Ljetno povrtlarstvo: 9 savjeta za zdrav vrt u vrućini

Ljetno povrtlarstvo 10 savjeta za zdrav vrt za vruce vrijeme5347853487910

Ljetno povrtlarstvo može donijeti obilan urod, uz suho tlo i visoke temperature. Donosimo 10 najboljih savjeta za održavanje zdravlja vašeg povrtnjaka u ljetnoj vrućini.

1. Berite i čuvajte

Ljetne povrtne kulture poput krastavaca, mahuna, graha, tikvica, cikle, mrkve, luka, ljutike, krumpira i zelene salate mogu biti spremne za berbu tijekom ljeta. Ako ste narasli više nego što sada možete pojesti, vrijeme je da sačuvate žetvu za hladnije mjesece. Napravite zabavu za konzerviranje, napravite kisele krastavce u hladnjaku, počnite fermentirati, napunite zamrzivač ili napravite kocke za smoothie. Ne dopustite da vaš dosadašnji trud propadne!

Ljetno povrtlarstvo 10 savjeta za zdrav vrt za vruce vrijeme53478534879116

2. Voda

Polagano i ravnomjerno zalijevanje ključ je uspješnog ljetnog povrtlarstva . Većina povrtnih kultura daje najbolje rezultate uz dosljednu, stalnu opskrbu vodom. Obavite svakodnevne izlete do vegetarijanske vegetacije kako biste osigurali da sve ima dovoljno vlage. Razmislite o instaliranju navodnjavanja kapanjem .

Glatka, stalna opskrba vodom obeshrabrit će usjeve poput špinata, kopra i cilantra od prebrzog rasta. Također može pomoći da usjevi poput rajčice ne popucaju. Pukotine na rajčicama često su rezultat toga što biljka brzo uzima previše vode nakon razdoblja suše. Vodu održavajte postojanom! Kvalitetan organski malč može pomoći u održavanju vlažnosti tla postojanom.

„Nastavite zalijevati tijekom sušnih razdoblja. Izbjegavajte da biljke uvenu da vam pokažu da im je potrebna voda – obratite pozornost na vlagu tla i oborine (ili njihov nedostatak) kako biste znali kada je vrijeme da svojim vrtovima date piće.”

3. Posijajte jesenje usjeve

Da, još uvijek možete saditi sjeme u sklopu ljetnog povrtlarstva! Usjevi s kratkom vegetacijom mogu se saditi ljeti za jesensku berbu.

Usjevi za salatu kao što su rikola i zelena salata odlični su kandidati. Isto tako i kratkosezonski grah i grašak. Također možete razmisliti o sadnji prezimljenih usjeva usred ljeta (općenito kupusnjače poput kupusa, prokulica, brokule i/ili kelja).

4. Prorijedite velike povrtne usjeve

Ako pokušavate uzgojiti velike bundeve za Noć vještica ili ekstra tešku rajčicu za jesenski sajam, sada je vrijeme da prorijedite plodove. Bundeve i tikve koje su narasle da budu velike općenito se prorijeđuju na jedan plod po biljci. To omogućuje vinovoj lozi da uloži svu svoju energiju u jednu nagrađenu veliku bundevu!

5. Nanesite organsko gnojivo

Ljetno povrtlarstvo općenito uključuje barem jedno hranjenje za većinu usjeva (osobito rajčice, paprike i bundeve). Upotrijebite granulirano organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem i nanesite prema uputama na pakiranju. To će biljkama dati nutritivni poticaj, a da ih ne podvrgne udaru sintetičkog gnojiva.

“Dušik je često razlika između vrta koji cvjeta i vrta koji je bez zraka. Odgovoran je za brzi rast biljaka i zelenu boju lišća i izdanaka.”

Ljetno povrtlarstvo 10 savjeta za zdrav vrt za vruce vrijeme53478534879113

6. Uživajte u jestivom cvijeću

Ljeto je savršeno vrijeme da u svoje obroke od vrta do stola dodate nekoliko jestivih cvjetova. Biljke tikvica mogu doprinijeti nekoliko dodatnih cvjetova na roštilju, a začinsko bilje poput nasturcija može salati dodati neočekivani pečat.

7. Napunite stalak za začine

Sada je izvrsno vrijeme da osušite bilo koje bilje i začine iz svog vrta i pohranite ih za cjelogodišnju upotrebu. Osušite malo origana za umak od rajčice i malo kopra za zimska riblja jela. Ubrati malo ružmarina i zamrznuti vlasac. Bit će vam drago kada je tlo prekriveno snijegom, ali uživate u okusima svog vrta iz topline u zatvorenom prostoru.

Ljetno povrtlarstvo 10 savjeta za zdrav vrt za vruce vrijeme53478534879112

8. Pomozite usjevima

Usjevi s velikim prinosima možda će trebati potporu tijekom ljeta. Lišće se može malo izgorjeti na suncu u isto vrijeme kada plodovi počnu postajati teški i zreli. Biljke bi mogle trebati malo potpore!

To se posebno odnosi na vinogradarske usjeve kao što su neodređene rajčice, dinje i krastavci. Zavežite ih za čvrste rešetke, kolce ili druge potporne strukture kako biste skinuli dio težine plodova s ​​vinove loze.

9. Nabavite kompost

Ljeto donosi visoke temperature, a vruće ubrzavaju razgradnju. Održavajte hrpu komposta vlažnom i često je okrećite kako biste unijeli zrak u smjesu. Može biti korisno izvaditi gotovu šaržu iz područja komposta prije nego što počne pristizati navala jesenskog lišća.

Ljetno povrtlarstvo 10 savjeta za zdrav vrt za vruce vrijeme53478534879111
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke

Rezidba i orezivanje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koje biljke treba orezati zimi

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa)

Što uzrokuje dugonogu monsteru: uzroci i jednostavna rješenja