11 savjeta za sadnju vrta s djecom

1682648971 11 Tipps zum Pflanzen eines Gartens mit Kindern

Vrtlarstvo s djecom: savjeti za početak

Vrtlarstvo je sjajan način da izvedete djecu vani i zabavite se dok uče. To je također fantastičan način za prikazivanje koncepata vrtlarstva kao što su sadnja, uzgoj, žetva i vrtlarski alati. Djeca koja vrtlare uče kako hrana raste od sjemena do njihovog stola! Vrtlarstvo s djecom može biti obogaćujuće iskustvo i za roditelje i za djecu! U ovom postu na blogu podijelit ću neke savjete o vrtlarenju s vašim djetetom ili djecom – nikad nije prerano početi vrtlariti sa svojom djecom!

Što možete uzgajati u vrtu prilagođenom djeci?

Stalno nam postavljaju ovo pitanje! Kad je u pitanju vrtlarstvo, djeci je potrebno vodstvo. Razgovarajmo o tome što možete uzgajati u svom vrtu za djecu i kakvu će im korist koristiti ove biljke.

Dajte svom djetetu izravan utjecaj na odabir vlastitih biljaka.

Prvi korak u vrtlarstvu s djecom važan je – dopustite djetetu da odluči što želi uzgajati! Mogli bi biti uzbuđeniji oko jedenja žetve ako bi pomogli u odabiru svojih omiljenih proizvoda, poput mrkve ili krumpira! Dođete li im s brokulom ili špinatom, možda će malo oklijevati krenuti u vrt.

kako odabrati biljke za djetetov vrt

Odaberite biljke s velikim sjemenkama

Ako planirate otvoriti vrt s djecom, važno je razumjeti koje će biljke dobro funkcionirati. Djeci je lakše rukovati i saditi sjemenke veličine klikera ili veće. Dolje je mali popis biljaka koje će putovanje u vrtu vašeg djeteta učiniti zabavnim, istraživačkim i privlačnim.

Evo nekoliko brzorastućih biljaka koje daju puno plodova tijekom vegetacije:

suncokreti

Moje omiljeno cvijeće u vrtu su suncokreti. Svijetle žute latice savršene su za privlačenje pčela i ptica, koje su neophodne da bi vaš vrt mogao napredovati!

Nedostaci sadnje suncokreta su što mogu preteći druge biljke ako se ne sade pažljivo u odnosu na druge biljke.

No, te su prednosti veće od nedostataka, pa smatram da ako vrtlarite s djecom, isplati se posaditi suncokret. Veliki, žuti cvjetovi i ukusne sjemenke bit će prilično impresivni!

rajčice

Po meni je rajčica najlakša biljka za uzgoj – potrebna vam je samo posuda, malo zemlje, presadnica rajčice i vaše će dijete postati vrtlar!

Grah i grašak

Grah i grašak dvije su uobičajene mogućnosti predjela kod djece jer brzo rastu. Kad ih uberete, mahune graha će same proizvesti više zrna graha! A budući da se grah trkač može uzgajati okomito na stupovima, svaki dodatni prostor možete ispuniti drugim biljkama ili začinskim biljem.

Druge sjajne starter biljke

Rotkvice i neven dvije su sjajne početne biljke za djecu. Rotkvice brzo rastu, tako da mogu biti vrlo zadovoljne za male ruke koje uče vrtlariti, a istovremeno su dovoljno izdašne da biljke mogu podnijeti neko zlostavljanje.

Neven uspijeva u teškim uvjetima, ali je mekši na dodir, savršen za željne male prste koji mogu postati nestrpljivi s povrćem.

Mrkva, tikvice i bundeve također su izvrsne prve biljke za djecu.

Pokretanje sjemena s djecom odličan je način da naučite o životnom ciklusu biljaka

Pokretanje i sadnja sjemena za djecu

Uvijek je lijepo vidjeti koliko su djeca oduševljena prirodom. A još bi uzbudljivije trebalo biti kada naprave prve korake u vrtu i gledaju kako mala sadnica izrasta u nešto lijepo.

Kada počinjete od sjemena, podučavanje djeteta kako saditi, pravilno zalijevati i klijati biljke važan je korak za djecu svih uzrasta! Uživat ćete vidjeti kako novi život niče.

Učiti djecu kako pravilno pripremiti tlo i čime započeti sjeme još je jedno zabavno iskustvo. Jedna od najpopularnijih mogućnosti sadnje u vrtu je započeti sa sadnicama za sadnju, poput onih koje možete kupiti u bilo kojoj većoj robnoj kući. Ako ste zainteresirani za vrtlarstvo cvijeća, ovaj pribor za uzgoj cvijeća možete nabaviti online. Ako više volite biti malo kreativniji i domaći, izradite vlastiti početni komplet! Upotrijebite ovaj jednostavan savjet i gledajte kako postaje siguran!

Kupite male lonce ili druge posude u lokalnoj trgovini ili trgovini rukotvorinama. Odaberite dovoljno da pokrijete sve različite veličine – neke bi trebale biti veće dok druge trebaju biti manje. Neke dobre ideje uključuju posude s maslacem, torbe s patentnim zatvaračem ili čak prazne limenke za kavu. Ne moraju se podudarati ni po veličini – ali ih koristite tako da najbolje odgovaraju vama i veličini vašeg vrta.

Počnite saditi sadnice ako nemate vremena za uzgoj sjemena u zatvorenom prostoru

Kupite sadnice za vrt vašeg djeteta

Sadnja sjemena umjesto sadnica nije samo izvrstan način uštede novca, već i potiče maštu mladih vrtlara. Sadnice s vaše lokalne tržnice ili iz rasadnika fantastična su opcija koja može ponuditi trenutačno zadovoljstvo i uštedu troškova.

Pri kupnji sadnica birajte najzdravije. Možete početi s raspravom o pripremi tla i spominjanjem dodataka koji se koriste za održavanje vašeg vrta pod kontrolom. Kad kupujete sadnice, tražite otporne sorte koje ne cvjetaju.

Sa sadnjom vrta s djecom treba krenuti od najranije dobi – u vrtiću ili čak nešto ranije!

S koliko godina djeca mogu početi baviti se vrtlarstvom?

Prije nego počnete kopati po zemlji sa svojom djecom, provjerite posjeduju li neke osnovne vrtlarske vještine. Vještine koje bi vaše dijete trebalo znati ili naučiti uključuju:

– Vrtni alati: kako ih koristiti i čemu služe

– Posadite sjeme ili sadnice u vrtnu gredicu prema vašim uputama (naravno uz malu pomoć)

Biljke po potrebi dobro zalijte i nemojte pretjerivati

Preporučujem da započnete vrt s djecom u dobi od oko 5 godina. Ovo je savršena dob da djecu upoznate s vrtlarenjem i da im pomognete da razviju cjeloživotni hobi ili strast. Djeca ove dobi vole pomagati. Upijaju sve što mogu naučiti i rade to s entuzijazmom. Oni također imaju motoričke sposobnosti za rukovanje sadnicama bez njihovog uništavanja, ali vaše će dijete ili dijete predškolske dobi vjerojatno naučiti usput.

Vrtlarstvo s djecom odličan je način druženja

Kada biste trebali početi pripremati svoj vrt?

Ovisno o vašoj vrtlarskoj zoni, većina počinje s pripremom vrta u veljači kada započnete sjetvu. Recite svojoj djeci što bi uzgajali u svom vrtu i počnite sa sjeme u zatvorenom prostoru prije nego što ga posadite vani. Ovo je sjajan način da djecu upoznate s procesom rada sjemenki. Počevši od sjemena, vi i vaše dijete možete iskusiti cijeli životni ciklus biljke, od sjemena preko klice do cvijeta i konačno ploda.

U kojim vrtlarskim poslovima djeca mogu pomoći?

Dopustite svojoj djeci da pomognu u plijevljenju korova u vrtu plijevljenjem i dodavanjem malča. Kao djeca svi smo voljeli prljati ruke — a čini se da ni naša djeca nisu ništa drugačija! Kad dođe vrijeme za sadnju klica vani, educirajte ih o tom procesu. Pokažite im kako kopati rupu, zalijevati biljke i druge vrtlarske tehnike.

Sadnja vrta s djecom je prekrasan način da djeca uberu plodove vlastitog rada. Uključivanje vašeg djeteta u proces dat će mu osjećaj postignuća, a možda čak i nešto čime će se moći pohvaliti. Vrtlarstvo sa svojom djecom odličan je način da provedete vrijeme zajedno i naučite ih nečemu što će koristiti do kraja života. Zajedničko provođenje vremena u vašem vrtu stvara uspomene koje će trajati cijeli život.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije baginde (potpuni vodič)

Sobne biljke Posude za sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Uzgoj bilja u posudama (jednostavni način)