Rizom i korijen- Koja je razlika?

wop Korijen i rizom662097

Većina biljaka ima tri glavne komponente – lišće, stabljike i korijenje – ali što je s rizomima i po čemu se oni razlikuju od korijena. Ovaj će članak usporediti rizom s korijenom, kako bi vam pomogao razumjeti njihove sličnosti i razlike.

Dok se i rizomi i korijenje nalaze pod zemljom, rizomi su stabljike koje rastu vodoravno. Rizomi šalju stabljike i korijenje iz svojih čvorova. Mnoge biljke imaju rizome kao glavnu stabljiku, uključujući đumbir, kalateje, stabla topola i bambus.

Možda se pitate koja još čudna i divna flora ima takve stabljike pod zemljom, pa doznajmo koje biljke imaju rizome, kao i funkcije ovih neobičnih stabljika.

Stabljike, rizomi i korijenje

Kao što znate, biljke imaju dijelove koji rastu iznad i ispod zemlje. Elementi iznad zemlje su stabljike, cvjetovi, sjemenke, plodovi i lišće.

Međutim, korijenje i rizomi svoj posao obično rade pod zemljom i usko su povezani. Rizom je vrsta stabljike, pa prvo pogledajmo stabljike kako bismo bolje razumjeli što su prije nego što ih usporedimo s korijenjem.

Stabljike

Stabljike su poput jarbola jedrilica, drže biljke uspravno i podupiru ostale strukture biljke. Drugi posao koji stabljika obavlja je premještanje hranjivih tvari i vode iz korijena u sve ostale dijelove, uključujući lišće. Biljke trebaju dovoljno vode da žive i rade svoj posao, uključujući stvaranje kisika za nas i hrane za biljku.

Stabljike također prenose hranu koju lišće stvara fotosintezom natrag do korijena kako bi osiguralo energiju za svoj posao. Budući da stabljike imaju tako važne poslove, neke su se s vremenom promijenile kako bi se zaštitile od surovog okruženja ili životinja koje ih žele jesti.

Trnje ili “oštre, drvenaste stabljike” dobri su primjeri modifikacija stabljike iznad zemlje. Većina životinja ne jede bodljikave biljke jer je to jednostavno previše bolno!

Osim zaštite, stabljike su se također modificirale kako bi stvorile više prostora za skladištenje kako bi biljke mogle preživjeti čak i kada ima malo ili nimalo vode.

Također možete pronaći čvorove na nekim stabljikama koje koriste za razmnožavanje, što znači da se biljka ne mora oslanjati samo na sjemenke da bi se širila.

Rizomi

wop Rizom6734773

Rizomi su stabljike i glavna stabljika biljaka koje ih imaju, ali te stabljike ne rastu uspravno iznad tla. Umjesto toga, rastu vodoravno, ispod zemlje ili neposredno iznad nje. Drugi uobičajeni naziv za rizome su puzave stabljike ili jednostavno stabljike korijena.

Siguran sam da ste vidjeli biljke koje prekrivaju tlo jer rastu vodoravno, zbog čega su dobile naziv “puzajuće korijenske stabljike”.

Struktura i funkcija

Za razliku od korijena, rizomi su podijeljeni u čvorove, a korijenje i nove biljke mogu izrasti iz tih čvorova kada ima dovoljno hrane pohranjene u rizomu. Riječ “rizom” zapravo potječe od grčke riječi koja znači “ukorijeniti”.

To znači da je jedna funkcija rizoma pohranjivanje hranjivih tvari, ugljikohidrata i proteina koji bi biljci mogli biti potrebni. Primijetit ćete da su te strukture obično prilično debele, a to je zato što su skladišne ​​jedinice.

Još jedna stvar koju rizomi rade je da pomažu u razmnožavanju. Budući da rizomi rastu vodoravno, pomažu biljci da se širi – dakle puzeći korijenovi stabljika – i, uz dovoljno prehrane, iz njih mogu rasti nove biljke.

Rizomi koji rastu na tlu uključuju paprati i perunike. Većina drugih rizoma nalazi se pod zemljom, a primjeri su đumbir, bambus i hrast.

Korijenje

Dakle, rizomi su stabljike koje razmnožavaju i pohranjuju hranu, ali korijenje pričvršćuje biljku na tlo i funkcionira kao autocesta za hranjive tvari i vodu. Kako to točno funkcionira? Pogledajmo vrste korijena i kako oni djeluju na prehranu ostatka biljke.

Korijenski sustavi

Postoje dvije različite vrste korijenskih sustava: običan korijenski sustav i vlaknasti korijenski sustav. 

Razlika je u tome što u sustavu običnog korijena postoji jedan glavni korijen – izgleda slično mrkvi – a u vlaknastom korijenskom sustavu imate hrpu korijena koji su u biti iste veličine. Sada, u oba sustava, bez obzira na veličinu korijena, većina korijena ima sličnu strukturu.

wop jk54l6nju4lc5c5n84c5

Struktura 

Za razliku od rizoma, korijenje na vrhu korijena ima klobuk korijena, koji štiti mekani vrh korijena. Vrh korijena je mjesto na kojem rastu nove stanice kako bi korijen mogao kopati dublje u zemlju. Korijen također pomaže ovom kretanju kroz tlo jer je tvrđi od vrha.

Ostatak korijena, iza vrha, prekriven je slojem čvrsto zbijenih stanica, gotovo poput kože, zbog čega ćete ga vidjeti kao “epidermis”. Ovdje se događa sva magija. Manji korijeni, ili korijenske dlake, rastu iz ovog dijela.

Zadatak korijenskih dlačica je izvući vodu i minerale iz zemlje i prenijeti ih na lišće biljke kako bi mogli fotosintetizirati. 

Funkcija

Možemo sažeti da korijenje pričvršćuje biljke za tlo kako se ne bi prevrnule i upijaju vodu i minerale iz tla kako bi biljka preživjela.

Ali korijenje također može biti mjesto za pohranu rezervi u slučaju da ga biljke zatrebaju u budućnosti, baš kao i rizomi. Lijep primjer za to je slatki krumpir, koji je korjenasto povrće.

Normalan krumpir je ono što zovemo gomolj, ali slatki krumpir je korijen za skladištenje. Biljka batata može se razmnožavati iz ovog korijena, kao i iz njegovih sjemenki ili vinove loze.

Hrana za razmišljanje

Kao ljudi, jedemo puno biljaka, a jedemo i različite dijelove biljaka. Jedemo lišće, voće, sjemenke, orašaste plodove, stabljike i korijenje. Ali ponekad postoji malo zabune kada je u pitanju koji dio točno jedemo.

Uz voće, sjemenke i orašaste plodove prilično je lako razumjeti koji dio biljke jedemo. Ali kada se preselimo u stvari pod zemljom, sve se zbrka. Najlakše je pretpostaviti da je sve što raste pod zemljom korijen i tu griješimo.

Mnogi od nas ne shvaćaju da postoji dosta drugih biljnih struktura koje nalazimo pod zemljom, a koje nisu korijenje.

Ostali podzemni dijelovi

Biljke koje imaju skladišne ​​jedinice ili organe ispod zemlje nazivamo geofitima, a rizomi su samo jedna vrsta podzemne stabljike. Ostale vrste uključuju gomolje, lukovice, kukolje i stolone.

Biljke koje rastu iz rizoma uključuju kalateje, đumbir, šparoge i bambus.

Češnjak, poriluk, luk, ljutika i vlasac su lukovice koje obično imaju slojeve listova. S druge strane, kukuljice, koje se također nazivaju bulbotubers, razlikuju se od lukovica jer nemaju tipične slojeve lukovice. Oxalis triangularis primjer je biljke koja raste iz kukolja.

wop jkl5h43jiih7n3ip7nju3

Krumpir je najpoznatiji gomolj i to su modificirane stabljike koje služe kao organi za pohranu energije kako bi održavali biljku na životu tijekom hladnih zimskih mjeseci i pomažu biljci da ponovno raste u novoj sezoni.

Pravo korijenje usidri naše biljke i izvlači potrebnu hranu iz zemlje kako bi biljka preživjela.

Korijenasto povrće koje jedemo uključuje mrkvu, pastrnjak, rotkvice, ciklu i repu. To su zadebljali korijeni biljaka koje završavaju na našim tanjurima.

Kao što smo spomenuli, postoje i stabljike koje rastu ispod zemlje, iz različitih razloga, uključujući rizome, gomolje i korne. Stoloni su također svojevrsna stabljika, ali se nalaze na zemlji.

Stolone zovu i trkači, a jagoda je izvrstan primjer biljke koja ima stolone. Stolon je poput korijena, ali raste iz bilo kojeg dijela biljke, čak i iz lišća. To pomaže biljci da se brže i šire razmnožava.

Rizom i korijen – Završne misli

Glavna razlika između rizoma i korijena je u tome što je rizom stabljika i obavlja posao stabljike, čak i ako radi pod zemljom. Iz tih podzemnih stabljika izrastaju nove grane biljke koje pohranjuju hranu za lišće i korijenje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više