Paperwhites za Božić: uzgoj bijelog blagdanskog cvijeta

Što je Božić bez Paperwhite!? Ovi veseli mini narcisi među najpopularnijim su sobnim biljkama za blagdane.

Uzgoj Paperwhites za Božić jednostavan je i pouzdan projekt zimskog vrtlarstva. Papirnato bijele lukovice se obično sade oko početka studenog pa cvjetaju u vrijeme Božića. Paperwhites se može saditi u mješavini za lonce ili samo u vodi.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o Paperwhites narcisima za Božić!

Paperwhites za Božić: osnove

Paperwhite su cvjetnice koje se obično uzgajaju u zatvorenom prostoru oko Božića. Paperwhite cvijet , Narcissus papyraceus , koristi se u blagdanskom dekoru zbog svog lijepog zelenog lišća i čisto bijelih cvjetova. Uz Božićnu zvijezdu i Amaryllis, Paperwhite su među rijetkim božićnim biljkama koje cvjetaju tijekom blagdana.

Paperwhite prirodno rastu u sunčanim suhim područjima na Mediteranu, obično cvjetajući u proljeće. Kako bi ih natjerali da rano procvjetaju (zimi), lukovice Paperwhite su “prisiljene” stavljanjem u vodu i tople temperature prije nego što bi prirodno bile izložene takvim uvjetima na otvorenom.

Kada posaditi papirnate bjeline za Božić?

Paperwhite za Božić općenito se sade oko početka studenog. Sadnjom lukovica u tom periodu, lukovice imaju par tjedana da niknu, par tjedana da im izrastu stabljike i lišće i par tjedana da procvjetaju. Neki vrtlari sade samo jednu seriju, ali drugi vole saditi novu seriju Paperwhite lukovica svaki tjedan ili dva tijekom jeseni i rane zime kako bi osigurali kontinuirano cvjetanje.

Za Paperwhites, na vrijeme između sadnje lukovice i cvjetanja cvjetova utječe nekoliko različitih čimbenika. Jedan važan faktor je skladištenje. Papirnatobijele lukovice koje su bile u skladištu mnogo mjeseci obično cvjetaju prilično brzo, dok onima s kraćim razdobljem mirovanja obično treba dulje cvjetati nakon sadnje. Općenito, Paperwhiteima posađenim u listopadu obično je potrebno 6-8 tjedana da procvjetaju, dok lukovicama posađenim u veljači može biti potrebno manje od 4 tjedna da procvjetaju nakon sadnje.

Drugi važan čimbenik je rastuća okolina. Papirnato bijele lukovice koje nemaju kontakt s vodom nicat će vrlo sporo. Uzgoj biljaka kojima nedostaje svjetlost ili voda također će usporiti rast. Konačno, temperatura igra važnu ulogu, s toplijim temperaturama koje dovode do biljaka koje brže rastu.

Cvjetanje papirnato bijelih lukovica za Božić ili Novu godinu ovisi o temperaturi vašeg medija za uzgoj, ali općenito govoreći, lukovice će cvjetati 4 ili 5 tjedana nakon sadnje. 

Kako posaditi papirnate bijele narcise za Božić

Christmas Paperwhites može se posaditi u mješavinu za posude ili u vazu s vodom. Obje metode su prilično jednostavne i pouzdane za vrtlare početnike.

Za sadnju lukovica u smjesu za lonce, navlažite smjesu za lončanice prije sadnje. Pronađite posudu s drenažnim rupama i napunite dno prema gore mješavinom za lonce, ostavljajući oko 5 cm prostora na vrhu. Stavite lukovice na smjesu za lonce sa šiljastim krajem prema gore. Okružite lukovice s više zemlje za lonce oko strana, zakopavajući lukovice samo do vrha svake od njih tako da vrh prodire kroz površinu tla. Nakon toga zalijte sadilicu i provjerite da li višak vode dobro istječe.

Za sadnju “božićnog papira” u vodu koristite vazu s žaruljom ili s kamenčićima na dnu. Rezervoar vaze sa žaruljama napunite vodom do najužeg mjesta. Za normalne vaze, stavite oko 5 cm kamenčića na dno, a zatim napunite vazu vodom tako da bude u ravnini s vrhom kamenčića. Šljunak će držati žarulju iznad vode tako da žarulja ne sjedi u vodi i ne trune. Samo baza Paperwhite žarulje treba dodirivati ​​površinu vode. Nakon što lukovica počne tjerati korijenje prema dolje, razina vode može se spustiti na tik ispod lukovice.

Njega božićnih Paperwhites narcisa

Božićni Paperwhite narcisi se općenito stavljaju na hladno mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti da niknu. Idealno je malo hladnije od sobne temperature, ali lukovice ne bi trebale biti blizu smrzavanja. Raspon od 10°-16°C prvih tjedan-dva dok lukovice niču, ali je također sasvim u redu nicati na sobnoj temperaturi.

Nakon što stabljike vidljivo rastu, a korijenje se također razvije, premjestite rastuće biljke Paperwhite na najsunčaniji prozor u kući ili pod jaku biljnu svjetlost. Sobna temperatura je savršena, iako ih držanje malo na hladnijoj strani dovodi do jačih stabljika. Temperature od 16°-18°C idealne su za uzgoj jakih Paperwhite, ali biljke ne bi trebale biti previše dugonoge sve dok se biljke drže ispod 21°C.

Kako učiniti da papirnato bijelo cvijeće traje dulje?

Papirnato bijeli cvjetovi obično traju tjedan ili dva na biljci. Cvjetovi traju dulje ako se biljke uklone s izravne sunčeve svjetlosti kada se cvjetni pupoljci počnu otvarati. Cvjetovi također imaju tendenciju da traju dulje kada se biljke drže na temperaturama malo ispod sobne.

Što učiniti s Paperwhites nakon Božića

Većina vrtlara odlaže svoje papirnate bijele narcise nakon Božića. Papirnate lukovice su prilično slabe nakon što procvjetaju u zatvorenom prostoru. Filtrirano unutarnje svjetlo ne osigurava razinu sunčeve svjetlosti potrebnu da biljke fotosintetiziraju dovoljno pohranjene energije za rast cvjetnog pupa unutar lukovice za sljedeću godinu.

Samo vrtlari koji žive u toplim klimama općenito drže Paperwhite lukovice. U tim toplim krajevima lukovice se mogu saditi na otvorenom gdje mogu preživjeti zimu sve dok se zemlja ne smrzne jako. Iako se mogu saditi na ovim područjima, cvjetanje ne treba očekivati ​​nekoliko godina jer će oslabljene lukovice morati pohraniti dovoljno energije za proizvodnju cvjetnih pupova unutar lukovice.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

Zašto moja sobna palma visi? (Chamaedorea Elegans)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto se listovi moje kalateje uvijaju? (uzroci i rješenja)