Kako uzgajati zeleni grah

1682640942 Alles was Sie uber den Anbau von grunen Bohnen wissen

Ovdje je sve što trebate znati o uzgoju zelenog graha u vašem vrtu. Započnimo!

Zeleni grah, je delikatno jednogodišnje povrće. Biljke zelenog graha lako je uzgajati u svom vrtu i proizvode velike količine koje je lako njegovati i brati.

Kako uzgajati zeleni grah

Biljke zelenog graha mogu se uzgajati na dva načina: grmom ili stupom. Grah raste u uzlaznim trsovima, dok grah raste u uskim prostorima. Stoga grah i grah zahtijevaju donekle slične uvjete uzgoja.

 1. Umjesto da započnete proces uzgoja u zatvorenom prostoru, posijte sjeme zelenog graha izravno u tlo. Biljke graha imaju osjetljivo korijenje, što otežava presađivanje.
 2. Kako biste izbjegli sporo klijanje ili truljenje, provjerite je li temperatura tla između 10-15 C prije sadnje sjemena zelenog graha. Zeleni grah je kultura koja se uzgaja u toplim vremenskim uvjetima i daje najbolje prinose kada je temperatura između 15 i 20 C.
 3. Prije sadnje trkaćeg graha morate izgraditi rešetku ili tipi kako biste mu pomogli u rastu. Najprije sakupite najmanje tri duge grane ili drvene motke visoke oko dva do dva metra, povežite ih zajedno na vrhu i raširite donji dio nosača u krug za pristup tipiju. Zatim, kako se loze pojave, počnite ih vrtjeti uz stupove. Ovom strategijom trenirate biljku da se migolji tijekom vegetacijske sezone.
 4. Posadite sjemenke graha na dubinu od 2-3cm i na razmak od 7cm, s redovima graha udaljenim 45cm. Kada sadite grah, stavite tri ili četiri sjemenke oko svakog stupa, 10-20cm jedno od drugog, u redove udaljene dva do tri metra.

Je li teško uzgajati zeleni grah?

Zeleni grah je jednostavan za uzgoj jer zahtijeva malo pažnje i njege. Evo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da započnete.

1682640940 352 Sve što trebate znati o uzgoju mahuna
 • Zeleni grah raste u blago kiselom tlu s pH oko 6,0. Međutim, budući da zeleni grah fiksira vlastiti dušik, redovito, bogato tlo može pomoći u proizvodnji visokokvalitetnih biljaka bez potrebe za gnojivom.
 • Biljkama zelenog graha potrebno je šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno da bi napredovale. Stoga pobrinite se da vaše biljke imaju puno izravne sunčeve svjetlosti. S druge strane, visoke temperature mogu uzrokovati opadanje cvjetova vaših biljaka zelenog graha, stoga svoje biljke zaštitite od sunca pokrovima za redove.
 • Kako bi se spriječila trulež ili pepelnica, grah treba dobro drenirano tlo. Zalijevajte svoje biljke graha s 5cm vode jednom tjedno. Dodajte vodu izravno u tlo kako bi vaše biljke bile hidratizirane.
 • Temperatura vašeg tla trebala bi biti najmanje 10 C i trebalo bi biti vlažno. Malčiranje može pomoći u sprječavanju isušivanja tla dok ga održava toplim.
 • Sijte sjeme graha svaka dva tjedna za kontinuiranu žetvu.

Koliko treba zelenom grahu da naraste?

Žbunastom grahu treba 50 do 55 dana da sazrije, a grahu 55 do 65 dana. Grah obično niče u isto vrijeme, pa ga sadite svaka dva tjedna kako biste osigurali dosljednu žetvu. Grahu je potreban rast njegove loze za proizvodnju i nastavit će proizvoditi mjesec ili dva ako se bere redovito.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: