Škrobna voda za biljke: sve što trebate znati

1682622611 Starkewasser fur Pflanzen Alles was Sie wissen mussen

Proširite vijest!

Tekućine napravljene u kuhinji mogu se koristiti za zalijevanje biljaka zbog hranjivih tvari koje sadrže. Škrobna voda dobiva se kuhanjem škrobnog povrća koje se može koristiti za gnojidbu biljaka.

Škrobna voda je prirodna, organska otopina koja se može koristiti za poboljšanje zdravlja vaših biljaka i cvijeća. Ne sadrži kemikalije ili aditive i nema nikakvih štetnih nuspojava te se može koristiti za zalijevanje biljaka jer biljkama daje (NPK) gnojivo i minerale dok učinkovito potiče zdravu populaciju bakterija.

Ova vrsta vode proizvodi korisne hranjive tvari za uzgoj biljaka u stakleniku, ali što je zapravo škrobna voda? I kako radi? Hajde da vidimo!

Korištenje škrobne vode za biljke

Prva stvar koju trebate znati o korištenju škrobne vode za biljke je da je sigurna za korištenje na svim vrstama biljaka. To uključuje povrće, voće, bilje i cvijeće.

Škrobna voda se najčešće koristi kao gnojivo za sobno bilje i cvatuće sobno bilje. Koriste ga i vrtlari koji uzgajaju povrće na otvorenom. Biljke koriste glukozu za energiju i za proizvodnju drugih tvari poput celuloze i škroba. Celuloza se koristi za izgradnju staničnih stijenki. Škrob je pohranjen u sjemenkama i drugim dijelovima biljaka kao izvor hrane.

Što škrobna voda čini biljkama?

Škrobna voda izravnom primjenom daje biljkama izvor energije, koju potom mogu apsorbirati i lišće i korijenje.

Iako se biljke mogu činiti nepomične, unutar biljke se odvijaju mnoge biološke reakcije koje nikada ne prestaju. Za sve ove reakcije potrebna je energija.

Na primjer, biljke fotosintezom pretvaraju ugljični dioksid u organske spojeve. Da bi se taj proces odvijao, biljke moraju imati dovoljno kisika na raspolaganju.

Dobra donja ventilacija

Ovaj kisik dolazi i iz biljke i iz atmosfere. Donja strana lista ima otvore koji se nazivaju puči koji se, kao što smo rekli, otvaraju i zatvaraju kako bi omogućili protok plina u biljku i iz nje. Ovo zahtijeva energiju.

Sada zamislite da se taj proces odvija u milijunima stanica istovremeno, danju i noću (kod nekih biljaka). To je puno energije koja se koristi. Stoga postoji neka vrsta spremnika goto energije koju biljke mogu koristiti.

Opskrba biljaka ovom vodom pomaže u ovom procesu i promiče cjelokupno zdravlje i rast biljaka.

Koja je funkcija škroba u biljkama?

Škrob je polisaharid koji se nalazi u mnogim biljkama uključujući kukuruz, pšenicu, rižu, krumpir, tapioku, amilopektin, amilozu, glikogen i dekstrin. Sastoji se od jedinica glukoze međusobno povezanih glikozidnim α-(1→4) vezama.

Biljke koriste škrob kao zalihu energije za rast. U razdobljima kada ne rastu, pohranjuju ugljikohidrate u svojim listovima ili stabljikama.

Biljke trebaju škrob za fotosintezu

Proces fotosinteze

Kada biljka treba energiju, pohranjeni ugljikohidrati se pretvaraju u šećere i oslobađaju fotosintezom.

Fotosinteza je proces kojim biljke pretvaraju ugljični dioksid u ugljikohidrate. Taj se proces naziva autotrofno disanje. Proces se odvija u dvije faze: svjetlosna reakcija i tamna reakcija.

Tijekom svjetlosne reakcije klorofil apsorbira sunčevu svjetlost i pretvara vodu i ugljikov dioksid u glukozu i kisik.

Tijekom tamne reakcije, biljka potom koristi sunčevu energiju za stvaranje ATP-a, koji daje energiju za rast stanica.

Je li škrobna voda dobra za biljke?

Biljke mogu lako apsorbirati škrob otopljen u vodi zahvaljujući disocijaciji koju voda dopušta.

Škrob se zatim prenosi u različite dijelove biljke, poput stabljika i lišća, gdje se skladišti.

Škrob je brzi izvor energije za biljke. Zamislite ga kao energetsko piće za ljude; Iako ne reagira tako brzo (znamo da su biljke spore), općenito ima pozitivan učinak na brzinu odvijanja bioloških reakcija unutar biljke.

Koje su prednosti škrobne vode za biljke?

 • Potiče rast
 • Daje zdraviju biljku
 • Potiče fotosintezu
 • Biljka proizvodi veće, zelenije lišće
 • Potiče veći rast korijena
 • Zdravija biljka može lako obraniti štetnike i bolesti

Je li škrobna voda loša za biljke?

Škrob je složeni oblik šećera.

Šećer obično privlači neželjene insekte poput muha i mrava. Dakle, ako se na biljku nanese previše škrobne vode ili se ostavi u zemlji ili na lišću dulje vrijeme, privući će štetnike. Mravi se hrane biljkama, koriste ih i za izgradnju gnijezda.

Skupljaju škrob iz zalijevane biljke i pohranjuju ga u želucu dok im kasnije ne zatreba.

Biljke prirodno proizvode šećerni sok ili mednu rosu koja može privući insekte, a s dodatnom škrobnom vodom problem može izmaći kontroli.

Škrob može mirisati kad se pokvari. Počet će se kvariti ako ga ostavite dulje vrijeme, osim što će privlačiti insekte.

biljnih štetnika

Škrobna voda kojoj je istekao rok trajanja nije za osjetljiv nos jer može stvoriti neugodan miris. Nitko ne želi smrdljivu biljku, stoga se preporučuje škrobna voda nanositi povremeno ili metodom navodnjavanja tla, o čemu ćemo detaljnije govoriti u ovom članku.

Vrste škrobne vode za biljke

Škrobna voda može se napraviti od bilo kojeg škrobnog kuhinjskog sastojka.

Voda od krumpirovog škroba za biljke

Krompirova voda za sobne biljke

Krumpirova voda je voda bogata nutrijentima koja se dobiva kuhanjem krumpira. Krumpir sadrži minerale i hranjive tvari koje se mogu koristiti za gnojidbu biljaka.

Ova voda može biljkama osigurati više od 350 mg kalija (K) na 100 g, makronutrijenta koji biljke koriste za razvoj imuniteta na stres iz okoliša, zajedno s fosforom, magnezijem, kalcijem i cinkom.

Pruža biljci organski izvor hranjivih tvari koji potiče rast biljke dok istovremeno sprječava nedostatke povezane s niskim razinama kalija (K), uključujući smeđe pečenje i uvijanje vrhova lišća.

Kalij pomaže biljkama da razviju snažne stabljike i lišće, što povećava sposobnost biljke da apsorbira vodu iz tla.

Biljke također koriste kalij za energiju, što im omogućuje brži rast. Dodajte kalijevo gnojivo u svoj vrt ako želite da vaše biljke budu dobro nahranjene.

Voda od rižinog škroba za biljke

Upotreba rižine vode za biljke

Rižina voda može se koristiti za zalijevanje biljaka jer osigurava dovoljnu količinu (NPK) gnojiva i minerala za biljke dok učinkovito promiče zdravu bakterijsku populaciju.

To dovodi do zdravog rasta biljaka. Također se može primijeniti bilo kojom metodom i može otjerati neželjene nametnike čak iu fermentiranom stanju.

Rižina voda je voda dobivena kuhanjem ili pranjem riže. Riža je dobro poznata osnovna namirnica i svakodnevno hrani milijune ljudi.

Ne morate iskoristiti rižu i baciti je. Rižina voda može se sakupiti kao nusproizvod vaše svakodnevne rutine kuhanja i smanjuje otpad ponovnim korištenjem ostataka riže prilikom pranja ili namakanja.

Hranjive tvari u 60 grama kuhane riže su sljedeće:

energije 82 kalorije 68 kalorija
protein 1,83 g 1,42 g
ukupni lipid (mast) 0,65g 0,15g
ugljikohidrata 17,05 g 14,84 g
Dijetalna vlakna, cjelovita prehrana 1,1 g 0,2 g
šećera, potpuno 0,16g 0,03g
kalcij 2 miligrama (mg) 5 mg
željezo 0,37 mg 0,63 mg
natrij 3 mg 1 mg
Masne kiseline, ukupno zasićene 0,17g 0,04g

Najdominantniji mineral u tablici je kalcij, kojeg ima 5 mg na 60 grama riže.

Kalcij je sekundarni hranjivi sastojak koji je ključan za razvoj biljaka. Potreban je u velikim količinama svim biljkama za izgradnju staničnih stijenki i staničnih membrana te ima važnu ulogu u strukturi tla.

Biljke također trebaju kalcij za stvaranje klorofila. Klorofil čini biljke zelenima i pomaže im da apsorbiraju sunčevu svjetlost.

Simptomi nedostatka uključuju smrt točke rasta, prerano opadanje cvjetova i pupova, opekline vrhova, trulež krajeva cvjetova i gorku jezgru.

Škrobna voda za biljke

Korištenje vode od tjestenine na biljkama

Voda od rezanaca može se koristiti za zalijevanje biljaka jer biljkama daje (NPK) gnojivo i minerale dok učinkovito potiče zdravu bakterijsku populaciju.

Poput rižine vode, tjestenina je voda dobivena od rezanaca njihovim kuhanjem ili namakanjem u vodi. Sadrži škrob koji može hraniti bakterije u tlu. Ovi se škrobovi proizvode od prirodnih sastojaka brašna, jaja i vode.

To dovodi do zdravog rasta biljaka. Voda za tjesteninu također se može primijeniti s bilo kojom metodom zalijevanja, a može se i fermentirati kako bi se spriječili neželjeni štetnici.

Hranjive tvari u šalici kuhanih špageta

kalorija 174
protein 7,5 grama
ugljikohidrata 37 grama
vlakno 6 grama
Mast 0,8 grama
mangan 97% FEI-ja
selen 52% FEI-ja
bakar 12% FEI-ja
fosfor 12% FEI-ja
magnezij 11% FEI-ja
željezo 8% FEI-ja

*RDI – Preporučeni dnevni unos

Dominantan mineral iz gornje tablice je mangan.

Mangan (Mn) važan je mikronutrijent za rast i razvoj biljaka i podržava metaboličke funkcije u različitim odjeljcima biljnih stanica.

Također je potrebno biljkama u drugoj najvećoj količini u odnosu na željezo.

Simptomi nedostatka mangana, često slični simptomima nedostatka željeza, pojavljuju se kao intervenozna kloroza (žuti listovi sa zelenim žilama) na mladim listovima i ponekad smeđe udubljene mrlje koje se pojavljuju u klorotičnim područjima između žila.

Rast biljaka također može biti smanjen i zaustavljen.

kora od banane škrobna voda

voda od kore banane

Voda od kore banane prehrambeni je kuhinjski nusproizvod koji se može koristiti za gnojidbu biljaka jer su minerali koje sadrži neophodni za rast i razvoj biljaka.

Izvađeni iz kore banane, minerali i hranjive tvari mogu se koristiti za gnojidbu biljaka. Voda od kore banane biljkama daje značajnu količinu kalija (K), makronutrijenta koji se koristi za razvoj imuniteta na stres iz okoliša i štetočine, a istovremeno potiče zdrav rast biljaka.

Banana je dobar izvor vitamina C, vlakana, mangana i kalija.

Kore banane mogu se prokuhati, čime se minerali iz kore ispiraju u vodu. Ono što ćete na kraju dobiti je škrobna voda bogata kalijem.

Nutritivne vrijednosti za 1 bananu srednje veličine (100 grama):

kalij (K) 78.10 Kretanje vode i hranjivih tvari, regulira fotosintezu
magnezij (Mg) 31.9 Potiče fotosintezu i zeleno lišće
mangan (Mn) 76.20 Rast korijena i otpornost na patogene, fotosinteza
Natrij (Na) 24.30 sati Pomaže u metabolizmu i sintezi klorofila
Kalcij (Ca) 19.20 Pruža strukturnu potporu za stanične stijenke
željezo (Fe) 0,61 Sinteza klorofila i zelenog lišća
protein 1.3

Kao što se može vidjeti u gornjoj tablici, kora od banane ima visok sadržaj kalija, magnezija, mangana, natrija i kalcija.

Najvažniji mineral ovdje je kalij i mangan. Mangan je, kao što je prethodno navedeno, potreban za rast i razvoj te održava metaboličke funkcije.

Kalij (K) je bitan nutrijent za rast biljaka. Klasificira se kao makronutrijent jer biljke tijekom svog životnog ciklusa apsorbiraju velike količine kalija.

Kalij je povezan s kretanjem vode, hranjivih tvari i ugljikohidrata u biljnim tkivima.

Uključen je u aktivaciju enzima u biljci koji proizvode proteine, škrob i adenozin trifosfat (ATP). Proizvodnja ATP-a može regulirati brzinu fotosinteze.

Tipični simptomi nedostatka kalija u biljkama su smeđe pečenje i uvijanje vrhova lišća i kloroza (žutilo) između lisnih žila. Ljubičaste mrlje mogu se pojaviti i na donjoj strani lišća.

Kako napraviti škrobnu vodu za biljke

Škrobna voda od vrenja

riža i rezanci

Voda koja se koristi za kuhanje tjestenine i riže obično se procijedi i odstrani. Nakon toga potrebna je mala priprema jer je dobra količina škroba već isprana u vodu koja se može ohladiti, razrijediti i primijeniti na biljke.

zdjelice za voće i povrće

Koristite ovu metodu za izdvajanje škrobne vode iz kipuće kore voća i povrća. Količina pilinga koju ćete koristiti ovisit će o tome koliko imate na raspolaganju u tom trenutku.

 1. Stavite školjke u lonac
 2. Ulijte vodu i pokrijte 1 inč iznad školjki
 3. Dobro promiješajte
 4. Postavite na srednju temperaturu (350 oF)
 5. Kuhajte 30-45 minuta
 6. Procijedite kore i ostavite ostatke vode

Ako je dobiveni talog pregust, možete ga također razrijediti vodom i dodati svojim biljkama.

Škrobna voda od usitnjavanja

Škrobna voda dobivena usitnjavanjem slijedi iste korake kao i kuhanje (gore navedeno).

Jedina razlika je u tome što se kore prije kuhanja usitne u blenderu.

To će povećati površinu školjki izloženih kipućoj vodi.

Kao rezultat toga, ovom se metodom potencijalno može izvući veća koncentracija minerala iz kore.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Paperwhites za Božić: uzgoj bijelog blagdanskog cvijeta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sukulenti Zaljevanje sobnih biljaka

Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)