Kako rastu suncokreti iz sjemenke?

Jedan od najvećih i najšarenijih cvjetova je suncokret. Svojim prekrasnim zlatnožutim laticama donose radost i dramatičnu boju u vrt. Osim toga, biljke suncokreta otporne su na toplinu, štetočine i brzo rastu, što ih čini lakim za uzgoj.

Sjemenke suncokreta često možete saditi između početka ožujka i sredine svibnja, ali to ovisi o sorti, stoga uvijek provjerite paket sjemena. Morate zaštititi sjeme dok ne proklija i dok sadnice ne budu visoke oko 5 cm kako bi im se omogućio najbolji početak; To bi po mogućnosti trebalo učiniti u zatvorenom prostoru kako bi se izbjegla oštećenja od smrzavanja.

Rastu li suncokreti iz sjemenke?

Suncokret je jednogodišnja biljka koja ima veliko lice poput tratinčice. Iako možete pronaći cvjetove u raznim nijansama (žuta, crvena, narančasta, kestenjasta i smeđa), oni su najčešće jarko žute boje sa smeđim jezgrama koje sazrijevaju u velike glavice pune sjemenki. Prirodno se sami zasijevaju. Kako glavice sjemena sazrijevaju, nekoliko sjemenki odjednom pada na tlo.

Kako dobiti sjemenke od suncokreta?

Jedan od načina na koji možete ubrati sjemenke suncokreta je da ih pustite da potpuno sazriju na stabljici. Zatim, kada su sjemenke potpuno razvijene i samo što se nisu odvojile od glavice, odrežite stabljiku oko centimetar ispod glavice. Sada otpuhnite pljevu, rukom snažno obrišite sjemenke s glavice i pustite ih da se osuše prije spremanja.

Kada je oko dvije trećine sjemena spremno, započinje drugi način sakupljanja suncokreta. Prvo izrežite stabljiku na duži komad. Korištenje 7,5 do 10 cm dobro funkcionira. Zatim, glave treba zamotati u papirnatu vrećicu i objesiti da se suše na dobro prozračenom mjestu nekoliko tjedana. Neka bude toplo, ali ne pregrijano.

Kako uzgojiti sjemenke suncokreta Organski Pereglin

Koliko vremena je potrebno da se iz sjemena uzgoji suncokret?

Ovisno o vrsti, mogu cvjetati od 11 do 18 tjedana nakon sjetve sjemena. Imajući ovo na umu, mudro je saditi sjemenke suncokreta svaka dva tjedna za stalnu zalihu sretnih suncokreta tijekom ljeta.

Suncokret se lako sam zasije. Često se same zasijevaju i pojavljuju se na neočekivanim mjestima. No, bolje će uspijevati ako je tlo plodno. S druge strane, divovske vrste rijetko se same zasijevaju jer vjeverice i ptice lako mogu pojesti njihovo veliko sjeme.

Tri male posude sa suncokretom koji raste iz sjemena u zatvorenom prostoru blizu prozora.

Posadite sjemenke suncokreta u posude

Uzgoj suncokreta u posudi može ih jako razveseliti. Potreban vam je spremnik, ali mora biti odgovarajuće veličine za biljku. Provjerite podatke o visini na pakiranju sjemena jer će neke vrste suncokreta narasti znatno više od drugih.

Zatim izravno u posude napunjene dobro navlaženom, kvalitetnom zemljom za posude, razmaknite sjeme 10-12cm i duboko 1cm. Klijanje traje oko 8 do 10 dana.

Kad sadnice dosegnu nekoliko centimetara visine, presadite ih u veće posude duboke najmanje 12 do 18 centimetara, pazeći da ih ravnomjerno rasporedite. Drugim riječima, treba biti samo jedna biljka u loncu od 20cm i tri u loncu od 40cm. Također, sadnice bi trebale biti razmaknute 15cm u velikim žardinjerama.

Obratite pažnju na suzbijanje korova i vlažno tlo. Koristite mreže ili plastične košare za bobice kako biste zaštitili sadnice od grabežljivih ptica ili ptica koje se gnijezde.

Ne zaboravite staviti lonac na mjesto koje ima puno izravne sunčeve svjetlosti.

Koliko sjemenki suncokreta posadite na jedno mjesto?

Potreban je prostor za uzgoj sjemenki suncokreta – posadite tri sjemenke u svaku tresetnu posudu od 3 do 10cm kako biste započeli uzgoj suncokreta u zatvorenom prostoru. Medij za sadnju bez zemlje osigurava optimalnu drenažu.

Trebaju li suncokreti duboke posude?

Suncokreti uzgojeni u posudama dobro se slažu s manjim vrstama. Na primjer, sorte koje dosegnu visinu od 60cm ili manje treba posaditi u lonac promjera 60-70cm, dok kultivari koji dosegnu visinu od 1 metra ili više zahtijevaju veću posudu od 11 do 19 L ili čak i više.

Postoji li poseban način sadnje sjemenki suncokreta?

Nakon pravilnog zagrijavanja tla, trebali biste posaditi suncokrete 3-4cm duboko i oko 15cm jedan od drugog. Po želji možete posaditi nekoliko sjemenki, a zatim odabrati one najbolje koje će doseći visinu od 15 cm.

1682642594 382 Kako uzgojiti sjemenke suncokreta Organski Pereglin

U koje vrijeme možete saditi suncokret?

Ne brinite ako sjeme suncokreta posijete malo kasno. I dalje će rasti ako sjemenke suncokreta posadite početkom ljeta. Još samo malo da vidite ove veličanstvene cvjetove.

Možete li saditi suncokret krajem lipnja?

Sadnja kasnijih usjeva u lipnju također se odnosi na suncokret, uključujući neven, kozmos, cinije, četiri sata, nasturtium i sve jednogodišnje biljke koje obično izgore do kraja ljeta.

Koji je posljednji mjesec za sadnju suncokreta?

Čak i dok se ljeto bliži kraju, još uvijek možete posaditi suncokrete i žeti njihove plodove sljedeće jeseni. Ovisno o sorti, suncokret cvate 55 do 75 dana nakon sadnje; 60 dana je respektabilan prosjek.

Koliko vremena je potrebno da suncokret nikne?

Presadnice suncokreta niču nakon 10 do 14 dana. Kada je temperatura tla idealna, treba ostaviti 0,5-1m između svakog reda kada se sadi u redove. Za uzgoj sjemenki suncokreta potreban je prostor. Stoga biste biljke trebali prorijediti za nekoliko tjedana kako biste osigurali odgovarajući razmak.

Možete li saditi suncokret u svibnju?

Da! Nakon što prijeti proljeće, mraz je nestao, a temperatura tla dosegla 60 stupnjeva, možete sijati sjeme. Ovisno o tome gdje živite, to se događa između ožujka i svibnja.

1682642594 238 Kako uzgojiti sjemenke suncokreta Organski Pereglin

Vraćaju li se suncokreti svake godine?

Suncokreti mogu biti jednogodišnje biljke koje je potrebno svake godine ponovno saditi ili višegodišnje biljke koje rastu iz iste biljke svake godine. Poznavanje razlike između to dvoje nije teško.

Kako prepoznati je li suncokret jednogodišnji ili višegodišnji?

Evo najčešćih razlika po kojima ćete znati je li vaš suncokret jednogodišnja ili višegodišnja biljka.

  • obrazac rasta. Jednogodišnji suncokreti često se razvijaju iz jedne stabljike udaljene od ostalih stabljika. Mnoge stabljike koje strše iz zemlje tvore kompaktnu gomilu, kao što višegodišnji suncokreti rastu u skupinama.
  • sjemenske glavice. Za razliku od višegodišnjih suncokreta, koji proizvode samo male sjemenke, jednogodišnji suncokreti mogu sadržavati i velike i male sjemenke.
  • Korijen. Jednogodišnji suncokreti imaju samo klasično nitasto korijenje; Međutim, višegodišnji suncokreti sadrže lukovice i rizome povezane s korijenom. Također, višegodišnji suncokreti imaju dublji korijen od jednogodišnjih suncokreta koji imaju plići korijen.
  • Klijanje. Jednogodišnji suncokreti brzo niču i rastu, dok višegodišnji suncokreti rastu znatno sporije.
  • cvjeta. Višegodišnji suncokret proizveden iz sjemena ne cvate najmanje dvije godine nakon sadnje. Međutim, jednogodišnji suncokreti cvjetaju u prvoj godini nakon uzgoja iz sjemena.
  • Nicanje nakon zime. Višegodišnji suncokreti izrastu iz zemlje rano u proljeće. Krajem travnja počinju rasti tek posijani jednogodišnji suncokreti.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: