Vodič za njegu i uzgoj biljaka hibiskusa

Tanjur za veceru Vodic za njegu i uzgoj biljaka hibiskusa9873455498710

Tražite trajnicu s divovskim tropskim cvijećem za jednostavnu njegu? Ne tražite dalje od izdržljivog hibiskusa!

Dinner Plate Hibiskus ( Hibiscus moscheutos ) je hladno-otporna, zeljasta, cvjetna višegodišnja biljka poznata po svom divovskom cvatu koji zastaje. Svježe stabljike niču iz zemlje u kasno proljeće, brzo stvarajući mali zaobljeni grm. Biljka tada cvjeta u kasno ljeto s ogromnim cvjetovima širine 8″-12″ u ružičastoj, bijeloj ili crvenoj boji. Porijeklom iz SAD-a, biljke hibiskusa za jelo su otporne u zonama 4-9, što znači da se mogu uzgajati od Minnesote do Floride!

Čitajte dalje da biste saznali sve o tome kako posaditi hibiskus otporan na tanjur, kao i o različitim dostupnim vrstama i savjetima za njegu ovih biljaka u vrtu.

Hardy Hibiskus: Osnove

Hibiskus za večeru također se naziva izdržljiv hibiskus, višegodišnji hibiskus, zeljasti hibiskus, divovski hibiskus, ružin sljez i sljez močvarne ruže . Latinski naziv za hibiskus za jelo je Hibiscus moscheutos , dio sljezove obitelji Malvaceae .

Biljke hibiskusa za večeru potječu iz istočne Sjeverne Amerike . Sada su dostupni u prekrasnim nijansama, od živopisnog koralja Mars Madness Hardy Hibiskusa do divovskih ombre ružičastih cvjetova Hibiskusa Starry Night Hardy i prave kraljevske ljubičaste Plum Flambe Hibiskusa ! U nastavku je cijeli popis različitih kultivara/vrsta hibiskusa za večeru.

Hibiscus moscheutos , obično poznat kao izdržljiv hibiskus ili sljez močvarne ruže, snažna je, čvrsta, zaobljena, pomalo grmolika, dlakava trajnica s drvenastim stabljikom iz obitelji sljezova. Obično naraste do 3-7′ visine i 2-4′ široke. Porijeklom je iz vlažnih mjesta (močvare, močvare, poplavne ravnice, obale rijeka, vlažne livade i vlažne šume) od Ontarija i Massachusettsa južno do Ohija, Indiane, Alabame i Floride.

Tanjur za veceru Vodic za njegu i uzgoj biljaka hibiskusa9873455498719

Biljke hibiskusa

Hibiscus moscheutos je zeljasta višegodišnja biljka , što znači da lišće svake jeseni odumire na tlo, a zatim nicaju svježi novi izbojci sljedećeg proljeća. Otporne biljke hibiskusa za jelo jedna su od posljednjih zeljastih trajnica koje su prekinule mirovanje i nicale u proljeće. U mom vrtu Zone 5 prvi znakovi novog rasta često nisu do kraja svibnja (ili čak početkom lipnja). Male sorte imaju tendenciju da u vrtu stvaraju ~3′ širok grm, dok veće sorte mogu biti više poput 4′-5′ u prečniku (ili više kada su dobro uspostavljene).

Lišće na ovim biljkama je obično bogato zelene, tamnoljubičaste ili mješovite zeleno-bordo boje. Većina starijih sorti hibiskusa za večeru ima zeleno lišće, ali mnoge moderne sorte imaju tamno ljubičasto ili gotovo crno lišće. Sorte s tamnoljubičastim lišćem postaju sve popularnije jer vrtlari žele dodati više dubine tona svojim višegodišnjim vrtnim gredicama. Dok su starije sorte obično prilično visoke i dugonoge, moderne hibridne introdukcije (vidi popis u nastavku) imaju tendenciju formiranja kompaktnih gustih grmova koji se lakše uklapaju u vrtne gredice.

Tanjur za veceru Vodic za njegu i uzgoj biljaka hibiskusa9873455498718

Tanjur za večeru Cvijeće hibiskusa

Dinner Plate Hibiskus se gotovo uvijek uzgaja zbog svojih vrlo upadljivih velikih cvjetova . Izgledaju tropsko, iako su otporne na mraz, snijegom prekrivenu Zonu 4! Hibiskus moscheutos obično cvjeta od srpnja do rujna, a većina cvjetova cvjeta u kolovozu. Svaki cvijet traje samo nekoliko dana, ali jedna biljka proizvodi desetke cvjetova. Čak su i cvjetni pupoljci vrlo ukrasni, tvoreći lijepe geometrijske pupoljke u skupinama uzduž ili na vrhu jakih stabljika.

Poput rajčice, biljke Hibiscus moscheutos su ili determinirane ili neodređene. Određene sorte imaju tendenciju da budu niže i cvjetove rastu u nakupinama na kraju svake stabljike. Ove biljke imaju kratko, ali vrlo upadljivo razdoblje cvatnje. Neodređene sorte rađaju cvjetove duž svojih stabljika kako rastu. Ove sorte cvjetaju dulje vrijeme, ali cvatovi nisu uvijek na vrhu biljke.

Dinner Plate Cvjetovi hibiskusa vrlo su privlačni oprašivačima. Crvene i ružičaste sorte magnet su za kolibrije, koji će obići vaš vrt iz cijelog susjedstva kako bi posjetili izdržljive cvjetove hibiskusa. Privlače ih i sorte s crvenim okom u središtu valovitih bijelih latica.

“Njegovi cvjetovi imaju širinu do 12 centimetara, mame letače svih vrsta i traju od ranog ljeta do prvog mraza. Posadite ovu omamljujući u bogato, vlažno tlo na sunčanom mjestu.”

Tanjur za veceru Vodic za njegu i uzgoj biljaka hibiskusa9873455498717

Sadnja tanjura za jelo Hardy Hibiskus ( Hibiscus moscheutos )

Ovdje su osnove za sadnju biljaka hibiskusa otpornih na tanjur :

 • Odaberite mjesto s punim suncem (najmanje 6 sati izravnog sunčevog svjetla dnevno).
 • Odaberite mjesto donekle zaštićeno od vjetra .
 • Odaberite bogato tlo bogato organskom tvari kada je to moguće.
 • Birajte tlo koje je prirodno vlažno ili se lako zalijeva često.
 • Iskopajte jamu za sadnju 2x širinu od lonca , ali ne dublje.
 • Poravnajte razinu tla biljke s razinom okolnog tla.
 • Hraniti prihranom domaćim kompostom ili organskim gnojivom .
 • Pokrijte okolno tlo organskim malčem .

Uzgoj i briga za tanjur za večeru Hardy Hibiskus ( Hibiscus moscheutos )

Ovdje su osnove za uzgoj i njegu višegodišnjih biljaka hibiskusa za večeru :

 • Proljetni izbojci sporo prekidaju mirovanje i izbijaju. Možda će proći do lipnja da ih vidimo kako izniknu iz zemlje.
 • Nakon što se pojavi novi rast, biljke rastu brzo (pod pretpostavkom da imaju dovoljno sunčeve svjetlosti i vode). Stabljike mogu narasti centimetar dnevno u dobrim uvjetima!
 • Osigurajte vlažno tlo tijekom ljeta. Zemlja mora biti stalno vlažna, ne mokra ili suha.
 • Dinner Plate Hardy Hibiskus ima tendenciju da počne cvjetati usred ljeta. Cvatnja često počinje u srpnju, a vrhunac sezone u kolovozu. Neke biljke cvjetaju u ranu jesen.
 • Biljke koje ne cvjetaju možda trebaju više sunca. Hibiskus moscheutos prilično je tolerantan na toplinu sve dok korijenje ima pristup dovoljnoj količini vode.
 • Odumrlo istrošeno cvjetanje je uobičajeno. Upotrijebite čiste oštre škare kako biste odrezali odumrle cvjetove poput krepa.
 • Odrežite stabljike na oko 6 centimetara u kasnu jesen (nakon mraza) ili u rano proljeće.

Zalijevanje biljaka Hibiskusa

Dinner Plate Biljke hibiskusa prirodno rastu u močvarnim močvarnim okruženjima. Pobrinite se da ove biljke imaju dovoljno vode, osobito tijekom sušnih razdoblja u ljeto. Biljke koje doživljavaju sušu često ispuštaju cvjetne pupoljke i donje listove, što dovodi do manjeg broja cvjetova i manjeg kapaciteta za fotosintezu.

Primjenjuje se često i dosljedno zalijevanje bez obzira na to jesu li biljke Dinner Plate Hardy Hibiskusa u pjeskovitom ilovastom tlu ili teškom glinenom tlu. Vjerojatno će zahtijevati češće zalijevanje od većine drugih trajnica u vrtu. Preporuča se sustav navodnjavanja kap po kap prekriven organskim malčem.

Obrezivanje Hardy Hibiskus

Dinner Plate Hardy biljke hibiskusa rijetko trebaju rezidbu. Ove su trajnice zeljaste, što znači da nadzemno lišće svake zime umire natrag na liniju tla i izbija nove stabljike u proljeće. Rezidba ove biljke uglavnom se sastoji od odumrlog cvjetanja u kolovozu-listopadu. Odrežite cvjetove nakon što svaki od njih završi cvjetanje kako biste potaknuli biljku da nastavi puštati više cvjetnih pupova. Izbjegavajte obrezivanje bilo koje stabljike, jer se cvjetovi pojavljuju na krajnjem kraju svake stabljike.

Gnojivo za Hardy Hibiskus

Dinner Plate Hardy biljke hibiskusa se općenito hrane jednom u proljeće i ponovno neposredno prije cvatnje. U proljeće primijenite organsko granulirano gnojivo sa sporim otpuštanjem kao što je Espoma Organics Plant-Tone ili Dr. Earth Flower Girl organsko gnojivo . Ako želite, biljci možete dati poticaj hranjivim tvarima ljeti s brzodjelujućim gnojivom topljivim u vodi jer počinje puštati cvjetne pupoljke prije cvatnje. Visokokvalitetne opcije uključuju AgroThrive Fruit & Flower i Kellogg Organics Kelp & Fish gnojivo.

Rezanje Hardy Hibiskus

Dinner Plate Hardy biljke hibiskusa općenito se režu na unutar 6 centimetara od linije tla u kasnu jesen ili rano proljeće. Vrijeme rezanja cvijeća ovisi i o željama vrtlara i o lokalnim klimatskim uvjetima.

Neki vrtlari vole “očistiti” svoje trajnice i odrezati ih u jesen kako bi tijekom zime imali dobro njegovan izgled. Drugi ostavljaju stabljike hibiskusa na biljci kako bi osigurali stanište za prezimljavanje insekata i spriječili da višak vlage uđe u šuplje stabljike biljke (jer stabljike mogu kanalizirati vodu dolje u krošnju i potaknuti truljenje).

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na Hardy Hibiskus

Postoji nekoliko biljnih bolesti koje su uobičajene za biljke Dinner Plate Hardy Hibiskusa.

Krušna trulež je uobičajena u okruženjima s vlažnim zimama i čestim ciklusima smrzavanja i odmrzavanja tijekom sezone ramena. Vrtlari u tim područjima možda žele ostaviti stabljike na biljci do proljeća kako bi se stvorila barijera za izbacivanje vode iz baze biljke.

Tijekom vegetacije, problemi poput pjegavosti lišća, plamenjače i hrđe mogu utjecati na biljke Hibiskusa. Osnovne preventivne mjere uključuju česte provjere cjelokupnog zdravlja biljke i traženje znakova bolesti, kao i potporu biljci osiguravanjem optimalnog okruženja, uključujući mjesto za sadnju punog sunca, dovoljno vode i dobru cirkulaciju zraka. Ako se sumnja na bolest, nanesite organski fungicidni sprej ili drugu kontrolu na biljku učestalošću preporučenom na proizvodu koji odaberete.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više