Kako prepoznati, popraviti i spriječiti truljenje korijena

Trulež korijena jedna je od najštetnijih bolesti od koje naše sobne biljke mogu patiti, a jedna je od najčešćih. Infekcija može uništiti biljku doslovno iz temelja. Brzo se širi, a bez hitne akcije brzo je prekasno.

Prevencija je najbolja politika, ali bolest se može zaustaviti ako se rano uhvati. U ovom članku ćemo objasniti što je trulež korijena i kako se događa, kako ga dijagnosticirati i liječiti… i, što je najvažnije, kako ga spriječiti.

Što je trulež korijena?

Trulež korijena događa se kada korijenje vaše biljke podlegne patogenima propadanja. Bolest pretvara zahvaćeno korijenje u smeđu ili crnu kašu koja ne može transportirati hranjive tvari do ostatka biljke. Njegovo napredovanje je kobno.

Trulež korijena može se brzo proširiti na ostatak biljke. Bolest mogu uzrokovati mnogi različiti virusi, bakterije, gljivice i oomicete (vodene plijesni). Nekoliko uobičajenih zlikovaca su Fusarium, Pythium, Phytophthora i Rhizoctonia—ali to nije važno što se tiče osnovnog liječenja.

Život u kontejnerima čini biljku posebno ranjivom, ali ti patogeni ne beru na sobnim biljkama: uzrokuju ogromnu ekonomsku štetu usjevima diljem svijeta. Umjetno okruženje spremnika može potaknuti infekciju, stoga morate biti oprezni da vaše zelene bebe ne budu sjedeće patke.

Što uzrokuje trulež korijena?

Patogeni koji trule korijenje napreduju u vlazi, tako da se vlažni uvjeti obično okreću. Evo važnih faktora koji doprinose infekciji:

Prekomjerno zalijevanje

Ovo je ono veliko: dati biljci više vode nego što ona može podnijeti klasična je postavka za trulež. Prekomjerno zalijevanje guši korijenje i snižava razinu kisika u tlu, učinkovito postavljajući stol za oportunističke patogene.

Slabo drenirajuće tlo

Teška tla zadržavaju vodu. Ova sklonost zadržavanju vode (i suhog do tvrdoće poput cementa) je razlog zašto se dobro drenirajuće tlo posebno preporučuje za većinu biljaka: trajno vlažno korijenje je pripremljeno za truljenje korijena.

Neadekvatna drenaža

Posude za sobne biljke trebaju imati drenažne rupe kako bi višak vode mogao pobjeći. Postavljanje kamenja na dno ne funkcionira: čuva se samo sloj ustajale vode ispod korijena.

Prevelike posude

Možda ćete biti u iskušenju da svojoj biljci date dodatni prostor za uzgoj (i uštedjeti si malo truda za presađivanje u budućnosti), ali to obično nije dobra ideja. Višak tla može uzrokovati probleme, jer prazan prostor može postati mrtva zona koja je preplavljena vodom.

Neporozne posude

Glinene posude mogu biti glomazne, ali imaju jednu veliku prednost: propusne su. Voda može ispariti kroz njihove zidove kako bi tlo moglo disati. Neporozne posude poput plastičnih ili glaziranih posuda zadržavaju vlagu i potiču vlažne uvjete.

Hladne temperature

Redovito zalijevanje može biti previše ako temperature padnu. To možda nije problem u kontroliranoj klimi vašeg doma, ali zapamtite da su i potrošnja vode i isparavanje veći u toplijem vremenu.

Loš protok zraka

Cirkulacija zraka također povećava stope isparavanja: ustajali zrak može dovesti do vlažnog tla. Ovaj problem može biti uzrokovan grupiranjem biljaka kako bi se povećala lokalna vlažnost, jer gužva također može dovesti do loše ventilacije i tla koje ostaje mokro predugo.

Preduboka sadnja

Kod mnogih vrsta zakopavanje stabljike izaziva propadanje. To ne vrijedi za svaku biljku – neke će ukorijeniti uz zakopanu stabljiku – ali trebate provjeriti specifikacije svoje sobne biljke prije nego što smanjite dubinu sadnje.

Zalijevanje izvan sezone

Mnoge biljke imaju sezonska razdoblja kada njihov rast usporava ili ulaze u stanje mirovanja. Tijekom tog vremena zahtijevaju manje vode, tako da nastavak istog rasporeda zalijevanja može značiti nenamjerno prekomjerno zalijevanje.

Kontaminirani alati

Važno je dezinficirati svoju opremu prije ponovne upotrebe s drugim biljkama. Patogeni se drže za posude, škare, lopatice i druge alate i lako mogu preskočiti na druge biljke ako nisu sterilizirane.

Kupnja bolesnih biljaka

Više od jedne vrtlarske tragedije počelo je donošenjem kući jednostavne kupnje u maloprodaji. Rane faze truleži korijena može biti teško otkriti, ali držite se dalje od biljaka s uvelim listovima ili napuhanim područjima na stabljikama. Pokušajte kupovati samo od renomiranih prodavača, a dobra je ideja staviti u karantenu novu kupnju podalje od drugih biljaka dok ne budete sigurni da je zdrava.

Kompromitirano tlo

Patogeni žive u tlu čekajući proljeće. Komercijalne mješavine su obično sterilne, ali izbjegavajte korištenje zemlje iz vašeg vrta ili recikliranje medija bez prethodnog steriliziranja. Čuvajte zemlju u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili kontaminaciju.

Slabost ili stres

Trulež korijena je uglavnom oportunistička infekcija. Osim što napadnu biljku koja je bila izložena stresu zbog prekomjernog zalijevanja, patogeni mogu iskoristiti prednost prekomjerne ili nedostatne gnojidbe, suše, fizičkog oštećenja ili čak promjene svjetla ili drugih čimbenika okoliša. Održavanje zdrave biljke najbolji je način za odbijanje nevolja.

Simptomi truleži korijena

Rano otkrivanje truleži korijena ključno je za oporavak; nažalost, prve faze bolesti događaju se izvan vidokruga.

Rani znakovi upozorenja truleži korijena

Spori rast jedan je od općih pokazatelja da se korijeni možda bore. Požutjelo lišće je još jedno rano upozorenje. Provjerite tlo ako vidite promjenu boje lišća.

Tlo koje ostaje mokro također može ukazivati ​​na problem dolje. Lišće koje se uvija tijekom dana, ali se čini da se oporavlja preko noći, još je jedan znak upozorenja.

Kraj igre

Zaraza u kasnoj fazi pretvara korijenje u kašu. Ako se ne zaustavi, cijela biljka će se na kraju prevrnuti. U naprednim slučajevima, kada provjerite stabljiku, ona vam može jednostavno otpasti u ruci.

Kako popraviti trulež korijena

Liječite trulež korijena uklanjanjem vaše biljke iz posude i pranjem stare zemlje s korijena. Izrežite sve oboljelo korijenje s biljke sterilnim škarama, ostavljajući samo zdravo korijenje. Zatim presadite biljku u sterilnu posudu sa svježom, dobro drenirajućom zemljom i izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.

Specifičnosti liječenja ovise o težini stanja. Rano otkrivanje omogućuje manje invazivne lijekove.

U svim slučajevima, prvo pravilo truleži korijena je da se odmah tretira. Brza intervencija pomaže vam da spasite što je više moguće biljke. Jedan dan može napraviti razliku.

Tijekom tretmana biljku držite podalje od intenzivne svjetlosti. Također, obustavite gnojiva dok biljka ponovno ne bude zdrava: korijenje je ugroženo i neće pravilno isporučiti hranjive tvari.

Liječenje blage truleži korijena

Možda vaša biljka vene i primijetite da tlo ostaje mokro… ali nema određenog mirisa ili napuhanih stabljika ili drugih sigurnih znakova truleži. U tom slučaju, vrijeme je da odustanete od zalijevanja i pažljivo promatrate biljku.

Blage infekcije se ponekad mogu preokrenuti jednostavnim puštanjem tla da se osuši i promjenom načina zalijevanja. Time se izbjegava prekid presađivanja što može zakomplicirati oporavak oslabljene biljke.

Uklonite sav malč ili otpali materijal s gornjeg sloja tla kako biste omogućili bolje isparavanje. Ideja je uskratiti svim patogenima u razvoju višak vlage koji im je potreban i pustiti da ih prirodna obrana vaše biljke dokrajči.

Provjerite postoji li dobar protok zraka preko posude. Ako je medij jako vlažan, razmislite o laganom vađenju tla biljke iz posude. Ostavite zajedno u bloku i postavite na novine. To pomaže da se tlo brže osuši i daje korijenu dodatni kisik. Ventilator će ubrzati proces.

Liječenje teške truleži korijena

Ako je trulež opsežna, ali još uvijek ima živog korijenja, vrijeme je za očajničke mjere: Morat ćete presaditi svoju biljku, a pritom ukloniti sve zahvaćeno korijenje i lišće. Imajte na umu da presađivanje dovodi do još jednog vala stresa biljaka, stoga postupajte što je nježnije moguće.

Evo koraka:

 • Izvadite biljku iz posude i pregledajte korijenje.
 • Operite grudu korijena kako biste uklonili zaraženo tlo.
 • Odrežite kašasto ili smeđe korijenje steriliziranim škarama. (Ponovno sterilizirajte nakon upotrebe!)
 • Odrežite uvenule ili promijenjene listove.
 • Odrežite pupoljke i cvjetove zajedno s oko 50% listova kako bi preostalo korijenje moglo adekvatno služiti biljci.
 • Presadite u svježe, suho, dobro drenirano tlo. Dajte mu srednje svjetlo i pažljivo ponovno počnite svoj režim zalijevanja.
 • Pažljivo nastavite s laganim rasporedom zalijevanja.
 • Izolirajte biljku i držite je pod nadzorom. Ako se trulež vrati … recite zbogom i sigurno bacite biljku.

Zapamtite: biljci će trebati manje vode jer sada ima manje korijena.

Vrlo jaka trulež korijena

Vrlo teške slučajeve je najlakše liječiti, jer uključuje bacanje biljke. Ne dopustite da dođe u kontakt s vašim drugim biljkama. Sterilizirajte posude i drugu opremu koja je dotakla i bacite njihovu zemlju. Kratko i tužno.

Napredni tretmani truleži korijena

Komercijalni fungicidi za liječenje truleži korijena

Komercijalni fungicidi mogu biti učinkoviti, ali postoje upozorenja.

Prije svega, niti jedna kemikalija ne liječi svaku vrstu gljivica. Stanje može čak biti uzrokovano bakterijom ili virusom.

Ako želite potrošiti trud i novac – a imate dovoljno vremena – stručnjak može identificirati specifični patogen koji napada vašu biljku. Neki vrtići nude ovu uslugu. Bez ove dijagnoze, međutim, primjene protiv gljivica su metak u mraku.

Kemikalije također nisu jeftine.

Konačno, fungicidi mogu oštetiti korisne organizme u tlu. To, ironično, može učiniti vaše biljke podložnijim truljenju.

Prirodni lijekovi protiv truleži korijena

Ako biste radije riješili problem prirodnim metodama, postoji nekoliko opcija koje možete isprobati. Mnogi vrtlari imaju odlične rezultate s prirodnim tretmanima, dok će drugi reći da su od male koristi.

Cimet

Sve ima iznimku: čini se da je dobri stari cimet prirodni fungicid niske toksičnosti . Možda zvuči čudno, ali iskusni vrtlari se zaklinju u cimet za smanjenje gljivica u tlu, zaštitu sadnica… i sprječavanje truljenja korijena.

Ovaj uobičajeni kuhinjski začin pokazao se učinkovitim protiv gljivičnih infekcija na preko 40 različitih usjeva . Službeni naziv aktivnog sastojka je cinamaldehid.

Kako biste liječili svoju problematičnu sobnu biljku, pospite cimetom korijenje i druge zahvaćene dijelove biljke nakon što su oboljela područja obrezana. Nemojte zaboraviti malo umiješati i u tlo.

Kamilica

Kad počnete pažljivo zalijevati svoju biljku koja se oporavlja, razmislite o dodavanju čaja od kamilice. Neki uzgajivači navode da su uspješno koristili otopinu kao prirodni mikrobiološki i blagi fungicid. Tvrdi se da kamilica djeluje slično kao cimet, ali u tekućem obliku.

Vodikov peroksid

Obično dostupna 3% otopina vodikovog peroksida još je jedan potencijalni tretman za trulež korijena koji dodaje kisik i pomaže u borbi protiv infekcije. Vodikov peroksid se obično koristi za suzbijanje truleži korijena u hidroponskim sustavima, a može biti učinkovit i za obične sobne biljke.

Razrijedite oko 1-1/2 čajne žličice 3% otopine u šalici vode i poprskajte zahvaćene listove i stabljike. Također možete kapati ovu otopinu u tlo.

Imajte na umu da ovaj tretman također može ubiti korisne organizme, a njegova učinkovitost u tlu je promjenjiva. Kao posljednji pokušaj odbacivanja, neki vrtlari umoču korijenje jako zaražene biljke u razrijeđenu otopinu prije presađivanja.

Kako spriječiti truljenje korijena

Najbolji pristup truleži korijena je prevencija, koja se uglavnom odnosi na izbjegavanje pogrešaka. Evo zahtjeva kako biste izbjegli ponovno potrebu za ovim člankom:

Sterilizirano dobro drenirajuće tlo

Malo biljaka cijeni teški mulj u svojim posudama. Srećom, teško tlo nije teško popraviti.

Možete zamisliti tlo kao da se nalazi na spektru između nepropusne gline koja drži vodu do potpuno poroznog pijeska – većina biljaka preferira mješavinu koja pada negdje u sredini. Kvaliteta drenaže može se prilagoditi dodavanjem pijeska, perlita, kore ili drugih grubih dodataka za otvaranje teškog glinenog tla i obrnuto.

Organski dodaci poput komposta od crva i plijesni rade na “ispravljanju” bilo koje vrste tla tako da se optimalno drenira. Organski materijal također nudi bonus prirodne plodnosti.

Ispravno zalijevanje

Nemojte samo zalijevati sve svoje sobne biljke odjednom. Sukulentima je potrebno manje vode nego mnogim tropskim vrstama.

Najbolje je zasititi posudu i pustiti da se dobro ocijedi. Pustite da se gornji sloj zemlje osuši između zalijevanja. Ne zaboravite zalijevati manje u hladnije vrijeme ili tijekom mirovanja.

Pravilno zalivanje

Odgovarajuća veličina posude biljke određena je opsegom njezinog korijenskog sustava. Gomolji, epifiti i mnogi sukulenti imaju ograničeno korijenje, ali drugi idu duboko.

Previše “praznog” tla je problematično jer, bez korijena koji bi apsorbirao vodu i prozračio tlo, mogu se razviti mrtve zone gdje se može zavladati trulež korijena. Jedna veličina ne odgovara svima, stoga upoznajte svoju biljku.

Također, kao što je spomenuto, glinene posude su najbolje jer dopuštaju da voda ispari sa strane i puštaju tlo da diše.

Dajte im prostor

Kako biste bili sigurni da vaše biljke ne žive u stagnirajućim uvjetima (ili da se međusobno kontaminiraju), osigurajte dobar protok zraka oko njih.

Izbor biljaka

Vaš izbor biljaka također je važan: neke su podložnije truleži korijena od drugih.

Na primjer, kaktusi i drugi sukulenti trebaju manje zalijevanja od većine biljaka, zbog čega je njihovo korijenje podložno bolestima u uvjetima preplavljenosti. Slabo korijenje epifita uglavnom je za sidrenje umjesto za upijanje vode i hranjivih tvari, pa također lako razvijaju trulež korijena.

Ako nemate potpunu kontrolu nad svojom kantom za zalijevanje, držite se biljaka koje vole vlagu. Na primjer, teško je zalijevati ljiljane mira, a mnoge paprati vole stalno vlažne uvjete. Samo zapamtite da čak i biljke koje vole često zalijevanje ne cijene pretjerano vlažno tlo.

Promatranje

Najvažnije oružje protiv truleži korijena je dosljedno promatranje. Čak i stručnjaci priznaju da su njihovi neuspjesi uglavnom proizašli iz nepažnje.

Razvijte naviku promatranja biljaka i poduzimanja odgovarajućih radnji. Provjerite nepravilnosti u njihovom rastu ili bojanju. Pratite koliko se brzo gornji sloj tla suši i naviknite se na njihov ritam korištenja vode. Potražite znakove mirovanja.

Biljke ne govore, ali komuniciraju. Da biste postali zelenoliki, potrebno je naučiti njihov jezik. Obično možete izbjeći tjeskobu, krivnju—i smrdljivi nered—od truleži korijena jednostavnim obraćanjem pažnje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: