Kada biljke treba presaditi?

1682621752 Wann sollten Kubelpflanzen umgetopft werden

Iako uzgoj biljaka u kontejnerima ima određene prednosti, ovaj pristup vrtlarenju uključuje i neke dodatne poslove. Jedan od najvažnijih aspekata vrtlarstva u kontejnerima je znati kada presaditi biljke u kontejnere. Ovaj će vam članak odgovoriti na to pitanje i dati vam nekoliko savjeta o presađivanju.

Kada presaditi biljku u kontejneru

Poznavanje idealnog vremena za presađivanje biljaka u saksiji zahtijeva iskustvo i oštro oko. Identificirali smo tri različita vremena kada biste trebali presaditi svoje biljke kako bismo vam dali vodič:

 • Nekoliko dana nakon primitka nove biljke
 • Jednom svake jedne do dvije godine
 • Svaki put kada biljka pokaže znakove ukorijenjenja

Sljedećih nekoliko odjeljaka detaljno će opisati ova tri slučaja u kojima je potrebno presađivanje. Nakon toga, provest ćemo vas kroz korake koje trebate poduzeti da biste dovršili proces i dati odgovore na neka od najčešćih pitanja vrtlara početnika o presađivanju.

Presađivanje novokupljene kontejnerske biljke

Većina novih biljaka koje kupite već rastu u kontejneru. Međutim, spremnici koji dolaze s vašim novim biljkama rijetko su privlačni i vjerojatno neće funkcionirati tako dobro kao spremnici više kvalitete koje možete kupiti pojedinačno. Stoga biste svoju novu biljku trebali presaditi u posudu po svom izboru.

Međutim, prije presađivanja nove biljke u saksiju, trebali biste joj dati vremena da se navikne na novo mjesto. Dajte vašoj biljci nekoliko dana da se navikne na novo okruženje. Tijekom tog vremena, šok od presađivanja može biti veći nego što vaša biljka može podnijeti.

Nakon što pričekate nekoliko dana, procijenite svoju biljku kako biste vidjeli koliko se dobro prilagodila novom domu. Kada se čini da je zdrava, biljku možete presaditi u bolju vrtnu posudu.

Postavljanje redovnog rasporeda

Kada lončanice treba presaditi

Vaše postojeće biljke u saksiji povremeno ćete morati presaditi. Kako rastu, vaše biljke ne samo da će izbaciti više stabljika i lišća, već će i proširiti svoj korijenski sustav. U idealnom slučaju, ne želite da korijenje vaše biljke naraste toliko da u posudi nema mjesta za dodatno širenje. Najbolji način da izbjegnete ovaj rezultat je napraviti redoviti raspored presađivanja.

Možda ti se također svidi… Uzgoj biljaka u staklenim posudama

Neke biljke rastu brže od drugih, ali sigurno je pretpostaviti da će većinu vaših biljaka trebati presaditi u saksije otprilike godinu ili dvije. Ako ne provjerite svoje biljke za presađivanje nakon dvije godine, riskirate da vaše biljke postanu vezane za korijenje.

Upravljanje biljkom vezanom za korijen je teže nego presađivanje biljke koja nije vezana za korijen. Redoviti raspored presađivanja mudra je preventivna mjera protiv zapinjanja korijena koja može pomoći da vaše biljke budu zdrave dok nastavljaju razvijati novi rast.

Presađivanje lončanica s korijenom

Presađivanje je možda najpotrebnije ako su vaše biljke u kontejneru vezane korijenom. Kako bismo vam pomogli razumjeti zašto je vrijedno izbjegavati ovaj scenarij, zaronimo u definiciju biljke s korijenom.

Što je biljka s korijenom?

Kada biljka izgleda ovako, vrijeme je za presađivanje.

Biljka s korijenom je biljka koja je prerasla svoj spremnik. Kada korijenju biljke ponestane prostora za širenje u tlu, počinje formirati guste, zamršene mase. Te se korijenske mase često prilagođavaju obliku ruba posude.

Biljka vezana za korijen više nema pristup dovoljnoj količini hranjivih tvari u tlu za zdrav budući rast i počinje propadati. Vezanje korijena nevjerojatno je štetno za vaše biljke i trebali biste ga izbjegavati što je više moguće.

Kad god vaše biljke postanu vezane za korijenje, ne samo da ih trebate presaditi u saksiju, već i podrezati korijenje. Ali s obzirom na to da vezanje korijena nije vidljivo iznad površine tla, može biti teško znati kada se to događa. Pridržavanje redovitog rasporeda presađivanja trebalo bi spriječiti biljke da puste korijenje. Ali ako nemate utvrđen raspored presađivanja, trebali biste barem znati znakove biljke vezane za korijenje.

Znakovi da je biljka vezana za korijen

Idealan je pristup spriječiti da biljka postane vezana za korijenje, ali to možda nije uvijek moguće. U tim slučajevima trebali biste potražiti sljedeće znakove koji pokazuju da je biljka ukorijenjena:

Neki od znakova biljke vezane za korijen mogu biti simptomi drugih loših navika njege biljke. Međutim, drugi znakovi su jasniji. Osobito kada vidite korijenje koje viri iz odvodnih rupa, to je siguran znak da vaša biljka nema mjesta za širenje u posudi.

Kako presaditi biljku u kontejner

Sada kada imate ideju kada presaditi biljku u kontejneru, vrijeme je da naučite kako. Evo nekoliko općih koraka koje možete poduzeti:

 • Izvadite biljku iz postojeće posude
 • Otpustite korijenje i zemlju
 • Pronađite malo veću posudu za svoju biljku
 • Dodajte sloj zemlje za posude u novu posudu
 • Stavite biljku u novu posudu
 • Napunite još zemlje za posude

Presađivanje biljke nije često naporan ili složen zadatak i slijedeći gore navedene korake posao bi trebao biti obavljen. Ali iako smo već pokrili specifične pokazatelje koji pokazuju da je vrijeme za presađivanje biljke, imajte na umu da su određena razdoblja u godini bolja za presađivanje od drugih.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: