Kako započeti sa sadnjom biljnog vrta

1682642933 Wie grundet man einen Krautergarten fur Anfanger

Otvaranje biljnog vrta izvrstan je način da započnete (ili poboljšate) svoje vrtlarske vještine. Moći ćete godinama uživati ​​u ljepoti i okusu hranjivog bilja nakon što naučite kako ga uzgajati. Dakle, koje su osnove uzgoja bilja za početnike?

Osnove su najbolje mjesto za početak. Uz malo osnovnog znanja i nekoliko jednostavnih postupaka planiranja, ovu sezonu rasta možete započeti na pravi način stvaranjem prekrasnog i praktičnog biljnog vrta!

1. korak: odabir lokacije

Ako sadite vani, odaberite sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom, poput uzdignute gredice. Pronađite svoj najsunčaniji prozor i napravite tamo unutarnji vrt s biljem.

Većina ljekovitog bilja uspijeva na nezaklonjenim prozorima okrenutim prema jugu. Metvica, peršin i majčina dušica primjeri su biljaka koje dobro uspijevaju na prozorima okrenutim prema zapadu jer im ne treba toliko sunca. Uživaju u sličnom temperaturnom rasponu kao i ljudi, uključujući pad temperature zbog boravka u blizini prozora noću.

Korak 2: odabiranje bilja

Koje bilje treba uzgajati? Kako želiš! Samo budite iskreni s čime kuhate većinu vremena. Ozbiljno, nema smisla uzgajati mažuran ako ga ne namjeravate koristiti.

Najbolji pristup je koristiti starter biljke, iako možete početi i sa sjemenkama. Međutim, imajte na umu da to može potrajati dva do četiri tjedna.

Korak 3: koristite kvalitetno tlo

Budući da vašoj biljci treba kvalitetno tlo da bi uspjela, savjetujemo da malo istražite. Ako svoj vrt započinjete sjemenom, potrebna vam je rahla zemlja ili sjemenske mahune koje će pomoći u procesu klijanja. Preporučuje se istraživanje jer je dobro tlo za saksije ključno za sjeme.

Korak 4: pravilno zalijevanje

Održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim i vjerujte svom urođenom biljnom instinktu. Kišica ili mala kanta za zalijevanje ispod sudopera trebala bi raditi. Potražite suho ili promijenjeno lišće kao znak da je vaše bilje previše ili premalo zalijevano.

Korak 5: rezidba

Redovita rezidba će potaknuti novi rast i odvijat će se organski kada u svoju prehranu uključite začinsko bilje. Jednostavno odrežite stabljike u čvoru ili upotrijebite kuhinjske škare.

U kojem mjesecu biste trebali pokrenuti biljni vrt?

Kako započeti biljni vrt za početnike

Iako u nekim regijama možete imati biljni vrt u jesen, travanj je obično idealno doba godine za sadnju začinskog bilja.

Vrsta bilja koje uzgajate i hoćete li krenuti od sjemena ili presaditi uvelike će odrediti kada ćete ga saditi.

Koje su dobre biljke za početnike?

Sadnja biljnog vrta je zabavna, pristupačna aktivnost koja predstavlja fantastičan uvod u vrtlarstvo za početnike. Ove četiri biljke su dobre za početnike.

Timijan

Majčina dušica je zimzelena trajnica koja podnosi sušu i zahtijeva punu svjetlost. Može se uzgajati vani u loncima ili u vašem vrtu gdje oprašivače privlači njezina aroma, ili u zatvorenom prostoru blizu prozora koji ima puno sunčeve svjetlosti. Majčinu dušicu je lako uzgajati i iz reznica i iz sjemena.

Bosiljak

Bosiljak je nježna jednogodišnja biljka koja preferira punu svjetlost. Iako uspijeva na osunčanoj prozorskoj dasci ili u kadi, u rano proljeće je osjetljiva na hladnoću. Nakon preseljenja u vaš vrt, brzo će napredovati i proširiti se. Zalijevajte tlo jednom tjedno kako bi bilo vlažno, ali ne i mokro. Redovito orežite za punašnu biljku. Za najbolji okus, poberite prije nego što biljka procvjeta (ili odštipnite pupoljak).

Vlasac

Mogu rasti bilo gdje, uključujući u zatvorenom prostoru pod osunčanim prozorom, u posudama ili u vašem vrtu, ali trebat će ih redovito zalijevati i voljeti puno sunca. Deadhead nakon cvatnje kako biste spriječili cvijeće da raširi sjeme i preuzme vaš vrt.

Peršin

Peršin je dvogodišnja biljka koja dobro uspijeva u žardinjerama na otvorenom ili na osunčanoj prozorskoj dasci. Iako može preživjeti u suhim okruženjima, voli vlažno tlo. U prvoj godini treba brati samo vanjske stabljike; unutarnje stabljike treba ostaviti neobrane.

Kako započeti vrt s biljem?

Uzgoj začinskog bilja jednostavan je i ukusan način za početak vrtlarenja. Da biste saznali kako napraviti vrt s biljem u svom dvorištu, čitajte dalje.

 1. Odaberite mjesto. Odlučite gdje želite posaditi svoj biljni vrt. Najbolja lokacija bi bila pored vaše kuhinje, ali bilo koje područje koje ima oko šest sati sunca dnevno će biti dovoljno. Sadite začinsko bilje u male posude za unutarnji vrt ako ima mjesta ispred kuhinjskog prozora.
 2. Pripremite prostor za sadnju. Da biste bili spremni za sadnju, prorahlite tlo. Dodajte malo komposta, tresetne mahovine ili grubog pijeska u tlo kako biste poboljšali drenažu ako je zbijeno ili uglavnom teška glina. Uradite materijal u gornji sloj tla prije sadnje. Kako biste izbjegli venuće biljaka na podnevnom svjetlu, sadite rano ujutro ili kasno poslijepodne.
 3. Iskopajte rupe za sadnju. Morat ćete napraviti veće rupe za sadnju jer ćete začinsko bilje započeti s biljkama za stelje, a ne sa sjemenkama. Svaku rupu treba iskopati u širinu otprilike dvostruko veću od širine korijenske bale nove biljke.
 4. Dodajte biljke u tlo. Kako biste biljkama za stelje dali prostora za širenje i razvoj, razmaknite ih oko 45cm. Savjet: Stavite peršin i cilantro na prednji dio vrta, a veće začinsko bilje poput kadulje, ružmarina i mažurana na stražnje.
 5. Označite začinsko bilje. Nije nužno, ali dodavanje naljepnica svakoj vašoj svježe posađenoj biljci pomoći će vam da ih lakše prepoznate prilikom kuhanja.
 6. Zalijevajte redovito. Često zalijevajte nove biljke. Pobrinite se da vaše bilje dobije centimetar vode svaki tjedan tijekom vegetacijske sezone nakon što se ustali.

Koju je biljku najlakše uzgajati?

Uz četiri prethodno navedene biljke, ove se biljke smatraju jednima od biljaka koje je najlakše uzgajati zbog svoje prilagodljive prirode.

Kadulja

U zatvorenom ili na otvorenom, biljke mogu uspijevati sve dok imaju 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Ako je potrebno, dodajte fluorescentna svjetla za uzgoj kada uzgajate u zatvorenom prostoru.

Origano

Djeluje kao trajnica kada se sadi na otvorenom i vraća se svakog proljeća. Preferira malo ili nimalo gnojiva, lagano, dobro drenirano tlo i vrijeme da se osuši između zalijevanja. Biljke dobivaju redovitom berbom.

Kopar

Optimalni temperaturni raspon za uzgoj biljaka kopra je između 60 i 75 stupnjeva Fahrenheita. Kopar se može uzgajati u zatvorenom prostoru ili na otvorenom tijekom hladnijih proljetnih i jesenskih mjeseci.

Korijandar

lončani biljni vrt

U većini klimatskih područja cilantro ne uspijeva tijekom najtoplijeg dijela ljeta. Međutim, možete saditi sjeme u rano proljeće i ponovno u ranu jesen za mnoge usjeve. Kako mlade biljke sazrijevaju, stisnite stabljike za punije lišće.

Koje bilje trebam uzgajati kao početnik?

Bilo da želite napraviti mali vanjski biljni vrt ili unutarnji biljni vrt, lako je započeti s biljnim vrtovima. Začinsko bilje je lako uzgajati i izvrsnog je okusa. Vrtlari početnici mogu se upustiti u uzgoj vlastitih proizvoda osnivanjem ljekovitog vrta. Najbolje biljke za početnike navedene su u nastavku.

Bosiljak

Posadite bosiljak nakon što su temperature stalno iznad 60 stupnjeva tijekom dana i između 40 i 50 stupnjeva noću. Ako stegnete vrhove biljaka, one neće cvjetati i nastavit će stvarati lišće mjesecima. Odaberite cijele bočne grane gdje se susreću s glavnom stabljikom, umjesto da uklanjate pojedinačne listove, što rezultira većim lišćem tijekom cijelog ljeta.

Kadulja

Kadulja je svestrana biljka koja se vrlo lako uzgaja. Jedino što ne voli je vlažno tlo, pa ga posadite na sunčano mjesto s dobrim, dreniranim tlom. Postoji mnogo različitih vrsta kadulje, uključujući i neke s obojenim lišćem. Berite lišće redovito kako biste potaknuli novi rast. Budući da je kadulja zimzelena, listove možete ubrati u bilo koje vrijeme i dodati svojim receptima, iako biljku možete zaštititi vrtnom vunom za zimsku zaštitu.

Vlasac

Vlasac je blizak rođak luka, s vitkim, šiljastim listovima. Također proizvode prekrasne ružičaste ili ljubičaste nejasne kuglaste cvjetove. Sijte izravno u zemlju u ožujku i travnju. Vlasac uspijeva na sunčanom mjestu s bogatom, vlažnom zemljom, pa ga često zalijevajte.

Metvica

Metvica se može uzgajati iz sjemena, ali rezultati obično neće odgovarati matičnoj biljci, pa umjesto toga kupujte mlade biljke u vrtnom centru. Metvica se brzo širi, pa je posadite u posude kako biste zadržali korijenje i spriječili njegovo preuzimanje. Stisnite sve cvjetne pupoljke kako biste potaknuli veći rast lišća i stavite ih na sunce ili u laganu sjenu.

Origano

Biljke origana vole lagano tlo i uspijevaju na toplim, sunčanim mjestima. Imaju prekrasne ružičaste cvjetove i izvrstan su pokrivač tla za prednju stranu granice. Posijte sjeme u proljeće, nakon što se tlo zagrije, ili ga posadite u posude u zatvorenom prostoru. Stisnite okomite vrhove rasta kada biljke dostignu 10 cm visine kako biste potaknuli više lisnatih bočnih izdanaka.

Korijandar

Korijander je vrijedna kulinarska biljka koja se može uzgajati u tlu ili u posudama. Budući da sjemenu može trebati tjednima da proklija, a biljke su kratkog vijeka, posijte nekoliko sjemenki svakih nekoliko tjedana kako biste osigurali stalnu zalihu. Kada se pritisne, mogao bi “eruptirati”, što znači da će rasti cvijeće i sjemenke umjesto jestivog lišća. Za najbolje rezultate, dobro ga zalijevajte i redovito berite.

Kopar

Budući da ne cijene smetanje korijena, najbolje ih je posijati na stalno mjesto, poput stabla. B. u zemlji ili u posudi. Listovi se mogu odrezati i koristiti u jelima u proljeće i ljeto. Sjeme se može držati u papirnatim vrećicama i pohraniti dok posmeđi i sazrije kasnije tijekom ljeta; Možete ih nasjeckati ili cijele, a obično se koriste kao sastojak curry praha.

Ružmarin

Mirisno i izvrsno izgleda u mediteranskom vrtu, zimzeleno lišće ružmarina može se brati tijekom cijele godine za začinjavanje juha, mesa i čaja. Kad cvjetovi uvenu, odrežite stabljike kako bi biljka izgledala puno i kompaktno. Inače će biljke postati mršave.

U kojem mjesecu biste trebali započeti sa biljnim vrtom?

Možete stvoriti i održavati svoj kuhinjski biljni vrt u bilo koje doba godine. Međutim, ako želite posaditi začinsko bilje u svom vrtu ili žardinjeri, najbolje je to učiniti u proljeće, nakon što prođe opasnost od mraza.

Što je biljnim vrtovima potrebno za rast?

Biljni vrt u dvorištu

Većina biljaka zahtijeva dvije stvari: sunčevu svjetlost i dobro drenirano tlo. To znači da biste trebali potražiti mjesto u svom dvorištu kako biste napravili biljni vrt koji ima šest ili više sati sunčeve svjetlosti svaki dan i ima odgovarajuću drenažu.

Kako da dizajniram svoj biljni vrt?

Prolaznici i posjetitelji vašeg doma primijetit će vaš biljni vrt. Tematizirajte svoj biljni vrt ili ga organizirajte sadnjom viših biljaka iza nižih.

Evo nekoliko korisnih savjeta koje treba imati na umu:

 1. Odaberite mjesto. Većina biljaka zahtijeva najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Osim toga, začinsko bilje za rast preferira tlo bogato hranjivim tvarima, dobro drenirano. Mnoge biljke općenito uživaju u mediteranskoj klimi s toplim ili blagim zimama.
 2. Znajte veličinu vrta s biljem. Veličina vrta ovisi o tome koliko začinskog bilja želite uzgajati i koliko visoko ili široko bilje raste. Da biste odredili točnu veličinu vrta, koristite metar.
 3. Nacrtaj sliku svog vrta. Kada planirate svoj vrt, ovo će vam pomoći u vizualizaciji. Na primjer, nacrtajte pravokutnik koji predstavlja granicu vrta. Unutar pravokutnika nacrtajte mrežu kvadrata. Ispunite kvadratiće s nazivima bilja koje želite uzgajati i gdje ih želite uzgajati.
 4. Napravite temu. Na primjer, možete urediti svoj vrt talijanski, kolonijalni, aromatični ili s biljnim čajem. Bosiljak, origano i peršin uobičajene su biljke u talijanskim biljnim vrtovima. Metvica, matičnjak i kamilica spadaju među vrtove biljnog čaja.
 5. Posadite visoko bilje straga. Poput komorača, anđelika i limunska trava obično se nalaze na sjevernoj strani. To omogućuje visokom bilju da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti.
 6. Biljke koje vole sjenu posadite neposredno ispred najviših biljaka u nizu. Primjeri su češnjak, vlasac ili peršin. Više bilje zasjenjuje niže bilje.
 7. Posadite niže začinsko bilje blizu prednjeg dijela vrta. Primjeri su peršin i mažuran, koji je obično na južnoj strani. Nisko začinsko bilje poput majčine dušice, rimske kamilice i stolisnika lijepo izgleda posađeno na rubu vrta. U prednjem dijelu vrta, začinsko bilje koje voli sunce, poput bosiljka i kadulje, ima puno svjetla.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke lubenice

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu brazilskog (srcolisnog) filodendrona

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane