Moss Moss Pole: potporni kolac za biljke

Imate li rasprostranjenu sobnu biljku kojoj bi moglo poslužiti malo vertikalne potpore? Ako je tako, vrijeme je da svojoj biljci dodate stup od mahovine!

Stup od mahovine je vertikalni potporni kolac napravljen od žive mahovine koja se koristi za podupiranje biljaka vinove loze. Stub od mahovine oponaša prirodno stanište ovih biljaka, dajući stabljikama čvrstu rešetku za penjanje. Stubovi mahovine obično se koriste sa sobnim biljkama u saksiji kao što su Monstera, Pothos i Philodendron. Većina stupova od mahovine visoka je u rasponu od 12cm – 48cm i izrađena je od drvenih kočića omotanih mahovinom ili kokosovim vlaknom.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o stupovima od mahovine i kako ih koristiti.

Što je Moss Pole?

Stub od mahovine je kolac za biljke koji uključuje labava biljna vlakna, što omogućuje kućnim biljkama vinove loze da lakše pričvrste svoje stabljike na stup. Stubovi mahovine najbolje funkcioniraju s biljkama koje se penju na debla ili druge biljke u svom prirodnom staništu. Često su to podzemne tropske loze s zračnim korijenjem i sjajnim tamnozelenim lišćem. Ove biljke se penju prema nebu kako bi uhvatile više sunčeve svjetlosti dok ulazi u gustu krošnju.

Stubovi od mahovine za biljke najlakše se ugrađuju u prazne posude za sadnju prije nego što se korijenska gruda biljke stavi u sadilicu. Dok neki stupovi mahovine imaju šiljaste krajeve koji se mogu zabiti ravno u korijensku kuglu, stupovi mahovine najčvršći su kada su pričvršćeni do dna lonca.

Dodavanje stupa za mahovinu tijekom presađivanja pomaže u osiguravanju postavljanja stupa na dno lonca, što smanjuje vjerojatnost da će se njihati. Presađivanje je savršeno vrijeme za dodavanje mahovine sobnoj biljci. Ili je ponovno posadite s višim stupom za mahovinu ili upotrijebite sustav stupova za mahovinu koji se može složiti tako da se stup može proširiti bez presađivanja biljke.

Stubovi mahovine općenito se održavaju blago vlažnima kako bi se potaknulo korijenje zračnih biljaka da se učvrste u stup. Stub od mahovine za biljku penjaču može se natopiti u sudoper ili redovito zamagljivati ​​kako bi se razina vlage održavala na visokom nivou.

Različite vrste mahovina za biljke

Većina stupova mahovine izrađena je od drvenog biljnog kolca omotanog u labavu sphagnum mahovinu ili mahovinu. Većina koristi drveni tipl ili tradicionalni pravokutni kolac. Neke se vrste mogu složiti (često se koriste PVC cijevi za uvlačenje drvenih tipla). Mahovina se obično drži na stupu plastičnom ili metalnom mrežom ili prirodnom jutenom špagom.

Dostupno je i dosta tipova specijaliteta. Neki imaju šuplje središnjice PVC cijevi koje omogućuju zalijevanje odozgo kroz stup od mahovine. Drugi stupovi od mahovine su prazni mrežasti cilindrični oblici koji se mogu napuniti živom sphagnum mahovinom. Neki stupovi od mahovine i biljni totemi zapravo su napravljeni od kokosovog vlakna (kokosovih vlakana) umjesto prave mahovine. Postoje čak i savitljivi stupovi od mahovine !

Izrada vlastitih DIY stupova od mahovine

Također možete napraviti svoj vlastiti DIY stup od mahovine za svoje sobne biljke! Izrada različitih stupova od mahovine može dovesti do prekrasnih DIY projekata i sesija izrade. Izrada vlastitih stupova od mahovine omogućuje vam izradu prilagođenih duljina i korištenje materijala po vašem izboru.

Počnite s jezgrom drvenog kolca, bambusovog kolca ili PVC cijevi. Vanjsku stranu omotajte sphagnum mahovinom, kokosovim vlaknom (vlakna kokosove ljuske) ili mahovinom. Koristite prirodnu jutenu špagu, pamučni konac, uže za pecanje ili plastičnu mrežicu da držite mahovina ili kokosova vlakna na jezgri.

Biljke penjačice za stupove mahovine

Biljke penjačice (osobito epifiti) savršeno su prikladne za stupove mahovine. To uključuje tropske aroide i penjačice koje imaju tendenciju razvijanja zračnog korijena. Biljke monstere od mahovine među najpopularnijim su izborima, kao i Pothos koji uzgaja mahovine.

Evo nekih od najboljih biljaka za uzgoj na stupovima mahovine :

 • Ukusna monstera
 • Monstera adansonii
 • Pothos ‘Mramorna kraljica’
 • Srčani list Filodendron

Ove tropske biljke vinove loze popeti će se točno uz vlažni stup od mahovine!

Kako posaditi sobnu biljku s motkom od mahovine

Stubovi mahovine mogu se dodati u sadilicu za bilo koju vrstu penjačice/vinogradnje. Dok neki stupovi mahovine imaju šiljastu podlogu koja omogućuje da se zabode u postojeću korijensku kuglu, najbolji način za njihovu instalaciju je obično tijekom presađivanja. To omogućuje da se stup mahovine proteže sve do dna lonca (što ga čini manje klimavim i može izdržati težinu zrelog lišća).

Pribor za dodavanje stupa od mahovine biljci

 • Moss Pole
 • Posuda za sadnju
 • Stijene
 • Mješavina za saksije (volim DEN Sustainable Potting Soil ili The Sill’s Organic Potting Mix )
 • Sprout Screen (opcionalno)
 • Uzice, igle za biljke, pamučni konac, uže za pecanje, kravate ili biljne trake (bolji su mekši materijali)
 • Škare

Drugi par ruku tijekom instalacije također je vrlo koristan za veće biljke poput Monstera.

Koraci za postavljanje stupa od mahovine s biljkom

Neki stupovi od mahovine dolaze s vlastitim uputama za montažu. Ako ne, evo nekoliko osnovnih koraka za dodavanje mahovine biljci:

 1. Uklonite korijen biljke iz postojeće posude za sadnju. Biljka se može saditi u veću sadilicu ili presaditi u postojeću sadilicu (osim ako je biljka prerasla). Obavezno koristite posudu s drenažnim otvorom (ili rupama).
 2. Ako lonac ima prilično veliku drenažnu rupu, razmislite o korištenju komada pejzažne tkanine ili mreže za klice kako biste spriječili da kamenje, zemlja ili korijenje pobjegnu s dna lonca.
 3. Stavite stup za mahovinu u praznu sadilicu tako da podnožje stupa za mahovinu leži na dnu lonca.
 4. Podnožje lonca napunite kamenjem kako biste okružili dno stupa mahovine.
 5. Dodajte malo mješavine za zalivanje i nježno stisnite oko baze stupa mahovine.
 6. Pregledajte korijen biljke. Neke sobne biljke imaju tendenciju da razviju čvrstu korijensku kuglu koja će se možda morati razbiti kako bi stala oko podnožja stupa mahovine. Pogledajte oko baze stabljike kako biste pronašli gdje bi motka mogla najbolje pristajati, a zatim razdvojite grudu korijena u okomitoj liniji do dna korijenske kugle.
 7. Omotajte podlogu razdijeljene korijenske kugle oko stupa od mahovine dok stoji unutar lonca. Ovo je puno lakše s drugom osobom držati stup od mahovine na mjestu tijekom postavljanja korijenske kugle.
 8. Napunite sadilicu mješavinom za posude. Sve obližnje zračno korijenje ugurajte u tlo. Budite sigurni da ostavite pola cm do cm prostora na vrhu lonca kako biste olakšali zalijevanje biljke.
 9. Nježno manevrirajte lozom biljke oko stupa mahovine. Učinite to polako na biljkama s većim listovima kako biste izbjegli da se zahvate jedna za drugu i trgnu. Pričvrstite svaku lozu na nekoliko točaka pomoću špage, konca ili trake za biljke.
 10. Temeljito natopite cijelu biljku (uključujući stup od mahovine). Pustite da se višak vode ocijedi prije nego što lonac za sadnju stavite na tanjurić.

Kako se brinuti za biljke na stupovima mahovine

Stubovi mahovine za biljke općenito olakšavaju brigu o biljkama nego da je biljka ostavljena samo da se širi (posebno za biljku Monstera i druge veće sobne biljke). Uz to, postoji nešto održavanja u smislu pričvršćivanja vinove loze na stup, kao i održavanja stupa vlažnim. Pogledajmo neke osnovne savjete za njegu stupova od mahovine.

Kako biljka raste, nastavite pričvršćivati ​​biljne loze za stup mahovine kako bi se mogle popeti prema gore. Upotrijebite biljnu traku kako biste nježno pričvrstili loze na stup, bez oštećenja samih trsova. Također možete pričvrstiti zračno korijenje kako biste ih potaknuli da se ukorijene u stup.

Održavajte totem od mahovine vlažnim kako biste potaknuli zračno korijenje da se ukorijeni. Održavanje vlažnosti stupa od mahovine najlakše je s automatskim misterom za biljke , ali se također može učiniti s običnom bocom s raspršivačem ili u sudoperu/tušu s vodom iz slavine. Zamagljivanje također pomaže kratkoročno povećati vlažnost zraka.

Alternative Moss Pole

Iako je stup od mahovine trenutna potpora za biljke izbora za mnoge uzgajivače sobnog bilja, postoji mnogo drugih opcija i alternativa za stupove od mahovine. Evo još nekih sjajnih nosača i rešetki za biljke za vinovu lozu:

Resursi

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: