Kako pripremiti zemlju za tegle: ​​savjeti i trikovi za kućne vrtlare

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodic58694986564 wop

Pitate se kako pohraniti zemlju za tegle? Isprobao sam mnogo različitih tehnika za pohranjivanje tla u posudama – sve od pravilnog hermetičkog skladištenja do jednostavnog ostavljanja u garaži i nade najboljem. Evo što mi je dobro uspjelo.

Zemlju za tegle najbolje je čuvati zatvorenu u originalnoj vrećici, unutar zaštitnog spremnika poput torbe za pohranu. Velike plastične kante kao što su sterilne prozirne kade i Gumaricatorbe rade dobro, kao i prenamijenjeni spremnici. Ako se originalna vrećica sa zemljom ne može ponovno zatvoriti, upotrijebite traku da ponovno zapečatite vrećicu ili stavite vrećicu u golemu vrećicu sa zatvaračem.

Čitajte dalje kako biste saznali kako točno pohranjujem svoju zemlju za tegle tijekom vegetacije i tijekom zime.

Kako pripremiti tlo za tegle za skladištenje

Jesen je savršeno vrijeme da se organizirate kako biste pohranili zemlju za tegle. Pregledajte svoje trenutne neiskorištene zalihe zemlje za tegle. Ima li vrećica ostataka u garaži, kraj vrta ili u šupi? Što je s podrumom? Skupite ih sve kako biste mogli popisati svoje neiskorišteno tlo za tegle i odlučiti što ćete s njima.

Evo što točno učiniti u jesen kako biste pohranili zemlju za tegle za zimu.

Pregledajte vrećice sa zemljom za tegle prije nego što ih pohranite

Pregledajte svaku vrećicu zemlje za tegle. Zabilježite koje su vrećice otvorene. Nedavno kupljene vrećice koje nisu otvorene općenito su najpoželjnije za skladištenje jer je manja vjerojatnost da će biti onečišćene. Neki mogu imati ispisani datum isteka, a drugi ne.

Prosijte sve otvorene vrećice i provjerite ima li insekata, kukaca, ličinki, jaja i plijesni. Sve ostatke tla za lončanice u otvorenim vrećama koje izgledaju ugroženo treba upotrijebiti umjesto pohraniti. To uključuje tlo za tegle koje je bilo izloženo životinjama, koje ima bube ili ima vidljivu plijesan na sebi. Nije da je ova zemlja nužno otrovna ili nešto slično, ali bolje je proći kroz kompost nego pohraniti za kasniju upotrebu kao sterilno tlo za tegle. Sačuvajte samo tlo za tegle koje vrijedi sačuvati. 

Provjerite je li smjesa za zalivanje suha prije nego što je pohranite

Ili se pobrinite da je zemlja za tegle koju spremate lijepo i suho ili je postavite negdje na suho kako bi vlaga mogla pobjeći. To je ključno za izbjegavanje problema s plijesni i plijesni u skladištenju. Suha zemlja se bolje skladišti, poput suhe tjestenine ili suhe žitarice. Otvorite vrećice na zrak na nekoliko dana i povremeno ih protresite ili promiješajte kako bi se osušile.

Čuvajte originalnu ambalažu za čuvanje zemlje

Skladištite mješavine u originalnim vrećicama ili posudama kako biste znali sastojke i datum proizvodnje kada ih izvadite sljedeće sezone. Napišite datum ako ne prikazuje datum proizvođača. 

Plastična vrećica u kojoj dolazi zemlja za tegle je prekrasna jer ima etiketu, ali i zato što mnoge manje vrećice imaju hermetičku brtvu. Velike vrećice sa zemljom za tegle često su prilično tanke (i iskreno govoreći, ponekad imaju rupe u trgovini), ali manje vrećice su deblje i napravljene da traju.

Imati hermetički zatvarač na vrhu vrećice za zemlju je sjajno jer to znači da zemlju za tegle možete jednostavno staviti u bilo koju staru kutiju. Ako zemlja za tegle nije u hermetički zatvorenoj vrećici, jednostavno morate prihvatiti da se neće čuvati toliko dugo (ili pronaći otmjeni nepropusni spremnik za pohranu (…više o tome kasnije).

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398711

Kako zapakirati zemlju za teglu za skladištenje

Velike tanke plastične vrećice u kojima se prodaje zemlja za tegle zapravo nisu namijenjene za dugotrajno skladištenje. Manje vrećice su bolje, ali se ipak mogu potrgati (ili ih otvoriti djeca, psi itd.). Zemlju pohranjenu u originalnim vrećicama treba staviti u čvrsti spremnik u domovima gdje možda neće izdržati u zatvorenoj vrećici!…(djeca, kućni ljubimci…)

Odabir čvrstog spremnika za tegle

Dakle, sada za kadu za pohranu. Mnogi vrtlari koriste jednobojni Rubbermaid za zaštitu sadržaja od sunčeve svjetlosti. Neki ljudi više vole prozirne posude kako bi mogli vidjeti što je u njima. Uzmite u obzir svoje okolnosti i preferencije u vezi s tim. I jedno i drugo će biti bolje nego ostaviti otvorenu vreću sa zemljom u dvorištu preko zime.

Čišćenje kade i poklopca prije pohranjivanja mješavine za zalivanje

Očistite i osušite kadu (ili bilo koji drugi estetski ugodniji spremnik koji ste odabrali). Uklonite svu prljavštinu/ostatke i sterilizirajte kade kako biste smanjili prijenos beskorisnih bakterija, gljivica ili virusa. Neki vrtlari koriste slabu otopinu izbjeljivača. Koristim samo dezinfekcijsku maramicu za čišćenje. Kadu i poklopac treba ostaviti da se potpuno osuše nakon čišćenja.

Čuvanje mješavine za zalijevanje u čvrstoj tegli za pohranu

Za svaku otvorenu vrećicu koju štedite, izvucite zrak iz vrećice i zalijepite otvor trakom. Mogao bi koristiti veliki zatvarač koji zatvara, ali ja radije samo zalijepim vrh vrećice. Kada je sva zemlja za tegle u spremniku, zatvorite ga poklopcem.

Ako imate hrpu različitih vrećica i ne smeta vam da se sve pomiješaju (bez naljepnica), također je u redu sadržaj svih vrećica baciti ravno u nepropusnu torbicu. Ne mogu se natjerati da to učinim jer ih volim držati odvojeno, a koristim samo obične torbe koje uopće nisu hermetički zatvorene. Što god radi za vas, ako ste u redu s rizicima da skladište nije hermetički zatvoreno.

I označite vanjsku stranu torbe!

Mozete li koristiti talog kave za gnojenje sobnih biljaka6897544 wop

Gdje pohraniti zemlju za teglu za buduću upotrebu u vrtlarskim projektima

Pohranite kadu sa zemljom u lijepom suhom prostoru kao što je vaš podrum, garaža ili vrtna šupa. Svoj volim čuvati u podrumu tako da mi je uvijek pri ruci (i ne smrznut kad mi zatreba). Lijepo je biti spreman za početak sjemena sredinom zime ili projekte vrtlarstva u zatvorenom. 

Ako imate neku vrstu skladišnog prostora s kontroliranom klimom, to bi bilo savršeno.

Gdje god ga čuvate, pokušajte izbjegavati mjesta na kojima bi se mogao smočiti (osobito mjesta s tekućom vodom ili izložena vremenskim prilikama). Ako je vaš podrum, šupa i tako dalje vlažan, ni to nije dobro mjesto za pohranjivanje zemlje za tegle. Pretpostavljam da ovo nije važno ako imate super nepropusnu brtvu. Temperature nisu toliko zabrinjavajuće, iako bi hladnije okruženje bilo bolje.

Lijepo je postaviti malo trajnog rješenja za pohranu tla za tegle. To znači manje nereda, manje otpada i manje problema s kontaminacijom na duge staze. 

Zašto pohranjivati ​​zemlju za tegle?

Vrijedno je odvojiti vrijeme za pravilno pohranjivanje tla za tegle jer je sterilna karakteristika jedna od ključnih razlika između mješavine za tegle i vanjskog vrtnog tla. Tlo upija vlagu iz zraka ako nije pohranjeno na nepropusnom mjestu. Iako to nije nužno loša stvar, ugrožava sterilnost tla za tegle. Ako se trudite platiti novac za sterilnu zemlju za tegle, vrijedi je održavati čistom.

Lijepo je imati pri ruci pohranjeno malo zemlje za tegle, tako da ne morate uvijek kupovati novu vrećicu zemlje za tegle. Također je teško pronaći zemlju za tegle u velikim trgovinama tijekom zimskih mjeseci u nekim područjima. Pohranjivanje svježe mješavine za tegle ne bi smjelo dovesti nikakve životinje u vašu kuću pod pretpostavkom da je to pristojna mješavina za tegle.

Što ako zemlju za lončanice ne pohranite ispravno?

Dvije stvari koje su se dogodile mojoj zemlji za teglu koja nije bila pravilno pohranjena su:

  1. Bube, bakterije i gljivice ušle su u otvorenu vreću pored garaže.
  2. Moja su djeca napravila ogroman nered na palubi s otvorenom vrećom.

Niti jedan od ovih scenarija nije bio veliki problem.

Za vreću u koju su stvorenja ušla, samo sam je bacio u ogromnu hrpu komposta koju smo tada imali. Zemlja za tegle postala je dio našeg lijepog domaćeg komposta koji koristimo kao prirodno gnojivo po cijelom dvorištu. Bilo bi malo vjerojatno da bi se zemlja za tegle u organskom vrtu kontaminirala nečim toliko otrovnim da ne bi bilo sigurno kompostirati. Siguran sam da je moguće, ali nisam siguran da je vjerojatno.

Druga vreća sa zemljom za tegle pretvorila se u svakodnevni kamion igračke za prijevoz zemlje za moju dvogodišnjakinju. Voljela je koristiti svoje tegljače dampere i kopače kako bi ih premještala po palubi od raznih “posudišta” do “gradilišta”. Osjećam se kao da sam izvukao svoj novac iz te vrećice mješavine za posude, čak i ako bi je jadna biljka u kontejnerima za koju je bila namijenjena voljela imati.

Nadogradnje za posude za pohranu tla za posude

Torbicu za pohranu možete nadograditi u lijepu kantu za pohranu ako želite. Unaprijeđene posude za smjesu za posude u rasponu od potpuno nepropusnih do sjajnog nehrđajućeg čelika . Što god da je, trebao bi imati barem kvadratni metar volumena.

Nepropusni spremnici za pohranu hrane mogu biti izvrstan izbor. Naručio sam par velikih kanti za hranu za kućne ljubimce s Amazona i vrlo dobro rade za skladištenje. Došli su čak i s mjericom! Tu su i lijepe hermetičke posude za skladištenje brašna i drugih materijala za pečenje. Sve bi to moglo biti izvrsno za skladištenje tla u posudama. Čak sam pohranio male količine zemlje za tegle u ove preslatke male limenke za hranu od nehrđajućeg čelika .

Drvo i keramika mogu dopustiti da se vlaga infiltrira, baš kao što može nezatvorena plastična posuda. Metalne posude često su najljepša opcija, ali teško je pronaći neki s pečatom. U redu je ako posuda nema pečat, sve dok ste toga svjesni. Samo provjerite je li vrećica zapečaćena ili znajte da vaša zemlja za tegle neće trajati tako dugo. Ponekad je to rizik spreman ako je kontejner jako lijep!

Ako stvar s pečatom postaje veliki problem, možete se odlučiti i za pohranu zemlje za tegle u vrećice s patentnim zatvaračem. Otkrio sam da Ziploci rade vrlo dobro za zatvoreno skladištenje tla za tegle. Samo stavite vrećicu sa zemljom za tegle u Ziploc, a zatim stavite cijelu zapečaćenu stvar u lijepu posudu. Ako je ovo previše kaša…možda samo ulijte zemlju za tegle u Ziploc i zadržite dio naljepnice na kojem se nalaze važne informacije.

Kako i gdje kupiti biljke online347979835498710

Koliko dugo možete čuvati zemlju za tegle?

Dobro je koristiti prošlogodišnju zemlju za tegle ako je bila pravilno pohranjena. Tlo za tegle se općenito može čuvati godinu dana, možda dvije. Da sam našao vrećicu sa zemljom za tegle od prije pet godina, vjerojatno bih je bacio u kompost. Neki od mojih prijatelja vrtlara vjerojatno bi isto tako rado koristili staru mješavinu u svojim kontejnerskim biljkama. U svakom slučaju, može se nekako iskoristiti.

Ako zemlja za tegle nije dobro pohranjena ili je stara mnogo godina, dodajte je u kompost umjesto da je koristite u kontejnerskim biljkama . Neće se potrošiti, ali također neće ugroziti vaše dragocjene kontejnerske biljke. Propuštanje kroz kompost odgovoran je način da se stvarno stara mješavina za tegle dobro iskoristi.

Ako ćete svejedno koristiti staru mješavinu za tegle umjesto da je kompostirate, razmislite o tome da je koristite za vanjske kontejnerske biljke, a ne za sobne biljke ili ranjive bebe sadnice.

Unatoč Vašim najboljim naporima…

Imajte na umu da, unatoč vašim najboljim naporima, vaše ostatke tla za tegle još uvijek mogu sadržavati neugodne patogene. Ništa savršeno! To je dio rizika od viška zemlje za tegle.

Neki vrtlari “steriliziraju” svoju zemlju za tegle u pećnici. Samo imajte na umu da ovo može biti prilično smrdljivo i neugodno. Ne bih preporučio da tako “sterilizirate” svoju zemlju za tegle.

Pretpostavljam da biste ga mogli pariti na otvorenom. Nikad to nisam probao….. iskreno zvuči kao puno posla za malu korist. Ali svakom svoje. Ovo me dovodi do moje sljedeće točke…

Možda sljedeći put samo kupite manje zemlje za lončanice?

Na to se ipak moram podsjećati SVAKO PROLJEĆE.

Više se ne “opskrbljujem” zemljom za tegle. Gotovo uvijek ga mogu pronaći po dobroj cijeni ako kupujem uokolo. Vrijedno je kupovati svježe svakog proljeća kada se u trgovinama počnu pojavljivati ​​rasprodaje u vrtu.

Koliko je uskladištene zemlje za tegle “dovoljno”?

Ne treba vam toliko zemlje za tegle u skladištu tijekom zime. Obično se može naći u trgovinama na otvorenom (čak i zimi) i uvijek se može naručiti putem interneta. Sad čuvam jednu ili dvije male vrećice za zimu.

Na kraju vegetacijske sezone, u kompost s jesenskim lišćem stavljam male komadiće ostatka zemlje za lončanice iz otvorenih vrećica kako bih unijela malo raznolikosti u plijesan . Samo neotvorene vrećice i druge relativno nekompromitovane vreće sa zemljom za tegle vrijedne su štednje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: