Bršljan: kako saditi, uzgajati i brinuti se za bršljan

Biljka brsljana kako saditi uzgajati i brinuti se za biljke brsljana7983545347810

Mnogo je stvari koje biste trebali znati o biljkama bršljana prije nego što ih pokušate posaditi i uzgajati. Ovdje su glavne stvari koje treba naučiti prije uzgoja biljke bršljana kod kuće.

Bršljan ( Hedera )

Znate li koliko različitih vrsta bršljana postoji diljem svijeta? Ivyjev botanički rod,  Hedera , uključuje  12 do 15 različitih vrsta . Ove biljke puzave i penjačice dio su  obitelji Araliaceae.

Biljke bršljana su porijeklom iz istočne Azije, sjeverne Afrike, Nepala, Makaronezije i Europe. Rimska mitologija povezivala je bršljan s Bacchusom, bogom vina, plodnosti i poljoprivrede. Bršljan je simbolizirao odlučnost i snagu u kozmologiji starih Kelta.

Koje biljke bršljana odabrati?

Bršljan je uobičajena  ukrasna penjačica  koja dobro raste u sjenovitim područjima. 

Svaka vrsta bršljana ima različite kultivirane podvrste, koje se nazivaju kultivari. Neke se sorte uzgajaju da budu hladno otporne, dok su druge razvijene da budu kompaktne ili da imaju određeni izgled.

Neke vrste bršljana uzgajane su za male prostore, pa čak i unutarnje prostore. Ako tražite biljku nalik bršljanu koja je prikladna za sjenovite prostore u zatvorenom prostoru, odaberite peperomiju bršljanovog lista.

Savjeti za sadnju bršljana

Ovisno o vašoj lokaciji, najbolje vrijeme za sadnju bršljana obično je rana jesen ili rano proljeće. To omogućuje mladim biljkama da puste odgovarajuće korijenje prije sljedeće zime, a izbjegavaju presađivanje tijekom ljetnih vrućina.

Želite li jače boje i šarenilo lišća, posadite bršljan na sunčano mjesto. Neizravno svjetlo je najbolji izbor za sprječavanje opeklina ili oštećenja lišća od topline (što se obično događa tijekom posebno užarenih sunčanih poslijepodneva). Bršljan također može uspjeti u sjenovitim područjima – samo možda neće rasti tako brzo.

Mnoge vrste bršljana prirodne su biljke penjačice. Sjajan način za podupiranje biljaka bršljana uz zid ili ogradu može biti izgradnja DIY žičane rešetke. Trnove bršljana se zatim mogu trenirati duž rešetke u bilo kojem uzorku koji želite.

Pravilna njega za uzgoj bršljana

Najbolji pristup brizi o bršljanu je zalijevati ih tjedno tijekom proljeća i ljeta. Bršljan je prilično žilav, ali ga treba zalijevati u većini podneblja kada se uzgaja u urbanom okruženju. To je osobito istinito nakon suhog proljeća ili tijekom toplinskog vala ljeti. Kada temperature postanu niže, zalijevajte bršljan samo kada se tlo osuši.

Ako imate biljku bršljana u posudi, pobrinite se da ima drenažne rupe kako biste spriječili stajaću vodu u tlu. Korijenje biljaka bršljana ne voli biti zaglavljeno u ribnjaku – treba im pristup zračnim džepovima u tlu. Pustite da se tlo malo osuši prije ponovnog zalijevanja bršljana. Ako vam se biljka bršljana čini presuha unatoč ručnom zalivanju, možda ćete htjeti upotrijebiti ovlaživač zraka kako biste je oživjeli.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati kalateju

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje

Kada biljke treba presaditi?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta