Odabir pravih biljaka za vrtlarstvo u kontejnerima

1682616146 Die Auswahl der richtigen Pflanzen fur die Containergartnerei

Želite biti vrtlar, ali nemate dovoljno prostora za vrt? Onda je vrt s kantom pravi za vas. Glavna privlačnost kontejnerskog vrta je da možete imati vrt bilo gdje. Bilo da se radi o vašem vrtu, verandi ili balkonu, vrtovi u kontejnerima čine vaš dom privlačnim i lijepim.

U svom kontejnerskom vrtu možete posaditi ne samo cvijeće, već i povrće. Zabrinuti ste da nećete moći uspješno uzgajati povrće? Ne brinite o tome! Možete jednostavno uzgajati razno povrće, voće, cvijeće, sukulente i začinsko bilje u kontejnerskom vrtu.

Odabir pravih biljaka za kontejnerski vrt

Ako volite začinsko bilje u kutiji na prozoru, nekoliko rajčica na balkonu ili lavandu na verandi, onda je vrt za kontejnere za vas. Kontejneri su izvrstan način da svom domu dodate cvijeće i jednostavan način da uživate u blagodatima domaćeg povrća.

Kontejnerski vrtovi nisu samo praktični, već i vrlo privlačni oku. Daju savršen izgled vašoj verandi ili balkonu stana i uljepšavaju cijelo vaše mjesto. Biljke u saksijama također se vrlo lako premještaju i ne zahtijevaju tešku vrtlarsku opremu.

Novac koji ćete potrošiti na svoj kontejnerski vrt u potpunosti ovisi o vama. Povrće, voće, začinsko bilje, grmlje, patuljasto drveće, jednogodišnje biljke, trajnice i biljke otporne na sušu neki su od primjera onoga što se lako može uzgajati u kontejnerskom vrtu.

Prednosti kontejnerskog vrta

Kontejnerski vrtovi imaju svoje prednosti.

 1. Ova vrsta vrtlarstva je najprikladnija za one koji nemaju okućnicu potrebnu za vrt. Vrtlarenje u kontejnerima lako se može obaviti na balkonu ili verandi.
 2. Kontejnerske vrtove također je lako premjestiti s jednog mjesta na drugo. Ako vam je potrebna sunčeva svjetlost ili zaštita od hladnoće, biljke možete lako premjestiti unutra ili vani.
 3. Za razliku od običnog vrta, vrtovi u kontejnerima omogućuju vam uzgoj različitih biljaka s različitim zahtjevima tla.
 4. U kontejnerskom vrtu nije potrebno plijevljenje. To je veliko olakšanje, zar ne?
 5. Štete od štetočina također su minimalne u kontejnerskom vrtu. Biljke rastu zdrave.
 6. Kontejnerski vrtovi vrlo su svestrani. S biljkama u posudama možete stvoriti unutarnji vrt, što zauzvrat poboljšava kvalitetu zraka i dodaje šarenilo vašem domu.
 7. Zamislite koliko je dobro imati začinsko bilje ili povrće na prozorskoj dasci. Samo odaberite nešto i pripremite odličan obrok!

Nedostaci kontejnerskog vrta

 1. Biljke koje se uzgajaju u kontejnerima lako se suše, stoga je redovito zalijevanje apsolutno neophodno.
 2. Također morate redovito dodavati gnojivo u tlo. Budući da kompostiranje i malčiranje ne funkcioniraju tako dobro u običnom vrtu, najbolje rješenje je gnojivo.
 3. Ako želite uzgajati velike količine povrća ili začinskog bilja za vlastitu redovitu upotrebu, onda vrtlarstvo u kontejnerima nije za vas. Možete ubrati samo malu količinu.
 4. Biljke u posudama su osjetljivije na hladnoću jer nisu zaštićene izolacijom od okolnog tla. Isto vrijedi i za nedostatak vode. Kiša ne funkcionira u vrtovima s kontejnerima.
 5. Kontejneri ograničavaju rast biljke ograničavajući korijenje i čineći ga zakržljalim.
 6. Biljke u saksijama ne dobivaju korisno gnojivo od glista i drugih stvorenja.

Kako izgraditi kontejnerski vrt

Izgradnja kontejnerskog vrta je jednostavna. Ove elemente samo morate imati na umu prilikom sadnje.

Odabir pravih biljaka za kontejnerski vrt.
 1. Prvo morate odabrati veličinu spremnika. Biljke bolje rastu u velikoj posudi nego u maloj. Mali spremnici obično ograničavaju rast korijena biljke. Prednost velikog spremnika je u tome što sadrži više zemlje, što biljke duže održava zasićenima i vlažnima.
 2. Prije sadnje razmislite o veličini posude i biljke koju ćete staviti u saksiju. Ako biljka ima opsežan korijenski sustav, odlučite se za veliki spremnik. Međutim, ako je korijenski sustav biljke plitak, poslužit će i mali lonac.
 3. Kupite kvalitetnu mješavinu za saksije prije sađenja biljaka.
 4. Drenaža je također bitan čimbenik koji treba uzeti u obzir kada sadite svoj vrt u kontejnerima. Potražite rupe za drenažu na dnu posude; Inače će višak vode dovesti do nataloženja.
 5. Kada kupujete biljke za svoj vrt u kontejnerima, razmislite treba li im sunce ili sjena. Ako kupujete biljke koje vole sunce i imate sjenu u vrtu, to nikako ne možete učiniti.
 6. Pratite gnojidbu, obrezivanje i zalijevanje biljaka te ih redovito održavajte.
 7. Napravite svoj vrt s kontejnerima u dijelu svog doma koji će ga najbolje istaknuti. Posadite svoj vrt i vidite preobrazbu u svom domu!

Odabir pravih biljaka za kontejnerski vrt

Odabir pravih biljaka za vaš vrt u kontejnerima ključan je za uspjeh vašeg vrta. Ne uspijevaju sve biljke dobro u posudama. Dolje sam naveo neke biljke koje su najprikladnije za vrt s kontejnerima.

Povrće

Povrće je izvrstan dodatak vrtu u kontejnerima. Možete uživati ​​u svježim proizvodima izravno iz svog vrta. Zamislite pizze prelivene vašim omiljenim domaćim povrćem. Neka povrća koja jako dobro rastu u vrtovima u kontejnerima su rajčice, vlasac, tikva, brokula, mrkva, čili papričice, kupus, krumpir, rotkvice, paprika, kres, zelena salata i patlidžan.

Bilje

Začinsko bilje je još jedan izvrstan dodatak vrtu u kontejnerima. Miris svježeg bilja uvijek okrepljuje. Biljke se koriste za ukrašavanje ili aromatiziranje hrane, daju umirujući miris, a što je najvažnije, koriste se i kao lijekovi. Neke biljke koje možete posaditi u svom vrtu su ružmarin, bosiljak, kadulja, metvica, majčina dušica, peršin, matičnjak i origano.

voće

Voće se također može uzgajati u kontejnerskom vrtu. Možete saditi jabuke, breskve, jagode, šljive, kruške, borovnice, trešnje, maline, smokve i ogrozde.

grmlje

Možete dodati grmlje u svoj vrt s kontejnerima koji će dodati prekrasnu boju i teksturu vašem vrtu. Nije važno ako imate malo mjesto. Grmlje uljepšava vašu okolinu. Možete uzgajati grmlje poput šimšira, hortenzija, ruža, rododendrona, plave zvjezdaste smreke i japanskog lovora.

mala stabla

Također možete razmisliti o dodavanju malog stabla u svoj vrt s kontejnerima. Međutim, ne zaboravite da su drveću potrebni kultivatori za sadnju u kontejnere. Neka stabla poput lovora, maslina, japanskih javorova i zvjezdastih magnolija izvrsna su za sadnju u kontejnere.

godišnjaci

Jednogodišnje biljke izvrstan su dodatak vrtlarstvu u kontejnerima. Oni će dodati boju i šarm cijelom mjestu. Pelargonije, petunije, verbena, neven i koleus neke su jednogodišnje biljke koje možete posaditi u svom vrtu u kontejnerima. Međutim, zapamtite da jednogodišnje biljke treba saditi svake godine.

trajnice

Trajnice su još jedna sjajna stvar. Dodaju fantastičnu boju i živost vašem cijelom vrtu. Također ih ne treba mijenjati svake godine, tako da je to dobitna situacija. Možete isprobati trajnice poput lavande, krizanteme, jaglaca, naprstaca, mačje metvice i coreopsisa.

sukulenti

Ako ne želite potrošiti previše novca i vremena na svoj vrt s kontejnerima, razmislite o sadnji sukulenata otpornih na sušu. Izgledaju privlačno i štede vodu. Kaktusi, aloja, agava i žad neke su od dobrih opcija.

Savjeti za vrtlarstvo u kontejnerima

Jednom kada se naučite baviti vrtlarstvom u kontejnerima, možda ćete svake godine poželjeti dodati nešto u svoj vrt u kontejnerima. U nastavku su navedeni neki savjeti koje morate imati na umu za uzgoj zdravih biljaka u svom vrtu s kontejnerima.

Odabir pravih biljaka za kontejnerski vrt

Kupite pravo tlo

Za uspješan kontejnerski vrt tlo mora biti dobro. Lakše mješavine tla ključne su za uspješno vrtlarenje u kontejnerima. Lakše tlo omogućuje bolju cirkulaciju zraka i drenažu. Obje su neophodne za pravilan rast biljaka. Ni pod kojim okolnostima ne smijete koristiti tlo iz svog vrta za svoj vrt u kontejnerima. Ovo će tlo biti preteško, voda neće dopirati do korijena i neće biti pravilne cirkulacije zraka. Za uspješnu biljku bolje je koristiti laganije mješavine tla.

Pobrinite se za potrebe zalijevanja u svom vrtu s kontejnerima

Jedan od najvažnijih čimbenika uspješnog vrtlarstva u kontejnerima je dobro zalijevanje. Vodite računa da se biljke obilno zalijevaju. Ako biljke dobiju previše vode, njihovo korijenje će istrunuti, a vlažno tlo neće dopustiti biljkama da dobiju kisik iz tla. S druge strane, manje vode uzrokovat će venuće biljaka. Stoga uvijek budite oprezni i dobro zalijevajte svoje biljke. Pobrinite se i da biljke imaju pravilnu drenažu.

Ne zaboravite pognojiti svoj vrt u kontejnerima

Ispravno hranjenje biljaka pomoći će im da rastu. Hranjenje znači oplodnju. Najlakši način da ih održite gnojenim je korištenje mješavine zemlje za posude s gnojivom. Ali pazite da nema previše gnojiva. (Vidi: glina od rajčice u odnosu na glinu za vrt: koja je bolja?)

Moglo bi vas također zanimati: 7 jednostavnih koraka za uzgoj slatkog graška u posudama

Obratite pozornost na potrebe vaše biljke za suncem

Obratite pozornost na zahtjeve sunčeve svjetlosti i sjene za vaše biljke u posudama. Redovito nadzirite svoje biljke kako biste vidjeli dobivaju li potrebnu količinu obojega. Lišće biljke pokazuje koliko joj sunčeve svjetlosti treba. Biljke sa zelenijim lišćem trebaju manje svjetla. Biljke s obojenim lišćem trebaju više sunčeve svjetlosti. Previše ili premalo bilo kojeg od njih rezultirat će opuštenim biljkama. Preuredite biljke po potrebi.

Pazite na štetnike i bolesti

Pripazite na štetočine i bolesti u svom vrtu s kontejnerima. Iako je u kontejnerskim vrtovima manje štetočina nego u običnim vrtovima, prijetnja još uvijek postoji. Čuvajte lijekove kako biste ih otjerali od svog dvorišta.

Za uspješan vrt u kontejnerima, često pregledavajte svoje biljke. Potražite smeđe, požutjelo ili uvelo lišće. Provjerite stabljike i potražite oštećenja od insekata. Također pazite da tlo nije premokro ili presuho.

Razmislite o spremniku svijetle boje

Također se možete odlučiti za posude svijetle boje jer apsorbiraju manje topline od onih tamnih boja i održavaju korijenje hladnijim ljeti.

Odaberite pravu veličinu spremnika

Konačno, morate zapamtiti najvažniju stvar koju morate uzeti u obzir kada sadite kontejnerski vrt. Uvijek provjerite odgovara li veličina posude veličini biljke. Na primjer, ne možete posaditi rajčice u mali lonac. Trebaju im prostor i ulozi kako bi narasli do svoje pune veličine. S druge strane, greška je sadnja češnjaka u veliku posudu. Češnjak ima kratko korijenje i uspijeva u malim posudama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako zadržati ružičastu boju hortenzija: tajna je u tlu

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje alokazije visi? (uzroci i rješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)

Sobne biljke Kaktusi Razmnožavanje sobnih biljaka Sukulenti

Kako razmnožavati kaktuse

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega djevojačke paprati: Kako uzgajati Adiantum

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

Lišće dodiruje tlo: Evo zašto i što možete učiniti u vezi s tim