Listovi ljiljana mira postaju žuti – 10 uzroka i rješenja

Listovi ljiljana mira postaju zuti – 10 uzroka i rjesenja5879344234 wop

Široki tropski listovi ljiljana mira ( Spathiphyllum wallisii) i njihovi klasični “spath” cvjetovi čine ih popularnim klasikom. One su također jedna od najpreporučljivijih biljaka za početnike, tako da žuti listovi ljiljana mogu biti obeshrabrujući. U ovom članku ćemo objasniti što bi moglo uzrokovati ovaj problem i pomoći da vaš ljiljan mira vrati savršenom zdravlju.

Zašto lišće mog ljiljana mira požuti? Najčešći razlozi žutih listova ljiljana mira su;

 1. Starenje lišća
 2. Previše vode
 3. Podvodnjavanje
 4. Pitanja kvalitete vode
 5. Previše ili premalo svjetla
 6. Niske temperature ili propuh
 7. Nedostatak hranjivih tvari
 8. Šok nakon presađivanja
 9. Štetočine
 10. Bolest

Za dijagnosticiranje uzroka žutog lišća na vašem ljiljanu mira potrebno je malo znanja, ali lijekovi su obično jednostavni. Prođimo kroz različite uzroke kako bismo vam pomogli otkriti što muči vaš ljiljan mira i objasniti kako riješiti svaki problem.

1. Starenje lišća – normalan uzrok žutog lišća na ljiljanima mira

Maknimo s puta jedan uobičajeni ne-problem. Staro lišće prirodno požuti na ljiljanu mira, te će se na kraju osušiti i otpasti.

Staro lišće možete ukloniti kada počne žutiti i blijediti, ali to nije znak problema. Sterilnim škarama za rezidbu odrežite listove u podnožju stabljike.

2. Previše vode najčešći je uzrok požutjelog lišća kod ljiljana mira

Pretjerano zalijevanje najčešći je razlog zašto ljiljani mira dobivaju žuto lišće i jedan je od najčešćih problema s njegom sobnih biljaka općenito.

Problem s prekomjernim zalijevanjem je taj što može biti uzrokovano davanjem previše vode ili uzgojem vašeg ljiljana mira u posudi s premalo drenaže ili slabo drenirajućom mješavinom zemlje. I jedno i drugo dovodi do toga da korijenje stoji u vodi, sprječavajući dotok kisika u korijenje, što dovodi do truljenja korijena.

Najbolje rješenje je spriječiti to na prvom mjestu i zalijevati svoj ljiljan mira samo kada ga treba zalijevati, a ne zalijevati po rasporedu.

Ako je potrebno, presadite lakšu mješavinu koja zadržava vlagu, ali dobro drenira. Organske mješavine su izvrstan izbor. Idealan je za mnoge sobne biljke, uključujući i vaše ljiljane mira. Koristio sam ga mnogo puta s velikim uspjehom.

Pobrinite se da njihova posuda ima rupe za drenažu kako se voda nikada ne bi skupljala na dnu posude. Ako ikada imate ovaj problem, pustite da se korijenje osuši prije ponovnog zalijevanja kako biste zaustavili trulež korijena ili gljivicu.

U budućnosti, zapamtite da ljiljani mira vole vlažno tlo—ali pričekajte da se gornja polovica tla osuši prije ponovnog zalijevanja.

wop ng8u34hz784zt873zhuih45lg4nnud

3. Nedovoljno zalijevanje

Ljiljani mira sjajne su biljke početnike jer komuniciraju: jednostavno uvenu kad požele vodu. Može biti alarmantno vidjeti kako se vaše voljene tropske ljepotice sruše preko svojih posuda, ali one će se vratiti u život nakon osvježavajućeg pića… i ne ostaju ljute.

Sve dok vaši ljiljani mira ne budu predugo bez vode, trebali bi biti u redu. Nije dobro za njih, ali njihovi problemi s vodom obično nisu zbog povremenog venuća. Međutim, redovito izgladnjivanje vode i predugo opuštanje može oštetiti biljku, što rezultira žutim lišćem ljiljana.

Održavanje boljeg rasporeda zalijevanja je lijek. Trebat će im više zalijevanja ako su biljke na jakom svjetlu ili na otvorenom tijekom vrućeg vremena. Ako zabrljate, biljke vrlo opraštaju: samo uklonite oštećene listove i pokušajte bolje.

Iako je nedovoljno zalijevanje čest razlog zbog kojeg ljiljan miruje, postoji niz drugih razloga kojih biste trebali biti svjesni.

4. Kvaliteta vode

Iako nisu osjetljivi, ljiljani mira mogu biti pomalo osjetljivi na klor, a to može dovesti do žutog lišća na vašim mirnim ljiljanima, osobito ako je vaša voda iz slavine također jako mineralizirana.

Dobra je praksa kod svake sobne biljke ostaviti vodu da odleži preko noći. To pušta plin klor van tako da im ne spali korijenje. Ako vas još više brine kvaliteta vode iz slavine, razmislite o korištenju kišnice, filtrirane vode ili destilirane vode za svoje ljiljane mira.

SAVJET ZA PROFESIONALCE: Nekoliko kapi jeftinog deklorinatora koji se koristi za akvarije izvrsno je za uklanjanje klora iz vode iz slavine i nećete morati pustiti vodu da odstoji preko noći.

5. Problemi s rasvjetom

Drugi razlog zašto su ljiljani mira tako popularni je njihova tolerancija na slabo svjetlo. Prirodna niša im je kao šumski šikari, pa vole hlad. One su jedne od rijetkih sobnih biljaka koje se dobro snalaze u mračnim kutovima.

Treba im malo svjetla, naravno. Na kraju krajeva, fotosinteza im daje lijepu zelenu boju, a lišće će im postati žuto ili blijedo u mraku. Osim ekstrema, jedini pravi učinak prigušenog svjetla je manje cvijeća: lišće i dalje ostaje svježe i zeleno.

Uobičajeni problem sa svjetlom dolazi u drugu krajnost. Lišće ljiljana mira može požutjeti ako im je svjetlost prejaka, a vruće izravno sunce će im spržiti lišće smeđim mrljama ili prugama. Svi ovi uvjeti se popravljaju filtriranjem njihove svjetlosti ili premještanjem na sjenovitije mjesto.

6. Problemi s temperaturom ili propuh

Ljiljani mira otporni su na temperaturu od 17-28°C, tako da s nama dobro žive u zatvorenom prostoru. Ako vaša biljka ima žuto lišće od ekstremnih temperatura, vjerojatno ćete znati zašto.

Mrze hladni propuh, a ostavljanje na hladnom trijemu može brzo dovesti do žutila lišća – ili još gore. Ne mogu podnijeti temperature ispod 13°C. Rješenje je u oba slučaja premjestiti ih na mjesto bez propuha unutar njihove sigurne temperaturne zone.

7. Žuto lišće na ljiljanima mira povremeno je zbog nedostatka hranjivih tvari

Iako im ne treba puno gnojiva, ljiljani mira trebaju osnovnu prehranu. Kao i svaka biljka, njihovo lišće će početi žutjeti ako nema dovoljno dušika.

Nedostatak magnezija i željeza obično je lako dijagnosticirati: ako im nedostaje bilo koji od njih, lišće će požutjeti, ali će žile ostati zelene. Imajte na umu da pretjerana svjetlost također može uzrokovati ovaj uzorak obojenosti, stoga provjerite jeste li identificirali točan uzrok.

Najbolji i najprikladniji način da održite ljiljane mira sretnima je da ih posadite u organsko tlo, koje osigurava hranjive tvari i odgovarajuću drenažu. Također im možete dati uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo jednom mjesečno tijekom vegetacije.

Pazite da ne pretjerujete s gnojivom, jer to može uzrokovati više štete vašoj biljci nego nedovoljno gnojenje. Malo ide daleko. Gotovo uvijek koristim svoje gnojivo za sobne biljke u pola preporučene jačine na pakiranju kako bih osigurao da nemam problema s prekomjernim gnojivom.

8. Presađivanje

wop ngu843uz4u8h4ubzt54zhb08usg456jlkht

Ova opuštena biljka obično ne čini veliku stvar od presađivanja i presađivanja, ali je ipak šok za njihov sustav koji može proizvesti žuto lišće.

Pokušajte presaditi u proljeće, na početku vegetacije. Ovo će vam dati biljku dovoljno vremena da se ponovno smjesti u njenu novu posudu. Također će dobro podnijeti vezu s korijenom, stoga nemojte žuriti s presađivanjem ljiljana mira prebrzo.

Ako vaš ljiljan mira nakon presađivanja razvije žuto lišće, dajte mu vremena i nježnu njegu. Uskoro bi trebao pokazati novi zeleni rast. Ako se žutilo nastavi ili uskoro nema novih listova, potražite druge moguće uzroke. Ljiljani mira ne dure se dugo.

9. Štetočine

Još jedna sjajna stvar u vezi s ljiljanima mira: ne privlače štetočine kao neke ukrasne biljke. Ako ih održavate zdravim, obično se mogu sami nositi s bubama.

Naravno, nisu imuni, ali ako vidite znakove života insekata, to nije teško popraviti. Glavni štetnici su lisne uši i brašnaste bube. Ako ne zalijevate dovoljno, također možete dobiti paukove grinje. Dok vidite žuto lišće od insekata, bića će najvjerojatnije već imati kolonije koje možete lako uočiti.

Brisanje lišća je brzi osnovni tretman koji obično rješava problem. Upornije zaraze mogu se riješiti insekticidnim sapunom u spreju. Započnite nanošenjem lagane smjese i, ako je potrebno, nastavite dalje.

10. Bolest

Najgore čuvamo za kraj, jer nema vrijednih lijekova za dvije glavne bolesti ljiljana mira: Cylindrocladium spathyphylli i gljivice Phytophthora parasitica . Oni žive u tlu i mogu trunuti ljiljani mira iz svog korijena.

Najbolji tretman je prevencija, jer je vjerojatno prekasno ako već vidite žuto lišće od ovog uzroka. Ove bolesti se ne mogu lako širiti ili uspostaviti ako pustite da se tlo osuši između zalijevanja i sterilizirate svoje alate prije nego što dotaknete biljku ili njezino tlo.

Opći savjeti za liječenje ljiljana mira s požutjelim lišćem

Bez obzira na uzrok, evo važnih savjeta za liječenje žutog lišća na vašem ljiljanu mira.

• Ne bacajte biljku! Ove biljke brzo niknu novo lišće, pa se žuti listovi mogu brzo zamijeniti zdravim zelenim lišćem nakon što riješite problem.

• Poduzmite akciju. Čekanje je jako loša opcija. Nijedno od rješenja nije ekstremno ili teško, tako da nećete ugroziti svoju biljku poduzimanjem mjera za popravljanje žutog lišća na svom ljiljanu mira.

• Uklonite žuto lišće. Neće više pozeleneti, pa ih skinite sada. Žuto lišće je oslabljeno i može izazvati dodatne probleme.

• Sterilizirajte svoje vrtne alate kako biste izbjegli širenje štetnika ili bolesti koje bi mogle uzrokovati problem. Prvo operite svu prljavštinu. Jedna jednostavna metoda je da ih umočite ili obrišite sa 70% izopropil alkoholom i pustite da se osuše. Djeluju i sredstva za dezinfekciju u kućanstvu poput Lysola.

• Nakon što ste dijagnosticirali i ispravili problem, pažljivo promatrajte biljku dok ne počne ponovno rasti novo lišće. Ljiljani mira su izdržljivi i trebali bi se brzo vratiti… ali želite biti sigurni da ste svojim postupcima riješili problem. Ako biljka ne pokaže novi rast unutar nekoliko tjedana, ponovno procijenite svoje uvjete. Možda je više od jedne stvari!

wop ngju845870hz8whugh4ppoo5hggnnjwu4pwui4pooujinhneagapio2

Zaključak

Velika stvar kod ljiljana mira je što vole naše domove i ne smeta im malo zanemarivanja. Njihove glavne slabosti su pretjerano jako svjetlo i previše vode. Pobrinite se da izbjegnete ove probleme i vaš će vas ljiljan mira nagraditi fantastičnim izgledom u vašem domu.

Ako naiđete na nekoliko žutih listova, možda je riječ samo o dobi. Prođite naš popis za provjeru kako biste bili sigurni da ništa nije u redu. Ovi šampioni pri slabom osvjetljenju ne mare zbog nekoliko listova… dajte im malo ljubavi i izrasti će bolje nego ikad!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega Alokazije Zebrine

Presađivanje sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

5 jednostavnih koraka za obrezivanje i presađivanje biljke s korijenom

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Trebate li staviti kamenje na dno posude u vrtu?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati krastavce okomito