Zašto se listovi moje kalateje uvijaju? (uzroci i rješenja)

Kalateje su temperamentne i izražajne biljke koje vole pružiti obilje vizualnih znakova kada nisu sretne. Kovrčanje lišća kalateje znak je da nešto nije u redu s vašom biljkom. Ako možete identificirati problem i natjerati svoju kalateju da se opusti, lišće će se razviti, a vaša će biljka vratiti svoj normalan, zdrav izgled.

Kovrčanje lišća kalateje znak je dehidracije biljke i mehanizam je koji biljka koristi za smanjenje gubitka vode. Uvijanje lišća najčešće je posljedica nedovoljno zalijevanja, niske vlažnosti ili prekomjerne topline, ali se također može dogoditi zbog oštećenja korijena uzrokovanog truljenjem korijena, prekomjernom gnojidbom ili bolešću.

Kalateje bi mogle biti izbirljive biljke, ali vrlo brzo reagiraju kada im se pruži prava vrsta njege. Isprobajte ove savjete kako bi vaša kalateja brzo ponovno uspjela.

Kako razviti lišće kalateje

Kalateje vole pomicati svoje lišće. Zdrava kalateja polako će okretati svoje lišće kako bi uhvatila okolne sunčeve zrake; nezdrava kalateja će čvrsto uvijati svoje lišće kako bi označila nevolju. Nakon što riješite problem, lišće bi se moglo čak i odviti pred vašim očima.

  1. Maknite svoju biljku sa svjetla. Kalateje ne podnose izravnu sunčevu svjetlost; previše izlaganja trajno će oštetiti njihovo lišće. Odmaknite ih od prozora, ali pazite da još uvijek ima okolnog svjetla koje mogu apsorbirati.
  2. Prilagodite temperaturu u prostoriji. Kalateja najbolje uspijeva na temperaturama između 16-29°C. Nemojte samo provjeravati sobnu temperaturu – provjerite temperaturu na mjestu gdje se nalazi vaša kalateja.
  3. Dodajte vlažnost okolišu. Nedostatak vlage najčešći je razlog zašto se lišće kalateje kovrča. Pročitajte moj članak o povećanju vlažnosti i pratite razinu vlažnosti pomoću digitalnog higrometra (ne bih mogao bez jednog od ovih).
  4. Promijenite svoje navike zalijevanja. Tlo vaše kalateje treba cijelo vrijeme ostati vlažno, ali nikada ne smije stajati u stajaćoj vodi. Pomno pratite svoje navike zalijevanja kako biste razvili savršenu ravnotežu.
  5. Prijeđite na destiliranu vodu. Tvrda voda puna soli ili drugih minerala otrovna je za vašu kalateju. Razmislite o korištenju flaširane vode ili kišnice za zdraviju biljku.

Nakon što ste prošli kroz ove korake, trebali biste primijetiti da je vaša kalateja svijetla, opuštena i da izgleda mnogo zdravije. Nježno odrežite sve listove koji su trajno oštećeni. Dajte vašoj kalateja barem tjedan dana da odgovori na nove uvjete i pažljivo promatrajte biljku kako biste izbjegli buduće probleme.

Idemo dalje pogledati pet razloga zašto se lišće kalateje kovrča malo detaljnije.

1. Previše svjetla uzrokuje da se listovi kalateje uvijaju

Biljke divlje kalateje rastu ispod krošnji tropskih prašuma. Ove biljke uspijevaju u sjenovitim uvjetima slabog osvjetljenja koji oponašaju hladnu šikaru njihovog tradicionalnog doma.

Izravna sunčeva svjetlost izblijedit će lišće vaše kalateje i čak može ukloniti prekrasne bijele i zelene oznake. Kalateja često uvija svoje lišće u pokušaju da smanje količinu izloženosti svjetlu. Ako svoju biljku vratite u sjenu, listovi bi se trebali razviti u roku od dan-dva.

Nikada ne stavljajte svoju kalateju na sunčani prozor ili ispod otvorenog izvora svjetlosti. Umjesto toga, pronađite sjenovito mjesto s umjerenom količinom ambijentalnog svjetla. Kalateja voli pristup neizravnoj sunčevoj svjetlosti; ako ih postavite blizu prozora okrenutog prema sjeveru, mogli biste čak primijetiti kako se lišće pomiče kako bi uhvatilo malo dodatnog sunca.

Gdje god da postavite svoju kalateju , pazite da izravna sunčeva svjetlost ne pogodi biljku ni u jednom trenutku dana. Možda ćete htjeti postaviti malu prepreku između biljke i svjetla kako biste izbjegli opekotine njezinih listova.

2. Uvijanje listova kalateje može biti posljedica ekstremnih temperatura

Kalateje vole rasti na temperaturama koje oponašaju njihov izvorni okoliš. Ako vaša biljka postane previše hladna, ona će se sklupčati u pokušaju da se zagrije. Ako postane prevruće, lišće će se početi sušiti i smežurati. Oba problema mogu se ispraviti podešavanjem temperature u okolišu biljke.

Najbolja temperatura za kalateju je između 16-29°C. Ako je vaša soba između ovih temperatura i lišće se uvija, pokušajte podesiti termostat prema oznaci 24°C. Gledajte kako vaša biljka reagira tijekom nekoliko dana i nastavite prilagođavati temperaturu dok se kovrčavi listovi kalateje ne počnu raspadati.

Pazite da vaša kalateja nije postavljena izravno ispred klima uređaja ili otvora za grijanje. Nalet vrućeg ili hladnog zraka šokirat će vašu biljku i oštetiti lišće. Ispružite ruku ispred svoje biljke; ako osjetite val zraka, to bi moglo biti previše za vašu nježnu kalateju. Pećnice, stolna računala i drugi obližnji izvori topline također mogu utjecati na temperaturu vaše biljke.

Prosječna sobna temperatura na vašem termostatu ne odražava uvijek stvarnu temperaturu u kutu gdje sjedi vaša kalateja. To se posebno odnosi na velike urede gdje se uzima u obzir temperatura cijele zgrade. Možete koristiti termometar za provjeru temperature tla vaše kalateje i okolnog okoliša.

3. Niska vlažnost zraka vrlo je čest uzrok uvijanja listova kalateje

Vlažnost je neophodna za zdravu kalateju. Ove biljke upijaju vlagu kroz svoje široke listove; ako se zrak osuši, listovi će se početi uvijati i žuti. Također možete primijetiti grubu ili lomljivu teksturu, a rubovi listova mogu se slomiti kada se dodirnete.

Prvo, odmah navlažite svoju kalateju tako što ćete joj zamagliti lišće. Upotrijebite bocu s raspršivačem na najsvjetlijoj postavci – izravni mlazovi vode mogu oštetiti biljku, osobito ako su joj listovi u osjetljivom stanju.

Zamagljivanje će osigurati vlagu dva do četiri sata. Ovo nije dugoročno rješenje, ali redovito zamagljivanje može pomoći u oživljavanju kalateje dok ispravljate vlažnost u njenom okruženju.

Zatim potražite način da zrak oko vaše kalateje bude što vlažniji. Ovlaživači zraka su odlično rješenje; za male biljke potražite stolni ovlaživač zraka koji možete postaviti pored njih. Po potrebi uključite i isključite ovlaživač zraka kako biste stvorili savršeno okruženje.

Mnogi vlasnici kalateja postavljaju svoju biljku na krevet od šljunka ili tresetne mahovine potopljene u vodu. Voda će ispariti tijekom dana, stvarajući vlažno okruženje. Sve dok bazen vode ne dodiruje izravno korijenje biljke, ova metoda obično osigurava dovoljno vlage iz okoline kako bi vaša biljka bila zdrava. Voda mora biti čista kako biste spriječili razvoj bakterija.

Konačno, kalateje iznimno se dobro snalaze u terarijima, vrtovima s bocama i drugim zatvorenim okruženjima. Kratkoročno možete oponašati ovaj učinak stavljanjem plastične vrećice preko kalateje kako bi prikupila okolnu vlagu. Pripazite na razvoj kondenzacije i prozračite vrećicu barem jednom dnevno.

4. Kovrčanje lišća kalateje može biti posljedica netočnog zalijevanja

Kao i sve sobne biljke, kalateja treba vrlo specifičnu količinu vode kako bi ostala zdrava. Premalo vode će uzrokovati sušenje i uvijanje lišća. Previše vode će “utopiti” biljku, uzrokujući trulež korijena, što će rezultirati uvijenim lišćem kalateje i vrlo nesretnom biljkom.

Tlo vaše kalateje bi trebalo biti vlažno, ali ne mokro. Provjerite razinu vlage barem jednom dnevno pomoću štapića ili vrha prsta. Vrh tla treba pustiti da se lagano osuši između zalijevanja, ali uvijek biste trebali moći pronaći vlagu nekoliko centimetara ispod površine. Osim ako ne pokušavate riješiti problem gljivica, nikada ne dopustite da se vaša kalateja potpuno osuši.

Iako vaša kalateja mora ostati vlažna, nikada joj se ne smije dopustiti da sjedi u bazenu s vodom. Da biste pronašli pravu ravnotežu, redovito dajte male količine vode. Voda mora biti sobne temperature kako biste izbjegli šokiranje biljke. Razmislite koliko brzo voda isparava u vašem okruženju i provjerite svoju biljku barem dva puta dnevno.

Kako biste spriječili truljenje korijena, pobrinite se da vaša posuda dobro drenira. Stajanje vode u dnu posude primarni je uzrok bolesti biljaka.

U zimskim mjesecima kalateje treba zalijevati nešto manje. Hladan zrak uzrokuje da biljka lagano miruje, što rezultira manjim unosom vode i hranjivih tvari. Pazite na vlažnost tla i pazite da održavate vlažnost u okolnom okolišu.

5. Vrsta ili kvaliteta vode koju koristite može uzrokovati uvijanje lišća

Listovi kalateje se uvijaju kao znak nevolje, ali problem možda neće biti odmah lako identificirati. Jedan od čestih uzroka oboljelih kalateja je prevelika količina minerala u izvoru vode.

Voda iz slavine često ima visoku razinu soli koja će uzrokovati da vaša kalateja uvene i izblijedi. Ako vaša kalateja pati od problema s tvrdom vodom, primijetit ćete da lišće ima žute rubove, a možda ćete čak vidjeti i nakupljanje soli na površini tla.

Pokušajte prebaciti svoju biljku na destiliranu ili flaširanu vodu. Ovisno o tome gdje živite, također možete skupljati kišnicu za korištenje na svojim biljkama. Ostavite vodu na sobnoj temperaturi i ne zaboravite da svojoj biljci ne dajete previše odjednom.

Završna riječ

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao pronaći uzrok uvijanja lišća vaše kalateje. Kalateje uvijaju svoje lišće kad god nešto pođe po zlu, ali također brzo ožive kada se problem riješi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Rezidba i orezivanje Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke Sukulenti

Kako orezati sansevijeriju: vodič korak po korak

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega radermachere sinice

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Hrđave mrlje na lišću sobnih biljaka – uzroci, liječenje i prevencija