Kako sačuvati sjeme suncokreta

image 37

Spremanje sjemenki suncokreta prekrasan je vrtlarski projekt za početnike i iskusne vrtlare.

Kako biste sačuvali sjemenke suncokreta, odrežite cvjetne glavice s biljaka kada otpadnu vanjske latice. Posušite cijele glavice tako da ih objesite naopako ili ih stavite na ravnu površinu nekoliko tjedana. Sakupljajte sjemenke suncokreta ručno, trljanjem jedne glave o drugu ili kantom prekrivenom krpom. Osušite pojedinačne sjemenke u jednom sloju na situ ili nekoj drugoj suhoj površini prije nego ih pohranite.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako sačuvati sjemenke suncokreta!

Uvod u spremanje sjemenki suncokreta

Sjemenke suncokreta lako je sakupiti i pohraniti za sadnju sljedeće godine. Samo pustite da se cvijeće posadi, a zatim poberite sjeme i držite ga na hladnom i suhom mjestu.

Spremanje sjemenki suncokreta odličan je način da dobijete besplatne sjemenke za svoj vrt, a također je i zabavan projekt za djecu. Ako imate suncokret u svom vrtu, možete uštedjeti novac žetvom sjemenki suncokreta.

Suncokreti pripadaju obitelji Asteraceae (obitelji Astera), koja također uključuje salatu, cinije i mnoge druge omiljene biljke. Suncokreti jedne sorte lako se križaju s onima drugih sorti suncokreta .

Sadnja suncokreta radi čuvanja sjemena

Kako biste osigurali veliku količinu održivog sjemena koje je genetski raznoliko, posadite najmanje 12 suncokreta jedne sorte.

Suncokreti se međusobno križaju, a neki obvezno križaju. Različite sorte ovih rasplodnih biljaka lako se križaju kako bi se stvorile nove dječje sorte. Ako ipak želite križati dvije sorte, možete ih posaditi jednu do druge. Na ovaj način možete razviti vlastite sorte suncokreta u dvorištu!

Izoliranje jedne sorte prema udaljenosti zahtijeva najmanje 1000 stopa (300 m) i nerazumno je u većini kućnih vrtova. Nije neuobičajeno da komercijalni proizvođači sjemena izoliraju sorte na udaljenosti od 10 000 stopa (3 000 m). Dobro rješenje za kućne vrtlare je stavljanje glavica suncokreta u vrećice i ručno oprašivanje cvjetova kako bi se spriječilo unakrsno oprašivanje.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Provjerite je li vrsta suncokreta koju odaberete slobodno oprašena. Ove vrste su obično međusobno nekompatibilne i oprašuju ih kukci. Čak i kad biste izolirali sjeme od hibrida (križanja F1), ne bi bili istiniti tipu.

Većina vrsta suncokreta (osim cvjećarskog suncokreta) savršena je za spremanje sjemena i domaću proizvodnju sjemena. Ako uzgajate više od jedne sorte, možete staviti velike vrećice preko cvjetnih glavica kako biste smanjili mogućnost unakrsnog oprašivanja.

Mammoth Sunflower Vodic za uzgoj divovskih suncokreta iz nasljeda145621456212

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Suncokreti su izvrsni pratioci mnogih vrtnih povrća. Neki dobri usjevi za sadnju uz suncokret uključuju:

 • krastavci
 • Špinat
 • Jagode
 • Tikvica

Suncokreti su također izvrsni za stvaranje hlada i zaštite od vjetra u vrtu. Mogu se koristiti za zaštitu osjetljivijih biljaka poput salate od oštrog popodnevnog sunca.

Uzgoj suncokreta za spremanje sjemena

Za uzgoj biljaka suncokreta radi uštede sjemena, počnite s visokokvalitetnim sjemenkama.

Posadite sjemenke suncokreta u dobro drenirano tlo nakon što prođe sva opasnost od mraza. Suncokreti najbolje uspijevaju na punom suncu, ali će tolerirati i djelomičnu sjenu.

Pokušajte posaditi puno suncokreta. Htjet ćete sačuvati sjeme od najmanje 6 biljaka, ali nadamo se više od 12-20 biljaka u kućnom okruženju. Čuvari sjemena koji rade na očuvanju genetske raznolikosti možda će poželjeti žetvu sjemenki suncokreta sa 100+ različitih biljaka.

Biljke suncokreta zalijevajte redovito, posebno u sušnim razdobljima. Malč oko biljaka kako bi korijenje ostalo hladno i vlažno.

Suncokret gnojite u proljeće i ljeto uravnoteženim organskim gnojivom. Pazite da ne gnojite previše s gnojivima bogatim dušikom, jer to može potaknuti rast lišća na uštrb razvoja cvijeta.

Kako biste potaknuli velike, zdrave biljke suncokreta, prorijedite sadnice tako da budu razmaknute (30-45 cm). Sadnice možete presaditi u druge dijelove vrta ili ih pokloniti prijateljima.

Izdvajanje jedne sorte

Ako ćete izolirati sortu pokrivajući svaku glavicu vrećicom, svakako prekrijte svaki cvjetni pupoljak prije nego što se otvori kako biste spriječili kukce oprašivače da dođu do cvjetova. Možete koristiti platnenu vrećicu ili komad mreže protiv insekata oko stabljike vezane uzicom. Stavite vatu ili neku vatelicu oko stabljike kako biste blokirali sve ulazne putove za insekte.

Svaka glavica suncokreta zapravo se sastoji od tisuća malih pojedinačnih cvjetova. Prvo cvate cvijeće izvana, a posljednje cvjeta u središtu glavica suncokreta. Svaki cvijet je otvoren samo nekoliko dana, ali može proći 1-3 tjedna da svi cvjetovi procvjetaju.

Ručno oprašujte cvijeće svakodnevno dok cvate. Pažljivo uklonite poklopce s dviju susjednih cvjetnih glavica i protrljajte cvjetne glavice jednu o drugu. Pokušajte to učiniti u doba dana kada nema puno oprašivača koji bi se mogli ušuljati i oprašiti dok obavljate ručno oprašivanje. Možda ćete to morati činiti svakodnevno 10-14 dana dok ne budu spremni za žetvu.

Odabir suncokreta za žetvu sjemena

Odaberite suncokrete koji su zdravi za čuvanje sjemenki. Biljke trebaju biti jake i stabilne, a cvjetovi lijepi ili bogati sjemenkama suncokreta za ptice.

Pokušajte sačuvati sjeme od 10-15 najboljih cvjetova. Za razgranate sorte suncokreta koje imaju više glavica, sačuvajte sjeme iz prve (obično najveće) glave. Žetva sjemenki suncokreta obično je najuspješnija ako sačuvate najbolje sjemenke iz više biljaka, a ne sve sjemenke iz jedne glave.

“Različite sorte mogu imati crne, prugaste, prošarane, lončane, bijele ili sive sjemenke, a neke divlje sorte imaju male dlakave sjemenke.”Priručnik za čuvanje sjemena: tehnike žetve, skladištenja i sjetve povrća, bilja i voća, Andrea Heistinger

Mammoth Sunflower Vodic za uzgoj divovskih suncokreta iz nasljeda145621456211

Kako sačuvati sjeme suncokreta?

Evo kako sačuvati sjemenke suncokreta:

1. Pustite cvijeće da procvjeta i ode u sjeme. Nisu spremni za žetvu dok svi cvjetovi u središnjem disku ne procvjetaju.

2. Odrežite glavice sa peteljki kada otpadnu vanjske latice. Preko cvijeta stavite mrežastu vrećicu ili stare najlonke ako ga namjeravate pustiti da se malo osuši na stabljici.

3. Osušite glavice tako da ih objesite naopako ili ih stavite sa sjemenkama prema gore na ravnu površinu. Obavezno odaberite mjesto s dobrom cirkulacijom zraka (i zaštićeno od ptica, miševa i drugih gladnih stvorenja). Ako ih morate objesiti negdje gdje bi im stvorenja mogla pristupiti, stavite papirnatu vrećicu preko glave prije nego što je objesite. Sušenje glava obično traje oko 2-3 tjedna.

4. Kada su sjemenke suhe i nimalo mekane, pokupite sjemenke suncokreta iz cvjetne glavice. Možete rukama (s rukavicama) razbiti cvjetnu glavicu i osloboditi sjemenke ili trljati jednu glavicu o drugu. Ako skupljate puno sjemenki, možete protrljati glavice preko kante prekrivene krpom od pola inča.

5. Nastavite sušiti sjemenke nakon što su uklonjene iz cvjetnice. Raširite ih u jednom sloju na zaslon ili suhu ravnu površinu u području s dobrom cirkulacijom zraka. Idealne temperature za sušenje sjemenki suncokreta su (25°C-30°C). Obično je potrebno najmanje tjedan dana da se sjemenke suncokreta osuše.

6. Sakupite sjemenke suncokreta koje su najveće, najdebljije sjemenke za sadnju sljedećeg proljeća. Preostale sjemenke možete staviti u hranilice za ptice ili koristiti za pripremu ukusnih pečenih sjemenki suncokreta. Možete čak napraviti svoje vlastito suncokretovo ulje pomoću blendera

image 37

Skladištenje sjemenki suncokreta

Pričekajte da se sjemenke potpuno osuše prije nego što ih spremite. Klasični “test suhoće” sjemenki suncokreta je da sjemenke trebaju pucati i lomiti se kada se savijaju.

Čuvajte sjemenke suncokreta u označenom pakiranju poput smeđe papirnate vrećice. Obavezno uključite ne samo naziv kultivara, već i datum kada je sjeme žetve.

Sjemenke suncokreta zatim treba staviti u hermetički zatvorenu posudu (staklenu posudu, plastičnu vrećicu) za najduži rok skladištenja. Evo nekoliko prikladnih posuda za čuvanje malih količina suhih sjemenki suncokreta:

 • Staklene staklenke (dobre oko 5 godina)
 • Polietilenske vrećice poput Ziploc vrećica za zamrzavanje (dobre oko 2 godine)
 • Poliesterske posude za čuvanje hrane (dobre oko 2 godine)
 • Papirnate kuverte (vrijede 6-12 mjeseci)

Pravilno uskladištene sjemenke suncokreta mogu ostati održive 5+ godina. Kako biste produžili rok trajanja, sjemenke suncokreta čuvajte u hladnjaku. Koristim Ziploc vrećicu za zamrzavanje s malo riže unutra smještenu u ladicu za hrskanje. Ako čuvate dulje od dvije godine, bolja je opcija zatvorena staklena posuda.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Kako razmnožiti Zamiju

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koja je najbolja voda za sobne biljke?