Pogreške kod presađivanja biljaka koje početnici moraju izbjegavati

1682636791 Fehler beim Umpflanzen von Pflanzen die Anfanger vermeiden mussen

Presađivanje biljaka u pravo vrijeme i na pravom mjestu ključno je za njihov razvoj i opstanak. Iako se može činiti kao jednostavan postupak, uvijek postoji mogućnost da vaše biljke neće uspjeti nakon presađivanja. Brojne su pogreške kod presađivanja biljaka kojih morate biti svjesni opasnosti. Također je važno razumjeti kako zaštititi svoje biljke i ograničiti negativne posljedice presađivanja.

Upoznajmo ih!

Možda su neki prijatelji cvijeća novih vrtlara u pogrešnom položaju i tražili bi i uspijevali negdje drugdje u vrtu. Mnogi početnici zanemaruju presađivanje jer su biljke dizajnirane da ostanu tamo gdje su pustile duboko ili opsežno korijenje i tamo ostaju dok ne uginu. Međutim, neke biljke mogu biti na rubu izumiranja i treba ih odmah podijeliti i premjestiti.

Pogreške kod presađivanja biljaka koje početnici trebaju izbjegavati

Koje su glavne pogreške koje bi početnici trebali izbjegavati prilikom presađivanja biljaka?

Postoje slučajevi u kojima i početnici i profesionalni vrtlari mogu ići više od toga u svojoj revnosti presađivanja, čineći više štete nego koristi svojim biljkama. Pogledajte ove uobičajene pogreške pri presađivanju koje treba izbjegavati.

 1. Veličina posude je pogrešna. Uvijek odaberite posudu koja je za jednu veličinu veća od prethodne. To će omogućiti korijenima da slobodno rastu, a tlo neće biti zasićeno nekoliko dana nakon zalijevanja.
 2. Zanemarujući važnost odvodnje. Šljunak na dnu ne smije se koristiti jer povećava vlagu u tlu i može uzrokovati truljenje korijena zbog nedostatka kisika.
 3. Pogreška pri odabiru tla. Važno je koristiti odgovarajući tip tla za biljnu vrstu.
 4. Presadite po oštrom i hladnom vremenu. Ako se biljke iščupaju s korijenom i ponovno sade po hladnom vremenu, mogu doći do “šoka od transplantacije”, pa čak i uginuti.
 5. Presađivanje biljke koja je tek počela cvjetati. Kada su uvjeti pravi, biljke će cvjetati, a presađivanje u to vrijeme će spriječiti cvjetanje.
 6. Potpuno otapanje korijenskih kuglica. Razbijanje čvrsto zapetljanih korijenskih kuglica je primamljivo, ali štetno. Ako je korijenova kugla postala čvrsta masa, jednostavno je potopite u vodu preko noći da omekša. Orezivanje čvrsto smotanog korijenja može se obaviti i škarama.
 7. Neadekvatna voda i svjetlo. Mnogi ljudi zalijevaju svoje biljke na isti način kao prije presađivanja, zanemarujući da su premještene u veće posude s više zemlje koje zahtijevaju više vode. Osim toga, biljka treba biti zaštićena od izravne sunčeve svjetlosti.

Koliko dugo treba biljkama da se oporave od presađivanja?

Mnoge manje biljke mogu se potpuno oporaviti unutar nekoliko tjedana. Većim biljkama ili stablima mogu trebati mjeseci ili godine da se oporave od učinaka šoka presađivanja. Uz pravilnu njegu, mali slučaj venuća nakon presađivanja može se popraviti, a biljka na kraju neće pokazivati ​​znakove oštećenja.

1682636789 867 Greške kod presađivanja koje početnici trebaju izbjegavati

Koje su tipične greške prilikom sadnje?

Dok vrtlari početnici mogu i trebaju očekivati ​​da će požnjeti plodove svojih prvih trudova, postoje neke osnovne muke rasta kroz koje svatko prolazi kad tek počinje. Pogledajte neke od ovih pogrešaka!

 • Izgradite vulkan od malča. Malč zadržava vlagu na stabljikama ili deblu biljke i potiče propadanje. To će privući insekte i bolesti u to područje. Korijenje se također može početi uvijati u sloju malča, slično kao u plastičnoj posudi.
 • Pogreška pri pronalaženju sunca. Većina povrća i cvijeća zahtijeva puno sunce, što znači najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Mnoge biljke uspijevaju na cjelodnevnom suncu, stoga provjerite koliko će sunca dobiti dnevno prije nego što odlučite gdje započeti svoj vrt.
 • Nepriprema terena. Tlo koje nije tretirano organskom tvari manje je hranjivo i brže se isušuje.
 • Pregusto posađeno. Prenapučene biljke bore se za vodu i hranjive tvari, što rezultira velikim brojem slabih biljaka umjesto manje jakih.
 • Zalijte previše, pa zalijte premalo. Pretjerano zalijevanje nije potrebno za mlade sadnice ili male biljke. Odrasle biljke s puno lišća i plodova u razvoju trebaju više vode.
 • Prejako ili prerano obrezivanje. Riskirate odrezati ovogodišnje cvjetove ako orezujete prerano.

Kako presaditi biljke a da ih ne ubijete?

Važno je da si postavite nekoliko ključnih pitanja o svojim biljkama prije nego što ih odlučite presaditi. Pažljivo pregledajte svoje biljke i pratite njihov napredak.

Pripazite na ključne signale koji će pokazati kada je vrijeme za presađivanje vaših biljaka. Kada korijenje biljke izraste iz dna posude i voda brzo dođe do dna posude, biljka je pogodna za presađivanje.

Šteti li presađivanje biljkama?

Biljke mogu umrijeti kao posljedica prijenosa, što je poznato kao smrt od šoka presađivanja. Šok kod presađivanja biljke nastaje kada je korijen biljke oštećen tijekom procesa presađivanja. Neke se biljke dobro prilagođavaju novoj okolini i staništu, dok druge mogu u potpunosti odumrijeti.

Pažljivo slijedite ove važne korake:

 1. Izvadite biljku iz posude.
 2. Ispitajte korijenje. Kada je korijenje potpuno prekrilo tlo, nježno ga odvojite. Ako se previše zalijepe za dno posude, potpuno ih olabavite.
 3. Stavite biljku u pripremljenu rupu. Ako je vaše tlo rahlo ili pjeskovito, biljka bi trebala biti na ili malo iznad razine tla.
 4. Rukama uštipnite zemlju oko biljke.
 5. Obavezno dajte biljkama dovoljno vode. Korijenje biljke će rasti dublje u tlo ako se redovito zalijeva. Također potiče biljku da se privikne na svoj novi dom.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Imaju li biljke dlaku: Evo zašto

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada ima bijele mrlje?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj sobnu biljku Anthurium