Zalijevanje biljaka od ispod (donje zaljevanje) – prednosti i nedostaci

wop 5

Zalijevanje je ključno za vaše biljke, ali nije uvijek tako jednostavno kao što se čini. Jedna od najboljih metoda, donje zalijevanje, održava lišće sigurno suhim i ravnomjernije zasićuje tlo nego zalijevanje s vrha. U ovom ćemo članku objasniti sve što trebate znati o biljkama za zalijevanje na dnu i kako to uspješno učiniti.

Donje zalijevanje biljaka je proces polaganog natapanja tla odozdo pomoću kapilarnog djelovanja. Donje zalijevanje osigurava ravnomjerno natapanje tla, sprječava narušavanje tla i smanjuje rizik od pjegavosti lišća ili bolesti. Međutim, potrebno je više vremena za zalijevanje svake biljke i postoji opasnost od prekomjernog zalijevanja.

Pregled donjeg zalijevanja

Većina nas započinje svoje vrtlarsko putovanje zalijevanjem biljaka s vrha. Ovo dobro funkcionira za mnoge biljke, ali metoda ima ograničenja.

Zalijevanje od vrha prema dolje je neselektivno i može dovesti do neravnomjerne vlažnosti tla. Vaša biljka može izgledati dobro zalijevana, ali mogli biste se iznenaditi ako biljku izvadite iz posude i provjerite vanjsko tlo. Uobičajeno je pronaći mokre pruge s prazninama od suhe mješavine.

Donje zalijevanje može biti zdrava alternativa jer održava lišće suhim. Mokro lišće potiče patogene truleži, gljivice ili druge bolesti. Također, kapi vode mogu uzrokovati neizbrisive mrlje i promjenu boje na lišću nekih biljaka.

Mokro tlo također pruža povoljne uvjete za gljivice i druge nepoželjne štetnike .

Zalijevanje67538494867

Što je donje zalijevanje (od ispod)?

Donje zalijevanje uključuje stavljanje plitkog rezervoara vode ispod biljke i puštanje vlage da se upije prema gore u tlo.

Ovaj trik koji prkosi gravitaciji oslanja se na magiju prirodnog djelovanja tla kako bi se postupno natopio cijeli medij.

Metoda djeluje i na labavom i na kompaktnom tlu. Najbolje je za male ili srednje biljke koje se lako premještaju.

Kako se radi donje zalijevanje

 • Pronađite umivaonik ili drugi rezervoar dovoljno velik da primi vaše biljke.
 • Stavite biljku(e) unutra i napunite posudu sa centimetar vode.
 • Ostavite biljku u rezervoaru dovoljno dugo da se tlo dobro natopi. Ovisno o propusnosti tla i veličini posude biljke i kapacitetu drenaže, medij bi trebao biti potpuno navlažen za 10 do 30 minuta.
 • Ne postoji striktno vrijeme u kojem možete ostaviti biljku u vodi. Pola sata je u redu, ali nije sigurno ostaviti ih satima. Možete osjetiti gornji sloj tla kako biste bili sigurni da je vlažan prije nego što ga izvadite iz vode.

Profesionalni savjet: Ako koristite posudu za uzgoj unutar ukrasnog spremnika bez drenažnih rupa, napunite vanjsku posudu s 3 centimetra vode i postavite unutarnji lonac unutra. Vaša će se biljka sama zalijevati.

wop bnh4089543hj4hjh4ji5

Kada biste trebali raditi donje zalijevanje biljaka?

Donje zalijevanje obično je odličan način zalijevanja, ali ponekad je posebno potrebno za:

1. Određene biljne vrste

Donje zalijevanje izvrsno je za biljke poput ljiljana mira koje uspijevaju u vlažnom tlu. Ove biljke mogu brzo potrošiti vodu, što otežava praćenje vlažnosti tla. Također, njihovo bujno lišće može patiti od mrlja ili gljivica kada se zalijeva s vrha.

Neke biljke, uključujući orhideje , afričke ljubičice , ili čak otpornu oksaliju , sklone su pjegavosti ako voda padne na njihovo lišće. Donje zalijevanje olakšava održavanje lišća suhim.

Mnoge epifite i druge biljke kojima je potrebna vrlo rahla mješavina također se bolje snalaze s donjim zalijevanjem. Budući da se njihova mješavina brzo cijedi i suši i ne zadržava puno vode, cijene natapanje koje osigurava da njihovo korijenje ima dovoljno za piće.

Biljke Caudexa i mnogi sukulenti imaju masne stabljike koje zadržavaju vlagu. Ne treba ih često zalijevati, ali vole dobru, kratku poplavu kada su spremne. Donje zalijevanje savršeno odgovara takvim biljkama.

2. Suho tlo

Donje zalijevanje je definitivno pravi način kada se tlo potpuno osuši. Isušeno tlo obično je ‘hidrofobno’ i zapravo odbija vodu. Ako je tlo presuho, voda dodana na vrh samo će teći niz strane bez vlaženja.

Napomena: Svaki put kada se posuda prebrzo ocijedi, to je signal da se tlo osušilo i odbija vlagu – ili ima previše materijala za prozračivanje.

Dobro natapanje odozdo prema gore u potpunosti će hidratizirati čak i najsuše tlo.

3. Biljke vezane za korijenje

Kako korijenje biljke ispunjava njenu posudu i troši tlo, zemlja gubi sposobnost upijanja i zadržavanja vlage. Biljku će trebati češće zalijevati, a ne možete biti sigurni da je vlaga stigla do cijele korijenske grudice. Donje zalijevanje prodire u sve korijene.

Ako je biljka jako vezana za korijen , bit će manje kapilarnog djelovanja tla za vlaženje gornjeg korijena, stoga napunite rezervoar više. Također ostavite biljku vezanu za korijen da se namače nekoliko dodatnih minuta, jer u oskudnom tlu neće biti puno vode.

4. Kada ne možete vidjeti tlo

Može biti teško procijeniti zalijevanje bujne biljke koja je obrasla gornji sloj tla. Dok postavljate vodeni izljev oko lišća i stabljika, teško je vidjeti propuštena područja.

Ovo je posao za donje zalijevanje! Stavite lonac u pladanj s vodom za namakanje – kada površina postane spužvasta i vlažna, znat ćete da je voda prodrla u cijeli spremnik.

5. Gljivice

Donje zalijevanje je sredstvo za borbu protiv gljivica u tlu. Vlažno površinsko tlo izvrsno je tlo za razmnožavanje ovih dosadnih štetnika. Zalijevanje odozdo pomaže da vaša slatka zelena beba ne postane farma gljivica.

Trebali biste pratiti tlo dok se natapa; bolje je da voda ne iscuri sve do vrha i ne radi protiv vaše svrhe. Uklonite biljku iz rezervoara čim površina počne postati vlažna. Ako zabilježite proteklo vrijeme i oduzmete nekoliko minuta, imat ćete precizan vodič za buduća zalijevanja.

6. Teška tla

Tešku i/ili zbijenu zemlju je bolje zalijevati odozdo, a i lakše je. Ova polupropusna tla upijaju vodu polagano i neravnomjerno… lakše je biljku staviti u vodu i otići nego cijediti vodu u lonac dvadeset minuta.

Uobičajene greške pri donjem zalijevanju

wop bnguizo338373hg873h

Zaboravili ste izvaditi biljke!

Najveći način da zabrljate s donjim zalijevanjem je da zaboravite izvaditi biljke iz rezervoara. Ovo je recept za trulež korijena, jer će se potopljeno donje korijenje uskoro utopiti.

Neki uzgajivači ostave neke od svojih biljaka cijeli dan ili čak preko noći, ali odlazak duže od nekoliko sati zahtijeva probleme s većinom vrsta. Ipak, postoji malo slobode s mnogo biljaka.

Korištenje vode loše kvalitete

Nije dobra ideja otvarati slavinu i napuniti kadu vodom za svoje biljke osim ako ste sigurni da voda iz slavine nema onečišćenja.

Kvaliteta vode koju koristite za donje zalijevanje jednako je važna kao i ona prskana s vrha. Isti problemi promjene boje lišća ili slabog rasta kod osjetljivih biljaka još uvijek postoje.

Voda iz slavine često sadrži klor i kloramin, koji zahtijeva posebne kemikalije za neutralizaciju.

Profesionalni savjet: Nekoliko kapi jeftinog uobičajenog deklorinatora za akvarij neutralizirat će kloramin za nekoliko minuta.

Međutim, dekloriranje neće riješiti problem jako mineralizirane ili kontaminirane vode. Razmislite o korištenju kišnice, filtrirane vode ili destilirane vode ako je potrebno.

Prednosti i nedostaci donjeg zalijevanja

Ne morate donijeti apsolutnu odluku o tome koji ćete način zalijevanja odabrati. Zapravo je bolje ne koristiti donje zalijevanje svaki put. Poznavanje prednosti i nedostataka svake metode omogućuje vam donošenje informiranih odluka.

Prednosti

Temeljito zasićenje

Donje zalijevanje osigurava vlaženje cijele mase tla. Za razliku od zalijevanja odozgo prema dolje koje može ostaviti suhe mrlje, namakanje odozdo prema gore jamči ravnomjerno prodiranje.

Kapilarno djelovanje omogućuje prodiranje vode u džepove suhog korijena. Donje zalijevanje će prodrijeti u teška ili zbijena tla, iako može potrajati malo više vremena namakanja.

Rehidrira suho tlo

Ako ste propustili zalijevanje, a vaša biljka pati od suhog tla, zalijevanje s dna je prekrasan regenerator. Ako biljka nije trajno oštećena, to je najbolji način da potpuno oživite uvenuću biljku.

Donje zalijevanje osigurava da se i najsušeniji dijelovi tla rehidriraju. Opskrbljuje tiho, produženo piće žednoj i zahvalnoj biljci.

Ne riskira oštećenje lišća

Zalijevanje s donje strane ne samo da izbjegava mrlje na osjetljivim listovima, već i sprječava da voda sjedi na lišću ili da se zadržava u zglobovima. Time se izbjegavaju uvjeti koji potiču probleme s gljivicama ili trulež.

Nije svakoj biljci potreban tako pažljiv tretman ako je vrijeme toplo i lišće se može brzo osušiti. Ne zaboravite, međutim, da su i to idealni uvjeti za rast gljivica.

Jednostavna gnojidba

Dodavanje slabog razrjeđenja gnojiva u vodu u rezervoaru osigurava da će svo korijenje biti nahranjeno. Ravnomjerno raspoređuje ishranu kroz tlo.

Ako zalijevate mnogo biljaka, postoji još jedna prednost gnojidbe putem donjeg zalijevanja. Formulu morate izmjeriti samo jednom! Količina gnojiva se automatski prilagođava volumenu tla u pojedinim posudama prema količini upijanja.

Potiče prirodni rast korijena

Jedan od problema kod zalijevanja odozgo prema dolje je taj što vlaga najprije zasićuje površinu: to potiče korijenje da raste prema gore kako bi je apsorbiralo. Osim ako voda potpuno ne prodre u donje dijelove tla, korijenje biljke ima tendenciju skupljati se blizu površine – gdje je podložnije isušivanju i uznemiravanju.

Donje zalijevanje vlaži tlo ispod biljke, tako da potiče korijenje da prirodno raste prema dolje. Čak i kratko namakanje na dnu koje ne doseže vrh tla vlaži niže dijelove tla.

Smanjuje pojavu gljivica i grinja u tlu

Komarice su česta pritužba. Zalijevanje odozgo prema dolje osigurava im vlažnu gornju zemlju koja im je potrebna za razmnožavanje. Ako imate problema s komarima, pokušajte zalijevati s donje strane prije nego stavite otrovne insekticide u tlo.

Donje zalijevanje ne preplavljuje površinu tla, tako da se gornji sloj tla brže suši ovom metodom. Bilo bi bolje ne dopustiti da voda prodre sve do površine; ali čak i tako, donje zalijevanje će i dalje pomoći u smanjenju populacije gljivica.

Minimizira poremećaj tla

Zalijevanje s dna ostavlja površinsko tlo neometanom, što je sjajno ako imate prihranu ili aranžman koji želite zadržati na mjestu. Donje zalijevanje ne prska sjemenke iz njihovih brazdi niti čupa male biljke.

wop ngiuh34588934ho0uh

Smanjuje rizik od zaraze

Jedan od načina na koji se gljivice i druge bolesti šire s biljke na biljku je prskanje kapljica vode. Budući da pri donjem zalijevanju nema prskanja, donje zalijevanje minimizira slučajni prijenos patogena.

Štedi vrijeme

Ovisno o tome kako strukturirate vrijeme držanja biljaka, zalijevanje s donje strane može skratiti vrijeme koje provodite zalijevanje. Najbolje je ako imate nekoliko manjih posuda i umivaonik koji je dovoljno velik da ih natopite zajedno.

Umjesto da idete od biljke do biljke, dajući svakoj niz gutljaja, jednostavno napunite spremnik i stavite u posude. Tada ste slobodni obavljati druge zadatke dok se namaču. Ne zaboravite postaviti tajmer!

Nedostaci

Predugo traje

Iako smo pokrili kako donje zalijevanje može uštedjeti vrijeme, stvarno može ići na bilo koji način ovisno o situaciji. Donje zalijevanje zahtijeva manje stvarnog vremena za rad, ali sam proces namakanja traje dulje.

Ako imate negdje gdje morate uskoro biti, nije najbolje vrijeme da izvučete svoj umivaonik. Također, imajte na umu da zalijevanje s donje strane zahtijeva da budete na raspolaganju za iznošenje biljaka.

Ne ispire tlo

Najveći nedostatak donjeg zalijevanja je to što ne ispire tlo. Budući da ostaci neiskorištenog gnojiva i drugih kemikalija ostaju u loncu, s vremenom mogu otrovati tlo.

Ispiranje je prirodna prednost zalijevanja odozgo prema dolje. Ako se dopusti da dodatna voda teče kroz odvodne otvore posude, zalijevanje s vrha “ispere” tlo i uklanja neželjene ostatke.

Ovo je primjer zašto je važno razumjeti i metode zalijevanja i za što su one najbolje. Ako redovito zalijevate svoje biljke odozdo, izmjenjujte se s mjesečnim ispiranjem odozgo prema dolje kako bi tlo dobro isprano.

Savjeti za donje zalijevanje

 • Biljke u velikim posudama će trebati duže da se zasite od malih, pa ih grupirajte u skladu s tim.
 • Biljkama u posudama od terakote potrebno je više vremena da završe natapanje nego biljkama u plastičnim posudama.
 • Nemojte zaboraviti isprazniti sve posude nakon zalijevanja kako biljka ne bi sjedila u vodi.

Uobičajena pitanja

Koje su biljke najbolje za donje zalijevanje?

Možete uspješno zalijevati bilo koju biljku, ali neke će imati više koristi od drugih. Učinkovit je za biljke vezane za korijenje ili one u kompaktnom tlu, ili za vrste koje se lako uočavaju ili su osjetljive na gljivice ako se smoče.

Donje zalijevanje može promijeniti igru ​​za vrste koje trebaju puno vlage, ali su sklone truljenju u podnožju. Begonije mogu odgovarati ovom opisu. Donje zalijevanje ne koncentrira vodu na vrhu, pa pomaže stabljikama da izbjegnu truljenje.

Kako da nanesem gnojivo prilikom donjeg zalijevanja?

Svako komercijalno gnojivo u pravilu biste trebali razrijediti na pola ili čak četvrtinu preporuke na etiketi. Isto biste trebali učiniti za vodu koja se koristi u vašem rezervoaru.

Dodajte odgovarajuću dozu gnojiva prema volumenu vode, dobro promiješajte i potopite!

Hoće li donje zalijevanje dovesti do prekomjernog zalijevanja?

Sve dok svoje biljke uklanjate iz rezervoara nakon što je tlo zasićeno, nema većeg rizika od prekomjernog zalijevanja nego kada koristite metodu odozgo prema dolje.

Prekomjerno zalijevanje se obično događa prečestim zalijevanjem ili ostavljanjem biljke u vlažnom tlu dulje vrijeme, a ne previše zalijevanjem u jednoj sesiji.

Trebam li koristiti donje zalijevanje ako moje tlo ima treset?

Da! Treset se teško hidratizira kada se osuši. Dobro zadržava vodu kada je vlažan – ali treset zapravo odbija vodu kada se osuši.

Treset može razviti trajna suha područja pod rutinskim navodnjavanjem odozgo prema dolje. Ako vaše tlo uključuje tresetnu mahovinu, dobra je ideja zalijevati svakih nekoliko tjedana kako biste bili sigurni da mješavina ostaje potpuno zasićena.

Možda biste željeli razmisliti o korištenju alternativa tresetu , budući da postoji značajna zabrinutost za okoliš zbog kontinuirane upotrebe treseta u vrtlarskoj industriji. Ostale organske komponente tla imaju bolje karakteristike upijanja vode.

Završna riječ

Osobno volim koristiti kombinaciju zalijevanja odozdo i donjeg zalijevanja. Sve ovisi o pojedinoj biljci i njenim potrebama. Sve dok ste u mogućnosti pouzdano prepoznati kada vaša biljka treba vodu i učinkovito natopiti tlo ravnomjerno prilikom zalijevanja, obje su dobre opcije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: