Slomljeno korijenje biljke: činjenice i što biste trebali učiniti

Proširite vijest!

Korijen je bitan organ biljke koji apsorbira hranjive tvari, vodu i kisik koji se koriste za zdrav rast biljke.

Kada korijenje pukne, apsorpcija ovih bitnih elemenata može biti ograničena, što može uzrokovati šok ili čak smrt biljke.

Biljci se lako može slomiti korijenje tijekom presađivanja ili presađivanja ako je izložena vremenskim uvjetima. Biljke mogu pasti u šok jer oštećeni korijeni ograničavaju unos elemenata potrebnih za zdrav rast. Ovaj šok može biti privremen, ali ako je više od 50% korijena slomljeno, biljka možda neće preživjeti.

Postoje neke potrebne stvari koje morate učiniti kako biste biljku vratili u zdravo stanje kada joj je korijenje slomljeno, a to je lako postići.

Čitajte dalje dok vas učimo svemu što znamo o održavanju biljke na životu nakon što joj se pokida korijenje.

Zanima vas uzgoj biljaka sa zdravijim korijenjem? Otkrio sam da je Amazonov gel za ukorjenjivanje Clonex pristupačna i učinkovita opcija koja vraća moje biljke u život.
Možete ga pronaći klikom ovdje.

Može li biljka obnoviti svoje korijenje?

Pa, ovisi o korijenima i stanju biljaka. Ako ima malo oštećenih korijena, a biljka je zdrava i ima rezerve energije, biljke mogu ponovno izrasti korijenje u normalnim uvjetima. Ali nisu sve biljke u stanju to učiniti.

presjek korijena (3)

Hoće li biljka preživjeti ako joj se pokida korijenje?

Kada se korijenje biljke ošteti ili otkine, obično postoje dvije mogućnosti:

Pozitivno:

Ako je samo nekoliko korijena slomljeno, postoji 95 posto šanse da biljka može preživjeti. Međutim, morate se dobro brinuti o biljci kada izgubi 50% korijena.

Bez korijena ili s malo korijena, postoji mogućnost da biljke padnu na stranu jer korijenje pomaže u učvršćivanju biljaka.

Kada biljka ima malo korijena, također će pokušati nadoknaditi nedostatak minerala i vode preostalim korijenjem i obnoviti korijenje koje je iz nekog razloga otkinuto ili oštećeno.

Začudo, neke biljke mogu preživjeti i bez korijena, primjerice neke vrste algi (gigantska alga).

Ako ste osobito posesivni prema zdravlju svojih biljaka, jednostavno svojoj biljci posvetite malo više pažnje dok ne izraste korijenje.

Negativno:

Također u kraljevstvu Plantae postoje neke biljke koje pokazuju štetne učinke kada im je korijenje oštećeno ili otkinuto iz bilo kojeg razloga.

Izbojci i grane takvih biljaka na kraju odumiru. Osim toga, biljka postaje slaba i, u nekim slučajevima, ne može se brinuti sama za sebe.

Rast se zaustavlja, premalo hranjivih tvari i vode dolazi do biljke, što na kraju dovodi do smrti biljke. Osim toga, biljka često pada na bok gdje je korijenje oštećeno.

Vrste korijenskih sustava:

Iz promatranja mnogih biljaka utvrđeno je da postoje dvije vrste korijenskih sustava:

 • Sustav glavnog korijena
 • Adventivni korijenski sustav (vlaknasti korijenski sustav)

Sustav glavnog korijena:

Dikoti imaju ovu vrstu korijenskog sustava; Dikotiledoni su također poznati kao dvosupnice. U ovom sustavu, glavni korijen raste prema dolje, stvarajući mnoge male korijene poput dlaka. Korijeni takvog sustava sežu duboko u zemlju.

Sustav glavnog korijena može se vidjeti u raznim biljkama poput maslačka, mrkve, cikle itd. Također je uočeno da glavni korijen u cikli i mrkvi podržava funkciju skladištenja hrane.

Vlaknasti korijenski sustav:

Ova vrsta sustava obično se vidi kod jednosupnica. U vlaknastom korijenskom sustavu, korijenje tvori gustu mrežu u blizini površine tla i pomaže u sprječavanju erozije tla.

U ovom korijenovom sustavu iz glavnog korijena ne izlazi sekundarno korijenje. Umjesto toga, mnogi sekundarni korijeni niču na dnu stabljike.

Na primjer:

 • riža (Oryza sativa)
 • Pšenica (triticum)
 • jedva (Hordeum vulgare)

Zanimljivo je da u kraljevstvu Plantae također postoje neke biljke koje imaju i sustav glavnog korijena i sustav vlaknastog korijena.

Uklonite zemlju s korijena prilikom presađivanja

Koliko dugo biljka s oštećenim korijenom preživi?

Koliko dugo biljka s oštećenim korijenjem može preživjeti ovisi o opsegu oštećenja i gubitka korijena. Ako je više od 50% korijena biljke oštećeno, biljka će preživjeti do 5 dana ako se ne poduzme daljnji napor da se biljka oživi.

Biljke trebaju korijenje kako bi apsorbirale hranjive tvari i vodu iz tla. To čine manje bijele kutikule korijena (korijenove dlake) koje se pružaju od glavnog korijenskog sustava.

Ove bijele kutikule povećavaju površinu korijenskog sustava, omogućujući apsorpciju maksimalne količine hranjivih tvari.

Hormon za ukorjenjivanje i kako ga koristiti za jače korijenje:

Hormoni koji se koriste za razmnožavanje biljaka nazivaju se korijenski hormoni. Na tržištu postoje različite vrste hormona za ukorjenjivanje, ali najbolji od svih je ovaj Hormex Vitamin B1 hormon korijenja.

Nema sumnje da hormoni za ukorjenjivanje čine korijen jačim i često se koriste kada se korijenje razmnožava.

Nanesite hormone za ukorjenjivanje odmah nakon sadnje dijela korijena u tlo.

Ako umjesto tekućine koristite hormon za ukorjenjivanje u prahu, ukorijenjenu reznicu stavite u hormon u prahu, malo protresite, a zatim zabodite reznice u meku zemlju.

Prije uporabe hormona, pročitajte recept, koji je spreman za upotrebu ili se još uvijek treba mijenjati.

Na primjer, može biti u koncentriranom ili razrijeđenom obliku, što određuje koliko ga treba oslabiti prije upotrebe.

Ako vaše korijenje pokazuje znakove oštećenja, možete koristiti ovaj snažni gel za ukorjenjivanje na bazi vode, dostupan na Amazonu po super cijeni.

Kako oživjeti biljku sa slomljenim korijenjem?

Biljka dolazi u stanje stresa kad god joj pukne korijen, a kamoli da se pokušava prilagoditi novoj sredini.

Stres kod biljaka odnosi se na vanjske uvjete koji utječu na rast, razvoj ili produktivnost biljke.

Stres izaziva razne reakcije biljaka, kao što su izmijenjena ekspresija gena, stanični metabolizam i promjene u stopama rasta.

Stoga se mora posebno paziti da se biljka dodatno ne poveća stres kako bi se brzo oporavila.

Biljka sa slomljenim korijenjem može se oživjeti tako da prvo uklonite mrtve ili požutjele listove s lišća. To smanjuje broj hranjivih tvari koje bi biljka trebala i zahtijevala bi manje od oštećenog korijenskog sustava.

Obično se korijenje odlomi tijekom procesa presađivanja i biljku treba presaditi u tlo bogato hranjivim tvarima koje sadrži pravu količinu aditiva za optimalnu drenažu i prozračivanje.

U nekim drugim slučajevima, kao što je transport i otprema biljaka, korijenje se može toliko protresti da se može slomiti.

Pri presađivanju će se oštetiti korijenje, osobito ako je biljka vezana korijenom. S oštećenim korijenjem, biljka će preživjeti neograničeno dugo sve dok glavni korijenski sustav nije oštećen. To su deblji, učvršćeniji korijeni biljke.

Kao što je ranije spomenuto, većina oštećenja korijena događa se tijekom presađivanja i korištenja sigurne prakse presađivanja, o čemu ćemo dalje govoriti.

Na taj način izbjegavate oštećenje korijena prilikom presađivanja

Presadite novu biljku

Presađivanje ne znači samo mijenjanje posude s biljkom; to znači promijeniti mješavinu za lonce ili tlo za lonce – i premjestiti svoju biljku u potpuno novo okruženje.

Presađivanje biljke u saksiju teško je razbiti. Pogotovo kada je riječ o korijenju, koje želite zadržati netaknutim kada premještate iz jedne posude u drugu.

Upamtite da biste biljku trebali zalijevati dan prije presađivanja.

To će pomoći omekšati tlo oko korijena biljke i ono će lako izaći van bez oštećenja korijena.

Slijedi savršena metoda koja će vam jamčiti da će vaše korijenje ostati netaknuto dok ga premjestite u drugu posudu.

Stvari koje će vam trebati:

 • Sprej za lijevanje ili limenka
 • Škare
 • Novine za brzo čišćenje
 • pomiješajte tlo za posude
 • Sadilica; stari ili novi
 • Nova mješavina za lonce
 • I svakako vaša biljka

Prvi korak:

Ulijte svježu zemlju za posude (treba sadržavati vlagu) u novu posudu u koju ćete presaditi biljku.

Drugi korak:

Sada držite svoju biljku vrlo nježno i izvadite je držeći za stabljike, a zatim lagano lupkajte po dnu posude za biljke dok biljka ne izađe van zajedno sa svojim zbijenim korijenjem.

Treći korak:

Ako primijetite da je korijen vaše biljke čvrsto zavezan u krug oko dna posude. Možete ih nježno podrezati ili pokušati odvezati rukama.

Četvrti korak:

Pokušajte ukloniti otprilike trećinu zemlje iz posude s korijenjem biljke.

Peti korak:

Dodajte novu mješavinu za sadnju u posudu za sadnju. Zatim stavite svoju biljku u posudu za cvijeće u kojoj ćete je transportirati. Nemojte stavljati previše zemlje za posude u sadilicu jer će to ugušiti korijenje biljke.

Šesti korak:

Dodajte tlo za posude u sadilicu i gotovi ste. Uvjerite se da u loncu postoje drenažni otvori za bolju drenažu.

Hoće li oštećeni korijeni zacijeliti i ponovno izrasti?

Korijenje će ponovno izrasti ako se ošteti ili odsječe. Unos vode i hranjivih tvari je ograničen, što usporava rast. Međutim, novi rast neće nastaviti u istom smjeru u kojem je rastao.

Umjesto toga, novo korijenje raste iz dijela koji nije slomljen ili oštećen, poput grane drveta.

Dioba stanica i dalje će se odvijati u novim korijenima, ali morate dati biljci vremena da se prilagodi i rehabilitira.

Može li uklanjanje zračnog korijenja naštetiti biljci?

Zračno korijenje je korijenje koje raste na nadzemnim dijelovima biljke. Zračni korijeni na drvenastoj lozi djeluju kao sidra, pričvršćujući biljku za potporne strukture kao što su stijene i zidovi.

Neke vrste zračnog korijenja također apsorbiraju vlagu i hranjive tvari, baš kao i podzemno korijenje.

Biljke poput Monstera deliciosa proizvode zračno korijenje osim korijenja u zemlji koje im pomaže u rastu.

Lomljenje ili uklanjanje zračnog korijenja vaše Monstere Deliciosa neće oštetiti biljku i korijenje će ponovno izrasti u tren oka.

Osim toga, zračno korijenje nije potrebno za sobne filodendrone, a možete ih orezati ako vam ne izgledaju lijepo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Sustavi za vrtlarenje u vrećama za uzgoj (i kako ih koristiti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Hrđave mrlje na lišću sobnih biljaka – uzroci, liječenje i prevencija

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Engleska lavanda: njega Lavande Angustifolie

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Gardenija umire? (5 uzroka i kako ih popraviti)

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Prostorije za sobne biljke Zaštita biljaka

Trebate li premjestiti biljke? što trebaš znati