Zašto cvjetovi mog ljiljana mira postaju zeleni?

wop Ljiljan mira 18953

Cvjetovi ljiljana mira jedna su od ključnih atrakcija ove uvijek popularne sobne biljke. Međutim, ti prekrasni cvjetovi često s vremenom počinju postati zeleni, umjesto da ostanu veličanstveno bijeli kao što su bili kada ste svoju biljku donijeli kući. Ovaj će članak objasniti zašto vaši cvjetovi ljiljana mira postaju zeleni i što možete učiniti kako biste ih zadržali prekrasno bijelim.

Najčešći uzrok zelenjenja cvjetova ljiljana mira je starenje cvjetanja. Bijeli cvjetovi često dobiju zelenu nijansu kako postaju stariji, a po želji ih možete orezati u podnožju. Slabo osvjetljenje, privikavanje i višak gnojiva također mogu doprinijeti da cvjetovi ljiljana mira postanu zeleni.

Starenje cvjeta

Najčešći razlog zašto cvjetovi ljiljana mira prelazi iz bijele u zeleno jednostavno je to što ljuske stare.

“Cvjetovi” ljiljana mira zapravo su modificirani listovi i tehnički se nazivaju lopatice. Zbog svoje sličnosti s pravim lišćem, lopatice posjeduju sposobnost proizvodnje klorofila i pomažu biljci da dobije energiju iz sunčeve svjetlosti.

Iako cvjetovi ljiljana mira izgledaju fantastično, njihova je prava svrha privući oprašivače kako bi pomogli biljci u razmnožavanju. Nakon što biljka pusti dovoljno vremena da oprašivači obave svoj posao, fokus biljke se pomiče natrag na proizvodnju energije.

wop Ljiljan mira764832

Kako spriječiti zelenjenje cvjetova na vašem ljiljanu mira zbog starenja

Ako želite što dulje uživati ​​u prekrasnim bijelim cvjetovima, pokušajte kupiti biljku koja ne pokazuje nikakvu promjenu boje cvjetova i izbjegavajte odabir ljiljana mira s bilo kojim umirućim cvjetovima. One biljke s novim pljeskavicama vjerojatno će trajati najdulje.

Početno cvjetanje na biljci koju kupite može trajati nekoliko mjeseci, ali ljiljan mira će cvjetati više puta ako mu se daju pravi uvjeti. Većina komercijalno uzgojenih ljiljana mira potiče na cvjetanje izlaganjem giberelinskoj kiselini. To ih čini fantastičnim prikazom cvijeća koji će impresionirati potencijalne kupce. Nakon što one izblijede, malo je vjerojatno da će daljnje cvjetanje biti tako obilno, ali još uvijek mogu proizvesti prekrasan prikaz tijekom mnogih mjeseci u godini.

Slabo svijetlo

Osim starenja cvjetanja, postoji nekoliko drugih čimbenika koji mogu dovesti do toga da cvjetovi ljiljana mira prerano postanu zeleni. Slabo osvjetljenje jedan je od najčešćih problema koji uzrokuje zelenjenje cvjetova ljiljana mira.

Slabo osvjetljenje može dovesti do toga da cvjetovi izbiju zelene boje ili da počnu bijeli, ali vrlo brzo postanu zeleni. U uvjetima slabog osvjetljenja, biljka se bori da proizvede dovoljno energije iz dostupnog slabog svjetla. Kako lopatice imaju potencijal proizvesti klorofil i pomoći biljci da proizvodi energiju, uvjeti slabog osvjetljenja stimuliraju biljku na to.

Osim toga, slabo osvjetljenje uzrokuje da većina biljaka preuređuje kloroplaste koji sadrže klorofil unutar svog lišća, pomičući ih na površinu lišća, čineći ih zelenijim. Na taj način, mjehuriće sa samo malo klorofila u sebi izgledaju zelenije jer mjehuri pomiču ono što je tamo na površinu kako bi mogli apsorbirati više svjetla.

Ako kući donesete ljiljan mira koji ima prekrasne bijele cvjetove i odmah ga stavite u uvjete slabog osvjetljenja, ova promjena u rasvjeti može potaknuti da cvjetovi dobiju zelenu promjenu boje. Nemojte zamijeniti ovo sa starenjem cvjetova. Pobrinite se da osigurate odgovarajuću rasvjetu za svoju biljku kako biste produžili životni vijek cvjetova.

Napomena: Neki ljudi misle da je prekomjerno svjetlo ono što uzrokuje zeleni cvijet kod ljiljana mira, jer pretpostavljaju da će biljka proizvoditi više klorofila kako bi uhvatila obilje dostupne svjetlosti. To nije slučaj, i zapravo, biljke često preuređuju svoje kloroplaste u uvjetima jakog osvjetljenja kako bi smanjile količinu zarobljene svjetlosne energije, zbog čega lišće izgleda manje zeleno.

wop jhp9ujh93juph93383

Kako spriječiti da cvjetovi ljiljana mira postanu zeleni zbog slabog osvjetljenja

Ljiljani mira trebaju jarko, neizravno svjetlo. Mogu podnijeti iznenađujuće svijetle uvjete i najbolje ih je smjestiti na nekoliko metara od prozora, izvan izravne sunčeve svjetlosti. Očito, na svjetlost u prostoriji utječu mnogi čimbenici, uključujući aspekt prozora, godišnje doba, prepreke izvan prozora, kao i koliko daleko od prozora postavite svoju biljku.

Ako držite ruku uza zid na jakom, neizravnom svjetlu, vaša bi ruka trebala napraviti sjenu s blago maglovitim obrisom. Ako se vidi minimalna sjena, svjetlo je previše prigušeno.

Gnojivo

Obilna gnojiva, osobito ona koja su bogata dušikom i željezom, pospješuju brži vegetativni rast i povećavaju proizvodnju klorofila. Iako je u umjerenim količinama izvrsna za vašu biljku, prevelike količine mogu dovesti do toga da cvjetovi ljiljana mira postanu zeleni.

Modificirani listovi ljiljana mira reagiraju na obilje željeza i dušika tako što proizvode više klorofila, što rezultira pozelenjavanjem nekoć bijelih cvjetova.

Ljiljani mira ne zahtijevaju puno gnojiva, a puno je lakše oštetiti korijenje i lišće biljke prevelikom primjenom. Korištenje standardnog gnojiva za sobne biljke 2-3 puta godišnje tijekom vegetacije ili dodavanje malo komposta u smjesu za saksije obično je sve što je potrebno.

Aklimatizacija

Kada svoj ljiljan mira donesete kući, vjerojatno će obilno cvjetati. Budući da su uvjeti u vašem domu manje idealni od onih u stakleniku uzgajivača, osobito u odnosu na razinu svjetlosti, to može potaknuti postojeće cvjetove da razviju zelenu nijansu.

Iako je vrlo teško osigurati savršene uvjete u vašem domu, trebali biste nastojati osigurati uvjete koji pomažu vašem ljiljanu mira da napreduje. To će potaknuti cvjetove da traju što je duže moguće i obeshrabriti ih da pozelene. 

Varijacija normalnog

Može biti normalno obilježje nekih vrsta ljiljana mira da dobiju stupanj ozelenjavanja na svojim kopčama. Ako pružate dobre uvjete, ali cvjetovi vašeg ljiljana mira još uvijek postaju zeleni, to bi zapravo mogla biti prirodna značajka vaše biljke. Usredotočite se na održavanje zdravlja vaše biljke i napravite male prilagodbe uvjetima ako smatrate da su potrebne.

wop hg3o849zho34p595u35ig

Trebam li odrezati cvjetove ljiljana mira koji postaju zeleni?

Obrezivanje cvjetova ljiljana mira koji postaju zeleni uvelike je stvar preferencije. Neki kažu da može pomoći biljci da sačuva energiju koju može koristiti za proizvodnju novih cvjetova u budućnosti. Drugi smatraju da nema nikakve razlike osim promjene vizualnog izgleda biljke. Ako je moja biljka inače zdrava, a cvjetovi tek postaju zeleni kako stare, radije ih odsiječem pri dnu sterilnim škarama.

Najvažnija stvar koju trebate učiniti ako vidite da vaš cvjetovi ljiljana mira postaju zeleni jest da pažljivo razmislite o uvjetima u kojima vaš ljiljan mira raste kako biste vidjeli postoji li nešto što trebate prilagoditi kako biste smanjili ozbiljnost toga u budućnosti.

Kako spriječiti da cvjetovi vašeg ljiljana mira postanu zeleni

Kako bi vaši cvjetovi ljiljana mira izgledali bijeli i netaknuti, osigurajte jarko, neizravno svjetlo, izbjegavajte prekomjernu gnojidbu i osigurajte da su zadovoljene osnovne potrebe za njegom vaše biljke.

Imajte na umu da bi cvjetovi vašeg ljiljana mira mogli malo pozeleniti u prvih nekoliko mjeseci nakon što ga donesete kući zbog privikavanja na uvjete u vašem domu. Neke vrste ljiljana mira sklonije su razvoju zelenih cvjetova.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: