Listopadski savjeti za vrtlarstvo: jesenski zadatci u vrtu i trikovi za rad u dvorištu

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464610

Listopad je jesen u vrtu. Ovo je mjesec jesenskog lišća, toplog jabukovača, prvih mrazeva i bundeve. Užitak je uživati ​​u jesenskoj sezoni na otvorenom dok vrtte i radite po dvorištu. Evo savjeta za vrtlarenje u listopadu koji će vam pomoći da ga maksimalno iskoristite!

1. Berite posljednje rajčice

Listopad je mjesec za unošenje posljednjeg tople sezone povrća prije nego mraz udari. Berite svoje rajčice (čak i zelene rajčice!), paprike, tikvice, dinje, bundeve i druge zimske tikve. Uživajte u toploj kriški tosta od rajčice dok ste već kod toga! Vaša ostava će biti dobro opskrbljena za nadolazeće blagdane.

2. Pripremite se za blagdanske obroke

Govoreći o praznicima, jedan ključni savjet za kuhinjski vrt u listopadu je priprema za nadolazeće blagdanske obroke kao što su Dan zahvalnosti i božićna večera. U mnogim klimatskim uvjetima korjenasto povrće poput mrkve, pastrnjaka i krumpira može se ostaviti u zemlji do vašeg blagdanskog obroka. Međutim, tamo gdje se zemlja smrzava, oni se općenito beru i skladište. Pobrinite se da imate pri ruci svježe božićno začinsko bilje poput majčine dušice, kadulje i ružmarina kako biste napravili ukusan umak za uživanje s tim korijenastim povrćem!

3. Posadite češnjak

Što je najbolje saditi u listopadu? Češnjak!

Češnjak je prekrasan usjev koji lako prezimljuje i obično se sadi u listopadu u umjerenim klimatskim uvjetima. Svaki češanj ima priliku ukorijeniti se prije nego što nastupi prave hladne zimske temperature. Zatim u proljeće svaki češanj odašilje lijepe zelene izdanke i do ljeta izraste u punu lukovicu češnjaka. Njam!

4. Posadite zimsko povrće

Što je još dobro saditi u listopadu? Ozime usjeve poput lisnatog povrća i nekog korjenastog povrća mogu se saditi na mnogim područjima. Zelena salata, kelj i špinat divni su izbori za zelje za hladno vrijeme. Rotkvice najbolje rastu kada su posađene na hladnom vremenu i najboljeg okusa kada se beru mlade – vaša bi mogla biti spremna za Dan zahvalnosti! Prezimljeni luk, kupus, pa čak i neki izdržljivi grašak i mahune također mogu biti prekrasan dodatak.

5. Preskočite obrezivanje drveća i grmlja

Što je s obrezivanjem drveća i grmlja? Možete li orezati u listopadu? Opća rezidba u listopadu se ne preporučuje. Većina vrtlara odluči minimizirati obrezivanje u jesen – osobito u listopadu.

Obrezivanje potiče drvenaste biljke da proizvode nježni novi rast. Iako je to poželjno u proljeće, općenito je loša stvar u jesen. Mlade grane mogu lako oštetiti nadolazeće niske temperature. Spustite škare za orezivanje i pustite stablo da svoju energiju unese u svoje korijenje za optimalno zdravlje tijekom zime.

6. Zakažite svoju posljednju košnju travnjaka

Listopad je otprilike vrijeme kada trava prestane rasti tijekom godine u mnogim klimatskim uvjetima. Provjerite vremensku prognozu i napravite plan kako ćete posljednji put pokositi travnjak prije nego ga snijeg prekrije za zimu. Ovo je također sjajno vrijeme za zakazivanje termina za održavanje vaše kosilice i druge opreme za dvorište s pogonom.

7. Posadite proljetne lukovice

Listopad je savršeno vrijeme za sadnju proljetnih lukovica poput tulipana, alijuma, narcisa, zumbula i krokusa. Vaš lokalni vrtni centar vjerojatno trenutno ima dovoljno zaliha, a postoje tone posebnih cvjetnih lukovica koje se mogu naručiti putem interneta. Posadite proljetne lukovice sada i bit će vam TAKO drago kada ih vidite kako cvjetaju nakon hladne zime.

8. Biljni pokrovni usjevi na golom tlu

Golo tlo sigurno će privući korov, pa je zgodno pobijediti ih i umjesto toga uzgajati pokrovni usjev zelenog gnojiva ! Posijajte malo grimizne djeteline ili zimske raži i pustite ih da zauzmu prostor. Zatim ih u proljeće vratite u tlo za povećanje hranjivih tvari za jednogodišnje biljke sljedeće sezone!

9. Odrežite neke zeljaste trajnice

Listopad je vrijeme da se odreže neke od zeljastih trajnica koje u nadolazećim hladnijim mjesecima ne daju previše zimskih interesa ili drugih pogodnosti. Mnogi vrtlari sada imaju tendenciju rezati lišće hosta i uklanjati lišće s božura , jer postaju poput vlažnog nereda ako se ostave u vrtu.

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464619

10. Ostavite nekoliko trajnica za zimu

Neke lijepe trajnice mogu se ostaviti stajati preko zime kako bi pružile vizualni interes, kao i stanište za prezimljavanje korisnih insekata. Ukrasne trave mogu biti lijepe na jutarnjem mrazu, kao i osušeni cvjetovi hortenzije. Biljke seduma izgledaju lijepo u zimskom rubu. Mahune mliječne trave i ljiljana također mogu biti prilično upečatljive. Odaberite neke trajnice koje ćete ostaviti na miru dok u proljeće ponovno ne izađu iz stanja mirovanja.

11. Podijelite trajnice

Jedan od najvažnijih savjeta za vrtlarstvo u listopadu je razdvojiti korijenje svih obraslih trajnica u vašem dvorištu. Ovo je jednostavan proces koji rezultira puno besplatnih biljaka koje možete ponovno posaditi po svom dvorištu ili dati susjedima i prijateljima. Tko ne voli besplatne biljke!?

12. Posadite još više trajnica

Naravno, kad god gledate u višegodišnji vrt, teško je ne pokušati ugurati “još jednu biljku”! Srećom, sve trajnice koje su dosad ostavljene u vrtnom centru često su na rasprodaji i mogu se kupiti po povoljnoj cijeni . Također je sezona da podijelite korijenje višegodišnjih biljaka među svojim prijateljima vrtlarima (pogledajte prethodni odjeljak)! Posadite ih sada i imat će priliku da se ukorijene prije zime.

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464618

13. Očistite vrt

Listopad je savršen mjesec za generalno čišćenje vrta, cvjetnjaka i terase. Pokrijte vrtni namještaj i donesite lonce od terakote pod pokrov. Kompostirajte istrošene biljke iz kuhinjskog vrta i očistite odumrlu vegetaciju iz višegodišnjeg vrta. Dvorišni otpad se najbrže kompostira ako se usitne ili malčira prije kompostiranja. Lišće sa znakovima bolesti inače treba baciti (nemojte ga dodavati na kompostnu hrpu).

14. Spremite potpore za biljke tijekom zime

Listopad je pravo vrijeme za prezimljavanje podignutih vrtnih gredica , uključujući odlaganje nosača za biljke vinove loze. Čini se da kavezi s rajčicama zauzimaju najviše prostora i uvijek ih treba odložiti prije nego što dođe snježno vrijeme. Rešetke za grašak i grah također se općenito spremaju za zimu, kao i kolci od rajčice i nosači za tikvice i drugo povrće.

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464616

15. Osušite i pohranite bilje

Ako već niste, jesen je vrijeme za sušenje bilja kao što su origano i paprena metvica prije nego što nastupi hladno vrijeme. Ako je moguće, pokušajte sakupiti i osušiti dovoljno da izdrži do proljeća. Bilje se najbolje suši kada se objesi naopačke u malim grozdovima na mjestu s dobrom cirkulacijom zraka i niskom vlagom.

16. Čuvajte bilje koje se ne suši dobro

Listopad je i vrijeme za čuvanje kulinarskog bilja koje se ne suši dobro. To uključuje bosiljak, vlasac, peršin, krebulj . Berite, operite, osušite, nasjeckajte, pomiješajte s vodom ili maslinovim uljem. Ulijte mješavinu začinskog bilja/tekućine u posudu za led i upotrijebite kocku kad god želite u svoje obroke dodati svježe od smrznutog začinskog bilja. Njam!

17. Nastavite s uklanjanjem korova

Da. Morate nastaviti s plijevljenjem, čak i u listopadu.

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464615

18. Berba plodova drveća

Sve preostale kruške, šljive i jabuke na stablu treba prikupiti. Ovo je sjajno vrijeme za pripremu umaka od šljiva, umaka od jabuka i maslaca od krušaka . Bit će vam drago kada vaša obitelj uživa u domaćem umaku od domaćeg voća tijekom zime. Prilično lijepo!

19. Sadite voćke

Listopad je posljednja prilika u većini područja za sadnju novih voćaka i grmova. Pogledajte voće na lokalnoj tržnici. Postoji li nešto na prodaju za što biste voljeli da raste u vašem dvorištu? Listopad je odlično vrijeme za kupnju i postavljanje novih voćaka. Nemojte dopustiti da prođe još jedna godina, a da ne posadite barem jednu ili dvije.

20. Naručite posebne biljke

Listopad je ključni mjesec za naručivanje specijalnih stabala s golim korijenom i višegodišnjih biljaka. Mnogi rasadnici za narudžbu putem pošte i online rasadnici nude rijetke i divne trajnice koje se isporučuju u jesen dok odlaze u stanje mirovanja. Ako tražite nešto što nitko drugi u kvartu nema, sada je vaše vrijeme za kupovinu!

21. Nanesite zimski malč

Prazne gredice s povrćem malčirajte usitnjenim lišćem kako biste izolirali tlo od oštrih temperaturnih promjena. Višegodišnje gredice također se mogu malčirati, osobito ako imaju potpuno nove biljke ili posebno nježne predmete. Debeli sloj usitnjenog lišća spriječit će tlo da izdrži previše ciklusa smrzavanja/odmrzavanja. Nemojte nanositi ovaj gusti zimski malč dok se zemlja ne smrzne (izbjegavajte stvaranje ogromnih mokrih ljigavih hrpa koje se zatim čvrsto smrzavaju).

22. Pripremite se za zimsko kompostiranje

Previđen listopadski vrtlarski savjet je da se pripremite za kompostiranje ostataka hrane tijekom zime. Postoji mnogo metoda zimskog kompostiranja , pa odaberite jednu ili dvije koje vam najviše odgovaraju. Manje posude za kompost mogu se premjestiti bliže kući za hladna godišnja doba, a na raspolaganju je i mnoštvo alternativnih opcija. Najlakše je pripremiti se sada (prije nego što snijeg proleti!).

23. Priprema za zimnicu

Pokrijte zelje za salatu po hladnom vremenu hladnim okvirom, klošeom ili flisom tijekom prohladnih noći. U svim područjima osim u najhladnijim, ovo zelje možete uzgajati tijekom zime uz odgovarajuću opremu za produljenje sezone. Ako ne volite kopati snijeg sa svog hladnog okvira da biste dobili kelj u siječnju, razmislite o uzgoju mikrozelena u zatvorenom prostoru .

24. Prikupite i spremite sjemenke

Listopadski savjeti za vrtlarstvo 34 jesenska zadatka u vrtu i trikovi za rad u dvoristu334587464614

Sakupite sjeme biljaka koje volite uzgajati sljedeće godine ili ih donesite na svoju lokalnu zamjenu sjemena . Sušite sjemenke nekoliko dana, a zatim ih spremite u papirnate vrećice ili omotnice s novčićima. Uvijek označite vrećicu/omotnicu sa što više detalja, uključujući naziv biljke, nekoliko značajki koje definiraju i godinu sakupljanja sjemena.

25. Uzmite reznice tvrdog drveta

Uzmite reznice tvrdog drveta od ruža i drugih drvenastih biljaka kako biste ih razmnožili u nove biljke. Ove su grane imale vremena sazrijeti i “očvrsnuti” u drvenaste stabljike do ovog trenutka u sezoni. Čini se da ćete uskoro imati još više biljaka!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više