Kako sačuvati sjemenke lubenice

image 43

Pitate se kako sačuvati sjemenke lubenice? Sjemenke se lako i zabavno čuvaju od ovog voća za toplo vrijeme!

Kako biste sačuvali sjeme lubenice, počnite s uzgojem sorte lubenice s otvorenim oprašivanjem. Odaberite 5-10 zrelih plodova lubenice od kojih ćete sačuvati sjemenke. Sakupite sjemenke dok režete lubenicu i stavite ih u sito. Nježno operite sjemenke pod čistom tekućom vodom. Isprane sjemenke stavite na papirnati ručnik ili filter za kavu da se osuše nekoliko dana. Zatim zapakirajte sjeme, označite ga i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu do pet godina.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o spremanju sjemenki lubenice!

Kako sačuvati sjemenke lubenice

Lubenice su jedna od najboljih vrtnih kultura za spremanje sjemena za početnike. Lako ih je uzgajati, a sjemenke su velike, što ih čini jednostavnim za rukovanje.

Da biste naučili kako sačuvati sjemenke lubenice, počnite s uzgojem sorte s otvorenim oprašivanjem. Otvoreno oprašene lubenice imat će sjemenke koje će rasti “vjerno tipu”, što znači da će biti identične matičnoj biljci. Ako želite sačuvati sjeme iz hibridne lubenice, znajte da potomstvo možda neće nalikovati matičnoj biljci.

Cvjetovi lubenice za spremanje sjemena obično se oprašuju ručno kako bi se izbjeglo unakrsno oprašivanje između različitih sorti i s različitim vrstama poput dinja, krastavaca, bundeva, tikvica i drugih tikvica.

Ili zatvorite cvijeće štipaljkama ili upotrijebite vrećice za cvjetanje s malo pamuka kako biste spriječili oprašivače. Također, upotrijebite vrpcu za označavanje stabljike kako biste znali od kojih plodova sačuvati sjemenke u vrijeme berbe!

Odaberite 5-10 zrelih lubenica od kojih ćete sačuvati sjemenke. Sakupite sjemenke dok režete lubenicu i stavite ih u sito. Nježno operite sjemenke pod čistom tekućom vodom. Isprane sjemenke stavite na papirnati ručnik ili filter za kavu da se osuše nekoliko dana.

Zatim zapakirajte sjeme, označite ga i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu do pet godina.

image 42

Koraci za spremanje vlastitih sjemenki lubenice

Evo vodiča korak po korak o tome kako sačuvati sjemenke lubenice:

 1. Odaberite 5-10 zrelih lubenica kako biste sačuvali sjemenke za genetsku raznolikost.
 2. Izrežite lubenicu za jelo i sakupljajte sjemenke usput.
 3. Stavite sjemenke u sito iznad zdjele kako biste uhvatili kapljice.
 4. Nježno operite sjemenke pod čistom tekućom vodom.
 5. Odvojite sve sjemenke koje su male, blijede, izobličene ili oštećene.
 6. Isprane sjemenke stavite da se suše nekoliko dana na papirnatom ručniku ili filtru za kavu.
 7. Zapakirajte sjeme i označite ga nazivom sorte i datumom.
 8. Čuvati na hladnom, suhom i tamnom mjestu do pet godina.

I to je to! Spremanje sjemenki lubenice jednostavno je i zabavno. Uz samo malo planiranja, možete uzgojiti vlastite lubenice iz sjemena.

image 41
image 40

Kada spremiti sjemenke lubenice

Kako biste sačuvali sjemenke, pričekajte dok lubenice ne budu savršeno zrele za jelo ili malo prezrele. Ne čuvajte sjemenke od lubenica koje još nisu dovoljno zrele za jelo ili od lubenica koje se kvare i trule. Nekim sortama treba samo 70 dana od presađivanja do sazrijevanja, dok drugima može biti potrebno čak 110 dana.

Lubenice imaju tendenciju da požute na dnu (“mjesta na tlu”) kada sazriju. Još jedan znak da je lubenica zrela i spremna za branje je da se najbliža vitica osušila.

image 39

Odabir lubenica za čuvanje sjemenki

Odaberite najukusnije lubenice od kojih ćete sačuvati sjemenke. Izbjegavajte čuvati sjemenke iz lubenica sa blijedim mesom ili s otvorenim šupljinama unutar ploda.

Čuvajte samo sjemenke lubenica koje su sorte s otvorenim oprašivanjem ako želite da rastu “vjerno tipu”. A ako se dogodi da lubenica “bez sjemenki” proizvede sjeme, nemojte je spremati jer vjerojatno neće biti održiva.

Berba, čišćenje i sušenje sjemenki lubenice

Za žetvu sjemenki lubenice počnite s 5-10 zrelih lubenica. Iako sigurno možete sačuvati održive sjemenke iz jedne lubenice, dobro je zadržati malo genetske raznolikosti za održavanje sorte. Za istinsko genetsko očuvanje, razmislite o spremanju sjemenki od najmanje dvadesetak plodova uzgojenih na biljkama koje odgovaraju vrsti.

Narežite lubenice. Odaberite najbolje sjemenke i stavite ih u zdjelu ili sito. Odbacite sve što je oštećeno, blijedo, tanko ili deformirano. Nježno operite sjemenke tekućom vodom kako biste uklonili sve zalijepljene komadiće voća. Isprane sjemenke stavite na papirnati ručnik ili filter za kavu da se osuše nekoliko dana.

image 38

Kad se osuše, spremni su za spremanje! Odaberite najveće, najdeblje sjemenke za spremanje. Odbacite sve oštećene sjemenke, sve blijede sjemenke ili sjemenke deformiranog oblika. Čuvajte ih u staklenoj posudi na suhom, tamnom i hladnom mjestu (pogledajte odjeljak u nastavku za detalje).

Razvoj sjemena lubenice

Lubenica pripada obitelji tikvica (Cucurbitaceae). Botanički gledano, lubenice su bobičasto voće. Imaju sjemenke u sebi, raširene po pulpi.

Biljke lubenice imaju i ženske i muške cvjetove na istoj biljci. Biljke obično započinju uzgojem samo muških cvjetova kako bi počele privlačiti oprašivače, ali zatim počnu uvoditi i neke ženske cvjetove u mješavinu. Ženski cvjetovi imaju mali jajnik ovalnog oblika iza cvijeta koji će postati lubenica ako se pravilno opraši.

Biljke lubenice su samokompatibilne, tako da muški cvjetovi na jednoj biljci mogu oprašiti ženske cvjetove na toj biljci. Biljke se također mogu unakrsno oprašivati ​​s drugim biljkama lubenice. Neki sjemenski vrtlari vole uklanjati slabe biljke i biljke koje nisu točne prije nego što mogu procvjetati i unijeti pelud u druge biljke.

Cvjetovi lubenice oprašuju se kukcima. Pčele odlično obavljaju posao oprašivanja biljaka lubenice, pa svakako posadite mnogo pratećih biljaka u susjedstvu kako biste ih privukli, tako da ćete dobiti puno plodova.

Kako biste sačuvali sjemenke lubenice, morat ćete započeti sa sortom koja se slobodno oprašuje. Otvoreno oprašene lubenice dat će sjeme koje će rasti u skladu s tipom, što znači da će nove biljke biti identične matičnoj biljci.

Hibridne lubenice, s druge strane, neće proizvesti sjemenke koje rastu u skladu s tipom. To je zato što hibridne lubenice nastaju križanjem dviju različitih sorti lubenica. Rezultirajuće potomstvo imat će mješavinu karakteristika svake roditeljske biljke, a njezino sjeme neće rasti točno prema vrsti. Sjemenke iz “lubenica bez sjemenki” možda neće ni proklijati (što je jako razočaravajuće ako ste uložili godine truda da ih spasite).

Čuvanje sjemenki lubenice

Sjemenke lubenice lako je pohraniti kod kuće.

Pakiranje sjemena za skladištenje

Prije skladištenja sjeme je važno zapakirati i označiti. To će vam pomoći da pratite koje su sjemenke iz kojeg voća i koliko su stare.

Za pakiranje sjemenki lubenice za skladištenje upotrijebite hermetički zatvorenu posudu za najduži rok skladištenja. Staklene posude dobro funkcioniraju. Također možete koristiti plastične vrećice ili papirnate omotnice. Obavezno označite posudu s nazivom sorte i datumom žetve sjemena.

Idealni uvjeti za skladištenje sjemenki lubenice

Sjemenke lubenice možete čuvati na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Ormarić ili ladica dobro funkcioniraju. Možete ih čuvati i u hladnjaku.

Sadnja sjemena lubenice

Sjemenke lubenice obično se sade u zatvorenom prostoru jer najbolje klijaju na temperaturi tla od oko 30 stupnjeva Celzijusa. Sjemenke lubenice obično proklijaju i niknu za 4-12 dana.

Posijte sjemenke lubenice u biorazgradive posude. Ove sadnice ne vole da im se remeti korijen i najlakše ih je presaditi u posudu i sve. Tresetne posude su dobar izbor. Pričekajte da se tlo zagrije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako odabrati najbolju posudu za uzgoj salate

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike

Sobne biljke koje ne zahtijevaju puno njege (nisko održavanje)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike

Ručni rad i ukrasi

Ideje za biljke za Majčin dan