Njega rhipsalisa – kako uzgajati rhipsalis

wop Ripsalis67430

Rhipsalisi su tropske biljke iz obitelji kaktusa s dugim, vučnim stabljikama što ih čini savršenim izborom kao sobne viseće biljke. Osim atraktivnog lišća, oni također nude dodatni bonus cvjetanja i plodova gotovo tijekom cijele godine. Ovaj članak će pokriti sve što trebate znati o njezi rhipsalisa, ali krenimo s kratkim sažetkom.

Sažetak njege rhipsalisa: Raste na bogatom tlu s dobrom dreniranjem, stvarajte vlažno okruženje i vodu kada se površina tla počne sušiti. Smjestite se na jakom, ali filtriranom svjetlu, na mjestu s prosječnim temperaturama između 15°C i 28°C i gnojite mjesečno tijekom vegetacije.

Čitajte dalje i ući ćemo u detalje njege rhipsalisa kako bismo osigurali da vaš kaktus uspijeva u godinama koje dolaze.

Njega rhipsalisa – kako uzgajati rhipsalis

Savjeti za njegu biljaka 2 pereglin.com 57565657585943

Rhipsalis je rod koji se sastoji od 35 različitih vrsta i pripada istoj obitelji kao i druge vrste kaktusa.

Ako atraktivan izgled nije bio dovoljan, plodovi su jestivi i kažu da imaju meko slatkast okus. Stoga dobivate dodatni bonus što imate upečatljivu sobnu biljku koja također daje jestive plodove.

Rhipsalis je neobičan po tome što nije porijeklom iz vrućih i suhih pustinjskih područja svijeta. Razlikuju se po tome što preferiraju toplo, ali vlažno okruženje i slabije svjetlosne uvjete.

Njegov izvorni raspon uključuje tropske i suptropske prašume i obalne regije Floride, Kariba, Južne i Srednje Amerike, zajedno s tropskim regijama Afrike koje se protežu do Šri Lanke.

Rhipsalis ima čast biti jedina vrsta kaktusa koja se prirodno pojavljuje izvan Novog svijeta. Jedna misao je da su ptice selice uvele vrstu Rhipsalis u Stari svijet dovoljno davno da se smatra posebnom podvrstom.

Karakteristike rhipsalisa

Kao i ostali srodnici, Rhipsalis se smatra epifitima, što znači da rastu pričvršćeni za grane ili na debla drveća. Osim toga, od svih vrsta kaktusa, Rhipsalis je najrašireniji.

Sočne stabljike u obliku niti na kaktusu su uske, zelene i u njihovom izvornom staništu mogu narasti do 9 metara. Međutim, kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, stabljike obično narastu samo oko polovice te duljine. Mnoštvo tankih stabljika koje kaktus proizvodi čini kaktus gustim i grmolikim privlačnim primjerkom gdje god se nalaze u zatvorenom prostoru.

Za razliku od drugih cvjetnih epifitskih kaktusa poput Božićnog kaktusa, koji daje velike cvjetove, ovaj kaktus proizvodi sitne zelenkasto-bijele cvjetove počevši u proljeće i cvjetajući povremeno tijekom cijele godine.

Sažetak njege rhipsalisa

Znanstveno imeRhipsalis spp
PodrijetloFlorida, Karibi, Južna i Srednja Amerika, Afrika
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
ZalijevanjeZalijevajte čim se površina tla osuši tijekom vegetacije. Održavajte lagano vlažno tlo. Smanjite zalijevanje zimi.
TloDobro drenirajuća, bogata i blago kisela mješavina tla
Temperatura16-27°C. Nije otporan na mraz.
GnojivoGnojite mjesečno tijekom vegetacije. Ja koristim ovo vodotopivo gnojivo u pola jačine.
VlažnostUmjerena do visoka vlažnost.
CvjetanjeBlijedobijeli cvjetovi, a zatim mali, bijeli cilindrični plodovi.
ObrezivanjeOrezujte kako biste održali veličinu i uklonili mrtvo lišće.
RazmnožavanjeNajbolje se razmnožava rezanjem stabljike tijekom razdoblja aktivnog rasta.
Ponovno zalijevanjePresadite svakih nekoliko godina kako biste osvježili tlo ili povećali veličinu posude kako vaš rhipsalis raste.
Bolesti i štetočinePrekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena. Mealybugs su najčešći štetnici.
ToksičnostNije otrovan za ljude i životinje.
wop Rhipsalis7860922

Zahtjevi za tlo rhipsalisa

Dobra njega rhipsalisa počinje odabirom odgovarajućeg tla za vašu biljku. Za razliku od većine vrsta kaktusa, rhipsalis će najbolje rasti u dobro dreniranoj, bogatoj i blago kiseloj mješavini tla, a ne u mješavini kaktusa, koja je lakša i ne sadrži istu količinu hranjivih tvari

Iako preferira vlažno tlo, neće tolerirati vlažno tlo, a dugotrajni uvjeti preplavljeni vodom rezultirat će truljenjem korijena i smrću biljaka.

Mnoge vrste komercijalnih mješavina zemlje će dobro funkcionirati za sadnju i uzgoj rhipsalisa , jer dobro dreniraju i sadrže željenu količinu hranjivih tvari za dobar rast. Međutim, možete jednostavno napraviti vlastitu mješavinu tla, a neki prijedlozi mješavine uključuju:

 • Jedan dio treseta, jedan dio sterilnog pijeska i jedan dio zemlje.
 • Jedan dio treseta, jedan dio komposta i jedan dio sterilnog pijeska.
 • Jedan dio mahovine sphagnum, jedan dio mješavine zemlje i jedan dio perlita.

Koju god vrstu mješavine tla odlučite koristiti samo se pobrinite da dobro drenira. Lako je odrediti je li vaša mješavina tla preteška. Ako nakon zalijevanja vodi treba dosta vremena da se ocijedi s vrha, vaša je mješavina tla preteška i potrebno je osvjetljenje.

Zahtjevi za svjetlost

Njega rhipsalisa razlikuje se od ostalih vrsta kaktusa po tome što ne voli biti na izravnoj punoj sunčevoj svjetlosti. Previše sunca može spaliti stabljike nalik na niti, pretvarajući ih u crvenkastu boju i poprimit će uvenuli izgled.

Postavite svoj kaktus na mjesto koje prima jako, ali filtrirano svjetlo. Postavljanje na ili blizu prozora okrenutog istoku daje kaktusu dovoljnu količinu svjetla. Prozori okrenuti prema zapadu također rade dobro pod uvjetom da biljka prima filtrirano svjetlo kroz zavjesu ili sjenilo.

Vaš kaktus možda neće dobiti dovoljno svjetla uzgojenog na prozoru okrenutom prema sjeveru i osim ako nije zasjenjen tretmanom prozora, prozor okrenut prema jugu je obično presvijetljen. Ako odlučite dati svom kaktusu od odmor od svog zatvorenog doma kada se vrijeme zagrije u proljeće, stavite ga na sjenovito mjesto kako biste spriječili opekotine.

Zahtjevi za temperaturu

Ne zaboravite da biljke rhipsalisa zovu stalno topla i vlažna suptropska i tropska mjesta domom. Stoga, kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, nemojte postavljati kaktus u hladne prostorije ili prostorije na propuhu. Pretjerano hladni uvjeti mogu negativno utjecati na vaš rhipsalis i možda ga ubiti.

Osim toga, ne želite staviti svoj rhipsalis blizu otvora za grijanje koji je previše isušujući za ovog ljubitelja vlage. Kako biste pružili dobru njegu rhipsalisa, postavite svoj kaktus na zatvoreno mjesto gdje se temperature kreću između 15°C i 28°C.

Kaktus će redovito cvjetati kada se stavi na zatvoreno mjesto gdje su temperature stabilne. Nakon što proizvede svoje cvjetne pupoljke, nemojte premještati kaktus ili riskirate da svi cvjetovi ispadnu s biljke.

U proljeće i ljeto kada se vanjske temperature zagrije, svom kaktusu možete odmoriti od zatvorenog prostora tako što ćete ga staviti na sjenovito mjesto vani. Samo ga svakako vratite unutra na zaštićeno mjesto prije nego što dođe zima.

wop njgpckkaa

Zahtjevi za vodu

U usporedbi s drugim vrstama kaktusa, rhipsalis je žedniji i preferira češće zalijevanje i blago vlažno tlo kako bi najbolje mogao rasti. Međutim, ako povremeno zaboravite zaliti svoj rhipsalis, on oprašta i podnosi kratka razdoblja suše. U nastavku su najbolje prakse za sezonsko zalijevanje.

 • Proljeće do ljeta: ovo se smatra vegetacijom, stoga planirajte zalijevati svoj kaktus svaki put kada se površina tla osuši.
 • Jesen i zima:  Tijekom hladnih sezona jeseni i zime, vaš kaktus prolazi kroz mirovanje i rast se usporava. Pustite da se gornjih nekoliko centimetara tla osuši prije zalijevanja. Možda ćete morati zalijevati samo svakih nekoliko tjedana.

Lako je provjeriti je li vrijeme za zalijevanje kaktusa. Samo osjetite vrh zemlje i ako se počne sušiti, dajte kaktusu vodu.

Osim toga, trebali biste izbjegavati vlažne uvjete ili će se razviti trulež i umrijeti. Ako primijetite da stabljike padaju, pocrne ili venu, provjerite vlagu u tlu. Pobrinite se da se tlo i posuda dobro ocijede i pazite da ne zalijevate prečesto.

S druge strane, vaš kaktus neće podnijeti duga razdoblja bez pića, osobito tijekom vegetacije. Ako stabljike počnu izgledati naborano, nedovoljno zalijevate i Rhipsalis treba dobro piće.

Uvijek koristite vodu sobne temperature, a kada je u pitanju vrsta vode koja je najbolja za vaš kaktus, koristite jedno od sljedećeg:

 • Kišnica
 • Destilirana voda
 • Voda iz slavine kojoj je dopušteno stajati preko noći

Zahtjevi za vlagu

Još jedna karakteristika po kojoj se njega rhipsalisa razlikuje od velike većine drugih vrsta kaktusa je njegova potreba za vlagom. Zapamtite, Rhipsalis je porijeklom iz suptropskih i tropskih regija koje su stalno vlažne. Nedostatak vlage uzrokuje probleme s rastom i izgledom.

Nemojte misliti da je stvaranje vlage oko vašeg kaktusa teško ili zahtijeva znanstveni stupanj, jer imate razne mogućnosti koje zadovoljavaju potrebe biljke i daju joj vlažne uvjete koje želi.

 • Ovisno o vrsti spremnika koji se koristi, možete grupirati nekoliko biljaka oko ovog kaktusa kako biste stvorili vlažnost. Naravno, ako raste u visećoj košari, to bi moglo biti malo teže osim ako oko kaktusa ne možete objesiti nekoliko drugih biljaka.
 • Postavite kaktus u prostoriju koja prirodno proizvodi vlažnost. Ako u kupaonici ili kuhinji imate prostor i dovoljno svjetla gdje se voda stalno koristi, možete tamo uzgajati kaktus.
 • Ako kaktus uzgajate u stajaćoj posudi, a ne u visećoj košari, posudu možete staviti na pladanj od kamenčića koji skuplja vodu dok se posuda cijedi. Kako voda isparava, stvara se vlaga.

Potrebe za gnojivom

Kako bi vaš kaktus izgledao i imao najbolje rezultate, potrebno mu je periodično hranjenje tijekom vegetacije od proljeća do ljeta. Hranite mjesečno tijekom proljeća i ljeta mješavinom za sobne biljke topljivom u vodi. Prestanite hraniti zimi.

Kada je u pitanju hranjenje vašeg kaktusa, više gnojiva nije bolje nego korištenje manje i može stvoriti probleme. Uključene soli u gnojivo mogu uzrokovati da stabljike izgledaju smeđe i spaljene. Iz tog razloga, ja sklon dodavati gnojivo u pola jačine, kako bih smanjio rizik od problema.

Predlaže se periodično ispiranje tla kako bi se uklonila sva nakupina soli iz gnojiva sadržanog u tlu. Otprilike svakih šest mjeseci možete isprati tlo kako biste uklonili soli, a proces je jednostavan.

 • Odnesite posudu do sudopera ili kade i ostavite da voda lagano teče kroz tlo posude oko pet minuta. Pustite da voda iscuri, ispraznite ladicu za prikupljanje i vratite svoj rhipsalis tamo gdje raste.

Naravno, ako je vaša biljka prevelika za ispiranje u zatvorenom prostoru, možete je iznijeti van do crijeva i nježno isprati.

wop gklccaqaqgha

Potrebe za obrezivanje

Potrebe za rezidbom za kaktus su vrlo niske. Otprilike jedini put kada ćete morati podrezati kaktus je ako pronađete slomljene stabljike ili ako biljka postane malo prevelika za vaš ukus.

Kako biste spriječili širenje neželjenih bolesti i štetnika na vaš Rhipsalis, uvijek koristite sterilizirane alate za obrezivanje. Oštrice alata možete jednostavno očistiti tako da ih obrišete alkoholom prije nego počnete s podrezivanjem.

Savjeti za sadnju za dobru njegu rhipsalisa

Vaš bi Rhipsalis trebao dobro rasti neko vrijeme u sadašnjoj posudi i samo ćete morati presađivati ​​svakih nekoliko godina kako biste osvježili tlo ili posadite u veću posudu, ako je prerasla sadašnju.

Međutim, ako trebate presaditi, koraci su relativno osnovni.

 1. Odaberite posudu za drenažu koja je za jednu veličinu veća od originalne, ako je vaš kaktus prerastao svoju sadašnju posudu.
 2. Napunite posudu do četvrtine pune bogate, dobro drenirane mješavine zemlje. Zalijte tlo tako da se slegne.
 3. Nježno izvadite kaktus iz originalne posude, pazeći da ne slomite sočne stabljike. Ako je potrebno, lagano razdvojite korijenje.
 4. Stavite kaktus u novu posudu i napunite ostatak posude zemljom. Rukama nježno učvrstite tlo oko kaktusa.
 5. Ponovo zalijevajte kaktus i sve dok ne poteče iz donjih odvodnih rupa. Stavite posudu na prikladno zatvoreno mjesto ili gdje je izvorno rasla.

Ovi savjeti za sadnju također dobro funkcioniraju ako razmnožavate nove biljke Rhipsalisa.

Razmnožavanje rhipsalisa

Još jedan bonus za uzgoj rhipsalisa je lakoća razmnožavanja novih biljaka. Korištenjem čistih alata za obrezivanje jednostavno odrežite dio stabljike i posadite u posudu. Za najbolji uspjeh, razmnožavajte nove biljke tijekom vegetacije od proljeća do ljeta.

Savjeti za uspješno razmnožavanje uključuju:

 • Upotrijebite posudu s rupama za odvod na dnu ispunjenu bogatom, dobro dreniranom mješavinom za lončanice.
 • Odrezani kraj stabljike rhipsalisa zakopajte oko 3-5cm duboko u tlo, učvršćujući tlo oko reznice.
 • Zalijte zemlju u posudi i stavite je na toplo mjesto koje prima jako, neizravno svjetlo.

Reznica rhipsalisa trebala bi početi razvijati korijenje za otprilike četiri tjedna, a nakon nekoliko mjeseci trebala bi imati potpuno razvijen korijenski sustav. Brinite se o reznicama kao i o matičnoj biljci.

Nove biljke možete razmnožavati i sadnjom sjemena. Ako je vaš Rhipsalis proizveo cvjetanje, a zatim plodove, možete pričekati da plodovi sazriju, a zatim ih razlomiti i pobrati sitne sjemenke.

Posadite sjeme oko 0,25cm duboko u vlažnu smjesu za početak sjemena ili dobro dreniranu mješavinu zemlje. Pobrinite se da se posuda ocijedi i održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim, a sjeme će proklijati za dva do šest tjedana.

Nakon što sjeme proklija, ostavite biljkama da ostanu u sadašnjoj posudi nekoliko mjeseci. Nakon što postanu dovoljno veliki za sigurnu transplantaciju, možete presaditi u veće posude.

Problemi s bolešću

Biljke rhipsalisa nemaju ozbiljnih problema s bolestima. Međutim, najveći problem na koji ćete naići je trulež korijena uzrokovana uvjetima koji su previše vlažni. Znakovi problema s truležom uključuju:

Ako je problem samo podizanje svoje ružne glave, možete smanjiti previše zalijevanja ili presaditi u bogato, ali dobro drenirano tlo, ako sadašnje tlo zadržava previše vode i ostaje vlažno. Odrežite sve zahvaćene dijelove čistim alatima za obrezivanje.

Ako je trulež jaka, morat ćete spasiti sve nezahvaćene dijelove tako što ćete ih obrezati s biljke i presaditi u svježe plodno tlo koje dobro drenira. Nastavite s uobičajenim zalijevanjem i navodnjavajte tek kada vrh tla počne gubiti vlagu.

Problemi sa štetočinama

Jedini štetnik koji može postati problematičan vašem rhipsalisu su brašnaste stjenice. Štetočine je lako prepoznati jer se pojavljuju na kaktusu kao bijele pamučne mase. Nanose štetu jer ustima probuše kaktus i isišu unutarnje sokove.

Tretiranje štetnika čim primijetite problem pomaže ih držati pod kontrolom kako ne bi zarazili vaše druge sobne biljke. Upotrijebite proizvod kao što je neem ili insekticidni sapun da ubijete brašnaste stjenice, slijedeći upute na etiketi određenog proizvoda.

Najčešća pitanja o njezi rhipsalisa

wop kjgncasga

Zašto se stabljike mog rhipsalisa naboraju?

Ako primijetite da stabljike na vašem kaktusu počinju nabirati, ne dajete mu dovoljno vode. Za razliku od velike većine kaktusa, rhipsalisi vole redovite primjene vode koje održavaju tlo blago vlažnim.

Tijekom vegetacije od proljeća do ljeta, zalijevajte čim se površina tla osuši. U jesen i zimi dopustite da se gornji dio 3-5cm osuši prije zalijevanja, jer će biljka u ovom trenutku imati manje potrebe za vodom.

Stabljike mog rhipsalisa opadaju

Otpadanje stabljika s ovog kaktusa znači da je previše zaliven. Pustite da se tlo gotovo osuši prije nego što ponovno zalijete. Zalijevajte tek kada se vrh tla počne sušiti.

Ako vam se čini da se voda nakuplja na tlu i da se ne cijedi, provjerite koristite li dobro drenirajuću mješavinu zemlje i da posuda ima puno rupa za drenažu.

Stabljike na mom rhipsalisu su crne, kašaste i biljka vene

Ako dijelovi vašeg rhipsalisa postaju crni i kašasti i počinje utjecati na cijelu biljku, imate problem s truljenjem korijena zbog previše vlažnih uvjeta. Odrežite sve zdrave stabljike koje nisu zahvaćene i presadite u bogatu mješavinu zemlje koja dobro drenira. Odbacite ostatak biljke jer je mrtav i ne može se spasiti.

Je li rhipsalis otrovan za ljude i kućne ljubimce?

Ovi kaktusi nisu otrovni za pse, mačke, konje i ljude i zapravo su zrele bobice jestive i slatkog okusa.

Cvjetaju li rhipsalisi?

Rhipsalisi cvjetaju povremeno tijekom cijele godine, kada se uzgajaju u poželjnim uvjetima.

Zašto moj rhipsalis postaje crven?

Kaktus prima previše svjetla ako stabljike pocrvene i treba ga postaviti tamo gdje ima jakog filtriranog svjetla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Kompostiranje Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

17 najkorisnijih upotreba kore citrusa u vrtu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja, uzgoj i berba salate

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Pothosa

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama