Kakvo treba biti osvjetljenje za vaše sobne biljke

wop Svjetlost8794566 1

Uvjeti osvjetljenja u vašem domu izravno će utjecati na rast i zdravlje vaših sobnih biljaka. Premalo ili previše svjetla može uzrokovati da vaše biljke izgledaju bolesno, ne uspijevaju rasti i cvjetati, opadati lišće ili potpuno umrijeti. U ovom vodiču raspravljamo o zahtjevima za svjetlom za sobne biljke, kako osigurati savršenu količinu svjetla i kako riješiti probleme s rasvjetom u sobnim biljkama.

Svjetlost za sobne biljke

Unutarnja rasvjeta za sobne biljke uključuje:

 • Razumijevanje kako svjetlost utječe na biljke
 • Otkrivanje različitih vrsta izloženosti svjetlu
 • Položaj ili mjesto vaše rasvjete i biljaka
 • Kada i kako koristiti umjetnu rasvjetu
 • Dijagnosticiranje problema u biljkama koje se bore
 • Odabir pravih biljaka za vrstu rasvjete u vašem domu

Nastavite čitati da biste razumjeli kako biljke koriste svjetlo, kako razumjeti rasvjetu u svom domu i kako je možete upotrijebiti da pomognete svojim biljkama da najbolje rastu. Nakon što pročitate ovo, moći ćete premještati svoje biljke po svom domu kako biste zadovoljili njihove zahtjeve za svjetlom, kao i odabrati najbolje biljke za rasvjetu koju već imate u svom domu. Također ćete moći rano prepoznati probleme s rasvjetom i reagirati na njih kako biste svoje biljke održali u izvrsnom stanju.

Razumijevanje kako svjetlost utječe na biljke

Biljke apsorbiraju sunčevu svjetlost i pretvaraju je u energiju kroz proces koji se naziva fotosinteza. Kloroplasti su organele unutar biljnih stanica koje su odgovorne za fotosintezu. Oni koriste sunčevu svjetlost, u kombinaciji s vodom i ugljičnim dioksidom, kako bi napravili hranu za biljku.

Biljke mogu reagirati na promjenu razine osvjetljenja prilagođavanjem broja i raspodjele ovih kloroplasta. Pri slabijem osvjetljenju, biljka treba uhvatiti više svjetla, pa će se broj kloroplasta općenito povećati. To često uzrokuje da lišće biljke postane tamnije zeleno kao početni odgovor na uvjete slabijeg osvjetljenja.

Pri većoj svjetlosti, broj kloroplasta se može smanjiti i oni mijenjaju svoju distribuciju unutar listova kako bi apsorbirali manje svjetla, što često rezultira bljeđe zelenom bojom lišća kada je razina osvjetljenja viša od idealne.

Sposobnost biljaka da se prilagode promjenama svjetlosti je ograničena, a svaka će biljna vrsta imati maksimalnu i minimalnu podnošljivu razinu osvjetljenja. Osim toga, za prilagodbu je potrebno vrijeme, pa su nagle promjene u rasvjeti često najštetnije za zdravlje vaših biljaka.

wop Osvjetljenje7327638

Čimbenici uključeni u rasvjetu

Mnogo je čimbenika koji su uključeni u rasvjetu vaših sobnih biljaka. To uključuje smjer prozora, intenzitet sunčeve svjetlosti koja dolazi kroz vaše prozore, kako se svjetlost mijenja tijekom dana, kako se svjetlost mijenja ovisno o godišnjem dobu i kako vrijeme utječe na osvjetljenje.

Mjesto

Položaj vaših biljaka u vašem domu imat će utjecaj na količinu osvjetljenja koju primaju. Morat ćete znati u kojem smjeru su okrenuti prozori u vašem domu kako biste lakše razumjeli količinu svjetlosti koju će vaše biljke primiti.

Međutim, možda ćete morati izvršiti prilagodbe ovisno o vašoj geografskoj širini. Budući da količina i vrijeme prirodnog sunčevog svjetla ovise o tragu sunca, više i niže zemljopisne širine morat će to prilagoditi. Također, planine, brda, doline, šume i građevinske strukture također mogu promijeniti način na koji sunce pada na vaše prozore.

Strana prema kojoj je okrenut prozor

Kako sunce izlazi na istoku i zalazi na zapadu, možete očekivati ​​da će osvjetljenje biti najbolje na prozorima okrenutim prema istoku ujutro i prozorima okrenutim prema zapadu kasno poslijepodne i navečer.

Na sjevernoj hemisferi prozori okrenuti prema jugu pružit će najveću količinu izravne sunčeve svjetlosti, dok će prozori okrenuti prema sjeveru osigurati minimalnu izravnu sunčevu svjetlost. To se, naravno, razlikuje na južnoj hemisferi, gdje će prozori okrenuti prema sjeveru pružiti najviše izravne sunčeve svjetlosti, a prozori okrenuti prema jugu najmanje.

Ostatak ovog odjeljka pretpostavlja da živite na sjevernoj hemisferi.

Prozori okrenuti prema jugu

Prozori okrenuti prema jugu općenito primaju najviše izravne sunčeve svjetlosti sve dok prozori nisu zasjenjeni stablom, krošnjom ili drugom strukturom. Ovo je obično najjače i najsjajnije svjetlo koje možete primiti u svom domu. Ovo je najbolje mjesto za one biljke koje trebaju ‘izravno’ sunce u zatvorenom prostoru.

Prozori okrenuti prema zapadu

Dok prozori okrenuti prema zapadu primaju manje intenzivne sunčeve svjetlosti od prozora okrenutih prema jugu, oni i dalje primaju izravnu sunčevu svjetlost tijekom dijela dana, poslijepodne i rano navečer.

Zapadni prozori dobivat će više neizravnog svjetla u ranim jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima. Popodnevno sunce je intenzivno i može povećati temperaturu u blizini prozora, stoga budite oprezni s biljkama koje bi se lako mogle spržiti i odmaknite ih nekoliko metara od prozora.

Prozori okrenuti prema istoku.

Prozori okrenuti prema istoku dobivaju izravno sunce u ranim jutarnjim satima kada zrake nisu tako vruće. Kasnije će isti prozori dobivati ​​neizravno svjetlo, izbjegavajući užarenu toplinu. Biljke koje trebaju jako neizravno svjetlo dobro se snalaze u prozorima okrenutim prema istoku.

Prozori okrenuti prema sjeveru

Prozori okrenuti prema sjeveru dobivaju najmanje svjetla. Ovi prozori ne primaju izravnu sunčevu svjetlost i dobro funkcioniraju za biljke kao što su paprati koje imaju slabu svjetlost. Tijekom ljeta, količina svjetlosti blizu prozora koji gleda na sjever općenito je dovoljna za većinu biljaka koje zahtijevaju jako, neizravno svjetlo. Kako osvjetljenje brzo opada kako se krećete od prozora, mjesta udaljena više od nekoliko metara od prozora najbolja su za biljke slabog osvjetljenja.

Zimi je prozorska daska okrenuta prema sjeveru obično dovoljna da zadovolji zahtjeve za svjetlom za sobne biljke koje zahtijevaju slabo osvjetljenje, ali druge biljke je najbolje premjestiti na mjesto s većim osvjetljenjem ili možete koristiti dodatno svjetlo za uzgoj.

Kako učiniti svjetlo manje intenzivnim

Ako imate samo prozor okrenut prema jugu, ali trebate niži intenzitet svjetla za vaše sobne biljke, možete filtrirati svjetlo kako biste ga ublažili.

 • Prozori. Prozorske zavjese su lagane, prozirne zavjese koje će smanjiti intenzitet svjetla koje dolazi kroz prozor.
 • Folije za prozore. Dostupne su folije za prozore koje blokiraju različite razine UV zraka. To je osobito korisno za zaštitu osjetljivijih biljaka od oštrih zraka ljetnog sunca na prozorima okrenutim prema jugu.
 • Udeljenost. Možda ćete morati pomaknuti svoje biljke nekoliko metara unatrag od prozora kako biste izbjegli izravne zrake, ali na mjesto u prostoriji koje još uvijek prima jako neizravno svjetlo.
wop nphsomchca

Trajanje

Broj sati svjetla u danu mijenjat će se ovisno o godišnjem dobu, ali i ovisno o nizu drugih čimbenika. Zbog veličine prozora ili vanjskih prepreka, vaša soba može dobiti samo ograničeno trajanje kvalitetnog svjetla dnevno.

Svakako procijenite prostoriju u različito doba dana kako biste bili sigurni da dobiva odgovarajuće trajanje svjetla za biljku koju namjeravate tamo smjestiti.

wop nhpanchaa

Kako se osvjetljenje mijenja tijekom dana

Kako se sunce kreće po nebu, mijenjat će se i osvjetljenje koje ulazi kroz prozore. Na prozoru okrenutom prema jugu, sunce će udarati u prozor cijeli dan. Na prozoru okrenutom prema zapadu, sunce će direktno udarati u prozor poslijepodne, ali neizravno ujutro i rano poslijepodne.

Na prozoru okrenutom prema istoku, sunce će sjati izravno na njega ujutro, kada zrake nisu baš tako intenzivne. Poslijepodne će prozor okrenut prema istoku dobivati ​​neizravno svjetlo. Prozor okrenut prema sjeveru ne prima nikakvo izravno svjetlo.

Sezonske promjene rasvjete

Promjena godišnjih doba također će promijeniti količinu svjetlosti koja ulazi kroz vaše prozore. Ljeti su, zbog položaja zemlje u odnosu na sunce, sunčeve zrake svakim danom sve intenzivnije i duže traju.

To znači da će svjetlost koja ulazi kroz vaše prozore biti svjetlija i intenzivnija dulje vrijeme. S druge strane, zimi su dani kraći s manje sati dnevnog svjetla i manje intenzivnog svjetla.

Možda ćete morati prilagoditi mjesto svojih biljaka zbog sezone. Na primjer, biljka koja uspijeva ljeti na prozoru okrenutom prema zapadu možda će se morati premjestiti na prozor okrenut prema jugu zimi kako bi dobila više dnevne svjetlosti.

S druge strane, biljka koja se dobro snalazi zimi na prozoru okrenutom prema jugu mogla bi biti spržena od jakog sunca ljeti. Ako se to dogodi, biljci bi bilo bolje ako bi je odmaknuli nekoliko metara od prozora ili premjestili na prozor okrenut prema zapadu ili istoku gdje će tijekom ljeta primati manje intenzivno svjetlo.

Biljke rijetko dobro rastu na prozorima okrenutim prema sjeveru zimi, ali biljke koje vole sjenu mogu se dobro snaći na tim prozorima ljeti kada je svjetlo jače dulje vrijeme.

Promjene u rasvjeti zbog vremenskih prilika

Kada je vrijeme loše, osvjetljenje od sunca će se promijeniti. Oblačno, oblačno ili kišovito vrijeme spriječit će sunčeve zrake da zasjaju u vaš dom. No, trebat će barem tjedan ili dva lošeg vremena da se negativno odrazi na vaše sobne biljke, pa bi čak i sobne biljke koje trebaju izravno svjetlo u zatvorenom prostoru trebale biti ok nekoliko tjedana.

Za duge, oštre zime, možda biste trebali razmisliti o dodavanju dodatne rasvjete ili premještanju biljaka na različite prozore kako biste zadovoljili zahtjeve za svjetlom za sobne biljke u vašem domu. Mnoge će sobne biljke uspjeti tijekom zime zbog smanjenja sunčanih sati.

wop aljhnahn

Hoće li biljka koja bi trebala imati jarko neizravno svjetlo podnijeti nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti?

Biljke za koje je predviđeno jako neizravno svjetlo obično su u redu s 1-2 sata izravnog sunčevog svjetla dnevno, ali to u potpunosti ovisi o biljci. Neke nježne sobne biljke kao što su kalateje mogu se lako spržiti čak i uz nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti.

Biljke smještene u pretjerano svijetlim uvjetima mogu postati blijede prije nego što se počnu spržiti, tako da ćete možda imati vremena spasiti biljku prije nego što šteta postane ozbiljna. Prvo potražite žutilo lišća koje utječe na lišće izloženo suncu i na novije lišće. Ako primijetite znakove pretjerane rasvjete, premjestite biljku na manje svijetlo mjesto ili poduzmite korake da zaštitite biljku od intenzivne svjetlosti.

Što je bliže prozoru, sunčeve će zrake biti intenzivnije. Kako biljku odmičete dalje od prozora, svjetlosne zrake se raspršuju po sobi.

Što su manji zahtjevi za svjetlom za sobne biljke, to ih možete dalje odmaknuti od prozora. Mjerenje svjetlomjerom u cijeloj sobi pomoći će vam da znate gdje u prostoriji postaviti svoju biljku prema broju nožnih svijeća koje svako mjesto dobije.

Ideje za lokaciju biljaka

Ako vaše biljke trebaju jako neizravno svjetlo, prozori okrenuti prema istoku ili zapadu su dobar izbor. Sobe koje gledaju na jug također mogu dobro funkcionirati, ali ćete morati postaviti svoju biljku dalje od prozora ili je zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti. Ove vrste biljaka također bi trebale dobro funkcionirati u prostoriji u kojoj sunce sja nekoliko sati svaki dan.

Biljke s niskim zahtjevima za osvjetljenjem obično će se najbolje snaći na jakom, neizravnom svjetlu, ali će također podnositi razine daleko od prozora okrenutih prema istoku ili na prozoru sobe okrenute prema sjeveru.

Svaki dom, soba, dan i godišnje doba pružaju različite svjetlosne uvjete. Najbolje što možete učiniti je promatrati rasvjetu u svojoj sobi neko vrijeme, bilo ručno ili pomoću svjetlomjera. Odaberite biljku za to mjesto tek kada imate dobru ideju o količini svjetla na raspolaganju. To će dovesti do sretnije biljke i učiniti brigu o njoj mnogo lakšim zadatkom.

wop jsjskshaj

Umjetna rasvjeta

Ako jednostavno ne možete zadovoljiti zahtjeve svoje biljke za svjetlom prirodnim svjetlom, možete osigurati umjetno svjetlo za svoje biljke. Postoji mnogo opcija koje možete izabrati, uključujući LED ili fluorescentna svjetla za uzgoj , koja dolaze u velikom broju veličina, faktora oblika i izlazne snage. 

Obično radije koristim LED reflektore za dodatnu rasvjetu za neke od mojih sobnih biljaka zimi, ali općenito pokušavam premjestiti svoje sobne biljke po svom domu gdje je to moguće kako bih osigurao prirodno svjetlo u drugim vremenima.

Kombinacija razine izlazne svjetlosti i svjetlosnih potreba biljke odredit će koliko blizu ili daleko trebate staviti svjetlo od biljke. Čak i nekoliko sati umjetne rasvjete dnevno može napraviti veliku razliku za zdravlje sobne biljke lišene svjetla.

Dijagnosticiranje problema s rasvjetom u sobnim biljkama

Tijekom vremena pažljivo pratite svoju biljku jer će pokazivati ​​znakove da prima previše ili premalo svjetla prije nego što se napravi trajno oštećenje. Što brže možete ispraviti sve probleme, to će vaša biljka bolje reagirati i veća je vjerojatnost da će preživjeti i napredovati.

Slabo svijetlo

Mnoge biljke mogu tolerirati pogrešne uvjete osvjetljenja u kratkom vremenskom razdoblju, tako da može proći neko vrijeme dok simptomi ili problemi ne budu očiti. Također, morat ćete se pobrinuti da ne postoji neki drugi problem, kao što su poteškoće s navodnjavanjem, štetnici ili bolesti koje mogu oponašati simptome koje biljka doživljava kada je osvjetljenje prejako ili preslabo.

Biljke koje ne primaju dovoljno svjetla počet će izgledati visoke i vretenaste, u procesu koji se naziva etiolacija. To se ponekad naziva i dugotrajnost. Možda ćete vidjeti duge razmake između listova dok se biljka rasteže kako bi pokušala pronaći više sunčeve svjetlosti.

Ponekad listovi nekih biljaka izloženi nedostatnoj svjetlosti mogu postati tamnozeleni. Lako je pogrešno pomisliti da je to znak dobrog zdravlja, ali uskoro će ga pratiti žutilo i opadanje lišća ili drugi znakovi lošeg zdravlja.

Donji listovi biljke mogu početi žutjeti i otpadati jer biljka pokušava sačuvati svoju energiju. Rast biljke može biti spor, usporen ili može potpuno prestati rasti. Svi novi listovi koji se formiraju mogu biti manji od postojećih listova.

Cvjetnica možda neće procvjetati ili cvjetovi mogu biti slabi ili malobrojni. Biljke koje su inače šarolike mogu izgubiti svoje pruge i postati jednolične zelene boje, ili lišće može postati blijedo zbog premalo fotosinteze da bi se dobila zelena boja u biljci.

Ako mislite da vaša biljka ne prima dovoljno svjetla, premjestite je na svjetlije mjesto. Izbjegavajte premještanje biljke sa slabog svjetla na izravnu sunčevu svjetlost, jer je malo vjerojatno da će biljka to podnijeti. Kao i ljudi, moraju se aklimatizirati na nove uvjete. Iako će većina biljaka tolerirati značajne promjene, premještanje osjetljivijih sobnih biljaka u sve svjetlije uvjete tijekom nekoliko dana dobra je opcija.

wop uipajhma

Pretjerano svjetlo

Ako vaše biljke primaju previše svjetla , one će vam također pokazati simptome. Potražite mrlje na lišću koje su smeđe ili spaljene, što znači da je vaša biljka izgorjela jer je svjetlost za nju prejaka. Lišće može izgledati izblijedjelo, isprano ili blijedo. Biljka može postati previše vruća ili suha i uvenuti na jakom suncu.

Možda ćete primijetiti da se tlo prebrzo suši. Na kraju će se lišće osušiti i otpasti. Kad padnu, mogu imati više hrskav, hrskav osjećaj, a ne žuti, mekani osjećaj lista koji je otpao zbog nedostatka sunčeve svjetlosti.

Ako osjećate da vaša biljka prima previše svjetla, možete je premjestiti na prozor koji prima manje svjetla. Također ga možete maknuti s izravne sunčeve svjetlosti. Možete ga pokušati odmaknuti dalje od prozora u kut sobe ili ga barem odmaknuti na stranu prozora gdje će i dalje primati jarko, ali manje izravnog svjetla.

Uz malo vježbe, moći ćete odrediti najbolja mjesta u svom domu za uzgoj vaših omiljenih kućnih biljaka. Pomno praćenje vaših biljaka pomoći će vam da rano uočite probleme kako biste mogli prilagoditi osvjetljenje ili mjesto za svoju biljku. Poznavanje izvora rasvjete koje imate u svom domu pomoći će vam da odaberete najbolje biljke u kojima ćete uživati ​​u svom domu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega ming aralije – kako ju uzgajati

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)

Odabir sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

10 najboljih biljaka za uzgoj u posudama

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Tradescantie Spathace