Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj

Vodic za njegu radijatora i uzgoj sobnih biljaka222222222214

Peperomije su lijepe sobne biljke koje se uzgajaju zbog svog izrazito ukrasnog lišća. I na sreću, postoji dosta vrsta ove biljke koje možete izabrati.

Ove tropske biljke iz Srednje/Južne Amerike koje ne zahtijevaju održavanje općenito imaju zeleno lišće, ali neke vrste su dostupne s tamnoljubičastim listovima ili čak prugastim ili šarenim lišćem. Ove lijepe sobne biljke najbolje rastu na toplim temperaturama i u dobro dreniranom tlu.

Peperomija: osnove

Peperomije su popularne sobne biljke jer su male (ispod 25 cm visoke) i jednostavne za održavanje. Osim toga, ove biljke uspijevaju u toplim područjima, otuda i naziv “radijator”, a imaju kombinaciju sočnih i tropskih značajki. Većina je porijeklom iz Južne ili Srednje Amerike, dok nekoliko vrsta prirodno raste u Africi. 

Kupnja Peperomija

Peperomiju možete kupiti u većini vrtnih trgovina, rasadnika biljaka ili internetskih trgovina biljaka. 

Vodic za njegu radijatora i uzgoj sobnih biljaka222222222215

Uobičajene Peperomije

Evo nekoliko preporučenih vrsta Peperomije za traženje:

Peperomia metallica

Peperomia metallica , također poznata kao Crveno drvo, vrsta je Peperomije s tamnocrvenim listovima i srebrnom prugom u sredini.

Peperomia rotundifolia

Peperomia rotundifolia , također poznata kao biljka s puzavim gumbima Peperomije, vrsta je peperomije s lozama i malim sjajnim okruglim listovima.

Peperomia obtusifolia

Peperomia obtusifolia , također poznata kao Baby Rubber Plant, popularna je vrsta Peperomije. Ove biljke nalik sukulentima imaju debele zelene listove ovalnog oblika koji zadržavaju vodu. 

Peperomia caperata

Peperomia caperata , također poznata kao Emerald Ripple, vrsta je Peperomije s debelim, gumenim tamnozelenim listovima s dubokim grebenima. 

Peperomia argyreia

Peperomia argyreia , također poznata kao lubenica Peperomia, vrsta je Peperomije sa zelenim i kremasto bijelim prugastim lišćem. 

Peperomia scandens

Peperomia scandens , također poznata kao Cupid Peperomia, vrsta je Peperomije s dugim zelenim lozama i listovima u obliku srca. 

Peperomia incana

Peperomia incana , također poznata kao filcana paprika, vrsta je Peperomije koja ima debele listove u obliku srca prekrivene bijelim vlaknima. 

Peperomia clusiifolia

Peperomia clusiifolia , također poznata kao Jellie Plant, vrsta je Peperomije s listovima ovalnog oblika s tamnozelenom i svijetlozelenom bojom u sredini i ružičastim rubovima.

Peperomia glabella

Peperomia glabella , također poznata kao Cypress Peperomia, vrsta je Peperomije sa zelenim listovima ovalnog oblika.

Peperomia cubensis

Peperomia cubensis  je prateća vrsta Peperomije sa zelenim listovima ovalnog oblika i lozama. 

Peperomia columella

Peperomia columella  je vrsta Peperomije s debelim, uredno raspoređenim listovima pričvršćenim na stabljiku nalik na stup (vidi sliku ispod).

Vodic za njegu radijatora i uzgoj sobnih biljaka222222222216

Vodič za njegu Peperomije

Peperomije su iznenađujuće jednostavne za njegu. Ove biljke uspijevaju u zatvorenim uvjetima i općenito mogu preživjeti malo sušenja između zalijevanja ako zaboravite.

Zalijevanje Peperomije

Peperomije vole vlažno, a ne mokro tlo. Dakle, zalijevajte svoju biljku tek kada se gornji centimetar tla osuši kako biste spriječili prekomjerno zalijevanje. Osim toga, pokušajte izbjegavati zalijevanje lišća biljke jer se ove biljke radije zalijevaju u korijenu. Ovo je dobra biljka za donje zalijevanje. Napunite sudoper s nekoliko centimetara vode i stavite podnožje sadilice u sudoper. Voda će polako ulaziti u tlo kroz drenažni otvor tijekom sat ili dva.

Ako slučajno pretjerate sa zalivanjem Peperomije, nemojte je ponovno zalijevati dok se tlo ne osuši kako biste izbjegli truljenje korijena. Ako je tlo previše suho i hrskavo, možete ga razbiti štapićem za jelo ili ražnjem prije zalijevanja.

Radijatorska biljka - Peperomia caperata 'Red'

Zahtjevi za svjetlom za Peperomije

Peperomije vole topli zrak i svjetlost, otuda i ime. Međutim, ove biljke uspijevaju na raznim mjestima u vašem domu sve dok nisu na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Na primjer, ove biljke možete staviti u svijetlu sobu s puno neizravne sunčeve svjetlosti ili u ured bez izravnog sunčevog svjetla i samo umjetno svjetlo.

Iznenađujuće, Peperomije se iznimno dobro snalaze s umjetnim svjetlom, što ih čini savršenim biljkama za urede i sobe ili kupaonice s slabom rasvjetom. Osim toga, previše svjetla može uzrokovati opekline lišća i oštetiti biljku. 

Gnojivo za Peperomije

Peperomije uspijevaju s razrijeđenim tekućim gnojivom koje se sastoji od dušika, željeza i kalija. 

Ne zaboravite gnojiti samo tlo, a ne lišće, jer to može uzrokovati opekline gnojiva na lišću. Prestanite s gnojidbom zimi jer je biljka u polu-mirovanju.

Vodic za njegu radijatora i uzgoj sobnih biljaka222222222218

Vlažnost i temperatura za Peperomije

Peperomije vole biti tople i preferiraju temperature od 55-75 stupnjeva Fahrenheita. Osim toga, ove biljke ne vole hladan zrak i treba ih staviti u prostor koji ostaje stalno toplo bez propuha. Ove biljke nisu previše izbirljive u pogledu razine vlage, ali im je potrebna vlaga kako bi ostale zdrave. Ako primijetite da vaša biljka izgleda suha ili prašnjava, možete raspršiti malo vode na lišće.

Presađivanje Peperomija

Za razliku od drugih sobnih biljaka, Peperomije uspijevaju u manjim posudama jer će njihovo korijenje upiti previše vode kada se stavi u veći lonac. Dakle, presadite svoju Peperomiju samo kada vidite da korijenje izlazi iz dna lonca. 

Tlo za saksije za Peperomije

Peperomije zahtijevaju bogato, dobro drenirano tlo. Kada tražite dobro tlo za svoje Peperomije, potražite tresetnu mahovinu ili kokosov kokos pomiješan s perlitom ili poroznom stijenom lave. Najveći dio tresetne mahovine i kokos kokosa u kombinaciji s prozračnim perlitom ili poroznom stijenom lave omogućava lako prolaz vode.

Tegle za Peperomije

Peperomije uspijevaju u manjim posudama jer njihovo korijenje razbija tlo, sprječavajući biljku da postane vlažna. Dakle, ne biste trebali presađivati ​​svoju Peperomiju osim ako nije potrebno. Ako morate presaditi, idite samo za jednu veličinu.

Vodic za njegu radijatora i uzgoj sobnih biljaka222222222219

Razmnožavanje Peperomije

Peperomije se lako razmnožavaju reznicama stabljike. 

Za razmnožavanje vaše Peperomije:

  1. Koristeći oštre, sterilizirane škare, odrežite nekoliko zdravih stabljika dugih oko 5-10 cm s još nekoliko pričvršćenih listova. Osim toga, odrežite i 1/2 lista. List s odrezanim rubom pomaže u procesu razmnožavanja. 
  2. Kako biste omogućili dovoljno drenaže, stavite reznice u svježu mješavinu za saksije, po mogućnosti mješavinu tresetne mahovine i perlita. Temeljito zalijte. Na vrh lonca stavite plastičnu kupolu kako biste zadržali vlagu.
  3. Držite podalje od izravnog sunčevog svjetla i pustite da se tlo lagano osuši između zalijevanja.

Uobičajeni štetnici koji utječu na Peperomiju

Gljivične gljive i paukove grinje glavni su štetnici koji utječu na Peperomiju. Ovi štetnici uspijevaju u sušnijim uvjetima, pa morate održavati vlažnost zraka oko biljke. Osim toga, ove biljke su sklone brašnastim bubama. Mealybugs privlače visoke razine dušika i vlažno tlo, stoga pokušajte izbjeći prekomjerno gnojenje i prekomjerno zalijevanje vaše Peperomije. 

Ako na vašoj Peperomiji postoje male bubice ili vidljiva mreža paukovih grinja, počnite pranjem lišća sapunicom. Obratite pažnju na donje strane listova i mjesta gdje se listovi susreću sa stabljikama. Zatim tretirajte cijelu Peperomiju organskim insekticidom.

Uobičajene bolesti koje utječu na Peperomije

Peperomije obično su prilično zdrave s obzirom na odgovarajuću njegu. Međutim, postoji nekoliko bolesti koje mogu naštetiti vašoj biljci. Na primjer, antraknoza je gljivična bolest koja uzrokuje pjegavost lišća i najčešća je bolest povezana s Peperomijama. Druge poznate gljivične bolesti su Cercospora, Myrothesium i Rhizoctonia. Na sreću, ove gljivične bolesti možete brzo liječiti tekućim bakrenim fungicidom

Trulež korijena je još jedna uobičajena bolest koja može utjecati na Peperomije. Trulež korijena nastaje kada korijenje sjedi u ustajalom, gustom tlu sa lošom drenažom. To možete jednostavno spriječiti korištenjem mješavine za lončanice koja dobro drenira i lonaca s puno drenažnih rupa. Osim toga, možete izbjeći truljenje korijena samo zalijevanjem tla kada se gornji 2 cm tla osuši.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: