Kako sačuvati sjeme bundeve

image 19

Pitate se kako sačuvati sjemenke bundeve za sadnju sljedećeg proljeća? Srećom, ove sjemenke je jednostavno spremiti.

Kako biste sačuvali sjemenke bundeve, počnite s oprašivanjem cvjetova ručno, tako da biljke uzgoje sjemenke bundeve koje odgovaraju vrsti. Radi genetske raznolikosti, trebali biste sakupiti zrele bundeve ručno oprašene od 6-12 (ili više) biljaka iste sorte. Narežite bundeve i čistom žlicom uklonite sjemenke i žilastu pulpu. Operite sjemenke u staklenci vode i bacite sve sjemenke koje plutaju. Zatim stavite sjemenke na tanjur ili filter za kavu da se osuše dan ili dva prije skladištenja.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako sačuvati sjemenke bundeve!

Uvod u spremanje bučinih sjemenki

Sjemenke bundeve su među sjemenkama koje početnici najlakše čuvaju za buduću sadnju. One su također odličan način da započnete sa spremanjem sjemena jer možete spremiti sjemenke bundeva koje ste sami uzgojili ili bundeva kupljenih na tržnici. Ne znate uvijek što ćete dobiti, ali proces je vrlo zabavan!

Bundeve su jednostavno okrugle vrste tikvica. Većina bundeva pripada vrsti Cucurbita pepo , ali ima i bundeva koje su Cucurbita maxima ili Cucurbita moschata .

Različite sorte bundeve unutar jedne vrste mogu se unakrsno oprašivati, što znači da morate biti prilično oprezni kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje ako želite sačuvati sjeme određene sorte iz godine u godinu. Malo je vjerojatno da će se bundeve različitih botaničkih vrsta međusobno oprašiti.

Sadnja bundeve za spremanje sjemena

Počnite sa sadnjom najmanje 6 do 12 biljaka bundeve željene sorte. To će pomoći osigurati da imate dobru količinu održivog sjemena koje je genetski raznoliko.

Tikve nisu samooplodne. Svaka biljka ima i ženske i muške cvjetove, ali ženske cvjetove treba oprašiti polenom s muških cvijetova zasebne biljke za kvalitetan plod i sjeme. Dvije biljke iste sorte mogu se međusobno oprašiti, ali samooprašivanje jedne biljke neće dovesti do dobrog sjemena. Kako biste izbjegli slučajno oprašivanje biljke vlastitim polenom, biljke bundeve treba razmaknuti dovoljno daleko da se vidi koja je koja loza.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Pazite da bundeva koju uberete bude slobodno oprašena. Sorte koje se slobodno oprašuju, kao što su naslijeđene i nenasljedne (novije) vrste, ako nisu hibridi (križanja F1), dopuštene su.

Mnoge od ovih nasljednih bundeva također su izvrsne kulinarske bundeve za pečenje u ukusne poslastice poput pite od bundeve.

Sorte bundeve 150 jedinstvenih sorti tikvica438745754811

Izolacija između sorti

Ostale kultivare/sorte bundeve iste botaničke vrste treba držati odvojeno od biljaka koje čuvaju sjeme. Za kultivare Cucurbita pepo imajte na umu da vrsta uključuje i tikvice, pa će se i cvjetovi bundeve morati odvojiti od tikvica. Raznolikost koju čuvate možete jednostavno odvojiti od drugih tako da je posadite daleko od drugih sorti ili podignete fizičku barijeru između njih.

Biljke bundeve imaju velike izolacijske udaljenosti za uštedu sjemena. Kako biste smanjili unakrsno oprašivanje, izolirajte sorte na 800 stopa (250 metara) ili više. Budući da je ovo tako velika udaljenost, ima više smisla izolirati pojedinačne cvjetove bundeve nego cijelu površinu.

Većina spremnika sjemenki bundeve pakira pojedinačne cvjetne pupoljke prije nego što se otvore ili ih drži zatvorene (kako bi spriječili insekte da uđu). Možete ih zalijepiti ljepljivom trakom ili ih držati pričvršćene štipaljkom ili kopčom za kosu. Ako imate cijelu kućicu s obručima s mrežom protiv insekata koju možete posvetiti jednoj vrsti, to također može dobro funkcionirati.

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Razmislite o dodavanju raznih cvjetova u vrt. Ovo cvijeće treba zaokupiti i odvratiti pažnju kukcima oprašivačima. Umjesto da putuju od jedne biljke bundeve do druge, želimo da bumbari provode svoje vrijeme oko ovih drugih (ometajućih) cvjetova. Između sorti, sadnja usjeva poput visoke živice poput kukuruza također će pomoći u smanjenju unakrsnog oprašivanja.

Uzgoj bundeva za spremanje sjemena

Održavajte svoje nove bundeve zdravima tako što ćete ih često zalijevati, uklanjati sve bolesne listove i pregledavati ima li štetnika. Također ćete morati koristiti organsko gnojivo sa polaganim otpuštanjem i malčirati tlo oko korijena kako biste ga zadržali vlažnim i rashladili korijenje.

Pazite na cvjetne pupoljke, jer ćete ih morati uhvatiti prije nego se otvore. Obično počinju izgledati pomalo žuto, ali još uvijek ravne i zašiljene, a ne nabrane na kraju. Stavite mrežastu ili svilenu vrećicu preko pojedinačnih cvjetnih pupova prije nego što se otvore. Alternativno, držite latice zatvorene trakom ili štipaljkom za rublje/kosom. To će spriječiti insekte i omogućiti pažljivo ručno oprašivanje kistom.

Ručno oprašivanje cvjetova bundeve može započeti sljedeće jutro (budući da se cvjetovi zatvaraju poslijepodne i oprašivanje je manje uspješno pri visokim temperaturama). Odaberite ženski cvijet na svakoj biljci koju želite oprašiti. Svaki od ovih cvjetova morat će se oprašiti s najmanje jednim muškim cvijetom iz druge biljke (iste sorte ako se pokušava sačuvati istinitost).

Koliko dugo traju bundeve Evo sto mozete ocekivati5485439814

Da biste zapamtili koja je bundeva ručno oprašena, zavežite etiketu ili vrpcu na stabljiku ispod cvijeta prije oprašivanja. Izvucite latice s muškog cvijeta i otvorite ženski cvijet. Udarite izloženim prašnicima na žig ženskog cvijeta. Svaki ženski cvijet možete oprašiti s 2-3 muška cvijeta iz različitih biljaka za povećanu genetsku raznolikost.

Prorjeđivanje bundeva na trsu uobičajena je praksa kako bi se dobili najkvalitetniji plodovi za veće sorte. Dok se sve bundeve obično ostavljaju na mini sortama, veće bundeve se obično prorjeđuju na 1-4 po biljci, ovisno o veličini sorte i koliko energije želite da biljka unese u jedan plod. Samo pazite da na trsovima ostavite označene ručno oprašene bundeve!

Odabir bundeva za čuvanje sjemenki

Uberite ručno oprašene bundeve koje su bile označene prije ručnog oprašivanja. Trebat ćete najmanje 6 bundeva kako biste osigurali genetsku raznolikost. Izbjegavajte čuvati sjemenke pojedinačnih plodova ili biljaka koje izgledaju nezdravo ili bolesno.

Također možete spremiti sjemenke bilo koje stare bundeve, ali znajte da iz sjemenki vjerojatno neće izrasti bundeve koje izgledaju poput bundeve od koje su spašene. Ako niste sami ručno oprašili biljke, nije moguće znati u što će sjeme izrasti. Ali svakako može biti zabavno iznenađenje!

Neka tikve sazriju na trsu. Trebaju imati vrlo tvrdu koru koja se ne može utisnuti noktom. Stabljika treba biti suha i tvrda. Bundevu možete izliječiti i tako da je nekoliko tjedana ostavite na toplom mjestu. Sjeme Cucurbita maxima i Cucurbita moschata treba čuvati mjesec ili dva prije žetve sjemena.

Kako sačuvati sjemenke bundeve?

Otvorite bundevu i izvadite sjemenke metalnom žlicom u zdjelu ili staklenu teglu. Dodajte malo vode i promiješajte. Sjemenke koje plutaju treba ukloniti i baciti. Sjemenke koje potonu mogu se izvaditi iz tegle i osušiti.

Osušite čiste sjemenke bundeve u jednom sloju na tanjuru, filtru za kavu, papirnatom ručniku, voštanom papiru, mrežici za prozore, limu za pečenje ili u finom cjedilu. Minimalna temperatura zraka od 72°F pomoći će ubrzati proces sušenja. Izbjegavajte korištenje dehidratora ili pećnice jer intenzivna toplina može oštetiti sjemenke.

Nakon što se potpuno osuše, zatvorite ih u staklenu posudu s čvrstim poklopcem ili plastičnu posudu i držite u hladnjaku ili zamrzivaču. Možda ćete ih htjeti staviti u papirnatu omotnicu unutar spremnika (ili puno omotnica ako ih dijelite s prijateljima u proljeće). Suhe sjemenke bundeve za sadnju mogu se čuvati više od pet godina u hermetički zatvorenoj posudi.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: