Pachysandra: zimzelena vrtna biljka

Pachysandra zimzelena vrtna biljka koja pokriva sjenu98735453497810

Pachysandra je zimzelena zimzelena biljka koja voli sjenu, savršena za pokrivanje nisko osvijetljenih područja s bogatom, šumsko-zelenom bujnošću. Ova biljka nije zahtjevna za održavanje, otporna je na sušu i dugo živi u vrtu. Pachysandra se najčešće odnosi na biljku Pachysandra terminalis , također poznatu kao japanska pachysandra. Pogledajmo karakteristike Pachysandre terminalis i njenu upotrebu u dizajnu vrta.

Pachysandra u ukrasnom vrtu

Pachysandra je izvrstan izbor za zimzelenu biljku koja pokriva tlo na sjenovitom mjestu. Ova višegodišnja biljka živi dugi niz godina i poznata je po svom sjajnom zelenom lišću. Tijekom proljeća ova biljka daje male bjelkaste cvjetove. Dostiže visinu od oko 15-30cm.

Gdje posaditi Pachysandru

Pachysandra se obično sadi kao pokrivač na sljedećim mjestima:

  • Oko podnožja stabla u sjeni
  • Nad blago nagnutim sjenovitim tlom
  • U sjenovitoj šumi
  • Mjesto na kojem su jeleni problem (otporan je na jelene)
Pachysandra zimzelena vrtna biljka koja pokriva sjenu98735453497813

Sadnja Pachysandre terminalis

Ova biljka podnosi teške uvjete. Ne treba mu toliko vode za rast, što znači da može dobro preživjeti tijekom suše i uspjeti u gotovo svim vrstama tla. Ipak, pogledajmo zahtjeve za optimalan rastove biljke.

Prije nego što posadite, imajte na umu da je to biljka koja se širi, a njezini se rizomi agresivno šire i stvaraju velike kolonije. Kada ostane na određenom području dulje vrijeme, može biti izazovno ukloniti.

Sunčeva svjetlost i temperatura

Pachysandra najbrže raste u laganoj sjeni, ali može uspjeti i u dubokoj sjeni. Izbjegavajte ga saditi na mjestima gdje će biti izložena punom suncu. Izloženost izravnom suncu satima može izazvati opekotine lišća, što može donijeti ne baš dobar izgled. Još jedna stvar koju trebate imati na umu je da ekstremno niske temperature tijekom zime mogu uzrokovati smeđe mrlje na lišću.

Tolerancija na uvjete tla

Ova biljka ne zahtijeva određenu vrstu tla za uzgoj. Može dobro napredovati bez obzira na to uzgaja li se na ilovači, glini, kredi ili čak pjeskovitom tlu. Ako tlo ima visoku količinu organske tvari, to bolje. Što se tiče pH tla, iako bolje raste u kiselim tlima, može preživjeti i u neutralnim i alkalnim tipovima. Međutim, zahtijeva malo vlage u tlu kako bi uspostavio svoje korijenje i proširio se po površini zemlje.

Briga za Pachysandru terminalis

Pachysandra uspijeva u uvjetima koji su izazovni za mnoge druge biljke. Karakteristike koje ga čine čvrstim su i one koje ga čine niskim za održavanje. Pogledajmo neke od zadataka njege i održavanja kako bismo osigurali prikladno okruženje za rast za vašu biljku.

Pachysandra u vrtu treba povremeno zalijevati . Iako je zalijevanje općenito ključno za rast, izbjegavajte ga raditi iznad glave. Nadzemno zalijevanje može dovesti do gljivica/paljeza. 

Izbjegavajte izlaganje pachysandre ekstremnim razinama sunčeve svjetlosti, što može uzrokovati opekline lišća. Najbolji način da se izbjegne visoka razina sunčeve svjetlosti je osigurati da je okoliš ispravan tijekom faze sadnje. Odaberite mjesto s laganom do dubokom sjenom.

Ne zaboravite s vremena na vrijeme prorijediti svoje biljke. Također vodite računa o uklanjanju otpalog lišća, osobito u jesen. Ovi zadaci održavanja mogu povećati cirkulaciju zraka i smanjiti vlažnost okoline , što je dobro za cjelokupno zdravlje biljaka.

Pachysandra je općenito biljka bez bolesti . Također je gotovo bez štetočina, što je kvaliteta koja tjera mnoge vlasnike da ga odaberu za svoje vrtove. Jedini štetnici zbog kojih biste se trebali brinuti su puževi i puževi. Ako živite u području blizu divljih životinja, imajte na umu da je otporan i na životinje kao što su zečevi i jeleni.

Pachysandra zimzelena vrtna biljka koja pokriva sjenu98735453497812

Prednosti Pachysandre terminalis

Pachysandra čini prekrasan malč u šumskom vrtu ili drugom sjenovitom području. Zimzelena je, tijekom cijele godine i ne treba ga na drugi način osvježavati ili mijenjati.

Pachysandra također pruža prekrasnu kontrolu korova . Budući da ova biljka raste i širi se stvarajući gusti pokrivač tla, onemogućuje razvoj korova. Ova biljka zasigurno uspijeva ugušiti konkurentne korove nakon što se uspostavi.

Još jedna prednost ove biljke je njena sposobnost da spriječi eroziju tla . Može pomoći zadržati tlo na površini na istom području, smanjujući količinu tla koja erodira otjecanjem vode i naletima vjetra.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje alokazije visi? (uzroci i rješenja)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Sezonsko održavanje vrta Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako posaditi jesenski vrt za produljene sezonske proizvode

Štetočine i nametnici Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Vodič za njegu i uzgoj biljaka lavande Munstead

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako uzgajati biljku zmajevo voće