Može li ribnjak biti predubok?

1682603446 Kann ein Teich zu tief sein

Ribnjaci su izvrstan dodatak svakom vrtu. Bilo da imate mali, ukrasni ribnjak ili potpuno poribljeni ribnjak, vi i vaši gosti možete satima uživati ​​u ovom prirodnom obilježju. Jedan od najvažnijih aspekata ribnjaka je njegova dubina. Možda ne znate koliko duboko iskopati svoje jezerce ili je li vaše postojeće jezerce preduboko.

Vaše je jezero možda preduboko ako pokušavate uzgajati vegetaciju ili privući divlje životinje u svoje područje. Duboki ribnjaci mogu biti dobri za velike ribe, ali nisu dobri za biljke ili životinje koje se hrane u ribnjaku. Ovisi o vrsti ribnjaka koji želite prilagoditi.

Postoje jezerca za sve ukuse, a ovaj će vam članak pokazati koliko duboko možete izgraditi jezerce koje će odgovarati vašim potrebama, kakve god one bile. Čitajte dalje kako biste saznali sve o potrebnoj dubini ribnjaka.

Koliko dubok mora biti vaš ribnjak?

Koliko duboko mora biti vaše jezerce ovisi prvenstveno o tome zašto imate jezerce. Na primjer, ribnjak za koi trebao bi biti mnogo plići od ribnjaka za ribolov pastrve. Vrijeme također igra ulogu u dubini vašeg ribnjaka. Ako živite u području koje je zimi jako hladno, to će utjecati na to koliko duboko trebate iskopati svoje jezerce.

Evo nekoliko vrsta ribnjaka i koliko duboko ih treba iskopati.

Koi ribnjaci

Ribnjak može biti predubok

Koi može narasti do 2 stope. Vaše jezerce ne mora biti jako duboko za koije, ali mora imati dovoljno površine da mogu rasti u prostoru.

Minimalna dubina ribnjaka s koijima trebala bi biti 4 stope ako živite u toplijoj klimi. Ako živite u hladnijoj klimi, možda biste trebali iskopati svoje jezerce do 21 metar dubine. Ovo daje koi mjesto za okupljanje u hladnijim mjesecima.

Glavni uvjet za koi ribnjake je da je voda dovoljno duboka da se zimi ne smrzne. Sloj leda iznad vašeg ribnjaka ubit će koi tijekom zimskih mjeseci. Također mora biti dovoljno dubok da odvrati predatore, zbog čega vam je potrebno najmanje 4 stope.

ribnjaci sa zlatnim ribicama

Jezerca za zlatne ribice mogu biti duboka kao koi jezerca, ali zlatne ribice trebaju samo najmanje 2 stope u toplijim klimama. Ribnjaci sa zlatnim ribicama služe i kao vodeni vrtovi jer je ribnjak jako plitak. Možete staviti vegetaciju u vodeni vrt zajedno s ribama.

Za hladniju klimu morat ćete osigurati da zlatna ribica bude oko 16 inča ispod nule. Imajte na umu da grabežljivci u plitkim vodama mogu prići vašoj zlatnoj ribici. To možete izbjeći tako da obale budu što strmije.

divlja bara

Divlji ribnjak je još jedan prilično plitak ribnjak. Možete imati ribu u ribnjaku s divljim životinjama, ali riba može biti štetna za druge divlje životinje poput žaba ili daždevnjaka.

Trebat će vam dubina od 6 inča do 4 stope za ova jezera, iako možete imati neka dublja područja u jezercu kako biste pokušali zaustaviti rast biljaka. Inhibiranjem vegetacije u dijelu ribnjaka, dajete divljim životinjama poput pataka mjesto za slijetanje na vašu vodu.

Biljke koje se obično nalaze u ribnjacima divljih životinja uključuju:

U divlji ribnjak pokušajte privući što više životinja. To je slikoviti ekosustav u kojem možete uživati ​​tijekom cijele godine. Životinje koje primarno privlače ribnjaci s divljim životinjama uključuju:

Također možete privući druge sisavce i vodozemce u svoj ribnjak s divljim životinjama. Ne žele ribnjak puniti ribom jer većina vode nije dovoljno duboka za njih.

Kako biste pomogli divljim životinjama da dođu do vašeg ribnjaka, možete smanjiti nagib koji vodi u ribnjak, olakšavajući životinjama ulazak u vodu.

1682603444 724 Može li ribnjak biti predubok?

Toplovodni ribnjak

Ako je ribnjak veći od ribnjaka koi ili zlatnih ribica u dvorištu, mnogi će ga ljudi naseliti toplovodnom ribom. Tipično, ove vrste ribnjaka imaju površinu od najmanje pola hektara.

To su otporne vrste koje mogu preživjeti i zimu i druga godišnja doba. Minimalna dubina za izgradnju toplovodnog ribnjaka je 10 stopa. U ovom ribnjaku možete imati plića područja, ali neka otprilike 50 posto vašeg ribnjaka bude toliko duboko.

hladnovodni ribnjak

Jezerca s hladnom vodom obično se nalaze u sjevernom dijelu zemlje, gdje duboka jezerca mogu održavati niske temperature koje su potrebne hladnovodnim ribama.

Vodu u jezercu s hladnom vodom najbolje je držati na 50 ili 60 stupnjeva Fahrenheita. Razina kisika mora biti oko 5 PPM. Za dubinu morate planirati najmanje 12 stopa kako biste održali temperaturu koja je potrebna ribama.

Baš kao iu ribnjaku s toplom vodom, može biti dobro imati manje dubine za vaš ribnjak. Mala dubina omogućuje sunčevoj svjetlosti da prodre u dno ribnjaka i omogući rast vegetacije. Ova plitka područja mogu biti dobra za ležanje ribe, ali duboka voda je potrebna za cjelokupni opstanak i zdravlje ribe.

Korisni savjeti o vašem ribnjaku

Iako je maksimalna dubina vašeg ribnjaka važna, zapamtite da je i površina vašeg ribnjaka važna. Evo nekih općih smjernica kojih se trebate pridržavati prilikom odabira:

 • Ako je vaš ribnjak dubok 4 stope, trebao bi biti dugačak najmanje 8 stopa
  • Ako je vaše jezerce duboko 8 stopa, površina bi trebala biti najmanje 12 stopa
  • Ako je vaš ribnjak dubok 21 metar, trebao bi biti dugačak najmanje 17 stopa

Opet, dobra je ideja imati različite dubine u svom bazenu, čak i s plitkim ribnjakom sa zlatnim ribicama. Ribe i divlje životinje koriste različite dubine na razne načine. Ribe koriste dublja područja kako bi se ohladile u vodi ili kako bi pobjegle od grabežljivaca. Ravne površine možete koristiti kao posteljinu ili proizvodna mjesta.

Evo drugih korisnih savjeta za vaš ribnjak:

 • Mnoga jezerca s kosim rubom koriste nagib 2:1 ili 3:1. To znači da bi trebao pasti 2 do 3 stope za svaku 1 stopu dubine
  • Zakošeni rubovi nisu dobri ako želite odvratiti predatore poput rakuna. U tom slučaju dopustite oštar početni pad od 18 inča od ruba jezerca
  • Provjerite je li vaše jezerce dovoljno duboko kako ljeti ne bi presušilo
  • Vegetacija oko rubova vašeg ribnjaka sprječava eroziju tla
  • Kisika postaje sve manje što je jezerce dublje. Razmislite o korištenju perlatora za pumpanje kisika u dublja jezerca
  • Nastojte da grane ne budu previse nad vašim ribnjakom
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Uzgoj cvijeća

Kako uzgojiti suncokrete u loncu (pametni vodič)

Organizacija i planiranje vrta

Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Uzgoj jagoda za početnike

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?