Dieffenbachia: sobna biljka koja se lako održava u velikom prostoru

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152110

Dieffenbachia je sobna biljka s tropskim lišćem koja je postala popularna zbog prekrasnih uzoraka listova. Što još treba znati o ovim biljkama?

Dieffenbachia je tropska biljka koja se obično uzgaja kao ukrasna sobna biljka koja nije potrebna za održavanje. U zatvorenom prostoru mogu narasti do 1,5m, imaju prekrasne, velike listove s raznim uzorcima i bojama. Zbog svoje njege i ljepote gotovo bez napora, dieffenbachije su savršena biljka za svaki dom ili uredski prostor.

Dieffenbachia: Osnove

Poznate po tome što su velike i upadljive, dieffenbachije, sa svojim ogromnim lišćem s uzorkom i visokim stabljikama, popularne su sobne biljke. Tropsko lišće unosi svjetlinu u svaku prostoriju i djeluje kao elegantan pročišćivač zraka u vašem domu.

Biljke dieffenbachije imaju visoku toksičnost zbog prirodnog otrova u njihovom lišću. Kada se progutaju, njihovi listovi mogu uzrokovati oticanje grla, privremeni gubitak govora (nijemi ili nijemi), au težim slučajevima i gušenje kod ljudi. Izloženost također može biti otrovna za kućne ljubimce pa se pobrinite da svaki član vaše kuće razumije kako ovu biljku držati podalje od usta!

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152115

Zahtjevi za svjetlom za Dieffenbachije

Kao i mnoge biljke, Dieffenbachije vole svjetlost. Jednostavno ga ne vole dovoljno da bi se željeli smjestiti izravno u jake snopove svjetlosti (posebno izravnu sunčevu svjetlost). Dieffenbachije će uspjeti na jakoj sunčevoj svjetlosti, sve dok je filtrirana i/ili neizravna.

Dieffenbachia uzgojena u zatvorenom prostoru vjerojatno će imati koristi od dodatne rasvjete iz jednostavne LED žarulje za biljke ili grupirane s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za uzgoj .

Važna praksa koju trebate koristiti tijekom brige o vašoj Dieffenbachii je redovito je rotirati, tako da sve strane velike biljke mogu dobiti sunčevu svjetlost koja joj je potrebna. Ako bilo koja sorta Dieffenbachia ne dobije dovoljno svjetla, počet će rasti na neugodan i dugonogi način.

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152114

Zalijevanje Dieffenbachije

Dok zalijevate svoju biljku Dieffenbachia, najvažnije je zapamtiti da ona ne želi previše vode. Međutim, to ne znači da ne zahtijeva vodu jer ipak treba. Dieffenbachije će biti najsretnije kada ih zalijevate jednom ili dvaput tjedno, zalijevajte dok ne iscuri s dna posude (ovisno o tome kakvu posudu imate).

Drugi način da utvrdite dajete li svojoj Dieffenbachiji potrebnu vodu je da provjerite vlažnost vašeg tla. Gornji centimetar vašeg tla trebao bi biti vlažan cijelo vrijeme. Zapamtite, nemojte previše zalijevati jer vaša Dieffenbachia može biti podložna truleži korijena.

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152113

Temperatura okoline i unutarnja vlažnost za Dieffenbachije

Dieffenbachije, budući da su tropski, uživaju u toplim temperaturama i relativno visokoj vlažnosti. Većina Dieffenbachia mora ostati na sobnoj temperaturi oko 15-30°C, s oko 60% vlažnosti. Dieffenbachia neće podnijeti niske temperature. Kao i mnoge druge biljke, zbog niskih temperatura gube lišće!

Ako vaša Dieffenbachia nema dovoljno vlage, vidjet ćete smeđe vrhove ili rubove na listovima. Da biste to popravili, uključite ovlaživač zraka u svom domu neko vrijeme. Možete koristiti obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučiti za specijalizirani ovlaživač zraka iz trgovine biljaka.

Nemate ovlaživač zraka? Stavite svoju Dieffenbachiu u osunčanu kupaonicu (ili u kupaonicu odmah nakon što netko izađe pod tuš). Ispod lonca za sadnju može se koristiti pladanj sa šljunkom, ali oni su općenito prilično neučinkoviti u usporedbi s ovlaživačima zraka.

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152112

Mješavina zemlje za Dieffenbachiu

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti o Dieffenbachiji je da im je potrebna dobro drenirajuća mješavina zemlje i lonac za sadnju. Bez njih, Dieffenbachije mogu biti sklone truleži korijena. Ovo stanje uzrokuju gljive koje rastu kada su biljke ili previše zalijevane ili nemaju potrebnu drenažu.

Upotrijebite svježu zemlju da presadite svoje dieffenbachije kako biste izbjegli prijenos bolesti koje se prenose iz tla.

Još jedna sjajna opcija je korištenje mješavine afričke ljubičice. Smjesa zemlje se također može koristiti za razmnožavanje biljaka Dieffenbachia pomoću reznica stabljike.

Posude za presađivanje dieffenbachije

Dieffenbachije općenito je prilično lako presaditi. Nakon što ste pronašli mješavinu za saksiju koja dobro drenira, još jednom provjerite ima li vaša odabrana posuda za sadnju drenažnu rupu (ili rupice) kako bi voda mogla lako istjecati. Tanjurić se može koristiti ispod posude za biljke ako se postavlja na osjetljivu površinu ili na pod.

Za početak presađivanja, uklonite tlo i korijen biljke Dieffenbachia iz postojećeg lonca. Otpustite sve debele korijene koje izgledaju kao da kruže izvan korijenske kugle tražeći dodatni prostor. Stavite korijen korijena u novi lonac i okružite ga svježom mješavinom za saksije. Možda ćete morati staviti malo mješavine za lonce na dno ako je novi lonac dublji osim što je širi. Ostavite 1-2cm praznog prostora na vrhu lonca za sadnju kako biste omogućili zalijevanje.

Gnojivo za Dieffenbachije

Dieffenbachije koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru treba redovito primjenjivati ​​organskim gnojivom sa sporim oslobađanjem. Dok Dieffenbachia koja raste u divljini ima pristup prirodnim mineralnim hranjivim tvarima u okolnom tlu, biljke uzgojene u kontejnerima izolirane su od svog prirodnog ekosustava.

Dieffenbachia sobne biljke koje se lako odrzavaju za velike prostore52152152111

Uobičajeni štetnici i bolesti koje utječu na Dieffenbachije

Kao i većina biljaka, Dieffenbachije su pod utjecajem raznih uobičajenih štetnika. Najbolji način da izbjegnete bilo kakvu zarazu štetočina je redovito provjeravati ima li problema s vašom biljkom: kukaca ili drugih. Ako su štetnici vidljivi, uklonite ih što je moguće bolje i tretirajte cijelu biljku organskim insekticidom .

Sljedeće su najčešće najčešći štetnici Dieffenbachia:

  • Brašnaste bube su mali kukci nalik ljuskama koji sišu sok koji se obično pričvršćuju za dno lišća i stabljike. Izgledaju bijelo i pahuljasto i mogu predstavljati ozbiljan problem ako se ne liječe. Ako redovito provjeravate, ne biste trebali imati problema s velikim zarazama. Najbolji način za liječenje male zaraze je da umočite vatu u alkohol za trljanje i obrišite biljku.
  • Paukove grinje su one dosadne, crveno-narančaste, super-male bube koje možete vidjeti izvan svoje kuće. Da, oni mogu ući u vašu biljku, a primijetit ćete ih prvenstveno po malim, ljepljivim mrežama koje ostavljaju na vašoj dieffenbachiji. Da biste ih tretirali, koristite insekticidni sapun u spreju ili neem ulje.
  • Lisne uši su još jedna vrsta malih insekata koji sišu sok koji mogu napasti vašu biljku. Jednostavan način da ih spriječite i eliminirate je redovito čišćenje lišća vaše biljke vlažnom krpom. Ovo će također zadržati lišće lijepim i sjajnim!

Ne postoji mnogo uobičajenih bolesti koje utječu na Dieffenbachiu. Možda ćete primijetiti posmeđivanje donjeg lišća i paniku, ali to je potpuno prirodno! Samo ih odrežite kako bi vaša biljka izgledala zdravo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: