Zašto moja sansevijerija visi? (uzroci i rješenja)

Zasto moja sansevijerija visi uzroci i rjesenja5789433 wop

Sansevijerija ili puničin jezik ( Sansevieria trifasciata ) poznata je kao posebno žilava sobna biljka, koja tolerira zanemarivanje zalijevanja, hranjenja i slabog osvjetljenja. Ovo je dobra vijest ako vašs sansevijerija visi jer je to obično lako riješiti.

Zašto vaša sansevijerija visi? Najčešći razlozi su prekomjerno zalijevanje, neadekvatna drenaža tla, nedostatak topline, štetnici ili bolesti, loša rasvjeta ili preveliko korijenje. Identificiranje i rješavanje temeljnog problema omogućit će vašoj biljci da se oporavi.

Čitajte dalje i postat ćete stručnjak u stvaranju savršenih uvjeta za vašu sansevijeriju da preokrene svoje opušteno lišće i osigura da se to više nikada ne ponovi.

Zašto moja sansevijerija visi?

Postoji 6 glavnih razloga zašto listovi sansevijerije padaju. Daleko najčešći razlozi su prekomjerno zalijevanje i loša drenaža, pa ću prvo obraditi ove.

1. Prekomjerno zalijevanje i trulež korijena

Sansevijerija je sukulentna, što znači da njeni gumeni, debeli listovi izuzetno dobro zadržavaju vlagu. Većini sukulenata potrebno je manje zalijevanja od vaše tipične sobne biljke, a sansevijerija nije iznimka, koja inače uspijeva u vrućim, suhim područjima zapadnoafričkih tropa.

To znači da ih je lako pretjerati, postajući osjetljivi na trulež korijena ako primaju previše vlage.

wop sansevijerija3764895638794789643360334976

Kako biste svojoj sansevijeriji vratili prijašnji sjaj, prvo pustite da se tlo potpuno osuši . Zabijte prst duboko u tlo kako biste bili sigurni da nije samo površina suha.

Od tog trenutka dopustite biljci da se potpuno osuši između svih zalijevanja, s najmanje 7cm gornjeg dijela tla koja se potpuno osuši.

Kako biste ubili sve potencijalne gljivice na korijenu, zalijevajte samo s 3% vodikovim peroksidom otprilike tri mjeseca. U teškim slučajevima truleži korijena, možda ćete morati presaditi biljku (vidi savjet dolje), uklanjajući kašasto ili mrtvo korijenje.

Obično sansevijerije zahtijevaju zalijevanje samo jednom svaka dva do četiri tjedna, a biljke koje primaju više svjetla ili topline trebaju češće zalijevanje. U zimskim mjesecima mogu se zalijevati i manje, zalijevanje je potrebno samo kada lišće izgleda malo uvelo.

2. Neadekvatno tlo i drenaža

Ako vam se čini da je vaš režim zalijevanja pod kontrolom, moguće je da tlo jednostavno zadržava previše vode i nema odgovarajuću drenažu.

Da biste to popravili, presadite svoju biljku u mješavinu zemlje za kaktuse ili sukulente. Alternativno, jednostavno dodajte oko pola perlita u uobičajeno tlo zajedno s malo komposta za plodnost.

Prilikom presađivanja, uklonite što više postojeće zemlje i osigurajte da koristite dovoljno veliku posudu (vidi dolje). Jedan od načina da utvrdite da tlo nije dovoljno drenirano je da kada zalijevate, trebali biste odmah vidjeti da voda izlazi iz donjih drenažnih rupa.

wop nguz34zg783z93zg7hz4wlojakijghb

Ako tlo upija puno vode čak i nakon što ste ulili šalicu ili tako nešto, to je obično znak da vam je potrebna bolja drenaža.

3. Veliki korijen: potrebno je presađivanje i/ili podrezivanje korijena

Jedan od najčešćih problema sa sobnim biljkama je taj što se vežu za korijen bez povremenog presađivanja ili podrezivanja korijena. Iako sansevijerije ne zahtijevaju presađivanje tako često kao druge biljke i donekle će biti dobro sa prevelikim korijenjem, kada postane jako loše, mogu postati nezdrave i klonuti.

Čak i sansevijerije zahtijevaju tlo za svoje korijenje kako bi dobile hranjive tvari i vodu koje su im potrebne. Vrlo čvrsto korijenje također može dovesti do opadanja (korijenje se samo zadavi), truleži i drugih problema s bolestima i može spriječiti biljku da pravilno “diše” (korijenje biljke također treba zrak!).

Sansevijerije zahtijevaju presađivanje svake tri do pet godina, ili ako apsolutno ne možete staviti biljku u veću posudu iz bilo kojeg razloga, morat ćete umjesto toga podrezati korijenje kako biste bili sigurni da zauzima samo oko pola do tri četvrtine prostora najviše u posudi.

Možete li utvrditi je li biljci potrebno presađivanje ili podrezivanje tako da prstima otpustite tlo sa stranica, provjeravajući je li korijenje biljke debelo sve do stranica posude. Ako se čini da ima više korijena nego zemlje, vrijeme je da pređete u posudu za jednu veličinu veću.

Ako je korijenska kugla potpuno čvrsta, možda ćete morati razdvojiti korijenje dok ne formiraju lijep uzorak grananja, a ne grudicu prije presađivanja.

Kako biste podrezali korijenje (bilo za vraćanje u istu posudu, ili za popravljanje stisnutog korijena prije presađivanja) uklonite biljku i pažljivo je položite na stranu. Trebat će vam oštre škare ili čak nož kojim ćete rezati korijenje jedno po jedno.

Umjesto da jednostavno izrezujete masu u manju korijensku kuglu, pažljivo razdvojite korijenje, odrežite cijele komade korijena gdje je to potrebno dok korijenski sustav ne bude imao mjesta za kretanje i grananje prema van. Cilj je razbiti hrpu korijena kako bi izgledao više kao što biste zamislili normalnu korijensku masu. Pogledajte prethodni savjet za zahtjeve mješavine zemlje.

wop gnuz43z3t786394785566z7348zu3gzuqwuizaizhu

4. Problemi s temperaturom: nedostatak topline

Iako je moguće da sansevijerija može postati prevruća, malo je vjerojatno da je to vaš problem ako lišće visi. Više nego vjerojatno ne prima dovoljno topline. Za zdravu biljku održavajte temperaturu iznad 13°C.

Imajte na umu da čak i kada je u vašoj kući toplo, ako je vani hladno, temperatura uz prozor može biti niža. U tom slučaju potražite mjesto gdje možete staviti biljku bliže izvoru topline ili malo dalje od prozora.

5. Loša rasvjeta može uzrokovati opadanje lišća sansevijerije

Istina je da sansevijerije dobro podnose sjenu. Međutim, puno bolje se snalaze na djelomičnom suncu. Ako vaša biljka dobiva jedva malo svjetla, moguće je da je to čini nezdravom i uzrokuje klonuće.

Osim zdravstvenih razloga za osiguravanje odgovarajuće rasvjete, djelomično sunce također ima tendenciju da sansevijerije izgledaju bolje, sa svjetlijim listovima na kojima se više vidi njihov prepoznatljiv uzorak. Iako mogu podnijeti do 8 sati ili više svjetla dnevno, cjelodnevno izravno svjetlo na prozoru okrenutom prema jugu može biti previše za sansevijeriju, ali također uzrokuje da im se lišće objesi.

U idealnom slučaju, postavite biljku oko 3m od prozora okrenutog prema jugu ili na sunčani prozor okrenut prema zapadu ili istoku. Budući da zapadno sunce može biti intenzivnije, biljka okrenuta prema zapadu također će biti bolje udaljena nekoliko metara od prozora.

Ako premještate biljku iz neosvijetljenog područja na sunčaniji položaj, pazite da je postupno izložite svjetlu, stavite je na sunce u početku samo nekoliko sati, a zatim dodajte sat ili više dnevno dok ne dobije punu količinu sunca na novom mjestu.

Alternativno, možete koristiti zavjese, štapove ili druge prepreke kako biste djelomično blokirali sunce, postupno izlažući biljku sve više svjetla svaki dan bez potrebe da je pomičete.

6. Štetočine

Često ako vaša sansevijerija ima jedan od gore navedenih problema, to je može oslabiti i učiniti je osjetljivom na štetočine.

Na primjer, gljivične gljivice (kukci nalik voćnim mušicama koji izlaze iz tla iz svog ličinka) mogu napasti vašu biljku ako je previše zalijevana i/ili ima lošu drenažu. U tom slučaju ćete možda morati presaditi biljku u novo tlo, odrezati trulo korijenje i slijediti gore navedene savjete za zalijevanje i drenažu. Zatim zalijte vodom s 3% vodikovim peroksidom i insekticidom.

Dobra domaća opcija je 1 žlica blagog sapuna za suđe ili Dr. Bronnera, 1 žlica ulja (npr. suncokretovog ili maslinovog) i 15 kapi neem ulja s 1 šalicom vode. U ekstremnim, upornim infestacijama, možda ćete morati liječiti insekticidima na bazi piretrina.

Ostali rijetki štetnici sansevijerija uključuju paukove grinje i brašnaste bube, iako će oni obično biti očiti prije nego lišće počne opadati, budući da će biljke prikazati sitne smeđe mrlje i/ili izblijedjele točkice na lišću prije nego što opadaju ili potpuno odbace lišće. Tretirajte prskanjem insekticidom kao gore.

wop nugf4387tzg4378zt3hguh4woikikj4545wwggjh

Kako popraviti opušteno lišće na sansevijeriji

Ovisno o tome koliko loše lišće vaše sansevijerije pada, možda ćete ih moći donekle oživjeti slijedeći gornje savjete. Međutim, ako su u lošem stanju, vjerojatno ne možete učiniti ništa da popravite postojeće lišće. Vaše su opcije ostaviti ih na miru dok ne počne novi, uspravan rast, a zatim ih odsjeći ili ih jednostavno pustiti dok ne umru sami od sebe kako novi rast preuzme.

Trulo ili odumrlo lišće treba odrezati malo ispod mrtvog ili trulog dijela. Imajte na umu da vrhovi ovih odrezanih listova nikada neće ponovno izrasti. Pazite da ne odrežete previše lisne mase, jer to može uzrokovati umiranje biljke, a da se fotosintetizira dovoljno svjetlosti da joj se omogući rast.

Najbolje je pričekati da se pojavi novi, zdrav rast prije nego što odsiječete staro lišće, jer će to osigurati da će se vaša biljka puno prije vratiti u puno zdravlje.

Slijedite gore navedene savjete za vraćanje zdravlja vaše sansevijerije i više nikada ne biste trebali imati problema s njom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: