Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodic58694986564 wop

Odabir tla za sobne biljke ključan je za uzgoj zdravih sobnih biljaka. Nekoliko je stvari koje čine veću razliku za vaš uspjeh od razumijevanja i stvaranja dobrog okruženja tla za vaše biljke. U ovom ćemo članku objasniti osnove tla za lončanice i pokazati vam kako pronaći ili stvoriti idealnu mješavinu tla za vaše sobne biljke.

Što čini najbolju zemlju za sobne biljkeBiljke ne mare za specifične materijale: samo im je potreban medij s pravim kvalitetama. Korijenu je potrebna zemlja s dovoljno strukture da podupire rastuću biljku i mješavinu koja dobro drenira dok zadržava odgovarajuću vlagu. Biljke također trebaju tlo koje osigurava prozračivanje i prehranu na njihovoj željenoj pH razini.

Najbolje tlo nije napravljeno od zemlje

Dobre mješavine tla su lakše i pahuljaste od gornjeg sloja tla. Imaju posebne sastojke koji dobro djeluju za biljke koje rastu u kontejnerima.

Idealno tlo za sobne biljke varira jer izvorno stanište svake biljke određuje njezine preferencije tla. Je li to bila pješčana pustinja, vrela močvara ili jako malčirano šumsko tlo? Neke biljke prirodno rastu u pukotinama stijena ili čak smještene na stablu.

Iako se točan sastav željene mješavine biljke razlikuje, postoje zajednički elementi. Sve sobne biljke zahtijevaju sljedeće:

 • Voda – medij mora zadržati odgovarajuću količinu vlage za hranjenje biljke između zalijevanja.
 • Zrak – Mora postojati dovoljna izmjena plinova kako bi korijenje moglo disati.
 • Plodnost – Biljka mora biti sposobna izvući dovoljno hranjivih tvari iz tla za život i rast.
 • Sidrenje – Tlo mora imati dovoljno strukture da podupire korijenski sustav.
wop Biljke7634809036489

Zašto ne biste trebali koristiti gornji sloj tla

Jedan medij koji ne preporučujem je gornji sloj tla. Sadrži patogene, bube i sjemenke – ali glavni je problem što je vanjsko tlo preteško. Ugušit će biljke u posudi.

Početak rada – Vrste tla

Započnite s jasnom slikom tla koje vaša biljka treba. Ovdje su osnovne vrste:

Višenamjenska mješavina

Klasična zemlja za lončanice za sobne biljke zadržava vlagu i dobro drenira. Spužvast je i lagan s dovoljnom težinom da formira grudve koje se lako raspadaju. Može zadržati malo vlage, a da ne postane vlažan i plodan je i prilično neutralan u pH.

Sočna mješavina

Ova zemlja još brže se drenira i zadržava manje vlage. Obično sadrži pijesak ili druge grube dodatke, ima prosječnu plodnost i često je blago alkalan.

Epifitska mješavina

Orhideje i druge epifite sa slabim korijenjem trebaju strukturu i prozračivanje, a njihova preferirana zemlja je obično neplodna i kisela. Kora je često glavna komponenta.

Specijalizirane mješavine

Dostupna su pojedinačna tla za afričke ljubičice, bromelije, azaleje, zimzelene biljke, pa čak i sorte unutar vrste. Nemojte biti preopterećeni. Ove mješavine mogu biti prikladne, ali prema potrebi možete napraviti vlastitu zemlju po mjeri.

Sastojci tla

Idealno tlo za sobne biljke započinje sastojcima bez zemlje koji osiguravaju strukturu, zadržavanje vode i prozračivanje. Zatim se dodaju amandmani za plodnost za potpunu mješavinu.

1. Graditelji tla

Sphagnum

Ovaj prirodni biljni materijal nudi strukturu, prozračivanje i sposobnost zadržavanja vode. Lagan je i u osnovi sterilan… i blago kiselkast.

Sphagnum se sporo raspada i s vremenom ima tendenciju zbijanja. Iako nije glavni izvor plodnosti, nudi dobru bazu za korisne mikroorganizme. Obično se miješa s plodnim amandmanima.

Dva oblika Sphagnuma prodaju se za kontejnersko vrtlarstvo:

wop 05h43998j00i43hjjfdjtk
 • Osušena mahovina sphagnum – Ovo je mahovina koja je ubrana živa i sušena. Obično se prodaje s netaknutim dugim zelenim, smeđim ili sivim vlaknima, kao što se vidi u visećim košarama. Može doći i nasjeckana radi lakšeg miješanja.
 • Tresetna mahovina – Ovo je raspadnuti sfagnum iz prirodnih tresetišta. Nastaje dugim procesom razgradnje, taloži se u slojevima kako starija mahovina umire, a nove žive biljke rastu na vrhu.

Kokosovo vlakno

wop bgn83u8h37gu3hwog

Ovaj prirodni materijal postao je popularan posljednjih godina. Napravljen od vlakana kokosove ljuske, ima čak i veća svojstva zadržavanja vode od tresetne mahovine. Kokosovo vlakno ima blizu neutralnog pH, tako da je manje kiselo od tresetne mahovine. Ni on se ne komprimira.

Kokos je lagan i jednostavan za rad, iako je neplodan i nema mikrobnu bazu tresetne mahovine. Također je bogat kalijem, koji može ometati unos kalcija u nekim biljkama.

Napomena: Jedna mana kokosovog vlakna je ta što može sadržavati sol zbog okruženja za žetvu, pa ga je dobra ideja oprati prije upotrebe.

Stavite kokos u kantu vode na pet do sedam dana, mijenjajući vodu i svakodnevno ispiranje. Kokos će otpustiti smeđe tanine u vodu koji se raspršuju sa soli, što vam pomaže da znate kada je čista.

2. Materijali za prozračivanje i drenažu

Sphagnum i kokosovo vlakno osiguravaju upijanje i strukturu, ali biljke također trebaju zrak i drenažu. Ovi zajednički amandmani to osiguravaju:

wop ng053ph8i0435wgwgiiuwjnmg

Perlit

Ovaj popularni materijal je vulkansko staklo koje je zagrijano do točke da se rasprsne u fragmente. Prirodan je, netoksičan i za višekratnu upotrebu, iako se polako razgrađuje. Sterilno je i ima neutralan pH.

Najvažnije svojstvo perlita je koliko dobro prozračuje smjesu. To je lagani, izolacijski materijal koji vaše tlo čini pahuljastijim i prozračnijim. Ne stisne se: često se dodaje perlit kako se treset ne bi zbijao. Perlit ima mikro-pore koje upijaju malo vode i gnojiva kako bi bili dostupni korijenju dulje vrijeme.

Jedna iritantna karakteristika perlita je njegova sklonost plutanju na površini tla. To može učiniti da mješavina za posude izgleda pomalo neobično i ima tendenciju da pobjegne iz posude prilikom zalijevanja.

Vermikulit

Ovaj obrađeni liskun više upija vodu od perlita ili plovućca, pa je izvrstan za žedne biljke (ili vlasnike koji se ne sjete uvijek zalijevati). Ovo svojstvo može zadržati tlo previše vlažno za biljke koje se vole sušiti između zalijevanja.

Vermikulit je pH neutralan i ne raspada se. Lagan je i pomaže u prozračivanju tla.

Pijesak

Ovo je tradicionalni amandman za razbijanje teških tla. Jeftin je i za višekratnu upotrebu, ali nema sposobnost apsorpcije. Pomaže drenažu tla, ali želite koristiti krupna zrna: male čestice zapravo mogu smanjiti prozračivanje.

Drvna sječka

Svježa drvna sječka osigurava sposobnost prozračivanja i apsorpcije , ali se također brzo razgrađuje i pritom troši dušik iz tla. Bor je poželjniji od tvrdog drveta jer oduzima manje dušika.

Kora

Kora osigurava prozračivanje, ali ne upija : sadrži vosak koji odbija vodu kako bi zaštitio stablo. Kora se ne razgrađuje tako brzo kao drvo, ali koristi dušik jer se raspada i dodaje kiselost tlu.

Drveni ugljen

Neki vrtlari stavljaju drveni ugljen na dno posuda ili ga miješaju u tlu. To može smanjiti neugodne mirise i osigurati ograničeno prozračivanje… ali nemojte previše ozbiljno shvaćati tvrdnje o apsorpciji toksina i suzbijanju štetnika.

Kalcinirana glina

Kalcinirana glina može poboljšati drenažu tla i upijanje. Ljudi ponekad brkaju kalciniranu glinu koja je vrijedna tla s mačićima (još jedan oblik kalcinirane gline), ali nije. Kalcinirana glina korisna za smjesu za posude obrađuje se na višoj toplini kako bi se izbjeglo stvaranje mulja kada se zalije.

wop gup04jhg4898ie

3. Izmjene plodnosti

Do sada smo raspravljali o materijalima koji pružaju dobro drenirajuće tlo s dobrom upijanjem, strukturom i prozračivanjem. Sada ćemo završiti s hranjivim tvarima.

Tri glavna elementa koja vaše biljke trebaju u izobilju su dušik, fosfor i kalij. Ovi sastojci su označeni na gnojivima brojevima koji se nazivaju NPK omjer. Uravnotežena formula mogla bi biti 10-10-10; gnojivo bogato dušikom može imati omjer NPK od 20-10-10.

Osim ova tri hranjiva, vaše biljke trebaju manju količinu kalcija, magnezija i sumpora, kao i niz elemenata u tragovima.

Sintetička gnojiva

Kemijska gnojiva su topiva u vodi i pružaju brzu prehranu vašim biljkama. Obično su jeftiniji i manje cjeloviti od organskih. Također su koncentrirani: lako je primijeniti pogrešnu količinu i naštetiti vašim biljkama.

Većina maloprodajnih mješavina koristi anorganska gnojiva i mogu dobro obaviti posao. Ako sami izrađujete tlo i želite koristiti sintetiku, obično trebate uravnoteženu formulu.

Organska gnojiva

Organski amandmani označavaju proizvod proizveden od ili od životinja ili biljaka. To ne znači organski uzgojeno – nije certifikat.

Organska gnojiva općenito su sigurna za vaše biljke, a istinski se ističu u osiguravanju elemenata u tragovima zajedno s hranom za korisne mikrobe. Obično su skuplji od sintetike.

Kompost

Kompost je tradicionalni dodatak visoke plodnosti koji se naširoko koristi u mješavinama tla. To je hranjivi rezultat raspadanja biljaka koji prirodno hrani vaše biljke i također uvjetuje vaše tlo.

Bilo da kupujete gotov kompost ili ga pravite sami, pobrinite se da se dobro razgradi. Zreli kompost miriše slatko.

Odljevci crva

Vermicast, ili “kaka” crva, postala je popularnija posljednjih godina iz dobrih razloga. Odljevci od crva nude nevjerojatnu sveobuhvatnu prehranu zajedno s mnoštvom mikroorganizama i sastojaka u tragovima na kojima biljke uspijevaju.

Općenito, odljevci od crva su sigurni, bez mirisa i lako se miješaju u tlu. Jedini nedostatak je njihova cijena.

Plijesan lišća

Ovaj organski aditiv izvrstan je regenerator tla koji potiče korisne bakterije, iako sam po sebi ne daje veliku plodnost. Mrvičasta, dobro raspadnuta plijesan prikladna je za sađenje i čini fini malč ako nije sasvim razbijen.

Riblja emulzija

Ovo brzodjelujuće gnojivo od ribe odlično djeluje i užasno miriše. Također pomaže hraniti mikrobe u tlu. Težak je dušiku i ne nudi potpunu ishranu odljevaka od crva. Sigurno je, ali skupo: jeftiniji amandmani mogu jednako dobro funkcionirati.

Gnoj

Jedan organski materijal koji ne možemo od srca preporučiti je gnoj. Budući da je izmet od crva tako velik, čini se logičnim dodati druge vrste gnojiva u mješavinu – obično nije. Konjski, kravlji i pileći gnoj su kiseli i imaju puno uree, što ih čini previše “vrućim” za sigurnu upotrebu… plus može sadržavati sjemenke, herbicide i druge zagađivače.

Pažljivo odležani i kompostirani stajski gnoj može biti siguran za biljke, ali pri tome gube vrijedne hranjive tvari. Općenito, postoji mnogo varijabli s gnojem koje mogu naštetiti vašim biljkama u kontejnerima. Pažljivo nastavi.

Polazak u staru školu

Izmjene tla za povećanje plodnosti nisu ništa novo, a možda ćete se zapitati kako se savjeti vrtlara veterana prevode danas. Ovi časni proizvodi još uvijek rade:

Drveni jasen

Ovaj časni aditiv osigurava kalij i kalcij te podiže pH tla. Mlađe drvo proizvodi više hranjivih tvari. Drveni ugljen je u redu, ali izbjegavajte pepeo od ugljena ili obrađene građe.

Profesionalni savjet: dobro dokazan recept je kombiniranje jednog dijela krvnog brašna, jednog dijela koštanog brašna i dva dijela pepela.

Toliko Drugih

Postoji mnogo dodataka koji dodaju plodnost tla. Kameni fosfat ima svoje zagovornike za kisela tla, na primjer, a ima PUNO dodataka obrocima: brašno od sjemenki pamuka, sačma od lucerne, sačme od soje, brašna od perja, brašna od rakova…

Raznolikost je zdrava praksa, ali ne postoji čarobni amandman koji morate imati, bez obzira na to što trgovci kažu.

Odabir komercijalnog tla za sobne biljke

Maloprodajna tla za lončanice mogu uštedjeti vrijeme i trud, a neka rade izvrstan posao. Zašto loviti puno sastojaka kada ih možete skupiti u jednoj vrećici?

Problem je što ne znate točno što je unutar mješavine. Obično možete pronaći omjer NPK i glavne sastojke, ali ne puno o kvaliteti ili izvoru. Komercijalne mješavine mogu uključivati ​​aditive za pakiranje i dugotrajno skladištenje, a obično su sterilne bez života mikroba.

Još jedan nedostatak komercijalnih mješavina je cijena. Jeftino tlo često sadrži gornji sloj zemlje i amandmane koji zvuče bolje nego što uzgajaju biljke. Dobre mješavine mogu biti skupe.

Jedno praktično rješenje je započeti s pristojnim maloprodajnim miksom i dodati neke kvalitetne izmjene. Možete nadopuniti laganu mješavinu sfagnuma, na primjer, i završiti s visokokvalitetnom zemljom koja sadrži sastojke koje želite bez pretjeranog trošenja.

Što tražiti u tlu za sobne biljke

Možete ići s markom s imenom, ali ćete platiti dodatno za marketing. Ipak, budite malo izbirljivi: jeftino tlo može biti vrlo skupo ako sve što u njega posadite umre.

 • Tlo bi trebalo biti lagano i pahuljasto. U sastojcima potražite tresetnu mahovinu, perlit, vermikulit i borovu koru.
 • Izbjegavajte miješanje s gornjim slojem zemlje.
 • Malo pijeska ili stiropora može biti u redu, ali tlo s obiljem i jednog i drugog je sumnjivo.
 • Pazite na tlo za sobne biljke koje sadrži korijenje, drvnu sječku ili obojene materijale. Mnoge jeftine mješavine dolaze s odlagališta otpada ili iscrpljenog malča.
 • Većina pristupačnih komercijalnih mješavina koristi sintetička gnojiva. Ovo može raditi, ali provjerite omjer NPK. Neka tla sadrže treset ili drugu bazu bez ikakve gnojidbe. Možete ga dodati; samo znaj što dobivaš.
 • Dvaput razmislite o tlima s aditivima “Starter” ili “Slow-release”. Ne traju dugo, pa ćete ionako uskoro morati oploditi – no nemoguće je znati kada im istekne. Ako dobijete jednu od ovih mješavina, provjerite je li suha: vlaga može unaprijed otpustiti kemikalije i spaliti korijenje.
 • Razmislite još više prije kupnje mješavine s gelovima ili kristalima za zadržavanje vode. Oni smanjuju zalijevanje – ali nećete znati koliko dugo. Vjerojatno neće potjerati vaše biljke tijekom dugog odmora kao što se možete nadati. Oni su divlji znak koji komplicira njegu biljaka.

Kako napraviti najbolju zemlju za sobne biljke

Moje idealno tlo za sobne biljke daje konzistenciju gornjeg tla, ishranu i pH. Neću se pretvarati da je jedini vani. Svaka knjiga o vrtu ima svoj recept. Sada kada znate osnove, možete eksperimentirati s samopouzdanjem.

Izrada vlastitog miksa može zahtijevati dodatni napor i možda malo troškova, ali je jednostavno i zabavno – a vi ćete točno znati što je u njemu. Vaše biljke će vas voljeti zbog toga.

Evo ga:

60% materijala za građenje tla

Predlažem tresetnu mahovinu ili kokosovo vlakno za idealnu strukturu bez zemlje koja je lagana i upija. Napomena: Ovi materijali dolaze suhi i komprimirani, pa ih stavite u posudu s vodom dok se ne prošire. Oni mogu odbijati vodu kada su previše suhi.

40% hranjivih tvari i materijala za prozračivanje

Perlit je moj omiljeni materijal za dodavanje drenaže i održavanje tla prozračnim i otvorenim. Tlo za lončanice za sobne biljke koje sadrži 30% perlita imat će izvrsnu drenažu i prozračivanje te pomoći u promicanju zdravog korijena i živog rasta vaših biljaka.

Ako odlučite koristiti organsku gnojidbu, preporučam korištenje 10% odljevaka od crva. Jednostavni su za korištenje, sigurni, bez mirisa i kompletni.

Radije koristim odljevke od crva za biljke u lončanicama, ali koristim sintetička gnojiva za moje sobne biljke. U ovom slučaju jednostavno napravim mješavinu treseta i perlita u omjeru 60/40 za svoje sobne biljke koje preferiraju opću mješavinu tla.

Mnoge sobne biljke mogu biti izbirljive oko dostupnosti hranjivih tvari, a sve dok pazim da primjenjujem gnojivo topivo u vodi u vrlo razrijeđenom obliku, smatram da sam u stanju bolje reagirati na svoje biljke, umjesto da se oslanjam na manje precizne organske amandmane.

Možete promijeniti omjer tresetne mahovine i perlita za različite biljke. Neki cijene malo više prozračivanja, na primjer, ili možete rjeđe zalijevati i želite više upijanja u tlu. Povrće i druge zahtjevne biljke vole visoku plodnost.

wop nbg035hgh83w0544hphgipgi 1

Sočne mješavine

Sukulenti vole dodatnu aeraciju i drenažu. Jedna jednostavna metoda je započeti s maloprodajnom mješavinom koja uključuje treset s korom i/ili perlit – ne mora biti skupo. Dodajte dodatke za drenažu poput perlita, plovućca ili čak krupnog pijeska i laganu količinu plodnih dodataka (oni vole organske tvari).

Ovisno o sukulentu, možete dodati 50%-50% ili čak dodati više materijala za prozračivanje kako biste dobili mješavinu koja se brže cijedi.

Epifitne mješavine

Orhideje , afričke ljubičice i drugi epifiti vole dobro strukturirane, visoko prozračne medije. Ne treba im puno plodnosti i dobro se slažu s mješavinama kore. Jedan dio tresetne mahovine ili kokosa na dva dijela jelove kore je osnovna formula.

Ne postoji jedna mješavina tla koja odgovara svim vrstama: morat ćete istražiti svoju posebnu bebu u posudi. To je dio zabave!

Zamjenski materijali

Iako je teško pobijediti tresetnu mahovinu i kokosovo vlakno za izgradnju tla za sobne biljke, imate puno izbora za dobro prozračivanje. Možda biste željeli upotrijebiti dodatnu koru ili krupni pijesak sa svojim sukulentima ili dodati vermikulit za biljke koje vole vlagu.

Postoji još više opcija za amandmane na plodnost, a tu najviše pomažu različiti materijali. Možda ćete htjeti ići s lakim odljevcima crva, ali i stari školski dodaci također mogu dobro funkcionirati. Samo pazite da ima dovoljno dušika, kalija i fosfora i ne zaboravite na elemente u tragovima.

Podešavanje pH

Korijeni trebaju odgovarajući pH tla kako bi mogli apsorbirati hranjive tvari, stoga je važno držati tlo unutar željenog raspona vaše biljke. Tresetna mahovina i drugi dodaci mogu nagnuti pH brojeve, ali testni setovi su jeftini i prilagodbe su jednostavne.

Osnovna pravila su:

 • Dodajte vapno da podignete pH
 • Dodajte sumpor da snizite pH

Mljeveni vapnenac je uobičajeni dodatak za dodavanje vapna; elementarni sumpor je također široko dostupan. Evo jednostavnog načina da prilagodite svoje tlo:

Podizanje pH vrijednosti

Dodajte žličicu vapna po galonu vode i nanesite na tlo dok se potpuno ne navlaži. To obično podiže pH za oko 0,5.

Snižavanje pH vrijednosti

Upotrijebite pola žličice sumpora za svakih 15cm promjera posude. Rasporedite granule po tlu ili ih pomiješajte s vodom i nanesite. To obično snižava pH za oko 0,5.

Isperite otopinu koja prska po biljci kako biste je izbjegli spaljivanje. Ponovite za dva tjedna ako pH treba dodatno prilagoditi.

Uobičajena pitanja

Trebam li sterilizirati tlo prije upotrebe?

Neki materijali mogu nositi patogene, sjemenke, ličinke itd., koji mogu kontaminirati vaše biljke. To inače nije problem s komercijalnim proizvodima, ali je dobra ideja tretirati kompost, reciklirano tlo ili drugi domaći materijal.

Vi zapravo želite pasterizirati svoje tlo, a ne sterilizirati ga. Pasterizacija koristi nižu temperaturu od sterilizacije: ubija bube i korov i smanjuje patogene bolesti bez uništavanja svih zdravih mikroorganizama. (Pregrijavanje perlita također može osloboditi toksine.)

Jedna jednostavna metoda pasterizacije je da se zemljom rasporedi po tavi za pečenje i da se peče na 170°C 45 minuta.

Profesionalni savjet: U mikrovalnoj pećnici možete peći do dva kilograma zemlje. U mikrovalnoj peći 1-1/2 do 2/1/2 minute. Upotrijebite termometar kako biste bili sigurni da tlo dosegne 82°C.

Čuvajte zemlju u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili buduću kontaminaciju.

Mogu li koristiti 100% organski materijal za uzgoj super-zdravih biljaka?

Ne. Hranjive tvari su samo jedan aspekt zdravog tla. Mješavine napravljene isključivo od organskog materijala previše se zbijaju i gušit će korijenje. Također uzrokuje probleme sa zadržavanjem vode i ne osigurava stabilnu strukturu za jak korijenski sustav.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: