Trebaju li vrtne kućice oluk?

1682604045 Brauchen Pavillons Dachrinnen Organic Pereglin

Vrtne kućice su uzbudljive, opuštajuće i savršene za druženje na otvorenom; Međutim, stalno padajuće lišće i obilne kiše mogu oštetiti okolno područje. Neki vlasnici vrtnih kućica odlučuju ih redovito čistiti, dok drugi koriste oluke da umjesto njih obavljaju posao. Jeste li razmišljali o dodavanju oluka na svoju vrtnu kućicu?

Vrtne kućice ne trebaju nužno oluke, ali oni sprječavaju nakupljanje prljavštine na vanjskoj strani strukture. Također, mogu se koristiti za prikupljanje kišnice za zalijevanje vaših biljaka. Lako ih možete očistiti puhalicama i drugim alatima. Kada kupujete oluke, vodite računa o različitim veličinama.

U ovom ćete članku također naučiti sljedeće informacije o postavljanju oluka na vašu vrtnu kućicu:

 • Bilo da se dobro slažu s vašom vrtnom kućicom ili ne
 • Kako postaviti i dugoročno održavati oluke
 • Razna pitanja vezana uz postavljanje oluka na vašu vrtnu kućicu

Treba li vaša vrtna kućica imati oluk?

Kao i većina građevina, vrtne kućice mogu imati koristi od oluka. Oni mogu ostati čisti tijekom cijele godine i spriječiti da vaš vrt postane prljav i namočen. Ako ste ikada pokušali hodati ispod vrtne kućice bez oluka po kiši, znate koliko to može biti loše.

Evo popisa razloga zašto želite ili ne želite oluke na svojoj vrtnoj kućici:

 • Ako je vaša vrtna kućica nagnuta, oluci čine veliku razliku. Vrtne kućice s ravnim vrhom imaju sve nagomilano na vrhu, uključujući lišće i druge otpale otpatke. Kiša nije tako loša jer polako kaplje, ali ako vam je krov kosi ili kosi, kiša će brzo pasti. Dodajte oluke kako biste ostali suhi tijekom oluja.
 • Ima li mnogo drveća iznad vrtne kućice? Kada lišće, grane, grančice, borovi i drugi ostaci padnu na vrtnu kućicu, ona će kliziti u stranu. Ako vi ili gost prođete ispod njega u pogrešno vrijeme, mogli biste se ozlijediti. Oluci zadržavaju prljavštinu dok je ne budete spremni ukloniti.
 • Živite li u sušnoj klimi? Ako nema puno prljavštine ili kiše, oluci bi mogli biti besmisleni za vašu vrtnu kućicu. Namijenjeni su skupljanju biljaka i vode, ali bez te dvije komponente bacali biste novac uzalud. Imajte na umu da neke vrtne kućice dolaze s olucima, u kojem slučaju biste ih trebali koristiti.
 • Imate li ravni paviljon? Kao što je spomenuto u prvom prijedlogu, ravni paviljoni ne zahtijevaju oluke. Također treba napomenuti da se snijeg može nakupiti na ravnoj vrtnoj kućici, što na kraju može uzrokovati njezino pucanje. Bez oluka možete lakše pristupiti krovu i bez problema ukloniti snijeg.
 • Je li vrtna kućica iznad jezerca ili bazena? Mnogi vlasnici preferiraju jedinstveni dizajn višenamjenske vrtne kućice. Ako se bilo koja od ovih vodenih značajki nađe ispod strukture, oluci ih čiste od kiše i prljavštine. Fosfati koji se nalaze u kiši i biljkama dovode do prekomjernog rasta algi.

Kao što vidite, potrebno je razmisliti o nekim olucima za svoju vrtnu kućicu. Opet, ako je vaša vrtna kućica došla s olukom, nema sumnje da biste ih trebali postaviti. Oni su besplatan alat koji će vam bez sumnje olakšati život.

Da biste saznali kako ga sami instalirati kod kuće, prijeđite na sljedeći odjeljak.

Potrebni oluci za sjenice Organic Pereglin

Kako postaviti oluke na vrtnu kućicu

Postavljanje oluka na vašu vrtnu kućicu mogu obaviti jedna ili dvije osobe. Ako ne znate kako to učiniti, došli ste na pravo mjesto. Ovaj korisni video vodič od Seumas2 na YouTubeu vodi vas kroz postupak:

Ako želite pismene upute, evo ih:

 1. Prvo izmjerite duljinu svakog ruba vrtne kućice. Morate znati koliko oluka trebate i koliki bi trebali biti. Upamtite da postoji više materijala, veličina i boja koje možete izabrati. Razvrstajte ove opcije, a zatim prijeđite na sljedeći korak.
 2. Obrežite oluke. Više je nego vjerojatno da ste kupili oluke koji su malo preveliki jer su rijetko savršene veličine. Odrežite ih škarama nakon što ste izmjerili i označili oluke. Uvijek nosite zaštitne naočale kada režete oštre metalne oluke.
 3. Pričvrstite oluke na rubove vrtne kućice. Možete upotrijebiti bušilicu i vijke da ga čvrsto pričvrstite na vrtnu kućicu. Između svakog oluka mora biti oko 1cm slobodnog prostora i prostora za kutni dio na svakom kutu. Ti će vam prostori trebati za sljedeći korak.
 4. Ugradite kutne dijelove na kutove vrtne kućice i šavove za spajanje svake duljine. Zatvarač treba ići preko bilo kojeg dijela koji jedan dio oluka dodiruje s drugim. Svrha spojnice je osigurati estetski izgled i siguran spoj za duljine kanala.
 5. Razmislite o dodavanju odvodne cijevi u oluk (po izboru). Odljevna cijev je dizajnirana tako da omogući vodi da teče niz bok umjesto da se nakuplja u oluku i prelijeva. Također propušta male krhotine da propadnu. Odljevna cijev trebala bi ići duž jednog od krakova vrtne kućice, po mogućnosti izvan vidokruga. Izrežite rupu škarama, gurnite dovodnu cijev unutra i izbušite je na mjestu.

Dodavanje oluka na vrtne kućice puno je lakše nego pokrivanje cijele kuće. Ne morate brinuti o mnogim tehničkim aspektima instalacije budući da su vrtne kućice tako male. Opet, ako niste zadovoljni instalacijom za poboljšanje doma, najbolje je dobiti ponudu od tima stručnjaka.

1682604044 464 Paviljoni trebaju oluke Organic Pereglin

Problemi koji se mogu pojaviti s olucima

Oluci nude mnoštvo prednosti, ali jeste li znali da postoje i problemi s kojima biste se mogli susresti? Nažalost, potrebno ih je dobro održavati kako ne bi postali opasna smetnja.

 • Prelijevanje oluka može uzrokovati pukotine. Ako ne budete oprezni i dopustite da se napune prljavštinom, vaši će oluci biti previše teži. Prekomjerna težina povući će vrtnu kućicu prema dolje i izazvati male pukotine na rubovima. S vremenom se te pukotine povećavaju i uzrokuju nepopravljivu štetu.
 • Previše naslaga dovodi do plijesni i rđe. Opet, ako ne očistite krhotine iz oluka, požalit ćete. Hrđa i plijesan nisu šala. Hrđa može trajno uništiti oluke, dok plijesan uzrokuje neugodne mirise. Oba problema su nepoželjna i lako se mogu izbjeći.
 • Morate ih redovito čistiti. Nuspojave su neugodne, ali mnogim ljudima jednostavan zadatak čišćenja oluka smeta. Ako tijekom dana nemate vremena za čišćenje prljavštine, nanesite sprej protiv hrđe i povremeno ga osušite, možda ne želite oluke na svojoj vrtnoj kućici.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje

Rezidba i orezivanje Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako orezati rajčice za maksimalan prinos (i zdravlje biljaka).

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zamija: jednostavna sobna biljka sa sjajnim zelenim lišćem

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati monsteru (5 osnovnih savjeta)