Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389710

Što se zapravo nalazi u tim vrećicama za vrtlarsko tlo? Koji su najčešći sastojci tla za lonce?

Većina mješavina za zalivanje napravljena je od kombinacije nekoliko od sljedećih sastojaka:

 • Tresetnica
 • Kokosov kokos
 • perlit
 • Vermikulit
 • Kompostirana biljna tvar
 • Kompostirani životinjski otpad
 • Mineralne čestice (pijesak, mulj, glina)
 • Minirani prirodni gornji sloj tla

Postoje različiti razlozi za dodavanje svakog od ovih sastojaka u mješavinu tla za lonce. Svaki sastojak ima različite značajke, pa se miješaju kako bi se stvorila mješavina s određenim svojstvima jedinstvenim za biljku koja će rasti u njemu. Pogledajmo koji je svaki od ovih uobičajenih sastojaka tla za lončanice, uključujući što su i kako pomažu u stvaranju visokokvalitetne mješavine za tegle.

Tresetna mahovina: rasuti organski materijal za mnoge mješavine za tegle

Tresetna mahovina je iskopani organski materijal koji se sastoji od djelomično raspadnutog biljnog materijala. Iako se sastoji samo od organskog materijala, nije uistinu obnovljiv materijal jer su potrebne tisuće godina da se močvare razviju u rezervoare treseta.

Ako odlučite koristiti tresetnu mahovinu u tlu za tegle, istražite kako biste bili sigurni da dolazi od renomiranog dobavljača u vašem području. Potražite marku koja prakticira ekološku zaštitu kako bi nadoknadila učinke iskopavanja vrijednog ponora ugljika. Ako živite bliže tropima nego tresetnim močvarama, razmislite o korištenju kokosovog kokosovog oraha umjesto tresetne mahovine kao održivijeg lokalnog sastojka mješavine.

Tresetna mahovina je kiseli materijal. Većina biljaka preferira tlo s neutralnim pH, iako postoje neke koje preferiraju kiselo tlo (kao što su borovnice). Možda ćete morati nadoknaditi kiseli pH vapnencem ako se tresetna mahovina koristi za biljke koje vole alkalne. Većina prethodno miješanih tla za lončanice i uzgojnih medija koji sadrže treset također će sadržavati nešto vapnenca kao regulator pH. Možda ćete čak moći pronaći tresetnu mahovinu koja je prilagođena pH pomoću vapnenca.

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598717

Kokosov kokos: moderni alternativni organski rasuti materijal za smjesu za lončarenje

Kokosov kokos je u trendu sastojak tla za lončanice napravljen od usitnjene kore kokosa, koji se koristi za dodavanje mase u DIY mješavinu tla za tegle. Ima prednost što nije rudarski proizvod, a umjesto toga nudi upotrebu za nešto što je možda bilo otpadni proizvod. Ako tražite održiviju alternativu tresetnoj mahovini ili biste željeli pH neutralniji proizvod, umjesto toga potražite kupnju kokosovog vlakna .

Nedostatak kokosovog kokosovog vlakna kao sastojka tla za lonce je to što ga treba transportirati u sjeverna područja, gdje kokos ne raste. Ako živite daleko od proizvodnje kokosovog vlakna, morat ćete odvagnuti održivost transporta kokosovog vlakna u vaše područje u odnosu na drugu alternativu. Provjerite što je dostupno u vašem području i odlučite što je najbolje za vas. Neki ljudi odlučuju miješati treset i kokos kako bi dobili prednosti oba i uravnotežili nedostatke.

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389717

Perlit i vermikulit: lagani komadići stijena punjeni zrakom za dodavanje zraka i odvodnih puteva u tlo za tegle

Perlit je rudarski mineral koji se dodaje u mješavine tla kako bi pomogao tlu da zadrži zrak. Mineral se “iskače” pomoću topline poput kokica kako bi se stvorio lagani medij ispunjen zrakom. Perlit je organski dodatak, jer je kemijski inertan. Pomoći će zadržati zrak u tlu, sprečavajući biljke da se uguše. Dio perlita će s vremenom plutati na vrh vašeg spremnika za biljke jer je mnogo manje gustoće od ostalih materijala u matrici tla. Može se kupiti u lokalnom vrtnom centru ili putem interneta .

Neki vrtlari radije koriste vermikulit nego perlit. Vermikulit je općenito tamnije boje od perlita i dobro se stapa s bojom tla. Također ne lebdi do vrha baš toliko.

Bilo je izvješća da je vermikulit potencijalno kontaminiran azbestom. Azbest je jednom otkriven u rudniku vermikulita, što je izazvalo izvješća o kontaminiranom vermikulitu. Ako odlučite koristiti vermikulit, svakako odaberite marku koja potvrđuje da je proizvod bez azbesta.

Uvijek nosite masku za prašinu kada miješate perlit ili vermikulit u tlo. Nema razloga da svoja pluća dovedete u opasnost udisanjem prašine ovih proizvoda, čak i ako nije kontaminirana azbestom. Maske za prašinu su jeftine, a čine da izgledate kao da znate što radite!

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389715 1

Tlo: Mješavina pijeska, mulja i glinenih minerala koji se koriste kao teški rasuti materijal u tlu za tegle

Tlo je opći naziv za mješavinu gline, mulja i pijeska, s porama punim zraka ili vode. Također može sadržavati organski materijal. Određeno prirodno tlo može imati više jedne mineralne komponente od druge. Na primjer, tlo koje je uglavnom pijesak može se nazvati pješčanim tlom. Pijesak pomaže vašem tlu da se drenira, dok mulj i glina zadržavaju vodu i zadržavaju potrebne hranjive tvari za vaše biljke.

Korištenje postojeće zemlje iz zemlje u mješavinama tla za lončanice ima prednost jer je besplatno ako slučajno imate dvorište. Ako ste dovoljno sretni da u svom dvorištu imate “ilovastu zemlju”, uživajte u trenutku zahvalnosti. Ilovača je zdrava mješavina pijeska, mulja i gline u kojoj nijedna od vrsta čestica ne preuzima prednost. Pijeska ima dovoljno da se tlo dobro drenira, ali dovoljno mulja i pijeska da zadrži hranjive tvari i dovoljno vode za biljke. Nezbijena ilovača također će biti porozna, s puno zračnog prostora za korijenje biljaka.

Oprez o vrtnom tlu je da ono može biti kontaminirano. Ako je tlo bilo pored kolnika, može biti kontaminirano olovom, naftom, cestovnom solju i drugim zagađivačima iz okoliša. Ako je tlo bilo u urbanom području, možda je bilo kontaminirano mačkama i bolestima koje oni prenose. Također se može kontaminirati ako je na njega utjecala obližnja industrija. Konačno, tlo je možda donio graditelj i moglo je biti kontaminirano na svom izvornom mjestu. Mnogi vrtlarski stručnjaci preporučuju testiranje tla u vašem vrtu prije uzgoja prehrambenih usjeva za ljudsku prehranu. Nošenje rukavica također je obavezno kada radite na vrtnom tlu.

Još jedan upozorenje o vrtnom tlu je da ono nije “sterilno”. Pun je mikroorganizama, gljivica, buba i drugih ljupkih stvorenja koja svoj dom čine u tlu. To je ono što ga čini čarobnim! Ali, definitivno nije sterilna. Iz tog razloga preskačem vrtnu zemlju u početnim mješavinama sjemena. U vrtnom tlu možda se nalaze neke neugodne klice/bube/gljivice koje bi mogle ubiti malenu sadnicu. Za svoje sadnice nemam šanse.

Minirano gornje tlo: prirodno mineralno tlo bogato organskim tvarima (prirodna mješavina za zalivanje)

Gornji sloj tla je gornji sloj postojećeg tla. S vremenom se formira na mjestu, a zatim se prodaje kao visokokvalitetna vrtna zemlja. Sastoji se od minerala, organske tvari, vode i zraka. Tlo na površini ima najveću koncentraciju organske tvari i života u tlu. Većina života u tlu odvija se u gornjem sloju tla.

Budući da je gornji sloj tla bogat organskim materijalom koji podržava život, to može biti san vrtlara. Ako ste dovoljno sretni da imate lijep gornji dio tla u svom dvorištu, smatrajte se sretnim! Ako kupujete gornji sloj zemlje u vrećama, svakako provjerite izvor tla i provjerite da nisu dodana kemijska gnojiva. Ako kupujete nasipni gornji sloj tla, također ćete htjeti zatražiti potvrdu o ispitivanju kako biste pokazali da tlo nije kontaminirano teškim metalima ili bilo kojim drugim gadnim stvarima (kao kod običnog tla bogatog mineralima).

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389715

Kompostirana biljna tvar: organski materijal koji osigurava hranjive tvari u kvalitetnim mješavinama za tegle

Kompost je čarobni sastojak većine mješavina tla na otvorenom. Kompost je zdrava i održiva dopuna tla puna hranjivih tvari stvorenih raspadnutim biljnim tvarima kao što su lišće, ostaci hrane i talog kave. Najbolja vrsta komposta je domaći organski kompost, ali postoje i opcije u rasutom stanju i u vrećicama.

Napravite vlastiti domaći kompost za mješavinu za tegle

Izrada vlastitog komposta može biti jednostavna uz malo pripremnog rada. Morat ćete kupiti ili napraviti komposter. Moj je tata sagradio moj s nekim dodatnim drvetom i malo blokova od šljunka. Nakon što vaš kompost bude pokrenut, jednostavno nastavljate dodavati volumen i prikupljati gotov kompost.

Kompostiranje može pomoći da vaše kućanstvo bude održivije (i da vrtlarstvo bude jeftinije!). Izrada vlastitog komposta prekrasan je način da počnete koristiti svoj kuhinjski i dvorišni otpad umjesto da ga kamionom odvozite na odlagalište. Pogledajte ove upute za kompostiranje lišća i drugog biljnog otpada.

Da biste napravili strašan kompost, usredotočite se na puno nasjeckanog lišća. Usitnjeno lišće zlatni je standard sastojak komposta. Talog od kave pomoći će dodati dušik svom tom lisnatom ugljiku. Uzimam vrećicu besplatnog taloga od kave iz kafića kad god svratim na chai tea latte. Moram voljeti!

Kao i kod vanjskog vrtnog tla, domaći kompost nije “sterilan”. Iako VOLIM domaći kompost, ne koristim ga u početnoj smjesi za sjemenke zbog mogućnosti da se patogeni ili štetne gljivice ušuljaju i naškode mladunčadi dok su najranjivije.

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389714

Pronalaženje i kupnja komposta za izradu mješavine za tegle

Ako još ne pravite vlastiti kompost, ili ako ga nemate dovoljno, možete pronaći ili kupiti kompost koji ćete dodati u svoju DIY zemlju za teglu. Sjajno mjesto za pronalaženje besplatnog komposta za tlo za tegle je vaša lokalna općina. Ako skupljaju dvorišni otpad u proljeće i jesen, postoji mogućnost da taj materijal usitnjavaju i kompostiraju.

Mnoge općine će besplatno ustupiti kompost u rinfuzi u proljeće. Trebat će vam kamion ili neke velike kante da odnesete kompost kući sa sobom. Također ćete htjeti provjeriti rezultate ispitivanja komposta kako biste dobili ideju o koncentraciji hranjivih tvari i kako biste bili sigurni da ne sadrži toksine ili štetne kemikalije (općine testiraju svoj kompost prije nego što ga podijele i mogu vam dati rezultate ako zatražite za njih).

Ako besplatni, visokokvalitetni kompost nije dostupan, izvrstan novi izvor komposta su tvrtke koje sada pružaju usluge kompostiranja u prehrambenoj industriji. Ovi novi objekti vruće kompostiraju prehrambeni otpad iz restorana u kompost, koji je često dostupan za kupnju javnosti. Također vam mogu pružiti rezultate testova kako biste znali što dobivate!

Ako ne možete pronaći kompost dostupan lokalno, uvijek možete pokupiti vrećicu ili dvije u lokalnom vrtnom centru ili putem interneta.

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389713

Kompostirani gnoj: organski materijal životinjskog podrijetla koji osigurava hranjive tvari u kvalitetnim mješavinama za tegle

Postoje mnoge vrste kompostnog gnoja koji se ponekad dodaju kao sastojci tla za tegle. Odljevci od crva, pileći gnoj, goveđi gnoj i drugi stočni gnoj pristupačan su način dodavanja hranjivih tvari u smjesu za tegle uz ponovnu upotrebu životinjskog otpada na učinkovit način.

Odljevci od crva kao životinjski gnoj za visokokvalitetne mješavine za tegle

Odljevci crva (vermikompost) su u osnovi kompostirani izmet crva. Crvi, divni saveznici u vrtu, hrane se kuhinjskim ostacima i novinama u posebnoj kanti kako biste stvorili proizvod bogat hranjivim tvarima za svoj vrt. Odljevci od crva su vrtno zlato i prekrasan su dodatak vrtnom tlu. Unutarnji sustavi vermikomposta dostupni su za one koji žive u malim prostorima ili bez dovoljno velikih dvorišta za tradicionalne gomile komposta.

Odljevci crva izvrstan su sastojak tla za lonce za hranjenje vaših sadnica prije nego što izađu van. Sačuvajte domaći kompost za vanjsku primjenu, kao što je lijepa prihrana u vrtu ili oko vaših dječjih stabala. 

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389712

Korištenje kompostiranog životinjskog otpada s lokalnih farmi u tlu za lonce

Posljednje mjesto s kojeg neki ljudi dobivaju kompost su lokalne farme. Ako kupujem kompost s lokalne farme, želim se uvjeriti da je to organska farma tako da znam da se kemikalije nisu uvukle u proces.

Kada kupujete kompost na farmi, to je općenito kompostirani gnoj biljojeda. To će uključivati ​​neke od materijala za životinju (slamu, itd.) kao i gnojivo. Potražite farmu koja hrani svoje životinje raznolikom organskom hranom. Također morate provjeriti je li gnoj bio vruće kompostiran kako biste temeljito uništili sjeme koje bi moglo biti u gnoju.

Odležani kompostirani stajski gnoj najbolji je za sakupljanje sastojaka tla, jer neke vrste kompostiranog gnoja mogu “spaliti” vaše biljke zbog kemijskog sastava dok su svježe. Ako planirate koristiti kompostirani gnoj , istražite različite vrste životinja i značajke njihovog gnoja. Sav kompostirani stajski gnoj nije jednak!

Sastojci tla za lonce Vrtlarski vodic za materijale koji se koriste u mjesavini za saksije43877845389711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Uzgoj začinskog bilja

Koje začinsko bilje možete saditi zajedno?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Pothosa

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

10 uzroka žutog lišća na sobnim biljkama (i rješenja)