Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Was soll ich im Winter auf mein Gartenbeet stellen

Lako je biti preokupiran krajem vrtlarske sezone i zanemariti čišćenje prije smrzavanja. Ali da biste se pripremili za nadolazeću sezonu, morate naučiti kako pripremiti podignutu gredicu za zimu. Zatim, kako temperature padaju i dani postaju kraći, vrtlari moraju početi pripremati svoje vrtove za zimu.

Kao opće pravilo, pripremite svoju vrtnu gredicu za zimu tako da je prekrijete malčem kako biste zaštitili korijenje biljaka od hladnoće i spriječili eroziju tla. Osim toga, važno je ukloniti svo suvo lišće i ostatke kako bi se smanjio rizik od štetnika i bolesti.

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Postoje stvari koje možete učiniti kako biste pripremili svoju vrtnu gredicu za zimu, a mi smo ih naveli u nastavku.

Odbacite bolesne biljke, ali sve ostalo ostavite na mjestu.

Sada je idealno vrijeme da se riješite svih biljaka koje su pokazivale simptome bolesti ranije tijekom sezone rasta, ali niste mogli nešto poduzeti. Ostavljanje ostatka usjeva na gradilištu tijekom zime štiti tlo i sprječava eroziju. Osim toga, mogu poslužiti kao domovi za prezimljavanje oprašivača.

Pripremite teren dodavanjem promjena.

Ovo je izvrsno vrijeme za dodavanje organskih gnojiva poput kamenog fosfata, morske trave, koštanog brašna i poboljšivača tla poput stajnjaka i komposta.

Kako biste spriječili da zimske kiše isperu aditive ispod aktivne zone korijena, možete malčirati tlo nakon što ga pospete dodacima ili posaditi pokrovni usjev. Ovo je posebno važno za uzdignute gredice jer dreniraju bolje nego gredice sa zemljom.

Uzgajajte pokrovne usjeve.

Za sadnju su prikladne pokrovne kulture kao što su raž, grahorica ili djetelina. Ove biljke razbijaju zbijena područja, smanjuju eroziju tla i povećavaju razinu organske tvari u vrtnim gredicama. Osim toga, pokrovni usjevi dodaju hranjive tvari i podržavaju sposobnost tla da veže atmosferski ugljik.

Količina dušika dostupna vrtnom povrću može se povećati uzgojem mahunarki poput graška ili djeteline u vašem vrtu.

Posadite lukovice cvijeća.

Kopajte 10-20cm dalje od stabljike biljke koja se širi dok nježno otpuštate prljavštinu. Kako biste odmah presadili lukovice na drugo mjesto u vrtu, lagano ih podignite i odvojite.

Dodajte još malča.

Lakši je prijelaz u zimu prekrivanjem površine tla debelim slojem malča koji pomaže u kontroli temperature i vlage tla. Osim toga, gusti dodatak malča, sloj oko korjenastog povrća ostavljenog u vrtu za berbu u jesen i zimu, može pomoći u zaštiti od jakog mraza i produljiti prinose.

Što da stavim na vrtnu gredicu zimi

Što mogu staviti preko vrtne gredice zimi?

Vaša gredica ne mora mirovati zimi! Preko njega možete staviti svašta da ostane živ i zdrav. Nekoliko jednostavnih ideja je da po vrhu rasporedite sloj slame, lišća ili borovih iglica. To će vam pomoći izolirati pod i zaštititi ga od hladnoće.

Također možete koristiti ceradu ili plastičnu plahtu za pokrivanje kreveta. To stvara toplo okruženje za biljke i sprječava ih da budu oštećene mrazom. Na kraju, ako tražite prirodniju opciju, možete upotrijebiti pokrivač od debelog snijega da prekrijete krevet. To osigurava dosta izolacije i štiti vaše biljke od oštećenja od hladnoće.

Čime pokriti podignute gredice zimi?

Povrće osjetljivo na mraz može patiti od iznenadnih zahlađenja i promjena temperature. Evo strategija za zaštitu vaših biljaka od noćnih mrazova:

Koristite stare deke i plahte za pokrivanje biljaka

Biljke se od mraza mogu učinkovito zaštititi starim pokrivačima i plahtama. Pokrivač štiti osjetljive biljke od hladnoće i održava ih na životu tijekom cijele noći.

Položite pokrivač preko biljaka dok ne udare o tlo, koristite motke ili obruče da ih držite gore i dalje od lišća kako biste ih zadržali na mjestu, spriječili ulazak hladnog zraka i pričvrstite rubove daskama, kamenjem ili ciglama.

Posude stavite preko sadnica sklonih mrazu.

Sadnice osjetljive na mraz prekrijte kantama, loncima, posudama za skladištenje, kantama za smeće, krpama ili drugim velikim posudama. Ako je vjetrovito, otežajte ga kamenjem ili ciglama.

Upotrijebite pokrivač za redove ili vrtnu deku protiv smrzavanja.

1682644972 67 Što da stavim na vrtnu gredicu zimi

Plutajući pokrivači za redove, vrtni pokrivači i pokrivači protiv smrzavanja izrađeni su od lagane tkanine dizajnirane isključivo za zaštitu usjeva. Ako je potrebna dodatna zaštita tijekom dana, tkanina se može ostaviti na sebi jer je prozračna i propušta svjetlost.

Što da radim sa svojom zemljom zimi?

Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako zaštititi tlo u vrtu zimi.

Pokrijte svoje biljke malčem.

Kompost, slama, lišće, drvna sječka i piljevina čine dobar malč i lako se posipaju. Napravite sloj od 5-10cm ovih organskih materijala na površini tla oko vaših biljaka, pazeći da ih ne prekrijete.

Biljni usjevi.

Brzorastući usjevi, koji se nazivaju pokrovni usjevi ili zelena gnojidba, održavaju tlo pokrivenim tijekom zime kako bi spriječili eroziju. Osim toga, poboljšavaju strukturu tla, dodaju organsku tvar tlu te pohranjuju i recikliraju biljne hranjive tvari.

Pokrijte prazne gredice.

Sve gredice koje se neće koristiti cijelu zimu potrebno je napuniti kompostom i prekriti starom dekom ili krpom. Kao rezultat toga, vaše tlo održava zdravu strukturu, a količina padalina koja prodire u tlo je umjerena.

Dodajte kompost.

Glavna stavka na ovom popisu poboljšanja tla za konzervatorij je bez sumnje ova. Bravo ako ste već počeli s kompostiranjem. Imajte na umu da, dok će niže temperature usporiti razgradnju, sjeckanje vaših “smeđih” i “zelenih” komada na manje komade pridonijet će njihovoj brzoj razgradnji.

Kako da pripremim svoju gredicu za sljedeću godinu?

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti odmah kako biste pripremili svoj vrtni krevet za sljedeću godinu:

 1. Testirajte svoje tlo. Razmislite o provođenju ispitivanja tla kako biste saznali trebate li dodati tvari za podizanje pH vrijednosti poput vapna ili tvari za zakiseljavanje poput elementarnog sumpora.
 2. zadržati korijenje. Nakratko povucite biljke radije nego da kopate kako biste izvadili posljednji korijen i dragovoljno uzmite sve što iskrsne. Korisne bakterije, čiji probavni procesi dovode do humusa, hrane se preostalim dijelom korijenskog sustava.
 3. Dodajte kompost. Upotrijebite vilice za kopanje kako biste lagano gurnuli sloj komposta od 7-10cm u tlo u vašem dvorištu.
 4. dodati gnojivo. Za početak kuhanja u gnoj umiješajte krvno brašno, a zatim cijelo područje pokrijte ceradom ili pokrivačem od lišća i slame.
 5. Dodajte organsko gnojivo. Pokušajte štedljivo posipati organsko gnojivo kao što je zeleni pijesak, kameni fosfat, brašno od algi, koštano brašno ili krvno brašno ako ne želite koristiti gnojivo.
 6. slagati listove. Stavite sloj usitnjenog jesenskog lišća na vrt bez obzira na vrstu komposta ili gnojiva koje ste koristili. Ovo je fantastičan način za izolaciju tla i poticanje aktivnosti crva kasnije tijekom sezone.
 7. Biljni pokrovni usjevi. Sadnja pokrovnog usjeva još je jedna alternativa pripremi tla. Ove biljke izvlače hranjive tvari iz podzemlja, crpe dodatnu vodu i dodaju organsku tvar i dušik u tlo.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Kako napraviti venturijevu cijev za akvaponiku?

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme krastavca

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Planiranje cvjetnog vrta: vodič za početnike

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Odabir sobnih biljaka

11 zapanjujućih sorti kalateja koje ćete voljeti