Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

1682606009 Ist Bittersalz ein guter Dunger Eine detaillierte Analyse

Epsom sol prirodni je spoj sumpora, magnezija i kisika. Magnezij i sumpor bitne su sekundarne hranjive tvari koje biljke trebaju kako bi napredovale i cvjetale. Budući da Epsom sol sadrži ove hranjive tvari, je li to dobro gnojivo?

Epsom sol je dobro gnojivo jer sadrži hranjive tvari magnezij i sumpor. Biljke trebaju ove hranjive tvari kako bi cvjetale, napredovale i proizvodile više klorofila. Stoga je gnojidba vaših biljaka Epsom solima izvrstan način da potaknete njihov rast i proizvodnju.

U ostatku ovog članka raspravljat ću o tome zašto biste svoje biljke trebali gnojiti Epsom solima. Također ću opisati kako gnojiti Epsom soli i prednostima koje ona ima za vaše biljke. Započnimo!

Trebate li gnojiti biljke Epsom soli?

Gnojidba vaših biljaka Epsom soli jedna je od najboljih odluka koje možete donijeti. Vaše biljke trebaju optimalnu opskrbu hranjivim tvarima kako bi mogle razviti svoj puni potencijal. Epsom sol osigurava magnezij i sumpor, neke važne hranjive tvari potrebne vašim biljkama za dobrobit.

Prema omjeru gnojiva, normalna gnojiva su bogata dušikom, fosfatom i kalijem. Stoga, dok možete tvrditi da će standardna gnojiva biti dovoljna, vaše biljke još uvijek trebaju magnezij i sumpor.

U tu svrhu, treba biti jasno da gnojivo nije hrana za vaše biljke. Stoga bi i oni trebali rasti bez gnojidbe. Međutim, oni ne postižu svoj maksimalni potencijal u pogledu veličine, boje i proizvodnje.

Važno je napomenuti da biljke koriste fotosintezu za proizvodnju hrane u obliku šećera. Međutim, morate ih gnojiti kako biste osigurali potrebne hranjive tvari za fotosintezu. Nadam se da je jasno zašto biste trebali razmisliti o gnojidbi vaših biljaka Epsom solima.

Kako gnojiti Epsom soli

Kao i kod bilo kojeg drugog gnojiva, kada koristite Epsom soli za gnojidbu biljaka, morate slijediti nekoliko smjernica kako biste postigli učinkovite rezultate. Morate znati što učiniti, a što ne kako bi vaša imovina bila sigurna.

Sljedeći vodič pomoći će vam u pravilnoj gnojidbi Epsom soli:

Testirajte pod

Ispitivanje tla uključuje određivanje razine hranjivih tvari u vašem tlu. Test će vam pomoći identificirati koje hranjive tvari nedostaju kako biste ih mogli dodati. Dodavanje pogrešnih hranjivih tvari u tlo može naštetiti vašim biljkama.

U kontekstu gnojidbe vaših biljaka Epsom solima, vaš fokus je znati nedostaje li tlu magnezija ili sumpora. Ovo su bitne hranjive tvari koje će vaše biljke dobiti kada gnojite ovom soli.

Komplet za ispitivanje tla možete kupiti u lokalnom rasadniku ili poljoprivrednoj trgovini ako želite točno očitavanje razine hranjivih tvari u tlu. Pribor treba sadržavati sve alate koji su vam potrebni za izvođenje točnog testa, uključujući upute.

Nakon što dobijete komplet za testiranje tla, slijedite upute za izvođenje testa. Bilo bi najbolje da to učinite nekoliko tjedana prije sadnje kako biste mogli unijeti potrebne promjene u razinu hranjivih tvari u tlu.

Nakon testiranja tla, trebali biste odlučiti hoćete li ili ne gnojiti svoje biljke Epsom solima. Možete gnojiti solju ako rezultati ispitivanja pokažu da tlu nedostaje magnezija ili sumpora.

Ako su rezultati zadovoljavajući, to znači da vaše tlo ima optimalnu razinu hranjivih tvari i da ga ne trebate gnojiti.

Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

Odredite koliko Epsom soli koristiti

Nakon što ste testirali svoje tlo i odlučili ga pognojiti Epsom soli, sljedeći korak je odrediti koliko soli koristiti.

Količina soli koju ćete koristiti ovisit će o rezultatima ispitivanja tla i vrsti biljaka koje imate. Kao pravilo, trebali biste pomiješati jednu do dvije žlice Epsom soli u jedan galon vode. Evo općenite procedure:

 1. Napravite pastu od Epsom soli miješanjem 1-2 žlice soli u toploj vodi (korištenje više Epsom soli nije učinkovito).
 2. Protresite kako biste pomiješali komponente.
 3. Primjenjujte smjesu na svoje biljke redovito tijekom vegetacije (proljeće). Mješavinu možete poprskati po listovima ili je nanijeti na korijen.

Savjet stručnjaka: Pretjerano hranjenje biljaka Epsom solima rezultirat će tamnijim lišćem i zaostatkom u rastu. Stoga se trebate pridržavati preporučene količine radi sigurnosti vaših biljaka.

Određena količina Epsom soli za različite biljke

Ako želite točno znati koliko Epsom soli nanosite na svoje biljke, ovaj je vodič za vas:

 • Travnjak: Koristite tri funte (1,36 kg) soli za svakih 116,13 četvornih metara (1250 četvornih stopa).
 • Biljke u saksijama: dvije žlice soli po galonu.
 • Drveće: dvije žlice soli na devet četvornih stopa (0,84 četvornih metara).
 • Ruže: Jedna žlica soli za svaku stopu (30,48 cm) visine biljke. To znači da biste trebali izmjeriti sve svoje biljke ruža prije primjene.

Ako odlučite pomiješati Epsom sol s vodom, primjena kao folijarno prskanje je najbolja opcija. Folijarno hranjenje je proces u kojem se hranjive tvari primjenjuju izravno na lišće. Listovi biljke imaju pore koje im omogućuju brzo upijanje hranjivih tvari prilikom prskanja. Time su hranjive tvari lako dostupne biljci.

Prednosti Epsom soli za biljke

Gnojidba vaših biljaka Epsom soli ima sljedeće prednosti:

Poboljšava apsorpciju hranjivih tvari

Magnezij u Epsom soli je ključna komponenta u apsorpciji hranjivih tvari u biljkama. Magnezij djeluje kao nosač fosfora u biljkama.

S druge strane, sumpor pomaže u apsorpciji drugih hranjivih tvari poput dušika i fosfora. Sumpor također igra ključnu ulogu u biljnom metabolizmu i procesima sinteze.

1682606008 440 Je li Epsom sol dobro gnojivo Detaljna analiza

Čini biljke zelenijima

Biljke trebaju magnezij za lučenje klorofila. Klorofil je zeleni pigment u biljkama koji im pomaže fotosintetizirati hranu.

Stoga nedostatak magnezija dovodi do kloroze (žutilo lišća). Gnojidba Epsom soli izvrstan je način da vaše biljke budu zelenije i bujnije. Stoga je vaš prvi izbor kada želite poboljšati bujnost svog travnjaka.

obrana od štetnika

Štetočine poput puževa i voluharica pošast su u svakom vrtu. Ne samo da oštećuju vaše biljke, nego i čine da vaš vrt izgleda neuredno.

Epsom sol odvraća ove nametnike tako što ih dehidrira ako je progutaju. Sol izvlači vodu iz tijela štetnika osmozom. Ovaj proces na kraju dovodi do smrti štetnika.

Također možete koristiti Epsom soli da preplašite zečeve i jelene iz svog dvorišta. Ove životinje ne vole okus magnezijevog sulfata, pa izbjegavaju jesti vaše biljke.

Međutim, ne biste trebali koristiti Epsom soli kao svoju primarnu metodu kontrole štetočina. Neki štetnici mogu razviti otpornost na sol. Stoga biste ga trebali koristiti s drugim metodama kontrole štetočina kako biste postigli najbolje rezultate.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: