Privlače li sobne biljke bube? (prevencija i liječenje)

Privlace li sobne biljke bube prevencija i lijecenje897543363 wop

U usporedbi s uzgojem biljaka vani, sobne biljke obično imaju manje problema, što ih čini popularnim među mnogim vlasnicima kuća zbog jednostavnog održavanja. Ipak su skloni nekim problemima, a uobičajena je briga privlače li sobne biljke kukce?

Privlače li sobne biljke bube?

Da, sobne biljke privlače bube. Obično ih privlače unutarnji uvjeti uzgoja koji imaju visoku vlažnost ili nedostatak cirkulacije zraka. Najčešći štetnici su lisne uši, paukove grinje, gljivične gljivice, brašnare, ljuskice, tripsi i bijela mušica.

Održavanje dobrih uvjeta za uzgoj, pravilno zalijevanje i redoviti pregled biljaka pomoći će vam da zaraze ostanete niskim i omogućit će vam da ih brzo tretirate, smanjujući štetu na vašim biljkama.

Ako ovo čitate, vjerojatno imate neke greške i tražite informacije o njima. Imaš sreće! Nastavite čitati kako biste saznali više o tome zašto možda imate bube, kao i kako ih identificirati, iskorijeniti i spriječiti. Također ću razgovarati o tome koje su sobne biljke najotpornije na štetočine.

Uvjeti uzgoja koji privlače štetnike sobnih biljaka

Obično problemi s bubama nastaju zbog unutarnjih uvjeta uzgoja koji ih privlače, a najveći su krivci vlažni, vlažni uvjeti.

wop h6f568ed54d56f69gf76g7z

Visoka vlažnost zraka može privući štetnike na sobne biljke

Mnoge bube imaju sposobnost ili šesto čulo za hrle prema području s visokom vlagom. Zbog svoje male veličine tijela, moraju održavati svoje tijelo vlažnim ili će se osušiti i umrijeti zbog čega će tražiti područja gdje su razine vlage veće. 

Uvjeti visoke vlažnosti obično su uzrokovani sljedećim:

 • Klimatski uvjeti: Područja koja su bliža velikim vodenim površinama (tj. jug, sjeverozapad Pacifika i druga obalna područja) ili ona koja imaju veće razine oborina imaju višu razinu relativne vlažnosti od pustinjskih područja kao što su Arizona, Novi Meksiko i dijelovi međuplaninskog zapada. Ova prirodno viša razina vlažnosti održava višu razinu vlažnosti u vašem domu.
 • Prekomjerno zalijevanje : Bez obzira na klimu u kojoj živite, davanje previše vode vašim biljkama ili prečesto zalijevanje jedan je od najvećih krivaca visoke razine vlage koja neposredno okružuje vaše sobne biljke. Prenatopljena, vlažna tla podići će razinu relativne vlažnosti oko biljke kako voda isparava s površine tla.
 • Stajaća voda: To je donekle povezano s prekomjernim zalijevanjem, ali više s obzirom na količinu vode koju dajete svojoj biljci svaki put. Previše zalijevanja u bilo kojem trenutku je problematično ako ispod posuda imate tanjuriće za prikupljanje vode koja istječe iz vaših posuda.

Nedostatak cirkulacije zraka

Kretanje zraka oko vaših biljaka doista je važno kako bi se spriječilo previsoka razina vlažnosti, ali također sprječava bube na još nekoliko načina. Povećana ventilacija ubrzava sušenje tla i smanjuje rast gljivica, čineći vaše sobne biljke manje gostoljubivim mjestom za život stjenica. Nedostatak cirkulacije zraka može nastati iz nekoliko različitih razloga:

 • Nema prostora : Postavljanje biljaka preblizu jedan je od najvećih razloga za slabu cirkulaciju zraka kroz lišće. Iako grupiranje vaših biljaka može biti korisno za povećanje vlažnosti gdje je potrebno, pokušajte izbjeći dopuštanje da vaše biljke dodiruju jedna drugu, jer će to smanjiti ventilaciju oko lišća.
 • Nema kretanja zraka : neka područja vašeg doma možda neće biti blizu prozora, vrata, ventilacijskih otvora ili primati nježno kretanje zraka koje stvaraju stropni ventilatori ili ljudi koji prolaze. Premjestite svoje biljke u prostor koji je bolje prozračen, ostavite otvoren prozor ili razmislite o korištenju oscilirajućeg ventilatora ako je potrebno.

Uobičajene greške sa sobnim biljkama

Raznolikost insekata koje nalazite na sobnim biljkama mnogo je manje opsežna od onih koje nalazite na vanjskim ukrasnim i vrtnim biljkama. Kada je riječ o sobnim biljkama, postoji manje od desetak stjenica koje su uobičajene smetnje: lisne uši, paukove grinje, gljivične gljivice, brašnaste stjenice, ljuspice, tripsi i bijela mušica.

Lisne uši

wop nb8u4h087ho48u50

Lisne uši su sićušni kukci koji sišu sok i koji se vole vezati za vaše sobne biljke, čineći im s vremenom znatnu štetu. Izlučuju medljiku, ljepljivu, tekućinu, koja se nalazi na listovima i stabljikama. Sobne biljke zahvaćene lisnim ušima razvijaju iskrivljene listove, kao i požutjelo lišće, što često dovodi do opadanja listova.

Jedan od najvećih izazova s ​​ovim sićušnim štetnicima je što se razmnožavaju i vrlo brzo mogu postati obilni. 

Paukove grinje

wop nvb43h587w405hgop4op4uhgg

Paukove grinje može biti teško otkriti zbog njihove male veličine. Potražite finu traku između lišća vaših biljaka i provjerite s obje strane listova ima li ovih sitnih bubica koje su obično manje od 1 mm široke i dolaze u raznim bojama.

Paukove grinje probijaju lišće sobnih biljaka kako bi došle do unutarnje tekućine. Biljke zahvaćene paukovim grinjama mogu razviti mrlje boje ili generalizirano požutjeti lišće. Najraniji znak problema je otkrivanje fine mreže koju proizvode, ali ćete morati pomno pregledati svoje biljke kako biste ih otkrili.

Paukove grinje brzo se razmnožavaju i velika populacija se može razviti prije nego što se primijeti. Često je fizička promjena u izgledu biljke ta koja potiče vlasnike biljaka da pregledaju i otkriju ove kukce na sobnoj biljci.

Brašnaste bube

wop nvb43b84whg87h3guh4pgnu

Brašnaste bube su ružičasti kukci mekog tijela koji su obično prekriveni bijelim materijalom nalik pamuku. Njihov bijeli, pamučni premaz štiti ih od isušivanja zbog niske vlažnosti ili suvišne topline, ali ih vrlo lako otkriva na vašim sobnim biljkama.

Brašnaste bube je vjerojatnije da će se naći u skupinama nego pojedinačno, a preferiraju zaštićena područja biljke kao što je mjesto gdje se lišće veže za stabljike.

Infestacije brašnastim bubama mogu uzrokovati deformiran ili usporen rast listova, osobito na novim listovima, zbog štete uzrokovane time što se hrane lišćem. Brašnaste bube također proizvode medljiku, koja može uzrokovati da vaša biljka razvije čađavu plijesan.

Ljuskice

wop nv84h8w7b0w4u8bhjnjwifvmg

Ljuskica se može naći na velikom broju sobnih biljaka, kao i na drugim hladovinama i voćkama. Ljuskasti kukci koji napadaju sobne biljke dolaze u dvije različite varijante: mekana i oklopna ljuska. Oboje izgledaju kao male smeđe grudice na lišću, a meka ljuska je češća od njih.

Kao što nazivi sugeriraju, mekom kamencu nedostaje tvrdi premaz, umjesto toga ima praškasti, voštani premaz nalik pamuku za zaštitu. Oklopna ljuska ima tvrdi sloj nalik štitu, formiran od prolivene kože i voska. To ih štiti od prirodnih grabežljivaca i kemijskih insekticida.

Ljuskice probijaju lišće, stabljike i grane kako bi se hranili sokom unutar tih biljnih tkiva. Biljka zbog toga može razviti simptome oštećenja.

Opadanje lišća i generalizirano žutilo lišća uobičajeni su simptomi uzrokovani napadom insekata na vašim sobnim biljkama. Također možete vidjeti žute mrlje na lišću, kao i venuće, usporen rast i generalno smanjenu snagu. Da biste vidjeli razliku u vrstama kamenca, potražite izlučevine medljike; meka ljuska luči veliku količinu medljike, oklopna ljuska ne.

Tripsi

wop g67fv349b49b567567b3wzwz77bvg54egugu

Tripsi su minijaturni (rijetko više od 2mm duljine), vitki kukci s resama krila. Hrane se i sokom sobnih biljaka. Ozljede biljaka pojavljuju se kao mrljaste mrlje na lišću koje s vremenom poblijede, napreduju do srebrnaste boje, a zatim umiru. Gore od oštećenog tkiva su biljni virusi koji se obično šire kada se tripsi hrane.

Bijela mušica

wop g8b4wh87h4u7hjgiu4jgiomjbhtr

Bijela mušica je usko povezana s ljuskicom i lisnim ušima i često se zamijeni za malene bijele moljce ili čak brašnaste bube. Insekti su obično blijede boje, gotovo prozirni i prekriveni su praškastim bjelkastim voskom.

Kada je biljka domaćin poremećena, one brzo bježe što ih čini teškim za liječenje. I nimfe i odrasle jedinke sisaju sok i izlučuju medljiku. Simptomi zaraze uključuju zaostajanje u razvoju, žutilo lišća i opadanje lišća.

Savjeti za prevenciju i smanjenje štete od kukaca sobnih biljaka

Jedan od najboljih načina da se nosite s bubama u vašim biljkama je spriječiti ih da se nastanu u vašem domu. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u sprječavanju i smanjenju štete od bugova.

 • Pažljivo pregledajte nove biljke prije nego što ih unesete u svoj dom. Rasadnici, gdje su mnoge biljke grupirane u vlažnom okruženju, skloniji su bubama. Provjera novog prije nego što ga dodate u svoju kolekciju može vam uštedjeti glavobolju.
 • Održavajte malo prostora i dobar protok zraka između vaših sobnih biljaka. Grupirajte ih zajedno, ali ostavite nekoliko centimetara prostora između posuda ili lišća biljaka.
 • Uklonite mrtvo ili bolesno tkivo/lišće s biljaka čim ih primijetite. To uključuje sve što padne s biljke i padne na površinu tla. Krhotine tla privlačni su prostor za bube.
 • Pregledajte ima li u svojim biljkama insekata ako biljke premjestite van, a zatim ih vratite u svoj dom. Na otvorenom ima više buba i oni će pokušati osloboditi svoj put unutra ako mogu.
 • Redovito provjeravajte svoje biljke kako biste potražili bube. Rano otkrivanje obično znači manje štete i zarazu je lakše liječiti. Neka vam postane navika vizualno pregledavati svoje sobne biljke svaki put kada zalijevate.
 • Prilikom presađivanja kontejnerskih biljaka izbjegavajte iskušenje korištenja starog tla, osobito ako je pakiranje prethodno bilo otvoreno i ostavite da stoji u garaži ili šupi. Može sadržavati jaja insekata.
 • Kada se pronađu insekti, stavite svoju biljku u karantenu od drugih tako što ćete je premjestiti u drugi prostor. To može spriječiti zarazu susjednih spremnika. Zatim brzo liječite najprikladnijom metodom.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sezonsko održavanje vrta Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako posaditi jesenski vrt za produljene sezonske proizvode

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko često zalijevati ljiljan mira koji se uzgaja u zatvorenom prostoru

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju orbifoliu

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

13 najbrže rastućih sukulenata (plus 5 savjeta za uzgoj)

Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Sobne biljke koje ne biste trebali imati ako imate kućne ljubimce