti i umrijeti. To se događa jer uvjeti zalijevanja tla u tlu sprječavaju dovoljno kisika do korijena, što rezultira hipoksijom korijena, oportunističkim anaerobnim bakterijskim infekcijama i smrću korijena.

S mrtvim korijenjem, biljka ne može apsorbirati vodu i ožednit će u moru obilja. Trik s prekomjernim zalijevanjem je tražiti rane znakove. Ako je tlo vaše biljke stalno zasićeno, posuda ima lošu drenažu ili tlo vrlo slabo drenira, postoji velika opasnost od venuća i truljenja korijena zbog prekomjernog zalijevanja.

Opipajte tlo, pregledajte lišće zbog generaliziranog žutila ili znakova edema kako biste lakše identificirali uzrok. Trulež korijena će uzrokovati da korijenje postane smeđe ili crno i kašasto. Tlo može mirisati na trulo, a trulež se može proširiti i na donje stabljike ili listove.

Ako uhvatite prekomjerno zalijevanje na mjestu gdje vaša biljka vene, tada je za vašu biljku vjerojatno kraj. Ako otkrijete rane znakove, možete poduzeti brze mjere kako biste spasili svoju biljku.

wop bouliaohnjaeh

Temperaturni stres

Za razliku od problema s navodnjavanjem, temperaturni stres je igra dva poluvremena. Temperaturni stres uzrokovan je ekstremima normalnog temperaturnog raspona biljke. Većina sobnih biljaka dolazi iz tropskih regija gdje su temperature između 16-29°C rasponu. Temperature izvan ovog raspona mogu uzrokovati oštećenje listova i stabljika biljaka te korijena biljaka ako je izloženost dulje vrijeme.

Pretjerana toplina

Prekomjerna toplina ponekad može uzrokovati izravna oštećenja biljnih tkiva, ali najvjerojatniji uzrok uvenuća je kada visoke temperature rezultiraju povećanom transpiracijom i gubitkom vode. To rezultira povećanom potražnjom za vodom, koju korijenje možda neće moći opskrbiti.

Razmislite o ovom problemu ako vaša biljka dobiva mnogo izravne sunčeve svjetlosti, nalazi se u sunčanoj sobi ili je blizu radijatora ili otvora za topli zrak. Također je važno zapamtiti da biljci koja je možda bila savršeno sretna dok je sjedila na prozorskoj dasci tijekom zime može biti previše vruće i svijetlo tijekom ljeta.

Također, zapamtite da će se tlo biljke koja raste u vrućim uvjetima sušiti mnogo brže od biljke u hladnim uvjetima. Prilagodite svoj režim zalijevanja kako bi zadovoljio potrebe biljke.

Potražite znakove oštećenja od sunca ili topline na lišću kao što su tragovi opekotina, uvijanje lišća, opadanje lišća, smeđi vrhovi ili smeđi rubovi.

Rješenje za ovo je premjestiti svoju biljku na neko ugodnije mjesto i osigurati da ima dovoljno vode.

Hladnoća i propuh

Temperature izvan zone udobnosti biljke ili povremeni hladni propuh mogu uzrokovati izravnu štetu na lišću ili korijenju biljke. bez funkcionalnog korijena, vaše sobne biljke neće moći apsorbirati vodu kako bi zadovoljile potrebe biljke, što će rezultirati uvenućem.

Iako se vjerojatno nećete morati brinuti da će vaše sobne biljke oštetiti mraz u zatvorenom prostoru, ako bilo koju biljku iznesete vani na ljeto, ne zaboravite je donijeti ponovo u dovoljno vremena prije nego stignu hladne jesenske noći.

Štetočine

Štetnici koji sišu sok mogu uzrokovati uvenuće vaše biljke zbog prekomjernog gubitka vode, a ne zbog nedostatka opskrbe. Uobičajeni krivci su kukci koji sišu sok kao što su brašnaste bube, ljuspice, lisne uši, tripsi ili paukove grinje. Nekoliko kukaca obično nije prevelik problem, ali velika zaraza može dovesti do velikih oštećenja lišća i gubitka vode iz vaše sobne biljke, što rezultira uvenućem.

Ako vaša biljka vene zbog štetnika, trebali biste ih vidjeti na biljci bez većih poteškoća. Paukove grinje su vrlo sićušne, stoga dobro pogledajte. Ako vidite bilo kakve greške, pročitajte ovaj članak kako biste identificirali i liječili krivca.

Stvorite naviku redovitog provjeravanja biljaka (barem jednom mjesečno) na rane znakove biljnih štetnika. Mnogo ih je lakše iskorijeniti kada ih tretirate prije nego što zaraze cijelu biljku.

wop bluicganhclae

Bolest

Bolesti mogu uzrokovati uvenuće na dva načina. Prvo, mogu utjecati na zdravlje i funkciju korijena. Drugo, mogu prekinuti protok vode i hranjivih tvari kroz tkivo ksilema vaše biljke, što rezultira gubitkom turgorskog tlaka i venućem.

Pažljivo pregledajte svoje sobne biljke da li ima znakova bolesti i odmah reagirajte ako uočite problem. Također ne zaboravite staviti u karantenu svaku biljku za koju mislite da bi mogla imati bolest, jer ne želite da se proširi na cijelu vašu kolekciju sobnih biljaka.

Rješenje u tim situacijama je agresivno orezati sve zahvaćeno lišće, tretirati cijelu biljku sredstvom protiv gljivica, izolirati biljku i pustiti da se tlo dobro osuši prije ponovnog zalijevanja.

U mnogim situacijama bolesti su posljedica prevlažnih uvjeta, s nedovoljnim protokom zraka i drenažom tla. Pazite da izbjegnete prekomjerno zalijevanje, posadite svoje sobne biljke u dobro drenirano tlo , u posude koje nisu veće od potrebnih biljci i osigurajte dobru ventilaciju. Uz ove savjete, nadamo se da bolesti neće biti čest uzrok uvenuća vaših sobnih biljaka.

Niska vlažnost

Mnoge sobne biljke zahtijevaju razinu vlažnosti malo više od uobičajene u našim domovima. Većina sobnih biljaka može se dobro nositi, iako zbog niske vlažnosti mogu izgledati manje nego najbolje.

Postoje neke sobne biljke, kao što su kalateje, paprati, neke orhideje, na primjer, koje stvarno preferiraju visoku razinu vlažnosti i dat će vam do znanja jesu li razine vlage u vašem domu neoptimalne.

Niska vlažnost zraka će biti najčešća u sušnim klimama, unutra zimi, gdje centralno grijanje isušuje zrak, ili u prostorijama koje primaju puno izravnog sunčevog svjetla. Osjetljive biljke često će prilično spektakularno uvenuti u ovim uvjetima, osobito ako se uz oskudno zalijevanje.

Kada uzgajate biljke s visokim zahtjevima za vlagom u zatvorenom prostoru, pokušajte poduzeti korake kako biste bili sigurni da ispunjavate njihove zahtjeve za vlagom. Više od 50% vlažnosti je obično dovoljno za izbirljive biljke, iako će one koje sam spomenuo najbolje biti s >60%.

wop iugclanjjhlcnaehpa

Problemi s gnojivom

Problemi s gnojivom također su potencijalni uzrok uvenuća vaše sobne biljke. Zaboravite na nedovoljnu gnojidbu, jer je malo vjerojatno da će to biti uzrok. Prekomjerna gnojidba je daleko značajniji problem. Tako je primamljivo dodati samo malo previše gnojiva vašim sobnim biljkama u nadi da će postati veće i ljepše nego ikad.

Međutim, to ne funkcionira ovako. Svojim kućnim biljkama trebate samo dati dovoljno gnojiva kako biste spriječili nedostatak hranjivih tvari i osigurali da imaju dovoljno gnojiva za potrebe rasta. Previše gnojiva može uzrokovati simptome toksičnosti, pa čak i kemijska oštećenja korijena vaše biljke.

Ovo je mehanizam pomoću kojeg uzrokuje uvenuće. S oštećenim ili nefunkcionalnim korijenjem, biljka neće moći apsorbirati dovoljno vode za svoje potrebe, što će rezultirati venućem.

Rješenje je isprati tlo s obilnim količinama vode. To će isprati višak soli gnojiva iz tla i biljka može započeti proces oporavka. Prevencija je jednostavna kao i olako s gnojivom. Obično preporučam korištenje polovice koncentracije gnojiva preporučene na većini naljepnica za gnojiva opće namjene.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: