Što je mirovanje biljaka? (I 7 savjeta za njegu biljaka koje miruju)

wop Mirovanje biljke65422

Znate onaj osjećaj u jesen i zimu zbog kojeg se poželite spustiti, ostati unutra i dugo se opustiti? Biljke prolaze kroz slično iskustvo poznato kao mirovanje biljaka. Vaše omiljene biljke možda izgledaju pomalo grubo po rubovima, ali ovo razdoblje mirovanja tijekom mirovanja biljaka pomaže im da se pripreme za sezonu rasta.

Što je mirovanje biljaka? Mirovanje biljaka jednostavno je razdoblje mirovanja ili metaboličke neaktivnosti kroz koje prolazi većina biljaka kako bi sačuvale resurse, preživjele vremenske ekstreme i stres kao što su zima ili suša, te kako bi se pripremile za sljedeću sezonu rasta.

Nastavite čitati kako biste saznali više o mirovanju biljaka i kako možete hraniti i brinuti se za svoje biljke tijekom tog vremena.

Što je mirovanje biljaka?

Mirovanje biljke je faza vegetacije biljke u kojoj se usporava i počinje mirovati. Mirovanje također može zaštititi biljku od oštrih uvjeta kao što su hladne zimske temperature i ekstremni stres kao što je suša.

Na primjer, listopadno drveće u jesen odbacuje svoje nježno lišće, ostavljajući tvrdu koru i drvo da preživi hladnoću i snijeg. Metabolički procesi drveća uglavnom su zaustavljeni, a stablo više ne raste niti se razmnožava sve dok se ne vrati proljeće i umjerenije vrijeme. Tada će stablo izrasti novo lišće, što će omogućiti suncu da hrani stablo kako bi moglo rasti i razmnožavati se.

Mirovanje može biti potaknuto kraćim danima, a time i manje dnevne svjetlosti, ili nižim temperaturama, ili oboje, ovisno o biljci. Mirovanje može potaknuti i ekstremna vrućina ili suša, zbog čega biljka ulazi u stanje mirovanja dok ne stignu povoljniji uvjeti rasta.

Sobne biljke koje se drže u relativno stabilnim kućnim uvjetima možda će trebati malo nagovarati da uspavaju, pa ćete ih možda morati premjestiti u hladnije, tamnije područje doma.

Na primjer, biljke kao što su božićni kaktusi trebaju period mirovanja kako bi ponovno procvjetale. Potrebne su im hladnije temperature, manje vode i duge, tamne noći da se odmore za fazu cvatnje. Nakon što su u stanju mirovanja dovoljno dugo da napune svoje baterije, takoreći, oni će razviti pupoljke i mogu se vratiti na svoje uobičajeno mjesto kako bi ponovno cvjetali.

Kakav utjecaj mirovanje biljaka ima na rast i životni ciklus biljaka?

Gotovo sve biljke će prezimiti, bez obzira radi li se o sobnim tropskim biljkama ili biljkama na otvorenom. Iznimka su jednogodišnje biljke koje svake godine odumiru, ali ne izrastu u proljeće. Jednogodišnje su dobre samo za jedno godišnje doba.

Biljke na otvorenom će biti u stanju mirovanja kako bi sačuvale resurse i spriječile smrzavanje. Nježno lišće lako bi se smrznulo na hladnoći, pa listopadna stabla ispuštaju to lišće, čuvaju svoje resurse za hranjenje korijena biljaka ili drveća i pripremaju se za uzgoj svih novih listova u proljeće.

Sobne biljke također će biti u stanju mirovanja, iako bi temperature u vašem domu mogle biti stabilne. Čak su i sobne biljke osjetljive na skraćene dane i manje svjetla. To znači da nemaju dovoljno sunčanih sati da fotosinteza pretvori sunčevu svjetlost u energiju kako bi biljka mogla rasti i razmnožavati se. Umjesto toga, metabolički procesi se usporavaju, biljka se prestaje razmnožavati i rast se zaustavlja ili jako usporava.

wop Biljka67982

Zašto neke biljke imaju razdoblje mirovanja?

Iako biljke mogu izgledati kao da umiru ili klonu dok su u stanju mirovanja, one su još uvijek naporne na poslu. Biljke će razgraditi i preraditi proteine ​​kako bi bile spremne za nalet rasta koji dožive u proljeće. Biljke i drveće na otvorenom također će sačuvati energiju za hranjenje korijena biljke.

Ako biljka ne miruje ili ima vrijeme za odmor, možda neće imati resurse za rast, cvjetanje i razmnožavanje u proljeće.

Što se događa s biljkama kada uđu u stanje mirovanja?

Može se činiti da sobne biljke jednostavno prestaju rasti kada uđu u razdoblje mirovanja, gotovo kao da je netko pritisnuo gumb za pauzu u rastu. Listovi im mogu požutjeti, mogu malo pasti ili mogu potpuno izgubiti lišće.

Biljke će prestati cvjetati i razmnožavati se. Oni će uzimati manje vode, a možete primijetiti da tlo ostaje vlažno dulje vrijeme. Sva ova ponašanja biljaka daju biljci odmor i dopuštaju joj da se odmori i napuni za novu sezonu rasta.

Biljke na otvorenom, poput proljetnog cvijeća koje raste iz lukovica (mislimo na narcise i tulipane) će odumrijeti, ostavljajući ništa osim lukovice skrivene ispod zemlje. Lukovica pohranjuje energiju za svježi rast i cvjeta u proljeće. Ako biljke ne miruju, lukovice ne bi mogle pohraniti dovoljno energije za cvjetanje sljedeće godine.

Listopadna stabla će izgubiti lišće i može se činiti da su umrla, dok zimzelena stabla zadržavaju iglice, ali njihov rast se jako usporava ili potpuno zaustavlja. To ih štiti od oštećenja od hladnog i oštrog vremena.

Kako možete znati da li vaša biljka miruje ili vene?

Možete utvrditi je li vaša biljka u stanju mirovanja ili umire tako što ćete napraviti tri jednostavna testa.

 • Test lomljenja. Možete utvrditi je li biljka mrtva ili neaktivna tako što ćete napraviti brzi test. Odaberite kraj stabljike ili grane otprilike velik poput olovke. Pokušajte slomiti granu na pola. Mrtva grana ili stabljika lako će puknuti i imati osušeni izgled iznutra. Međutim, uspavana grana će se saviti i kada se rascijepi otkrit će vlažno drvo s unutarnje strane.
 • Test ogrebotina. Također možete koristiti test ogrebotina da vidite je li vaša biljka u stanju mirovanja ili umire. Odaberite mladu stabljiku i noktom ili oštrim nožem zagrebite koru. Ako je zeleno, onda je biljka još živa. Ako je smeđa, pokušajte ponovno, ali blizu korijena.
 • Inspekcija korijena. Posljednji test koji možete pokušati vidjeti je li vaša biljka mrtva ili miruje je pregled korijena. Biljka koja miruje imat će zdravo korijenje čak i ako ostatak biljke još uvijek izgleda mrtvo. Ako je potrebno, možete izvaditi biljku iz posude i vidjeti izgleda li korijenje zdravo ili je smežurano i odumrlo.
wop ngjkangae

Kako mirovanje biljaka utječe na njihove potrebe za njegom?

Tijekom faze zimskog mirovanja vaše biljke će ili potpuno prestati rasti ili će joj rast biti vrlo spor. To znači da će se promijeniti i zahtjevi za njegu.

 • Manje vode. Prekomjerno zalijevanje je čest uzrok venuća biljaka, a to je osobito istinito u zimskim mjesecima. Budući da su se metabolički procesi vaše biljke usporili, ona ne troši toliko vode koliko bi koristila dok raste. Nećete morati zalijevati svoju biljku gotovo toliko često kao kada je u fazi rasta.
 • ObrezatiZimsko mirovanje izvrsno je vrijeme za orezivanje starih, drvenastih izraslina u vašim sobnim biljkama. Odrežite sve odojke, odumrlo lišće i grane i druge nepoželjne dijelove biljke.
 • Osvježite tlo ili presadite. Na kraju će se tlo u posudi vaše sobne biljke iscrpiti i trebat će se osvježiti. Zimsko mirovanje je dobro vrijeme za presađivanje biljke u veću posudu, ako je potrebno, sa svježom zemljom. Za to će vrijeme biti manje pod stresom i tada će biti spreman za proljetni rast kada za to dođe vrijeme.
 • Nemojte gnojiti. Vaše biljke ne trebaju dodatno gnojivo kada su u stanju mirovanja. Bolje je pričekati dok ne vidite znakove rasta u kasnu zimu i rano proljeće.
 • Povećajte vlažnost, ako je potrebno.  U većini domova vlaga opada zimi kada je toplina uključena ili peći na drva gore. Možda ćete morati malo povećati vlažnost za one biljke koje preferiraju vrlo vlažno okruženje. To se lako postiže postavljanjem biljke na pladanj od kamenčića i punjenjem pladnja vodom.
 • Održavajte ih čistima. Nakupljanje prašine na lišću može smanjiti već ograničenu količinu svjetlosti koja je dostupna vašim biljkama. Odvojite malo vremena da ih nježno očistite.
 • Držite ih dalje od propuha. Iako su u stanju mirovanja, vaše tropske kućne biljke i dalje su osjetljive na hladan propuh. Pazite da ih držite dalje od hladnih prozora i vrata.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Njega biljaka šarenog voska: Sve što trebate znati

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt

Travnjaci i ukrasno bilje Tlo i gnojenje

Gnojivo za travu (talog od kave)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Jednostavna njega Hoye Australis