Kako brzo i prirodno dodati dušik u tlo

Dušik je ključna hranjiva tvar za zdravlje vaših biljaka. Nažalost, tlo u nekim stambenim područjima ima vrlo niske razine dušika. Srećom, postoji dosta organskih metoda koje brzo djeluju na dodavanje dušika u tlo.

Evo sedam jednostavnih načina za dodavanje dušika u tlo:

 1. Višenamjensko organsko gnojivo s visokim sadržajem dušika ( N PK)
 2. Organsko gnojivo za travnjak s visokim sadržajem dušika ( N PK)
 3. Određeni životinjski gnoj (gnoj od peradi, guano od šišmiša, odljevci od crva)
 4. Proizvodi na biljnoj bazi (morske alge, kukuruzni gluten, voćni ocat)
 5. Riba i nusproizvodi životinjskog podrijetla (riblja emulzija, brašno od perja, krvavo brašno)
 6. Domaći kompost obogaćen talogom od kave i dvorišnim isjecima
 7. Pokrivne kulture zelenog gnojiva koje fiksiraju dušik iz zraka (grašak, grah, djetelina)

Čitajte dalje kako biste saznali sve pojedinosti za svaki način dodavanja dušika vašem tlu.

Specifični načini dodavanja dušika u tlo

Nedostatak dušika čest je u stambenim vrtovima. Ovu važnu hranjivu tvar također može biti prilično teško točno izmjeriti testom domaćeg tla. No, srećom, postoji mnogo načina da se popravi nedostatak dušika u tlu. Dušik u tlu možete povećati dodavanjem gnojiva bogatog dušikom, kompostiranog stajskog gnoja, prerađenih dodataka tla na biljnoj bazi, domaćeg komposta, pa čak i sadnjom određenih usjeva koji mogu povući dušik u tlo iz atmosfere. Sve su to veliki izvori dušika za biljke.

Najbrži način za dodavanje dušika u tlo je primjena gnojiva bogata dušikom. To uključuje određenu biljnu hranu za sve namjene s visokim udjelom dušika, kao i gnojiva formulirana za zelene biljke (osobito gnojiva za travnjake). Kako biste prirodno dodali dušik u svoje tlo , pokušajte s domaćim kompostom, lokalno proizvedenim kompostiranim gnojem ili biljkama koje fiksiraju dušik kao pokrovni usjev (pogledajte detalje u nastavku).

Ovdje su detalji za svaki od sedam uobičajenih načina dodavanja dušika u vaše tlo.

1. Višenamjensko organsko gnojivo za biljke s visokim udjelom dušika ( NPK)

Visokokvalitetne mješavine organskih gnojiva za sve namjene svestrani su način povećanja količine dušika dostupnog vašim biljkama za travnjak i vrt. Višenamjensko gnojivo dolazi u nekoliko formata, uključujući granulirane komadiće, prah topiv u vodi i pakiranu tekućinu. Postotak ukupnog dušika naveden je kao prvi broj (N) u omjeru NPK za svako gnojivo.

2. Organsko gnojivo za travnjak s visokim udjelom dušika (NPK)

Gnojiva za travnjake posebno su formulirana tako da sadrže mnogo dušika , budući da je dušik ključan za lisnate zelene biljke. Dok neka sintetička kemijska gnojiva mogu prebrzo dodati previše dušika (i spaliti biljke/prouzročiti štetu okolišu otjecanjem), organske opcije općenito su sigurnije opcije sporog otpuštanja. Mnogi su također označeni kao sigurni za korištenje u blizini djece i kućnih ljubimaca.

Gnojivo za travnjak je brz i učinkovit način za povećanje količine dušika dostupnog vašem travnjaku, drveću, grmlju i vrtnim biljkama (ne samo za travnjake!). Mnoga gnojiva za travnjake imaju dodatnu korist od 0% fosfora, što ih čini mnogo manje vjerojatnom da će pridonijeti onečišćenju lokalnih podzemnih voda i vodenih putova.

3. Životinjski gnoj (svejedi)

Životinjski gnoj određenih životinja može biti dobar izvor dušika za izmjenu tla. Pileći gnoj je najčešće korišteni stočni gnoj s visokim udjelom dušika. Specijalni životinjski izmet poput odljevaka od glista i guana od šišmiša također je prilično čest.

Kompostirani stajski gnoj

Gnoj od peradi poput pilića, pataka i purana ima visok sadržaj dušika u usporedbi s drugim stočnim gnojem. Gnoj od peradi mora biti dobro kompostiran prije upotrebe kao dopuna tla. Dovoljno je koncentriran da može lako “spaliti” biljke ako niste oprezni.

Gnoj od peradi dostupan je kod uzgajivača peradi ili od prijatelja s kokošima iz dvorišta. Mnogi vrtni centri skladište kompostirani gnoj od peradi, a on se čak i prodaje u vrećicama na internetu.

Odljevci crva (1-0-0)

Nastavljajući s temom izmeta, odljevci crva su pouzdan izvor dušika za vrtne biljke. Napravite sami u kanti za vermikompost ili kupite prethodno zapakirane odljevke crva koje ćete dodati u svoju vrtnu zemlju.

4. Proizvodi dušičnog gnojiva na biljnoj bazi

Lisnate biljke bogate su dušikom, a isto tako i mnoga gnojiva napravljena od njih. Biljna tvar iz nekih vrsta morskih algi, kukuruza i voćnih proizvoda pretvara se u biljno gnojivo.

Gnojivo od morskih algi (1-0-2)

Gnojivo dobiveno od morskih algi bogato je dušikom. Obrok od algi uobičajen je oblik gnojiva od morskih algi.

Obrok od sjemenki neema (6-1-2)

Brašno od sjemenki neema još je jedan biljni izvor dušika za vrt. Ovo je dušično gnojivo sa sporim oslobađanjem prešano iz sjemena stabla Neem. 

Kukuruzni glutenski obrok (9-0-0)

Kukuruzni glutenski obrok je dodatak tla bogatom dušikom poznat i kao “prirodni korov i hrana”. Osim što daje dušik u tlu, također pomaže u sprječavanju formiranja korova u proljeće ako se primjenjuje prije nego što sjeme korova proklija.

Voćni ocat

Razrijeđeni voćni ocat poput jabučnog octa može biti učinkovit dodatak tla s visokim sadržajem dušika za biljke koje vole kiselinu. Više o gnojidbi vašeg vrta jabučnim octom pročitajte u ovom članku .

5. Riba i nusproizvodi životinjskog podrijetla

Riba i nusproizvodi životinjskog podrijetla uobičajeni su izvor dušika u generičkim i poznatim gnojivima. Primjer materijala koji se koriste za dodavanje dušika u tlo je riblja emulzija.

Riblja emulzija (5-1-1)

Riblja emulzija je koncentrat organskog gnojiva napravljen od ribljih nusproizvoda. Iako je smrdljiv, može se koristiti na svim vrstama travnjaka i vrtnih biljaka (iako bih ga držao na otvorenom ako je moguće!). Riblja emulzija je proizvedena verzija tradicionalne prakse zakopavanja ribe u kultivirano tlo.

6. Domaći kompost obogaćen biljnim tvarima

Sljedeći materijali iz cijele kuće također mogu biti dobar izvor dušika za biljke. Volim ih pustiti da prvo kompostiraju s mojim dvorišnim otpadom radi puferskog učinka, umjesto da ih dodam izravno u svoj vrt.

Evo nekoliko prirodnih izvora dušika koje možete dodati svojoj kompostnoj hrpi:

 • Pokošena trava
 • Dvorišni otpad (posebno zeleno lišće i zeleni materijal)
 • Otpad hrane
 • Talog kave
 • Alge
 • Kukuruzno brašno
 • Odljevci glista (sa domaće farme crva)
 • Voćni ocat (poput jabučnog octa)
 • Stajnjak od biljojeda (zečevi, koze itd.)

Domaći kompost se može rasipati kao prihrana debljine 1″ po travnjaku kako bi se povećao dušik. Također se može posipati kao malč preko vrtnih gredica i uređenih površina kako bi se dobio atraktivan izgled koji je također dodatak hranjivim tvarima.

Vaša mješavina materijala bogatih dušikom uvelike će ovisiti o vašem okruženju. Možda ćete moći nabaviti puno slobodno dostupnih morskih algi, ali nemate pristup gnojivu biljojeda. Sve što imate na raspolaganju u svojoj regiji, skupljajte ga održivo. Poboljšanje vašeg vrtnog tla ne bi trebalo biti na štetu okoliša.

6. Pokrovna kultura zelene gnojidbe koja fiksira dušik

Pokrivni usjevi djeluju kao ” zelena gnojiva ” za obogaćivanje tla biljnim tvarima, a ne životinjskim otpadom. Određeni pokrovni usjevi poznati su kao “fiksatori dušika” i mogu povući dušik iz atmosfere u tlo. 

Što je dušik?

Dakle, što je zapravo dušik? Dušik je kemijski element. Sjetit ćete ga se iz srednjoškolskih hitova kao što je Periodni sustav .

Dušik je čest element u Svemiru. To je zapravo najčešći element u zraku koji čini Zemljinu atmosferu. Pa zašto plaćati gnojivo s visokim udjelom dušika!? Nažalost za naše biljke, to nije baš uobičajeno u Zemljinoj kori (aka naše vrtno tlo).

Kako se dušik dodaje tlu

Čestice dušika kreću se kroz našu okolinu na ciklički način. Pretvara se u različite oblike dok se kreće kroz različite strukture u ekosustavima. Bakterije mogu pomoći da se atmosferski dušik spusti u tlo (osobito na biljkama mahunarki kao što su djetelina, grašak ili lucerna). Čestice dušika u tlu također se mogu transportirati kroz tlo podzemnim vodama.

Kako dodati dušik u kompost

Dušik se općenito dodaje kompostu dodavanjem lisnatog povrća u mješavinu. Vlati trave, orezane lisnate grančice, listopadno lišće i drugo zeleno lišće općenito su bogati dušikom. Dušik se također može dodati kompostu dodavanjem taloga kave. Evo uputa za izradu biljne hrane bogate dušikom od jesenskog lišća i taloga od kave.

Zašto biljkama treba dušik

Dušik je neophodan nutrijent za rast biljaka. Čestice dušika čine dio mnogih stanica biljke. Bez dušika, biljka ne može izgraditi stanice koje su joj potrebne za rast i razvoj.

Točnije, biljkama je potreban dušik za sintezu aminokiselina unutar svojih stanica. Ove aminokiseline su građevni blokovi za proteine. DNK biljke usmjerava proizvodnju proteinskih molekula iz aminokiselina stvorenih dušikom. Bez dovoljno dušika, biljka neće moći proizvesti dovoljno molekula da fotosintetizira dovoljnu količinu hrane od sunca.

Kako uravnotežite dušik u tlu?

Napravite test tla prije dodavanja bilo kakvog gnojiva kako biste bili sigurni da znate koji su hranjivi sastojci neuravnoteženi. Dobar test tla dat će konkretne upute o tome što točno dodati tlu kako bi se uravnotežila razina dušika.

Ako ste u nedoumici, manje je više . Nemojte koristiti više gnojiva nego što je apsolutno potrebno. Nije dobro za vaše tlo i sigurno nije dobro za okolni ekosustav. Dodajte samo hranjive tvari koje su trenutno u deficitu.

Koji su znakovi nedostatka dušika

Glavni znak nedostatka dušika je da lišće biljke počinje izgledati žuto umjesto zeleno. Međutim, svi slučajevi žućenja lišća ne ukazuju na nedostatak dušika. Biljka jednostavno može biti pod stresom na neki drugi način (vrućina, štetnici, bolesti itd.). Nabavite komplet za ispitivanje tla!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah