Zašto lišće moje Dieffenbachije požuti?

wop Dieffenbachija64232

Dieffenbachia je prekrasna sobna biljka i jedna od najpopularnijih iz vrlo dobrih razloga. Iako je prilično prilagodljiv i jednostavan za njegu, žuti lišće dieffenbachije prilično je česta pritužba.

Zašto vam lišće Dieffenbachije požuti? Lišće Dieffenbachie najčešće požuti zbog prekomjernog zalijevanja, ali drugi uzroci uključuju probleme s rasvjetom, ekstremne temperature, nisku vlažnost, štetočine ili nedostatak hranjivih tvari.

Prepoznavanje problema je jednostavno ako odvojite nekoliko minuta da pogledate uvjete uzgoja u kojima se nalazi vaša biljka. Ovaj će vam članak pomoći da procijenite vašu Dieffenbachiu i pokazati vam što učiniti kako biste riješili sve probleme.

Zašto lišće moje Dieffenbachije požuti?

Dieffenbachia je čudesna biljka s puno izvrsnih kvaliteta, ali također može biti malo teško shvatiti kada nešto pođe po zlu. Ovdje sam da rasvijetlim jedan od frustrirajućih problema s Dieffenbachiom, njezino lišće postaje žuto.

Dieffenbachia može izdržati prilično velik raspon uvjeta uzgoja, uključujući temperature od 15-18°C i niz rasvjete, vode i vlage.

Naravno, svaka biljka ima svoje granice, a vaša će Dieffenbachia početi gubiti sjaj i razvijati žuto lišće ako njezine potrebe nisu zadovoljene. Pogledajmo redom svaki uzrok žutog lišća Dieffenbachije i otkrijmo kako popraviti svoju biljku.

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje najčešći je uzrok žutog lišća na vašoj dieffenbachiji, što uzrokuje progresivno, generalizirano žutilo lišća. Ovo je problem koji je uobičajen za mnoge sobne biljke, jer mnogi od nas imaju tendenciju prečesto zalijevati.

Prekomjerno zalijevanje uzrokuje da tlo ostane vlažno dulje vrijeme, što rezultira smanjenim protokom zraka do korijena. Mokro tlo doslovno utapa vašu biljku, jer je korijenje glavni izvor unosa kisika, neophodan za zdravo funkcioniranje vaše biljke.

Bez dobro funkcionirajućeg korijena, normalni biljni procesi su otežani, što dovodi do progresivnog, generaliziranog žućenja lišća. Ostavljeno predugo, korijenje će podleći oportunističkoj gljivičnoj i bakterijskoj bolesti i biljka će biti osuđena na propast.

Pretjerano zalijevanje lako možete uočiti tako što ćete opipati tlo ili progurati prst nekoliko centimetara. Primijetit ćete da je posuda teška jer je puna vode. Ako mislite da se može pojaviti trulež korijena, možete biljku izvući iz posude i provjeriti korijenje. Crno/smeđe i kašasto korijenje ukazuje na trulež korijena i često se može osjetiti miris trule vegetacije.

Ako prepoznate problem u ranoj fazi, jednostavno prestanite zalijevati i pustite da se tlo potpuno osuši, prije nego što nastavite zalijevanje vrlo oprezno.

Prevencija

Kako biste izbjegli žutilo lišća, najbolje je zalijevati svoju Dieffenbachiu tako da temeljito natopite tlo do točke dok ne počne izlaziti iz rupa na dnu posude u posudu za kapanje. Kada završite, pustite da upije ono što mu je potrebno nekoliko minuta prije nego ispraznite višak vode iz posude za kapanje.

Nemojte ponovno zalijevati dok gornjih nekoliko centimetara tla nije gotovo potpuno suho. Teško je točno reći koliko će to trajati jer ovisi o mnogim stvarima, uključujući promjene temperature, svjetlosti i vlažnosti.

Najbolji način da odredite kada je vrijeme za ponovno zalijevanje Dieffenbachie je jednostavno pratiti svoju biljku i testirati tlo tako što ćete u nju zabiti prst nekoliko centimetara. Kada osjetite malo ili nimalo vlage, samo dajte malo vode. Dieffenbachia obično treba više vode tijekom proljeća i ljeta, a znatno manje tijekom jeseni i zime.

Nedovoljno zalijevanje

Na drugom kraju spektra imamo nedovoljno zalijevanje. Uz najbolju volju na svijetu, ponekad jednostavno zaboravimo zalijevati biljku malo predugo. To će često dovesti do žutih ili smeđih listova, obično novog rasta i starijih, donjih listova, ali ne općenito u općem uzorku, kao kod prekomjernog zalijevanja.

Ovo bi trebao biti jednostavan razlog za identificiranje jer su biljke Dieffenbachia razumno tolerantne na sušu. Dok lišće požuti/smeđe i malo postane hrskavo, tlo će biti potpuno suho. Posuda će biti puno lakša nego inače, a lišće biljke doista će izgledati vrlo suho.

Srećom, biljke dieffenbachije su prilično otporne, pa ako nastavite s normalnim rasporedom zalijevanja, biljka bi se trebala oporaviti. Savjetovao bih pažljivo zalijevanje otprilike mjesec dana prije rezidbe bilo kakvog žutog ili smeđeg lišća kako bi se izbjeglo pretjerano opterećivanje biljke.

Wop Diffenbachia8603480

Niska vlažnost

Iako je tolerantnija na nisku vlažnost od nekih sobnih biljaka, vaša dieffenbachia i dalje može razviti žuto lišće u uvjetima vrlo niske vlažnosti.

To će se najvjerojatnije dogoditi kada se biljka premjesti s mjesta s većom vlažnošću na mjesto s nižom vlagom i biljka se mora brzo prilagoditi novim uvjetima uzgoja.

Ovaj problem je osobito čest ako kupite biljku dieffenbachia koja je uzgojena u savršenim uvjetima visoke vlažnosti u rasadniku, a zatim je donesete kući u sušnije uvjete koje mnogi od nas imaju u svojim domovima.

Kada se biljka uzgaja u uvjetima visoke vlažnosti, a zatim se preseli u nečiji dom ili ured gdje ima manje vlage, promjena može utjecati na biljku i učiniti da joj lišće požuti. Ova promjena je obično kratkotrajna i nestaje nakon što se biljka pravilno prilagodi svom novom okruženju.

Temperaturni ekstremi

Biljke dieffenbachije najbolje rade na temperaturama između 15-28°C i počet će pokazivati ​​znakove stresa izvan ovog temperaturnog raspona. Žuto lišće jedan je od najčešćih znakova ove stresne reakcije, jer biljka ne može funkcionirati s istom učinkovitošću izvan ovih temperatura.

Većina unutarnjih prostora trebala bi biti unutar ovog temperaturnog raspona, tako da je to od najveće važnosti za biljke koje se uzgajaju u vrućim sobama ljeti ili se drže pored prozora na propuhu zimi. Temperaturni stres također se može pojaviti ako svoju Dieffenbachiu ljeti stavite vani i ostavite je malo predugo kad stigne hladnija jesenska noć.

Ako mislite da bi temperaturni stres mogao igrati ulogu, preporučam da stavite digitalni termometar pored vaše biljke na nekoliko dana. Oni obično bilježe trenutnu temperaturu, kao i maksimalnu i minimalnu zabilježenu temperaturu, što olakšava otkrivanje jesu li uvjeti prikladni.

Rasvjeta

Neizravno jako svjetlo najbolje je za dieffenbachiju. Duga razdoblja izravne sunčeve svjetlosti mogu biti opasna za dieffenbachiju jer su osjetljive na izgaranje i sušenje. Prava količina svjetla ključna je za ove biljke, ne samo zato što izravno utječe na zdravlje biljke, već i zato što previše ili premalo svjetla komplicira koliko i koliko često trebate zalijevati biljku.

Kako biste izbjegli ove probleme, pronađite mjesto na kojem biljka nije na putu izravnog sunčevog svjetla više od 1-2 sata dnevno, a idealno je da se drži podalje od izravnog sunčevog svjetla, ali na kojem se daje jarko, neizravno sunčevo svjetlo tijekom dana.

Imajte na umu da raspored i prozori u prostoriji izravno utječu na količinu sunčeve svjetlosti koja ulazi. To će se razlikovati ovisno o smjeru u kojem su vaši prozori okrenuti, kao io tome kako je soba uređena.

Imajte na umu da promjene godišnjih doba također mijenjaju količinu svjetlosti i topline dostupne vašoj biljci. Možda ćete morati premjestiti svoju biljku na različita mjesta u vašem domu tijekom cijele godine kako biste izbjegli ekstreme prekomjerne ili nedovoljne svjetlosti.

Požutjelo lišće je uobičajeno tijekom promjene godišnjih doba, osobito u jesen i zimu, kada je vjerojatnije da će staro lišće ponovno odumrijeti kao dio prirodne navike rasta ove biljke.

Propuh

Ako ste prilično sigurni da ste uključili većinu drugih aspekata njege, ali čini se da vaša biljka još uvijek dobiva puno žutih listova, razmislite o propuhu. Klima uređaji, otvori za grijanje ili prozori koji propuštaju česti su krivci.

Iako je tolerantnija od nekih sobnih biljaka, vaša dieffenbachia može pokazati znatne znakove stresa, stoga premjestite svoju biljku na drugo mjesto kako biste riješili ovaj problem.

Štetočine i bolesti

Wop Diffenbachia6782

Požutjenje lišća dieffenbachije također može biti posljedica infestacije insekata i infekcija gljivama ili bakterijama. Dieffenbachia može biti zahvaćena većinom uobičajenih stjenica sobnih biljaka, uključujući brašnaste kukce, ljuspice i paukove grinje.

Redovita provjera vaše biljke na kukce, pregledom obje strane lišća može uvelike spriječiti ili riješiti problem u ranoj fazi. Kupovina sisanjem soka uzrokovat će izrazito žutilo lišća jer ubiru dragocjene sokove unutar vaše biljke.

Paukove grinje mogu biti posebno opasne jer su toliko male da je teško otkriti problem prije nego što bude gotovo prekasno. Potražite fine mreže na i između listova i nemojte odgađati liječenje ako otkrijete problem.

Gljivične i bakterijske bolesti također mogu požutjeti vaše lišće. Pretjerano zalijevanje je daleko najčešći razlog zašto će biljka dieffenbachia razviti probleme s bolestima, stoga budite oprezni i možete spriječiti većinu njih da uzrokuju problem.

Nedostatak hranjivih tvari

Niz problema s nedostatkom hranjivih tvari može rezultirati žutim lišćem vaše dieffenbachije, najčešće manjkom dušika i fosfora.

Biljka koja godinama nije presađena i ostavljena bez gnojiva na kraju će pokazati znakove nedostatka hranjivih tvari i požutjeti lišće. Tlo s nedostatkom hranjivih tvari obično se koristi za uzgoj niza sobnih biljaka, a mješavina tresetne mahovine i perlita je jedna od mojih omiljenih mješavina tla za biljke.

Nedostatak ovoga je što zaista morate osigurati dodatno gnojivo kako biste pomogli vašoj dieffenbachiji da raste i napreduje do svog punog potencijala. Ipak, pazite da ne pretjerate, jer toksičnost hranjivih tvari može uzrokovati više problema.

Gnojite svoju Dieffenbachiu svaka 2-3 tjedna tijekom vegetacije uravnoteženim gnojivom topivim u vodi, napravljenim u pola jačine. Alternativno, možete koristiti organsko gnojivo, ali to ima prednosti i nedostatke.

Mogu li ukloniti žuto lišće s moje dieffenbachije?

To ovisi o uzroku. Za probleme s štetnicima i bolestima, najbolje je odmah orezati zahvaćeno lišće jer bi to mogao jedini način da spasite biljku. Iz drugih razloga, prvo njegovanje biljke u zdravlje, prije rezidbe žutog lišća će uzrokovati biljci manji stres.

Zadnja riječ

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da riješite zašto vam lišće dieffenbachije požuti i spriječiti bilo kakve probleme u budućnosti. Glavni zaključak je razmotriti svaki uzrok redom, pažljivo procijeniti svoju biljku i napraviti promjene kako biste poboljšali zdravlje vaše biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Kompostiranje

Kada treba okrenuti kompostnu hrpu?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljena stabljika biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Begonia Maculata: Vodič za točkastu begoniju

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme suncokreta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Uobičajene bolesti sobnih biljaka: identifikacija i liječenje

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito