Što je jarko neizravno svjetlo za biljke?

wop Svjetlost78632 1

Ako ste se okušali u vrtlarstvu, možda ste vidjeli izraz “jako, neizravno svjetlo”. Nažalost, ovaj pojam obično nije jasno definiran pa može biti teško znati što je točno. Srećom, tu smo da vam u tome pomognemo.

Što je jarko neizravno svjetlo za biljke? Jarko neizravno svjetlo je kada sunčeve zrake ne putuju izravno od sunca do vaše biljke, već se umjesto toga prvo odbijaju od nečega. Biljke na jakom, neizravnom svjetlu bacat će mutne, nejasne sjene. 

Čitajte dalje kako biste saznali više o različitim vrstama rasvjete za biljke i kako pravilno postići jarko, neizravno svjetlo u svom domu. Nije uvijek lako znati prima li vaša biljka odgovarajuću količinu svjetla. Sastavili smo ovaj vodič kako bismo odgovorili na vaša pitanja o rasvjeti kako biste s povjerenjem mogli postaviti svoje biljke.

Koja je razlika između izravnog i neizravnog svjetla?

Jedna od zbunjujućih stvari u vezi s pravilnom rasvjetom za biljke je razlika između izravnog i neizravnog svjetla. Dakle, pogledajmo pobliže što svaki od ovih pojmova znači.  

Izravna svjetlost: Izravna sunčeva svjetlost prilično je jednostavan koncept. To je kada biljka prima izravnu, neometanu sunčevu svjetlost. Ovdje je ključan dio bez prepreka. Možda ne shvaćate koliko predmeta tijekom dana stoji na putu izravnoj sunčevoj svjetlosti – pomislite na grane drveća, kuće ili bilo što što stoji visoko iznad biljaka. Zanimljivo je da je izravna svjetlost kroz prozor znatno manje intenzivna od izravne sunčeve svjetlosti vani.

Neizravno svjetlo: Kao što smo dotaknuli gore, neizravno svjetlo je kada je biljka u okruženju ispunjenom svjetlom, ali sunčeve zrake je ne udaraju izravno. Područje je još uvijek svijetlo jer se sunce odbija ili lomi kroz druge objekte u okolišu prije nego što izravno udari u biljku. Na primjer, svjetlost koja svijetli kroz zavjesu ili biljka koja sjedi na zasjenjenom trijemu je neizravno svjetlo.

Sredina: Kao i kod bilo čega u vrtlarstvu, rasvjeta nije uvijek tako crno-bijela. Možda ćete moći pronaći samo područje koje prima izravnu i neizravnu svjetlost. Općenito govoreći, to je u redu. Zaista ovisi o tome koliko svjetla zapravo treba vašoj biljci.

U praksi, mnogi vrtlari također prihvaćaju izravno sunce dio dana kao prikladan primjer jakog, neizravnog svjetla. Na primjer, ako je vaša biljka blizu prozora koji prima izravnu sunčevu svjetlost samo nekoliko sati ujutro, to se često prihvaća kao izvor jarke, neizravne svjetlosti.

Kako izmjeriti jako neizravno svjetlo?

Biljke64227

Osim poznavanja definicije, prilično je zgodno znati kako testirati jako neizravno svjetlo. Ovdje ćemo vam pokazati dvije metode za određivanje prima li vaša biljka neizravno svjetlo i intenzitet tog svjetla.

Tehnika sjene: Zgodan način da odredite sjedi li vaša biljka na izravnoj ili neizravnoj sunčevoj svjetlosti je tehnika sjene koja vam omogućuje da procijenite vrstu sunčeve svjetlosti na temelju izgleda sjene koju biljka baca.

Oštro definirana sjena bez mutnih rubova označava izravno svjetlo . To je zato što sunce direktno udara o biljku i jasno baca savršenu sjenu.

Slaba sjena s nejasnim ili mutnim rubovima ukazuje na neizravno svjetlo jer sunce ne udara u biljku direktno i tako ne stvara savršeno definiranu sjenu.

Jedva vidljiva sjena ukazuje na slabo osvjetljenje. Još uvijek ima dovoljno svjetla za neki stupanj sjene, ali je vrlo slaba.

Ovo su dobra pravila koja treba imati na umu kada se bavite svojim biljkama. Ako želite točnije očitanje količine svjetlosti koju prima vaša biljka, najbolje je koristiti svjetlomjer, koji ćemo istražiti sljedeće.

Svjetlomjer: Svjetlomjer je alat koji mjeri intenzitet svjetla koje trenutno svijetli. Naravno, ovdje je poteškoća u tome što se mjerenje mijenja na temelju brojnih čimbenika, uključujući doba dana, jeste li u zatvorenom ili na otvorenom i u kojem smjeru je mjerač okrenut.

Kako napraviti jarko, neizravno svjetlo?

Svjetlost723727

Možda ste došli do ovog članka samo da biste dobili neke primjere jakog neizravnog svjetla. Kao opće pravilo, razmislite o svijetlom području gdje ne možete povući izravnu liniju od sunca do vaše biljke.

Neizravno svjetlo je kada nešto ometa put sunca – kao što je sjenilo za prozore, grane drveća ili bilo što drugo što se nalazi između biljke i sunca.

Jarko neizravno svjetlo također može uključivati ​​kada je biljka postavljena u područje koje nije izravno okrenuto prema prozoru. Pokušajte stajati u sobi i odrediti možete li izravno gledati sunce s mjesta na kojem je vaša biljka postavljena. Udaljenost od prozora također utječe na jačinu svjetla, a intenzitet se smanjuje što se biljka nalazi dalje od prozora.

Drugi čimbenici utječu na svjetlost koja je manje pod vašom kontrolom, uključujući godišnja doba, doba dana i vremenske obrasce koji ometaju sunce. Uz ove čimbenike, uglavnom želite razumjeti opće obrasce u vašem području.

Upotrijebite ovo znanje kako biste objasnili kako ti čimbenici utječu na prosječnu razinu svjetlosti. Na primjer, zimi biste mogli svoju biljku postaviti bliže prozoru kako biste uračunali nižu ukupnu danju svjetlost.

Kako povećati ili smanjiti razinu svjetlosti?

Razina svjetla ovisi o mjestu na kojem su vaše biljke postavljene. Bilo u zatvorenom ili na otvorenom, postoje različiti načini utjecaja na razinu svjetlosti.

Premještanje vaše biljke u neometano područje najlakši je način pomicanja razine svjetlosti. Ako to nije opcija, možete kupiti LED svjetlo za uzgoj kako biste svojoj biljci dali dodatno svjetlo koje joj je potrebno. Pogledajte naše gornje definicije izravne i neizravne svjetlosti kako biste najbolje vidjeli kako možete postići optimalnu razinu svjetlosti za svoju biljku.

Kako da znam da li moje biljke dobivaju dovoljno svjetla?

Količina svjetlosti potrebna biljci varira ovisno o vrsti. Biljke poput sukulenata općenito imaju veće zahtjeve za svjetlom, dok se sansevijerije mogu nositi s iznimno dosadnim uvjetima. 

Kada ste u nedoumici, najbolje je prikupiti više informacija prije kupnje biljke ili ubrzo nakon toga. Brzo potražite dotičnu biljku i pronaći ćete mnoge posvećene vrtlare koji su stvorili korisne resurse o tome gdje je najbolje uzgajati tu biljku.

Kako prepoznati jesu li razine svjetlosti previsoke ili preniske?

Sve biljke su različite tako da svaka biljka ne pokazuje iste simptome ako prima previše ili premalo svjetla. Ako vaša biljka ima problema, pronađite resurs posvećen upravo toj biljci. Općenito govoreći, međutim, mnoge biljke pokazuju određene simptome u slučaju previše ili premalo svjetla:

Previše svjetla: Jedan od glavnih simptoma da biljka prima previše svjetla je izgaranje lišća. Ovo izgleda kao smeđe mrlje i spaljeno lišće. Ako vaša biljka gori, svakako je odmah premjestite u područje slabijeg osvjetljenja.

Nedovoljno svjetla: Biljka koja ne prima dovoljno svjetla često ima problema s rastom normalnom brzinom jer ne dobiva energiju koja joj je potrebna fotosintezom. To često rezultira biljkom koja je slaba i obješena i ne daje onoliko listova ili cvjetova koliko bi trebala.

Ako vaša biljka ima ovako tužan izgled, premjestite je u područje gdje prima više svjetla. Svakako istražite količinu svjetlosti koja je stvarno potrebna određenoj biljnoj vrsti.

Ako lokacija dobiva nekoliko sati izravnog svjetla dnevno, ali je uglavnom na neizravnom svjetlu, je li to prikladno za biljku kojoj je potrebno jako neizravno svjetlo?

jkarhpaha

Obično je odgovor na ovo pitanje potvrdan. Biljka koja zahtijeva neizravno svjetlo obično je u redu ako prima nekoliko sati izravnog svjetla dnevno. Kao opće pravilo, trebali biste pokušati zadržati taj broj ispod četiri sata izravnog sunca.

Naravno, ovisi i o vrsti biljke o kojoj je riječ. Svoj pristup trebate prilagoditi vrsti biljke koju pokušavate uzgajati. Dakle, ako se vaša biljka bori s malo izravne sunčeve svjetlosti, možda bi bilo najbolje da je potpuno izbjegnete.

Zaključak

Ovaj se članak usredotočio na jednu od najkonzistentnijih varijabli u biljnom svijetu – neizravno svjetlo. Ne samo da se ovaj izraz često pogrešno shvaća, već može biti i teško znati gdje smjestiti svoju biljku tako da prima željenu količinu svjetla.

Nadajmo se da smo vas naoružali alatima koji su vam potrebni za razumijevanje neizravne svjetlosti i za testiranje količine svjetlosti koju biljka prima u bilo kojem trenutku. Shvatite da je to nesavršena znanost i možda ćete morati malo eksperimentirati kako biste pronašli savršene uvjete za uzgoj za svaku biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati lubenice

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojivo djeluje