Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

1682655795 8 einzigartige Moglichkeiten in einem kleinen Garten zu pflanzen

Vrtlarstvo nije samo za one s velikim dvorištem; to je za svakoga. Čak i ako ste ograničeni na malo područje, možete saditi kao i bilo tko drugi. Sve što je potrebno je malo kreativnosti.

Većina biljaka nije pretjerano zahtjevna oko toga gdje su posađene, a posude i posude često su jednako učinkovite kao i uzgoj u zemlji. Odabirom savršenih biljaka za vašu klimu i korištenjem pravog komposta, možete stvoriti raj u svom vrtu. Ako tražite inspiraciju, evo nekih jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu.

1. Sadnja u gumenim čizmama?

Uz malo promišljanja, jakne i suvišne cipele čine se izvrsnim žardinjerama. Učinite i vi nešto za okoliš, ali nemojte to baciti u smeće.

Koju god obuću odabrali, prvi korak je dodati drenažu, ako već niste, i osigurati da višak vlage može izaći tijekom zalijevanja. Sloj šljunka na dnu također pomaže i održava vaše odabrane biljke sretnima i zdravima.

Za cipele možete samo dodati malo komposta i kupiti cvijeće s plitkim korijenom poput petunija, nevena, maćuhica ili bilo kojeg drugog cvijeća koje imate na umu. Također možete razmisliti o uzgoju jednostavnih biljaka poput salate.

Gumene čizme dopuštaju malo više kreativnosti. Oni nude savršenu priliku za ogravanje biljaka poput verbene ili lobelije. Također možete probušiti više rupa u gumenoj čizmi i dodati razne male cvjetnice sa strane.

2. Iskoristite pukotine u zidovima

1682655793 769 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Neki mogu vidjeti pukotine i pukotine u zidovima kao neugledne i nešto što treba popraviti, iako drugi to vide kao priliku; još jedno mjesto za postavljanje cvjetnica koje će dodati još više boje i teksture.

Potrebna je određena vrsta biljke da preživi u ovim uvjetima, ali to ne znači da nema izbora. Možete razmisliti o dodavanju cvijeća poput Erigerona, koje izgleda poput tratinčica, ili Lewisia Cotyledon, koje dodaje uzvišeni dodir ružičaste boje.

Alternativno, možete odabrati biljke za druge namjene, kao npr B. Bilje, koje je natopljeno mikronutrijentima, odlično je za kuhanje i ima ljekovita svojstva. Majčina dušica puzavica je više nego sretna u zidu, uz mažuran i kamilicu.

Ako ova ideja odgovara vašem malom prostoru, počnite s uklanjanjem postojećeg korova sa zida, napunite ga kompostom i stavite sjeme ili biljke unutra.

3. Investirajte u vješalicu za lončanice

1682655793 886 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Savršene za viseći biljni vrt ili jednostavno za ispunjavanje veselim biljkama, okomite vješalice za cipele idealno su rješenje za uštedu prostora. Lako se pričvršćuje na sunčani zid ili ogradu, a uz mogućnost dodavanja više vješalica, možete stvoriti beskrajne mogućnosti za biljke.

Još jedan privlačan aspekt visećih posuda za cipele je taj što će ih malim grickalicama biti teže dohvatiti, uključujući one gladne puževe!

Ne zaboravite dodati drenažne rupe ako je potrebno, a ovisno o dubini svakog odjeljka, pronađite kompatibilne grmove i onda ih samo posadite do mile volje.

4. Koristite epifitske biljke

8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Ako niste sigurni, epifit je biljka koja raste na vrhu druge biljke. Nije parazit i ne uzima ništa od postojeće biljke već je koristi kao oslonac ili oslonac. Epifiti preživljavaju pronalazeći hranu u okolišu kao što su zrak i kiša.

Epifiti uključuju vrste paprati, orhideja i bromelija. Da biste uzeli u obzir epifitske biljke, trebate imati postojeće stablo koje bi moglo podržavati drugu vrstu. Epifiti prirodno rastu u tropskim uvjetima i potrebno im je mnogo vlage te im je stoga potrebna slična klima da bi uspijevali.

Ako možete, uvođenje epifita vašem će vrtu dodati još jedan sloj teksture, boje i zanimljivosti što inače ne bi bilo moguće.

5. Ponovno upotrijebite stare čajnike

1682655793 359 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Neiskorišteni čajnici i keramika mogli bi biti savršen dom za vaše biljke. Ne samo da će reciklirati, nego su čajnici obično sami po sebi šareni s još više prizora u kojima možete uživati. Usklađivanje shema boja između lonaca i biljaka može biti vrlo zabavno, a možete dopustiti da vaš unutarnji dizajner zablista.

Čajnici su također nevjerojatno svestrani i toliko toga možete učiniti s njima ovisno o njihovom obliku i veličini. Možete ih ostaviti da stoje na vašoj terasi ili terasi, ili ako ste svoju terasu već napunili loncima, možete ih izložiti tako da ih postavite na zidove, ograde ili drveće.

6. Iskoristite neiskorištene ljestve

1682655794 521 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Ima nešto vrlo rustikalno i autentično u starim, nekorištenim drvenim ljestvama. Uronjen u povijest i potencijalno obiteljsko nasljeđe, bit ćete dovoljno zadovoljni da mu udahnete novi život, a korištenje za biljke savršena je opcija.

Bočne strane i prečke ljestava savršeni su oslonci pa će dobro poslužiti sadnja slatkog graška, klematisa, jasmina ili bilo koje druge biljke penjačice koju volite. Alternativno, ovisno o dizajnu ljestvi, možete koristiti drvene stepenice za izlaganje vaših prekrasnih ljetnih grmova.

7. Isprobajte okomite plastične cijevi

1682655794 466 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Iako možda mislite da bi plastične cijevi bile neugledne u vašem vrtu, uz praktičnu upotrebu mogu biti korisne i pažljivo ih koristiti. možete to dobro zakamuflirati.

Glavna ideja je dati vašim posudama više okomitog prostora za uzgoj koji bi inače bio prilično ograničen. Počnite tako što ćete napraviti velike rupe i praznine oko cijevi. Zatim gurnite cijev u sredinu kante i napunite je do vrha kompostom i dobit ćete izvrsnu potpornu strukturu za jagode, rajčice, začinsko bilje ili bilo što drugo u što možete ugurati.

8. Investirajte u oluke

1682655794 334 8 jedinstvenih načina za sadnju u malom vrtu

Obrada zidova ili ograda može uvelike povećati prostor za uzgoj, osobito ako dodate više polica. Oluci mogu izgledati malo neprivlačno; Međutim, čini čuda ako ga obojite bojom na bazi ulja koja odgovara vašoj shemi boja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Rezidba i orezivanje

Kako orezati sobne biljke – Potpuni vodič

Rezidba i orezivanje Travnjaci i ukrasno bilje

Trava raste na betonu: Evo što trebate znati

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za zatvoreni terarij – bitni savjeti

Rezidba i orezivanje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koje biljke treba orezati zimi

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme krastavca