Kako uzgajati biljke u zatvorenom prostoru – Potpuno objašnjena njega sobnih biljaka

wop Sobne biljke

Privlačne slike prekrasnih sobnih biljaka na društvenim mrežama pomažu potaknuti zanimanje i privući pridošlice. Uzgoj sobnog bilja zabavan je, zdrav, edukativan i koristan – i možete se pridružiti bilo kada, čak i ako nikada niste zalijevali sobnu biljku. Ovaj članak je vodič za početnike za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru – ne može vas u jednom koraku odvesti od početnika do zelenog palca, ali vas može postaviti na putovanje.

Za početak sa sobnim biljkama odaberite biljke koje odgovaraju uvjetima u vašem domu i naučite osnove njihove njege. Birajte zdrave sobne biljke i osigurajte im svjetlost, vodu, toplinu i vlagu. Imajte na umu da je prekomjerno zalijevanje najčešći uzrok gubitka biljaka.

Priprema

Vrtlarstvo je studij u pripremi. Bilo da se radi o obrađivanju tla ili pravljenju kompostne hrpe, priprema za nadolazeću sezonu dio je drevnog zanata uzgoja biljaka.

Dakle, prije nego što potrošite novac, prvo saznajte osnove njege sobnih biljaka. Tada možete procijeniti svoj prostor i odrediti koje će biljke tamo najbolje rasti.

Osnovno o sobnim biljkama

Biljkama uglavnom ne smeta gdje rastu: one uspijevaju ako su uvjeti pravi. Naravno, “pravi” uvjeti variraju od biljke do biljke.

Rasvjeta za sobne biljke

Sunčeva svjetlost koja je preintenzivna spržit će biljke, ali biljke ne mogu živjeti u tami: potrebna im je svjetlost za fotosintezu koja stvara energiju. Svijetli prozori su vrhunska nekretnina za kućne biljke.

Imajte na umu da je ambijentalno osvjetljenje u našim domovima mnogo slabije od sunčeve svjetlosti na otvorenom. Čak se i svjetlost sa sunčanog prozora brzo smanjuje na kratkoj udaljenosti unutra.

Važna je ekspozicija vašeg prozora. Na sjevernoj hemisferi prozori okrenuti prema jugu primaju najviše izravnog sunca, a prozori okrenuti prema sjeveru dobivaju najmanje. Mnogi nježni tropski krajevi cijene jutarnje ili kasne sate nježne izravne sunčeve svjetlosti na prozorima okrenutim prema istoku ili zapadu.

Biljke mogu preživjeti na manje svjetla nego što im je potrebno za optimalan rast, ali obično postaju dugonoge, s oskudnim, slabim stabljikama, jer se “protežu” kako bi pronašle svjetlije uvjete. Ako je vaš dom previše mračan, razmislite o dodavanju svjetala za uzgoj.

Napomena: čak i biljke pri slabom osvjetljenju trebaju uvjete koji su dovoljno svijetli za udoban rast.

wop Biljke6738955

Zalijevanje sobnih biljaka

Voda nije samo primarni element njege sobnih biljaka, ona je također prepuna skrivene opasnosti (za biljku). Trulež korijena od prekomjernog zalijevanja najčešći je ubojica sobnih biljaka. Navlaženo tlo stvara patogene propadanja i smanjuje količinu kisika dostupnog korijenju.

Svaka biljka ima svoje vlastite preferencije zalijevanja: ključno je znati potrebe svoje određene vrste.

Točke koje treba zapamtiti:

 • Nemojte zalijevati prema rasporedu ; umjesto toga nadzirite tlo i zalijevajte samo u odgovarajuće vrijeme. Upotrijebite štapić za jelo ili drugu drvenu sondu da provjerite je li suha… ili jednostavno zabijte prst u tlo.
 • Nakon što se tlo osuši na odgovarajući način za biljku, temeljito potopite medij tako da višak vode istječe kroz drenažne rupe. To osigurava da je cijela korijenska kugla navlažena i ispire tlo od neiskorištenih gnojiva, pesticida ili drugih potencijalno otrovnih kemikalija.
 • Pustite da se posuda potpuno ocijedi nakon zalijevanja i ispraznite sve spremnike. 
 • Klasični rani simptom biljke u nevolji zbog prekomjernog zalijevanja je žuto lišće (iako žutilo može biti uzrokovano i drugim problemima).
 • Biljke troše manje vode na niskim temperaturama ili tijekom zimskog mirovanja. U to je vrijeme važno smanjiti zalijevanje.

Zalijevanje je jedan od najvažnijih aspekata njege sobnih biljaka i jedan od najbržih načina da ubijete sobnu biljku ako se ne radi ispravno.

Tlo za sobne biljke

Na pravilno zalijevanje uvelike utječe sastav tla. Teža tla zadržavaju vodu i otežavaju održavanje željene razine vlage. Gotovo sve biljke vole dobro drenirajuću mješavinu.

Dodaci poput krupnog pijeska i perlita dodaju strukturu kako bi tlo ostalo prozračno i lagano. Mješavine “bez tla” napravljene od izvora poput treseta i kokosovog kokosa sve su popularnije za upotrebu s tropskim biljkama.

Održavajte prikladne temperature

Najpopularnije sobne biljke dobro uspijevaju na normalnim temperaturama u kućanstvu – naravno, istražite svoju vrstu.

Ne dopustite da biljka sjedi na propuhu! Zapamtite da biljka u blizini prozora može biti podložna pregrijavanju ili hlađenju ako su vanjske temperature ekstremne.

Vlažnost

Razina od 40-60% prikladna je za mnoge sobne biljke, ali neki primjerci preferiraju i više razine. Naši su domovi često sušni: pravi uvjeti za sukulente, ali ne i za tropske biljke.

Sobne biljke prikladne za početnike obično su tolerantne na nižu vlažnost – ali budite uvjereni da bi većina cijenila veću vlažnost.

Ako živite u vlažnoj klimi, to možda nije problem. Međutim, klima uređaj i grijanje usisavaju vlagu iz zraka; biljka koja se ljeti snalazi na rubu niske vlažnosti može patiti zimi.

Jeftin higrometar omogućuje vam praćenje razine. Postoji nekoliko osnovnih načina za skromno povećanje vlažnosti:

 • Grupiranje biljaka zajedno. To im omogućuje da sudjeluju u međusobnoj transpiraciji. Nemojte ih gužvati; najbolje je da se listovi ne dodiruju.
 • Postavljanje posuda za vodu napunjenih šljunkom ili drugih posuda u blizini ili ispod posude biljke pomaže povećati njezinu lokalnu vlažnost kroz isparavanje.
 • Mjesta poput (dobro osvijetljene) kupaonice, praonice rublja ili kuhinje općenito imaju zdrava razdoblja veće vlažnosti.
 • Sobni ovlaživač zraka je vrhunsko rješenje , ali troškovi i održavanje su značajni. Nije baš najbolja preporuka za početnika. Bolje je steći iskustvo s biljkama koje podnose normalnu vlažnost vašeg doma.
wop h083hop8349gg3g45

Kontrolni popis: Procjena vašeg prostora

Prije nabave sobne biljke provjerite uvjete koje možete ispuniti. Ne postoji točan ili pogrešan odgovor! Samo trebate znati.

 • Svjetlo: Koliko svjetla imate? Koliko je prostora na prozorima dostupno … i od kojih ekspozicija?
 • Koja je razina vlažnosti?
 • Temperatura
  • Koji je raspon?
  • Koje su vjerojatne sezonske promjene?
  • Ima li potencijalnih propuha ili temperaturnih ekstrema?
 • Hoće li vaše biljke živjeti na istaknutom području kako se ne bi zaboravile?
 • Je li vaša namjeravana lokacija izvan prometa ili je biljka podložna češljanju ili udarcima?
 • Je li predloženo mjesto prikladno za zalijevanje i održavanje?

Kada upoznate uvjete koje imate u svom domu, možete odabrati sobne biljke koje prirodno vole ove uvjete. Mnogo je lakše održavati kućne biljke zdravima kada im se sviđaju prirodni uvjeti u vašem domu. Kada steknete samopouzdanje i iskustvo, uvijek se možete granati na zahtjevnije biljke.

Najbolje kućne biljke za početnike

Ovdje su isprobane superzvijezde koje su nebrojenim vrtlarima početnicima dale iskustvo i samopouzdanje. Ovdje ne možete pogriješiti:

Zamija– vjerojatno najizdržljivija sobna biljka pored lažne, ova sjajna zimzelena može podnijeti niz uvjeta i ostati sjajna. Jedina mana za početnika je ta što je biljka toliko jednostavna da vam možda neće predstavljati izazov.

Ljiljan mira – Ova ljupka biljka koja voli vlagu može preživjeti prekomjerno zalijevanje bolje od većine. Počinje venuti kako se tlo suši i konačno se urušava ako ne shvatite poruku. Ako nije oštećena dugom sušom, biljka se vraća u život nakon što je zalijete… ona je poput ljubaznog učitelja koji daje savjete i dodatne šanse. 

Sansevijerija– Ovaj egzotični sukulent pomogao je odgojiti generacije vrtlara: to je kralj biljaka koje se postavljaju i zaboravljaju. Postoje i mnoge fascinantne sorte. Biljke zmije lako se razmnožavaju i zadivljujuće kada se sade u masama.

Kaktusi – klasična početnička biljka! Postoje stotine prekrasnih kaktusa i drugih sukulenata, a većinu ih je lako zadržati kada steknete vještinu. Vjerojatno najteža stvar kod kaktusa za početnike je ne gnjaviti se oko njih, jer većina kaktusa cijeni “početničko zanemarivanje”.

Aloe vera – Ovaj nagrađivan sukulent posebno se ističe jer ima ljekovita svojstva koja dodaju dimenziju iskustvu čuvanja biljaka. Trebaju brzo drenirajuće tlo i jaku svjetlost. Ova dugovječna biljka može ostati dio vaše obitelji generacijama.

Peperomija – Iako nisu toliko poznati (još) kao drugi, ovi lijepi mali stolni dragulji dolaze u nizu varijanti. Različite vrste imaju slične potrebe za njegom, ali različite razine tolerancije.  

Ovo je samo mali izbor biljaka za početnike koje se mogu nositi s pogreškama početnika.

Profesionalni savjet: Ako želite uzgojiti biljku koju je teško održavati, razmislite o tome da prvo isprobate jednog od lakših za održavati (i obično jeftinijih) članova njezine obitelji.

wop hgu4o8439ggzhh893g47

Donošenje biljke kući

Nakon što ste se odlučili za buduću lokaciju svoje nove biljke i procijenili njezine uvjete uzgoja, napravite uži izbor prikladnih biljaka. Dostupnost je uvijek problem, ali većina mojih predloženih biljaka vjerojatno je dostupna u vašem lokalnom vrtnom centru – ili čak u najbližoj trgovini.

Kupnja zdravih biljaka štedi tugu. Evo što treba tražiti:

 • Listovi trebaju biti normalno obojeni i neoštećeni; nije blijedo, požutjelo, osušeno ili izlizano.
 • Držite se dalje od biljaka sa žutim ili smeđim lišćem.
 • Izbjegavajte dugonoge biljke sa slabim stabljikama; odaberite punu, čvrstu biljku.
 • Isključite biljke koje pokazuju znakove pretjerane vlage kao što je bijela plijesan ili plijesan na tlu ili lišću.
 • Pregledajte biljku na insekte; pažljivo pregledajte zglobove biljke i ispod lišća.

Zamolite osoblje trgovine za pomoć ako niste sigurni!

Naručivanje putem interneta

Kupnja biljaka putem interneta postala je popularna. Postoji mnogo izvrsnih prodavača na internetu, a sobne biljke općenito se dostavljaju iznenađujuće dobro.

Vaša nova biljka će stići zapakirana i pomalo ugašena nakon neravnog putovanja u mraku. Treba im mirno vrijeme u povoljnim uvjetima: nemojte ih gnjaviti, milovati, presađivati ​​ili gnojiti. Samo stavite svoju novu zelenu bebu na novo mjesto, zalijte ako je tlo suho… i pustite da se oporavi.

Ostavite vremena za privikavanje

Sasvim je normalno da biljka zaustavi rast i eventualno izgubi lišće kada se prvi put donese kući. Nemojte ju pomicati, samo ju pustite da se aklimatizira.

Mnogi uzgajivači dolaze u iskušenje da odmah presade u naizgled bolje tlo kada dobiju novu biljku, ali to je obično pogreška. Presađivanje je invazivno sa stajališta biljke i obično će donijeti više štete nego koristi dok se biljka ne uspostavi u vašem domu.

Kao opće pravilo, nemojte presađivati ​​najmanje dva mjeseca nakon većeg preseljenja. Najbolje je pričekati proljeće ili rano ljeto.

wop 08g439834h3g4ui43

Održavanje sobnih biljaka

Ako ste odabrali svoje mjesto i zalijevali prema specifikaciji biljke, tjedni pred nama trebali bi proći glatko. Promatrajte i zabavite se.

Strpljenje je vrtlarska vrlina

Kad god bude spremna, vaša će nova biljka ponovno početi rasti. To može biti pupoljak na lisnom čvoru ili sitno koplje lista.

Biljke za početnike koje smo spomenuli aklimatizirat će se dovoljno brzo da možda nećete primijetiti. Nekim biljkama treba duže – puno duže da se ugode u novom okruženju.

Nakon što vaša nova biljka bude udobna i raste, pojavit će se neki lagani poslovi održavanja. Sada je vrijeme da odredite posebno mjesto za svoju vrtnu opremu. 

Isperite tlo prilikom zalijevanja

Najbolji način za zalijevanje većine biljaka je temeljito namočenje posude. Ispiranje vode kroz tlo ispire ga od ostataka gnojiva i drugih potencijalnih toksina. Također osigurava da je cijeli korijenski sustav hidratiziran.

Za ovu praksu, naravno, potrebno je dobro drenirano tlo; inače vaša dragocjena odgovornost riskira sjediti u lokvi blata i umrijeti od truleži korijena.

Napomena: treset ili sphagnum mahovina otporna je na vodu kada je suhi, pa će tlo možda trebati dodatno natapanje kako bi se osigurala rehidracija.

Ako je posuda s vašom biljkom na tanjuriću, svakako ga ispraznite nakon što se tlo temeljito osuši.

Dotjerivanje i obrezivanje

Dotjerivanje je osnovno održavanje biljaka: ono uključuje obrezivanje mrtvog, oštećenog ili neuglednog biljnog materijala. Time biljka ne samo da izgleda bolje, već eliminira utočište za štetnike i patogene.

Požutjeli list lagano povucite da vidite hoće li otpasti, ali ga inače čisto prerežite. Kako biste izbjegli unošenje mikroba u ranu, uvijek sterilizirajte svoje rezne alate maramicom izopropilnog alkohola (trljanje) ili drugom metodom.

Kod nekih biljaka rezidba potiče grananje i kompaktniji profil, ali ne reagiraju sve biljke na ovaj način. Napravite domaću zadaću i naučite o svojoj specifičnoj vrsti.

Profesionalni savjet: Smeđe površine na lišću mogu se podrezati radi estetike, ali ostanite unutar smeđeg ruba kako biste izbjegli ozljeđivanje živog lista.

Gnojidba sobnih biljaka

Kada je u pitanju gnojidba vaših biljaka, manje je više. Višak može izgorjeti njihovo osjetljivo hranilno korijenje i dovesti do obezbojenog lišća i zastoja u rastu.

Budući da biljke doslovce većinu svoje “hrane” prave od svjetlosti, ne trebaju im puno dodatnih hranjivih tvari u tlu. Provjerite preferencije vaše biljke i slijedite ih, ali laganom rukom.

Evo savjeta koji će vam pomoći da pravilno gnojite:

 • Razrijedite formulu na pola ili čak četvrtinu preporuke na etiketi.
 • Gnojite samo tijekom tople sezone kada biljka raste.
 • Ako koristite suhu smjesu, prvo je otopite u vodi. Lakše je mjeriti i ravnomjerno nanositi gnojivo ako je u tekućem obliku.
 • Mnogi rasadnici dodaju gnojivo sa sporim oslobađanjem koje izgleda kao šarene kuglice u tlu biljke. Ovim kuglicama treba vremena da se potpuno oslobode, stoga budite oprezni s gnojidbom dok se ne rasprše.

Presađivanje

Dobronamjerno premještanje u novu posudu sa svježom zemljom zapravo je traumatična za biljke. Čak i pažljivo presađivanje riskira kidanje osjetljivih korijena. 

Rezidba je zapravo mnogo manje stresna za biljku. Da, lakše im je odrezati udove nego preseliti se u svježe prostore – primjer zašto uzgoj biljaka nije intuitivan!

Srećom, obično nije potrebno često presađivati. Neke biljke sretno rastu godinama u svojoj izvornoj posudi.

 • Biljke posebno osjetljive na uznemiravanje treba presađivati ​​samo kada je to potrebno. Nakon što korijenje biljke uvelike zamijeni tlo, vrijeme je za presađivanje: znakovi uključuju povećanu učestalost zalijevanja, korijenje koje izlazi iz drenažnih rupa i potiskuje biljku iz posude. 
 • Najbolje je presaditi u proljeće ili rano ljeto kako bi se biljka oporavila.
 • Ako je biljka prerasla svoj spremnik, presadite ga u onaj koji nije veći od jedne veličine (promjera 3-5 centimetara).
 • Vrlo je važno da nova posuda ima rupe za drenažu na dnu! Kamenčići na dnu zatvorene posude ne rade.
 • Materijal biljnog spremnika čini razliku u tome koliko se brzo tlo suši.

Štetočine i bolesti

Svaka biljka ima različitu razinu otpornosti na štetnike, ali sve ih napadaju ista obična stvorenja. Uobičajeni napadači uključuju lisne uši, ljuskice, paukove grinje, tripse i bijela mušica.

Najbolja preventiva protiv štetočina je održavati svoju biljku zdravom i redovito je pregledavati. Dobra navika je svaki put kad zalijevate provjeravati ima li štetočina. Potražite izdajničke znakove poput promijenjenih ili deformiranih listova. Lisne uši i drugi insekti sišu izlučuju ljepljivu “mednu rosu” koja može privući mrave: izgleda kao sjajna ili čađava područja na donjim listovima. Paukove grinje ostavljaju sitne mreže.

Napomena: Neki štetnici su vrlo mali i teško ih je otkriti; povećalo je koristan (i zabavan) način prepoznavanja štetnika.

Ako nađete problem, identificirajte određenog štetnika i tretirajte ga na najnježniji mogući način: zapamtite, ovo su sobne biljke. Trovanje vašeg životnog prostora nije potrebno; organske metode su najsigurnije.

Neem ili lagano hortikulturno ulje, insekticidni sapun, razrijeđeni alkoholni sprej i dijatomejska zemlja (DE) primarni su primjeri blagih tretmana.

Evo važnih savjeta koje treba zapamtiti:

 • Rano hvatanje zaraze znatno olakšava borbu s njom. Čekanje da problem dobro uznapreduje može oslabiti biljku i otežati iskorjenjivanje.
 • Liječenje obično zahtijeva ponavljanje svakih četiri do šest dana dok se zaraza ne očisti.
 • Odmah izolirajte biljku ako pronađete zarazu. Štetočine mogu brzo preskočiti na druge biljke.
 • Sigurno odbacite jako pogođeno lišće kako biste ograničili zarazu. Nemojte ih kompostirati!

Tjedno tuširanje

U redu, redovito tuširanje za uklanjanje prljavštine i štetočina sa sobne biljke nije strogo potrebno, iako mnogi iskusni uzgajivači to smatraju dijelom svoje rutine. Ne samo da biljci sjaji, već čisti prljavštinu s lišća kako bi im omogućio da dišu i pomaže u smanjenju štetočina – osobito paukovih grinja , koje preferiraju suhe uvjete.

Osnovna tehnika je da biljku unesete u sudoper ili kadu i dobro operete lišće. Pričekajte dok biljku ne treba zalijevati – ne želite ponovno navlažiti tlo koje je već vlažno!

Profesionalni savjet: Ako je potrebno, možete zamotati posudu kako se tlo ne bi dodatno natopilo. 

Vaša zelena budućnost

Ako ste uživali u iskustvu do sada, prirodno je da se želite proširiti. Toliko je fascinantnih i lijepih sobnih biljaka koje možete istražiti… evo nekoliko avantura pred nama:

Razmnožavanje sobnih biljaka

Jedan od najzaslužnijih i najfascinantnijih – i zabavnih – aspekata uzgoja sobnih biljaka je stvaranje više!

Sobne biljke se mogu razmnožavati spolnim razmnožavanjem (tj. oprašujućim sjemenom) ili aseksualnim načinima kao što su sadnja reznice lišća ili stabljike, zračno raslojavanje i podjela korijena. Ne može se svaka biljka lako razmnožavati na svaki način, stoga prvo saznajte što odgovara vašoj biljci.

wop h8pgzg89344zgh93

Zbirke sobnih biljaka

Formiranje kolekcije omiljenog i dobro naseljenog roda poput Filodendrona ili Hoje još je jedna sjajna biljna zabava. Omogućuje vam stjecanje posebne stručnosti i daje neformalnu strukturu vašim avanturama u botanici. 

Neki uzgajivači svoju kolekciju temelje i na drugim atributima. Možda volite paprati ili močvarne biljke; možda vas sukulenti uzbude . Neki uzgajivači skupljaju biljke s vrlo teksturiranim lišćem ili posebnim navikama rasta… ili možda cvjetovima određene boje. Nitko vam ne može reći da je to pogrešno.

Objekti i oprema

Kako stječete iskustvo i, pa, granate se u novim smjerovima, otkrit ćete da postoji svijet opreme za vrtlarenje u zatvorenom prostoru u koji možete ulagati. Osnovni primjeri su posude, zemlja i dodaci, alati za rezanje, tretmani štetnika i gnojiva.

Uvijek možete dodati svjetla za uzgoj i – ako ste dobro oduševljeni – ovlaživače zraka i opremu za razmnožavanje. Možda i staklenik u vašoj budućnosti. Većina stavki nije potrebna… ali sve ovisi o vama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah