Kako razmnožiti Zamiju

Kako razmnoziti ZZ biljku77777777771

Zamije su dugovječne sobne biljke koje se vrlo malo održavaju, što ih čini popularnim među ljubiteljima biljaka. Ako ste u posljednje vrijeme bili na društvenim mrežama, znat ćete da Zamije vladaju podjednako među Millennialsima i generacijama Z. Srećom, vrlo ih je lako razmnožavati i kod kuće!

Zamije se mogu razmnožavati reznicama stabljike, lisnim reznicama ili dijeljenjem korijena. Reznice stabljike se skidaju sa Zamije ispod linije tla, a zatim se razmnožavaju u vodi ili tlu. Za razmnožavanje lisnim reznicama, lišće se jednostavno otkine i pusti da se ukorijeni u vlažnoj mješavini za posude. Za razmnožavanje dijeljenjem korijena, biljka se uklanja iz posude, a cijela korijenska gruda pažljivo se dijeli na manje dijelove koji se zatim presađuju u zasebne posude.

Ovaj je članak za vas ako trenutno posjedujete Zamiju i želite poboljšati svoju igru ​​s biljkama razmnožavanjem nove biljke. Ovaj članak će pokriti osnove i metode razmnožavanja Zamije kako biste to mogli učiniti sami!

Kako razmnožiti Zamiju: osnove

Razmnožavanje Zamije izvrstan je način da izvučete maksimum iz svoje biljke bez kupnje nove. Najbolje vrijeme za razmnožavanje Zamije je proljeće jer je biljka u to vrijeme najaktivnija. Imajte na umu da ova biljka raste vrlo sporo i trebat će joj dulje od većine drugih sobnih biljaka za razmnožavanje. Međutim, iznimno je korisno kada se to dogodi!

Kako razmnoziti ZZ biljku77777777775

Metode razmnožavanja Zamije

Postoji nekoliko različitih metoda razmnožavanja Zamije. Pogledajmo glavne načine uzgoja više biljaka iz matične biljke:

1. Reznice stabljike

Korištenje reznica stabljike za razmnožavanje uključuje rezanje stabljike u podnožju biljke i razmnožavanje u vodi ili tlu. Ova metoda razmnožavanja je najpopularnija. 

2. Reznice lišća

Korištenje lisnih reznica za razmnožavanje uključuje odsijecanje jednog ili više listova pri dnu s pričvršćenom stabljikom. Ova metoda je mnogo sporija, ali i dalje daje isti rezultat. 

3. Podjela

Korištenje podjele za razmnožavanje uključuje dijeljenje biljke na više dijelova s ​​razvijenim korijenjem

Kako razmnoziti ZZ biljku77777777774

Razmnožavanje Zamije iz stabljike

Razmnožavanje Zamije iz reznica stabljike najbrža je metoda za razmnožavanje nove biljke.

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje Zamije u vodi

Za pravilno razmnožavanje Zamije u vodi trebat će vam nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Prašak hormona za ukorjenjivanje
 • Očistite posudu svježom vodom

Kako razmnožiti Zamiju u vodi

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Stabljike s vanjske strane biljke općenito je najlakše odrezati matičnu biljku.
 3. Slijedite prvu stabljiku koju ste odabrali skroz niz stabljiku do linije tla. Pažljivo otpustite tlo i potražite lukovičasti korijen. Odrežite stabljiku s glavne biljke tako da uključuje lukovičasti kraj ako je moguće. Po želji odvojite više cijelih stabljika kao reznice.
 4. Zamijenite tlo oko matične biljke i isperite višak zemlje s kraja korijena reznica.
 5. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice Zamije.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom. Ako koristite rasvjetu za biljke, pazite da je barem nekoliko metara udaljena od reznica kako biste izbjegli opekline lišća.
 8. Nadgledajte biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu kako bi bila svježa i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u posude nakon što dobiju korijenje.
 9. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno izlazi iz dna posude.
Kako razmnoziti ZZ biljku77777777773

Materijali koji su vam potrebni za razmnožavanje Zamije u tlu

Da biste pravilno razmnožili Zamije u tlu, trebat će vam nekoliko materijala.

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju s vlažnom mješavinom za posude

Kako razmnožiti Zamije u tlu

Razmnožavanje Zamije u tlu iznimno je slično razmnožavanju u vodi. Ponovite korake 1-5 odozgo  i nastavite sa sljedećim koracima za razmnožavanje u tlu.

 1. Donju 1/3 posude napunite vlažnom visokokvalitetnom mješavinom za sađenje. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 4-6 inča i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Tropska mješavina za saksije napravljena od kokos kokosovog vlakna i perlita dobro djeluje za razmnožavanje Zamije. 
 2. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 4 inča, dok pet reznica odgovara sadilici širine 6 inča. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 3. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Napunite preostali prostor oko reznica Zamije, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 4. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 5. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Stabljike Zamije najbolje rastu na vlažnom, ne mokrom ili blatnjavom tlu. 

Razmnožavanje Zamije iz lisnih reznica

Razmnožavanje Zamije iz lisnih reznica traje malo dulje od reznica stabljike jer je potrebno dulje da se razvije rizom i korijenje. Međutim, moguće je!

 1. Odrežite list sa svoje Zamije, držeći malo stabljike pričvršćene. Prije sadnje pustite da vrhovi postanu suhi i bezosjećajni kako biste spriječili truljenje reznica. To obično traje dan ili dva najviše.
 2. Stavite list u smjesu za lonce tako da odrezani kraj bude okrenut prema dolje u tlo. Ponovite s više reznica listova jer to povećava šanse za razmnožavanje.
 3. Stavite na toplo, svijetlo mjesto. Možda nećete vidjeti nikakav rast nekoliko mjeseci; međutim, to je sasvim normalno. Zalijevajte samo po potrebi.
Kako razmnoziti ZZ biljku77777777772

Razmnožavanje Zamije djeljenjem

Razmnožavanje dijeljenjem je upravo onako kako zvuči – korijenje je podijeljeno na manje dijelove. To obično najbolje funkcionira s velikim etabliranim Zamijama jer te biljke rastu sporo.

Prvo podijelite biljku na dijelove, svaki sa skupom razvijenih korijena. Koliko sekcija imate ovisi o tome koliko biljaka želite razmnožavati. Svaki dio korijena treba barem jednu zdravu stabljiku koja se vidi iznad tla. Zatim svaki dio stavite u sadilicu s dobro dreniranom zemljom i dobro zalijte.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma visi? (Chamaedorea Elegans)

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Tlo za biljke u teglama ostaje mokro: Evo zašto i kako to popraviti

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije crnog baršuna(Alocasia Reginula)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja Aloe Vera postaje smeđa? (9 jednostavnih rješenja)