Pojavljuju se korijeni biljaka: kako to popraviti

1682599629 Pflanzenwurzeln werden angezeigt So beheben Sie das Problem

Proširite vijest!

Korijeni biljke počinju se pojavljivati ​​kako korijenski sustav raste u potrazi za hranjivim tvarima u tlu. Korijen izraste toliko daleko da biljku može dovesti do problema poput pričvršćivanja korijena i znakova nedostatka hranjivih tvari.

Korijenje biljke pojavi se kada postane prevelika za teglicu. To je zato što je biljka toliko narasla da joj korijenje raste u potrazi za hranjivim tvarima. Korijenje na kraju ispuni lonac i pojavi se na vrhu i kroz drenažne rupe. Presađivanje biljke u saksiju rješava ovaj problem.

Vidi li se korijen vaše biljke? To je normalno za neke biljke, osobito za orhideje. Međutim, za neke biljke to može biti alarmantan znak stresa.

Sramim se što se to ponekad događa i mojim biljkama. Pogledajte sliku mog jaglaca u saksiji na kraju ovog članka.

U ovom članku objašnjavamo što uzrokuje pojavu korijena biljaka u posudama i što možete učiniti da riješite problem.

Nakon čitanja moći ćete poduzeti korektivne radnje kako biste osigurali da vaša biljka bude ispravno presađena nakon takvih simptoma.

Postoji niz razloga koji mogu uzrokovati da korijenje vaše biljke strši iznad tla, au nekim slučajevima korijenje može postati zeleno kada je izloženo svjetlu jer je prekriveno algama.

Pročitajte naš detaljan članak o tome kako svjetlost utječe na korijenje biljaka.

Sljedeće bi moglo biti jedan od glavnih uzroka zašto vaše korijenje izlazi iz zemlje u posudi.

1. Mala posuda za cvijeće

Prvo, vaša posuda ili posuda može biti premalena za biljku koju u njoj uzgajate. Ovaj se uzrok može činiti očitim, ali vrtlari početnici često zanemare obratiti pažnju na pravu veličinu posude za pravu biljku.

To uzrokuje da se biljka s vremenom veže za korijenje. Mala veličina posude stvara prepreku korijenju da se proširi do svoje pune veličine.

Što uzrokuje pojavu korijena biljke

Pa što je rootbound?

Sve biljke (uključujući povrće i cvijeće) trebaju dovoljno prostora za pravilno rast korijena. Stoga, ako su posude u kojima uzgajate biljke kratke, biljkama možda neće biti dovoljno prostora za rast korijena.

Izraz vezano korijenom znači da je korijenje biljke naraslo tako da zauzima većinu prostora u loncu i tvori gustu korijensku mrežu. Kada se izvadi, korijenje će zadržati oblik lonca i zagrliti tlo na mjestu.

Pravo vrijeme za presađivanje:

Kada je korijenje zbijeno – odnosno kada se vide hrpe korijenja i tek malo zemlje – pravo je vrijeme da biljku presadite u sve veću teglicu.

Slijedite naš detaljan vodič za uklanjanje stare zemlje iz korijena prilikom presađivanja.

2. zbijeno tlo

Drugo, tlo u posudi moglo bi biti previše zbijeno, npr B. sadrže tešku glinu ili kamenje ili druge prepreke koje sprječavaju korijenje da lako raste kroz tlo.

3. tlo siromašno hranjivim tvarima

Osim malih posuda za biljke i zbijenog tla, nedostatak hranjivih tvari u zemlji za posude također može dovesti do izbijanja korijena iz zemlje.

Kada korijenje biljke ne dobije dovoljno hranjivih tvari u tlu za posude ili kada biljka apsorbira sve hranjive tvari prisutne u tlu, korijenje napušta posudu u potrazi za hranjivim tvarima.

4. okolišni čimbenici

Naposljetku, čimbenici okoliša mogu uzrokovati duboki rast korijena. Na primjer, ako je posuda na površini koja stvara previše topline, korijenje može pokušati rasti tamo gdje je tlo hladnije.

Osim toga, plitko zalijevanje biljaka također može uzrokovati izbijanje korijena. Zapamtite da korijenje raste tamo gdje ima vlage.

Iz tog razloga stručnjaci radije vrt ili cvjetnjak zalijevaju duboko i rijetko, nego plitko i vrlo često.

U prosjeku, biljka može ostati vezana za korijen 2 mjeseca, uz kontinuiranu opskrbu tla hranjivim tvarima. Biljka vezana korijenom zauzima većinu prostora u posudi za cvijeće, ostavljajući malu količinu zemlje ograničenu korijenjem. Sada se biljka mora opskrbljivati ​​hranjivim tvarima kako bi se održala na životu.

Zdrava biljka može ostati vezana za korijen ako joj se redovito daje dovoljno hranjivih tvari. Ovo vam može kupiti vrijeme prije nego što presadite biljku.

Neke biljke (npr. biljka pauk, stablo kišobran) snažno rastu s korijenjem vezanim situacijama. Dok neke biljke mogu očajnički trebati vašu pomoć da ih spasite od problema s korijenjem.

Pogledajte naš detaljan post o biljkama koje vole biti vezane za korijenje.

Bori li se vaša biljka s problemom korijena? Pa, savršeno je vrijeme da svoju biljku presadite u drugu veću posudu. Sada često dobivamo pitanje kako pravilno presaditi biljku s korijenom kako bi mogla nastaviti napredovati.

  1. Prvo nabavite novu posudu koja je otprilike dva inča veća od vaše trenutne posude (ako je vaša biljka u posudi od 4 inča, uzmite posudu od 6 inča).
  2. Drugo, kupite svježu mješavinu za posude prikladnu za vaše biljke, kao što je dobro drenirano tlo za sukulente i kaktuse, ili vjerojatno možete koristiti višenamjensko tlo.
  3. Treće, dodajte novu zemlju u novu posudu. Napunite dno do 2 do 3.
  4. Zatim podignite biljku i nježno je otkinite do nekoliko inča u korijenu s donje strane u križnom uzorku, nemojte rezati ravno.
  5. Zatim pažljivo stavite biljku na novo tlo u loncu, popunjavajući prostor sa strane (nemojte prejako pritiskati).
  6. Ulijte malo vode kako bi se tlo pravilno sleglo. Kasnije možete dodati više.

Bilješka: Tek biljke u posudama treba lagano zalijevati i ostaviti da miruju kako bi se ublažio šok nakon presađivanja

pokazujući korijenje biljaka

Mnogi vrtlari rade neke pogreške prilikom presađivanja biljaka koje treba izbjegavati kako bi u svom vrtu imali zdravu biljku.

Uvijek imajte na umu sljedeće pogreške kako biste izbjegli sljedeći put kada prijavite svoje biljke:

1. Nepotrebno presađivanje biljke

Imajte na umu da će u većim posudama tlo u potpunosti apsorbirati vodu prije nego što uopće dođe do korijena.

2. Spremanje nečega prevelikog

Uvijek je najbolje presaditi u nešto više od centimetar ili dva, posebno za biljke (npr. engleski bršljan, pothos, hoya, sukulenti) koje sporo rastu ili preferiraju usku posudu.

3. Preduboko posađeno

Trebali biste moći vidjeti izvornu površinu tla nakon presađivanja. Ako su stabljike zakopane preduboko, obično uginu jer imaju drugačiju strukturu stanica od korijena.

Održavajte istu razinu poda. Sva nova zemlja dolazi pored i ispod korijenove bale.

4. Ne ostavljajte prostora na vrhu lonca

Ako lonac napunite do vrha, voda će teći kroz lonac i neće imati dovoljno vremena da se upije do korijena.

Posuda za male biljke tako da oko 1/2? do 1? Između zemlje i ruba posude ima prostora.

5. S prljavim loncima

Neke su biljke toliko osjetljive na gljivice i bakterije u starim ili prljavim posudama da mogu uginuti. Dobro očistite lonce s 10% otopinom izbjeljivača prije nego što ih upotrijebite za presađivanje.

Moje korijenje lipe u saksiji pokazuje

Ovo je slika mog jaglaca u saksiji koji imam više od tri godine. Spremnik je postao malo premalen i korijenski sustav je počeo pretrpavati posudu.

Međutim, kad sam presadio biljku, narasla je još više i dala još više ploda. To pokazuje da nam biljke doista mogu reći da su pod stresom i da im je potrebna pozornost.

Pogledajte kako sam posadio ovo ključno drvo lipe.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za balkon

Najbolje biljke za držanje u posudama vani

Rezidba i orezivanje

Kada smanjiti božure