Kako sačuvati sjemenke kadifa

image 20

Pitate se kako sačuvati sjemenke kadifa? Srećom, iz ovog veselog cvijeća vrlo je lako sakupiti sjeme!

Cvjetovi kadifa razvijaju sjeme oko četiri tjedna nakon cvatnje. Umjesto da biljke osujete nakon što procvjetaju, ostavite cvjetove na biljci da sjeme sazrije. Nakon što biljka završi s cvjetanjem, počupajte je i ostavite da se osuši. Odrežite osušene glavice sjemenki i pažljivo ih pomičite između prstiju kako biste oslobodili suhe sjemenke. Nastavite sušiti sjeme u zatvorenom još dan ili dva prije pakiranja, označavanja i pohranjivanja sjemena.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o spremanju sjemenki kadifa!

image 21

Osnove za spremanje sjemena kadifa

Kadifa je jedno od cvijeća od kojeg je najlakše sačuvati sjeme. Sve što trebate učiniti je pustiti da se cvjetne glavice osuše na biljci i zatim ih ukloniti. Biljke kadifa također je lako uzgojiti iz sjemena i izvrsne su biljke za pratnju u cvjetnim gredicama i povrtnjacima.

image 22

Kako biste sačuvali sjeme kadifa, pričekajte dok većina cvjetova ne procvjeta i glavice se počnu sušiti na biljci. Zatim odrežite cijelu biljku i stavite je da se dodatno osuši. Pobrinite se da prostor za sušenje ima suh, a ne vlažan zrak.

image 23

Tjedan ili dva kasnije otvorite osušene sjemenke. Duge mršave sjemenke obično ispadnu ravno iz glavice sjemenke ako je nježno zgnječite među prstima. Ponekad možete oguliti glavicu sjemena kako biste otkrili sve sjemenke poredane paralelno. Također možete koristiti papirnatu vrećicu za hvatanje sjemenki koje padaju.

image 24

Nakon što se sakupe sve sjemenke, raširite ih na ravnu površinu i ostavite da se suše još dan ili dva. Ovo će osigurati da su sjemenke potpuno suhe prije nego što ih spremite.

Kad se sjemenke potpuno osuše (može potrajati najviše tjedan dana), stavite ih u omotnicu ili staklenu teglu i označite s nazivom biljke i datumom sakupljanja (osobito godinom). Čuvajte sjeme na hladnom, suhom i tamnom mjestu dok ne budete spremni za sadnju.

Uz samo malo truda, možete jednostavno sačuvati sjemenke kadifa da ponovno rastu sljedeće sezone!

image 25

Razvoj sjemena kadifa

Kadifa pripada obitelji suncokreta (Asteraceae). Svaki cvijet ima muške i ženske dijelove. Ove vesele cvjetove oprašuju kukci.

Nakon oprašivanja svaka cvjetna glavica sazrijeva u duguljasti plod. Duge mršave sjemenke razvijaju se unutar ove mahunske strukture. Pričekajte da se sjemenska mahuna osuši kako biste ubrali sjeme kadifa.

Moguće je sačuvati cijele suhe glave sjemena, ali dodatna biljna tvar zadržava vlagu i povećava potencijal za rast plijesni u uobičajenom kućnom skladištu poput hladnog podruma.

image 26

Čuvanje sjemena kadifa

Sjeme kadifa se relativno lako skladišti i ima umjereno dug vijek trajanja. Sjemenke kadifa obično ostaju održive oko pet godina u dobrim kućnim uvjetima skladištenja.

Da biste pohranili sjemenke kadifa, prvo ih zapakirajte u male količine u papirnate omotnice, bropw papirnate vrećice za ručak, plastične vrećice ili staklenke. Možete čak napraviti vlastite pakete sjemena ako želite! Samo ih obavezno označite s tekućom godinom te vrstom i kultivarom (ako je primjenjivo).

Nakon što su sjemenke zapakirane i označene, stavite pakiranja u spremnik za skladištenje. Nekoliko paketića sjemena može se godinama čuvati u staklenoj posudi, dok će veće količine sjemenki u kuvertama ili papirnatim vrećicama ostati dulje ako se čuvaju u plastičnoj hermetički zatvorenoj posudi za hranu.

Ako koristite sjeme u sljedećoj vegetacijskoj sezoni, korištenje zatvorene staklene ili plastične posude obično nije od vitalnog značaja. Sjemenke kadifa mogu trajati 5+ godina ako se suhe sjemenke pravilno čuvaju u staklenoj posudi na tamnom, hladnom mjestu. Samo ih držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti i temperatura malo iznad ledišta ako je moguće.

image 27

Sadnja sjemena kadifa

Kadifa je jedno od najlakših cvjetova za uzgoj iz sjemena. Možete ih posaditi u zatvorenom prostoru ili ih posijati izravno u vrt na otvorenom.

Sjeme kadifa najlakše je klijati u zatvorenom prostoru na sobnoj temperaturi, gdje obično treba 4-14 dana da proklija. Nakon što sjeme nikne, ostavite sadnice da rastu 4-6 tjedana prije presađivanja na otvorenom.

Sjeme kadifa možete posaditi i na otvorenom sredinom proljeća. Uguram nekoliko sjemenki francuskog kadifa u kutove svojih podignutih vrtnih gredica i prorijedim sadnice na najjaču biljku kada budu visoke nekoliko centimetara.

Kadifa najbolje raste na punom suncu. Volim dodati kompost na vrh zemlje kao tanki malč, posebno ako vaš vrt ima lošu zemlju.

Dobro zalijevajte presadnice dok se potpuno ne učvrste na novom mjestu. Nakon što izrastu, kadifa je relativno otporan na sušu. Ne zaboravite odabrati najzdravije biljke od kojih ćete sljedeće godine ponovno sačuvati sjeme!

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Uzgoj metvice u zatvorenom prostoru: sve što trebate znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Njega i gnojidba bugenvilije

Odabir sobnih biljaka Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Odabir pravih biljaka za vrtlarstvo u kontejnerima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka

Što uzrokuje ljepljivo lišće biljke: Ne biste se trebali brinuti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma visi? (Chamaedorea Elegans)

Rezidba i orezivanje Zaštita biljaka

Kada smanjiti perunike: godišnje održavanje perunika